Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Kiedy powinno się mrozić pierogi — surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź zaskakuje
22.08.2022 17:49 Kiedy powinno się mrozić pierogi — surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź zaskakuje

Domowe pierogi są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, delikatne, elastyczne ciasto i dodatki, np. śmietana, czy cebula z masłem to doskonałe połączenie. Jak i kiedy mrozić pierogi, jeśli przygotujemy ich za dużo?Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z owocami i śmietaną, czy z wytrawnym farszem, np. z kapusty, grzybów, ziemniaków, czy mięsa, pierogi należy mrozić w ten sam sposób, dzięki czemu będą tak smaczne, jak świeże. Kiedy mrozić pierogi?Sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, aby nie było mączne, nie miało grudek i było elastyczne i delikatne. Musi być również odpowiednio rozwałkowane, żeby było cienkie. Kiedy mrozić pierogi? Po ulepieniu pierogów możemy część ugotować, a resztę zamrozić, mrożone pierogi są równie pyszne i delikatne.Kiedy mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni blanszowane lub gotowane. Mamy najlepszy sposób na mrożenie pierogów tak, aby nie były posklejane i były wciąż elastyczne i smaczne. Jak długo możemy przechowywać mrożone pierogi?

pierogi
16.08.2022 18:49 Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Zapraszamy was na wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Smakują, że palce lizać. Przygotuj je, zwłaszcza jeśli ugotowałeś za dużo jajek. Ten babciny przepis sprzed 100 lat pomoże ci je zamienić w wyjątkowe i bardzo smaczne danie. Pierogi to nasza polska specjalność. Z farszem wytrawnym, a czasem też słodkim, często jemy je na obiad. Największą popularnością cieszą się u nas pierogi nadziewane kapustą i grzybami, mięsem, ziemniakami i serem, a także twarogiem. Dziś przedstawimy wam przepis na niezwykły farsz z gotowanych jajek.

Jak zrobić pierogi bez lepienia?
15.08.2022 18:50 Pierogi ruskie bez lepienia. Najprostszy sposób nie ma sobie równych. Wystarczy zastosować bajeczny trick

Wiecie, że można przygotować pierogi bez lepienia? Zapomnijcie o żmudnym wałkowaniu, wycinaniu krążków z ciasta i zlepieniu go tak, by farsz nie wypadał. Tym razem po prostu zanurzymy kulki nadzienia w masie. Sprytny trik skróci czas przygotowania pierogów ruskich, a efekty z pewnością wam się spodobają. Spróbujecie? Pierogi bez lepienia — potocznie nazywane bezlepcami — przygotujecie niemalże ekspresowo. Wystarczy zrobić farsz jak do ruskich i połączyć ze sobą składniki ciasta tak, aby finalnie było gęste, lecz jego nadmiar sam spłynął z zanurzonej w nim kulki nadzienia. Po ugotowaniu uzyskamy zachwycające danie. Będzie prosto i smacznie.

ciasto na pierogi
13.08.2022 18:13 Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Dziś zdradzimy wam ciekawy przepis na ciasto na pierogi. Będzie miało dodatek serwatki, co doskonale wpłynie nie tylko na smak ciasta, ale też na jego miękkość i elastyczność. Zadziwiające, że ten prosty składnik, który często się marnuje w naszej kuchni, może być taki użyteczny. Do przygotowania ciasta na pierogi zwykle potrzebujemy tylko mąki i wody. Niektórzy dodają jeszcze jajko i masło, ale nie jest to podstawa. Wodę też niektórzy zastępują np. jogurtem, maślanką. My jednak sięgnęliśmy po produkt, który często wylewamy do zlewu.Mowa oczywiście o serwatce, która pozostaje po zrobieniu twarogu. Może nie jest to częsta praktyka, bo zazwyczaj kupujemy mleko UHT, z którego nie da się zrobić twarogu. Jednak wiele osób nie sięga po inne mleko jak świeże. A latem nietrudno o jego skwaszenie. Gdy już tak się stanie, warto zrobić z takiego mleka twarożek, a odcedzony płyn wykorzystać do ciasta na pierogi.

pierogi
13.08.2022 12:02 Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Sprawdźcie, jakie są najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Niestety nagminnie je popełniamy. No może nie wszyscy, bo niektórych pierogi są prawdziwym mistrzostwem świata. Jednak ci, którzy nadal mają problemy z osiągnięciem ideału, powinni przeczytać nasz materiał.Ciasto na pierogi — prosta rzecz, jednak nie zawsze wychodzi super udane. Robi się je zwykle z 3-4 składników i dziw bierze, że aż tyle można w nim zepsuć. A jak się okazuje można i to na każdym kroku i wraz z dodatkiem każdego składnika. Poznajcie najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi, a dzięki temu unikniecie ich w przyszłości.

pierogi
11.08.2022 17:50 Niezawodne ciasto na pierogi. Zawsze wychodzi idealnie miękkie i elastyczne

Poznajcie przepis na niezawodne ciasto na pierogi. Zawsze wychodzi idealnie miękkie i elastyczne. Bez problemu się je zagniata, a potem wałkuje i lepi z niego pierogi. Wszystko za sprawą dodanego jajka i odrobiny masła. Dobrej jakości ciasto, jest podstawą udanych pierogów i ogranicza trud ich przygotowania. Robisz pierogi od dawna, ale za każdym razem masz problem z ciastem na pierogi? Wiele osób tak ma, dlatego nie robi pierogów tak często, jakby chciała. Rzeczywiście miękkie i sprężyste ciasto na pierogi nie stwarza problemów przy wałowaniu i lepieniu. Dzięki temu pierogi nie rozpadają się w czasie gotowania, są apetyczne i smaczne. Dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka i masła. Nie są to obowiązkowe składniki do ciasta, ale przekonacie się, że ciasto na pierogi z ich dodatkiem wychodzi bardziej sprężyste i nie lepi się do dłoni, ani do stolnicy.

Pierogi na słodko z truskawkami. Ekspresowe i lekkie
09.08.2022 16:31 Pierogi na słodko z truskawkami. Ekspresowe i lekkie

Pierogi na słodko z truskawkami to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Pierogi z sezonowymi owocami podane z cukrem i kwaśną śmietaną smakują jak u babci, są delikatne, miękkie, a farsz truskawkowy nadaje im lekkiej nuty. Poznaj przepis na pierogi na słodko z truskawkami, idealne na obiad w upalne dni.Pierogi na słodko bardzo często jadłam u mojej babci. Pierogi z wygrzanymi w pełnym słońcu, świeżo zerwanymi truskawkami było jednym z moich ulubionych dań. Do tej pory często wracam do smaków z dzieciństwa i pierogi na słodko przygotowuję jak tylko zaczynają pojawiać się nasze truskawki.Owoce są tylko przez chwilę, dlatego staram się jak najlepiej wykorzystać sezon. Pierogi, knedle, ciasta z truskawkami, lody truskawkowe i sałatki z dodatkiem owoców to dania, które muszą pojawić się w moim czerwcowym menu.Pierogi podaję tradycyjne z cukrem i kleksem śmietany, możesz zamienić ją również na gesty jogurt grecki, a cukier na cukier puder. Każda wersja dania ma niepowtarzalny smak i błyskawicznie znika z talerzy.Z truskawek przygotowuję również dżemy, konfitury i sok, który smakuje wybornie z wodą gazowaną lub jako dodatek do zimowej herbaty- tu poznasz przepis na sok z truskawek do słoików na zimę, zachowaj smak owoców na wiele miesięcy.Z przepisu ulepisz około 40 pierogów. Pierogi, których nie będziesz gotować tego dnia, możesz spokojnie zamrozić- danie zachowa smak i świeżość przez wiele tygodni. Ugotowanych pierogów nie wstawiaj do zamrażalki, a w lodówce mogą być maksymalnie do końca dnia.

Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków
07.08.2022 15:58 Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków

Pierogi z jagodami to kultowe danie każdych wakacji. Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, kiedy do ciasta dodamy maślankę. Poznaj przepis na maślankowe pierogi z jagodami, będą świetnym pomysłem na obiad na słodko dla całej rodziny.Pierogi na słodko to danie, które przygotowuję każdego lata. Nie ma nic lepszego od delikatnego, elastycznego ciasta i farszu z soczystych, słodkich owoców sezonowych. Jednym z moich ulubionych wersji dania są pierogi maślankowe z jagodami. Dodatek maślanki rewelacyjnie zmiękcza ciasto i sprawia, że pierogi mają jeszcze lepszy smak. Maślankowe pierogi z jagodami są tak pyszne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Pierogi podaję z kwaśną śmietaną i cukrem. Jeśli mam ochotę na jeszcze słodsze danie, podaję je z bitą śmietaną.Ciasto na maślankowe pierogi z jagodami jest błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść mąkę z olejem, szczyptą soli i wrzątkiem, następnie dolewać stopniowo schłodzoną maślankę. Tak przygotowane ciasto musi odpocząć kilka minut i za chwilę jest gotowe do rozwałkowania na cienki placek.

Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne
06.08.2022 13:52 Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne

Pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Pierogi z boczkiem mają jeszcze lepszy, pełniejszy smak, a polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj prosty przepis na najlepsze pierogi ruskie z falbankami.Pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu znamy wszyscy. Klasyczne pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do nich boczek wędzony podsmażony na maśle z cebulą. Pierogi ruskie z falbankami i boczkiem to stary przepis dziadka, który aktualnie podbija Internet.Do farszu na pierogi ruskie możemy wykorzystać młode ziemniaki lub ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały po obiedzie. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Młode ziemniaki po ugotowaniu odparujmy i ostudźmy, dopiero później możemy zmielić je z twarogiem.Ciasto na pierogi ruskie przygotujemy z kilku składników: mąki, oleju, wody i szczypty soli. Zagniecione, wyrobione, rozwałkowane ciasto jest elastyczne, delikatne i miękkie. Ulepione pierogi ruskie gotujmy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia, będą wyśmienite.

pierogi leniwe
05.08.2022 15:43 Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku

Poznajcie przepis na najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku, a mianowicie w twarogu, który powinien być tłusty lub półtłusty. Wystarczy go rozgnieść, dodać trzy składniki, zagnieść i ugotować. Spróbuj, bo jesteśmy pewni, że tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś. Choć wyglądają jak kluski, to prawidłowa ich nazwa to pierogi leniwe. Dlaczego? W sumie składają się z tych samych składników, co pierogi nadziewane słodkim twarogiem, jednak robi się je dużo szybciej. Ot, taka wersja pierogów dla leniwych, którym nie chce się oddzielnie zagniatać ciasta i robić farszu, a potem jeszcze lepić z tego pierogów. Jeśli więc nie chcesz marnować zbyt dużo czasu na gotowanie, ale masz ochotę na coś pysznego, dobrze trafiłeś. Pierogi leniwe szybko zagoszczą na twoim talerzu, a potem równie szybko z niego znikną. Skorzystaj tylko z przepisu babci Julci.

Pierogi lepsze niż u babci - przepis uczestniczki Master Chefa
05.08.2022 11:46 Uczestniczka MasterChefa twierdzi, że robi pierogi lepiej niż nasze babcie. Podała przepis

Pierogi skuszą niejednego smakosza. Zaprezentowany przez uczestniczkę master Chefa przepis wykorzystujący mięso i warzywa z rosołu jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie resztek. Autorka twierdzi, że tak pysznego dania nie powstydziłaby się niejedna babcia. Nic dziwnego skoro w mięsnym farszu znajdziemy też pyszny boczek i kaszę gryczaną, które nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujecie. Dobre pierogi są na wagę złota. Tani i prosty przepis wykorzystujący resztki z rosołu, kaszę gryczaną i boczek z pewnością wykorzystacie nie raz. Zaproponowana przez Natalię Maszkowską z Master Chefa kompozycja jest obłędnie pyszna. Przekonajcie się sami.

Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym
04.08.2022 12:59 Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym. Nikt im się nie oprze

Smakowite pierogi z jagodami skuszą niejednego smakosza. Ciocia Mariola do farszu dodaje jeszcze serek homogenizowany, uzyskując smaczniejszą i bardziej sycącą wersję dobrze znanego sezonowego przysmaku. Spróbujecie?Latem warto choć raz przygotować pierogi z jagodami. Słodki wyrób zyska na wartości, jeśli owoce połączymy z bogatym w białko nabiałem. Proponujemy dodatek waniliowego serka homogenizowanego, który nada daniu przyjemnego aromatu. Skusicie się?

pierogi z jagodami
02.08.2022 21:06 Najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Domowy smak za każdym razem

Zapraszamy was na najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Za każdym razem mają domowy smak, bez zbędnych ulepszeń. Przygotujesz je szybko i prosto. Będą idealne na wakacyjny obiad, a nawet na kolację. Zachwycą się nimi dorośli i dzieci. Poznaj sprawdzoną recepturę. Kochamy pierogi pod każdą postacią i z różnymi farszami. Jednak te z owocowym nadzieniem najbardziej kojarzą się z latem. Do ich nadzienia używa się bowiem truskawek, wiśni czy jagód, a więc typowych, sezonowych owoców. Dziś przedstawimy wam łatwy przepis cioci Józi na pierogi z jagodami. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników i właśnie w prostocie tkwi ich siła i doskonały smak. To są wyborne, domowe pierogi.

pierogi z bobem i boczkiem
01.08.2022 08:56 Najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Duet idealny

Twoja rodzina lubi pierogi? A chcesz ją zaskoczyć czymś oryginalnym i smacznym? Przygotuj najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Ten duet jest naprawdę idealny — świetnie się dopełnia, zapewniając kubkom smakowym niepowtarzalne wrażenia. Koniecznie skuście się na ten farsz.Pierogi są kultowym, polskim daniem. Obowiązkowo muszą ich spróbować odwiedzający nas cudzoziemcy, bo pierogi to nasza pyszna wizytówka. Jakie pierogi cieszą się największym wzięciem? Te z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie i z twarogiem. Jeśli jednak znudziły wam się już nieco te klasyczne farsze, czas na sezonową nowość. Proponujemy przygotować do pierogów nadzienie z bobu i boczku. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
28.07.2022 17:52 Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie

Pierogi ruskie są prostym daniem, które przygotujemy błyskawicznie w domowym zaciszu. Czasem jednak, mimo starań i dodaniu wszystkich składników, farsz jest rzadki i mało wyraźny w smaku. Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pierogi ruskie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierogi z aromatycznym farszem z gotowanych ziemniaków i sera, polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Farsz na pierogi ruskie wymaga jednak kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu ma bardziej zwartą konsystencję, która potrafi przyprawić o zachwyt.Chłodzenie farszu na pierogi jest kluczowe dla jego konsystencji i smaku. Do farszu potrzebujemy również ziemniaków gotowanych i twarogu. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu, wykorzystajmy je, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.Do farszu na pierogi ruskie dodajmy także dużą cebulę, którą wcześniej zeszklijmy na sporej ilości masła. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i to właśnie on sprawia, że farsz nie jest suchy. Nie zamieniajmy również masła na olej, cebula zeszklona na maśle smakuje najlepiej.

Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie
27.07.2022 18:14 Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie

Pomysł na pyszną niespodziankę dla całej rodziny? Przygotuj wyśmienite pierogi na słodko z niecodziennym farszem. Zapomnij o truskawkach, jagodach i serze, pierogi z jabłkami i cynamonem będą absolutnym hitem na Twoim stole.Jestem łasuchem i uwielbiam słodkie dania, również obiadowe. W dzieciństwie zupa owocowa i właśnie pierogi na słodko były moimi ulubionymi potrawami i do tej pory lubię do nich wracać. Pierogi z jabłkami prażonymi z dodatkiem cynamonu i cukru wanilinowego rozpływają się w ustach.Ciasto do pierogów na słodko przygotujmy na początku. Musi być elastyczne, miękkie i dobrze wyrobione, wtedy pierogi na pewno będą przepyszne. Farsz również zrobimy błyskawicznie- wystarczy, że podsmażymy na maśle jabłka, dodamy cynamon i cukier.Pierogi na słodko będą smakować wyśmienicie, kiedy podamy je z roztopionym masłem i cukrem, możemy je również delikatnie oprószyć cynamonem, ale nie jest to konieczne. Pierogi z jabłkami i cynamonem pokocha cała rodzina, koniecznie przygotuj dla wszystkich słodką niespodziankę.

Karol Okrasa, pierogi
23.07.2022 13:16 Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Sekret tkwi w 1 czynności

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Sekret tkwi w jednej czynności, a mianowicie w odpowiednio długim jego wyrabianiu. Dzięki temu ciasto staje się gładkie i elastyczne i bez trudu można je wałkować, zlepiać i formować. Koniecznie przetestujcie przepis Okrasy.Podstawą udanych pierogów jest odpowiedniej jakości ciasto. Powinno być gładkie, niezbyt twarde i sprężyste. Takie ciasto daje się cienko rozwałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Jest to niezmiernie ważne, bo nadmiar mąki na powierzchni wykrojonego krążka utrudnia potem dokładnie zlepienie pierogów. A czym się to kończy, wiecie sami. Farsz wypływa w czasie gotowania i z pierogów nici.

Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak
21.07.2022 22:10 Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak

Pierogi z kapustą i grzybami to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polane okrasą z masła i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Do farszu możemy dodać jednak dwa proste składniki, dzięki którym pierogi będą absolutnym hitem. Poznaj przepis na najlepszy farsz na pierogi. Babcina receptura jest niezawodna.Pierogi są bardzo uniwersalnym daniem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Sekretem doskonałych pierogów jest oczywiście ciasto, które musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Ciast wymaga odpowiedniego wyrabiania, żeby nie została w nim sucha mąka. Bardzo ważny jest również farsz na pierogi.Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych propozycji podania. Są wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Do farszu na pierogi dodajmy dwa dodatkowe składniki, a każdy będzie prosił nas o przepis. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przygotujmy również z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanymi orzechami włoski. Wszystkie składniki po zmieleniu będą smakować tak cudownie, że na stałe włączymy je do naszych tradycyjnych przepisów.

Lepienie pierogów
18.07.2022 19:54 Aga kupiła doskonały składnik na pierogi w Biedronce. Ciasto wyszło jej mega miękkie, zdradziła przepis

Pierogi potrafią zachwycić smakiem. Do ich przygotowania wybierzcie mąkę pszenną z młyna Szymanowskiego, a ciasto będzie przyjemnie lekkie i elastyczne. Kupicie ją w każdej Biedronce. Warto spróbować - tak dobrego rarytasu dawno nie jedliście.Pierogi z serowo-ziemniaczanym farszem będą smaczne, jeśli nadzienie zamkniemy w delikatnym i rozpływającym się w ustach cieście. Wykorzystując do jego przygotowania mąkę pszenną typu 480, uzyskamy najlepsze rezultaty. Skusicie się?

Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
17.07.2022 12:35 Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie

Pierogi, niezależnie od tego, czy na słodko, czy wytrawnie, są rewelacyjnym daniem obiadowym. Wiele osób popełnia jednak duży błąd podczas odgrzewania potrawy, przez co pierogi są ciężkie i tłuste. Jak odgrzać pierogi?Nie ma lepszego dania od domowych pierogów. Delikatne, cienkie, elastyczne ciasto z farszem w środku dosłownie rozpływa się w ustach. Odgrzewane pierogi będą równie smaczne, jak świeże, jeśli zastosujemy jeden sprawdzony sposób. Jak odgrzać pierogi?Wiele osób podgrzewa pierogi na dużej ilości oleju lub masła. Fakt, pierogi z chrupiącą skórką są równie smaczne, jednak są bardzo ciężkostrawne i kaloryczne. Jak odgrzać pierogi? Pierogi najlepiej odgrzać na rozgrzanej patelni niewielką ilością wody, wtedy będą równie delikatne i elastyczne, jak w dniu, w którym były lepione.Do pierogów możemy również podać wiele smacznych dodatków, które wzmocnią aromat i doskonale połączą się z resztą składników. Poniżej dowiesz się, jak odgrzać pierogi i z czym je podawać, żeby były najsmaczniejsze.

Projekt bez tytułu (15)
14.07.2022 19:22 Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis

Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis, z którego wychodzą nadzwyczaj smaczne. Ciasto jest miękkie i sprężyste, a nadzienie naturalne, zrobione ze świeżych lub mrożonych jagód i odrobiny cukru. Tak pysznych pierogów nie kupisz i nie zamówisz nigdzie. Pierogi z jagodami są jednym z tych przysmaków, które trzeba zjeść przynajmniej raz w sezonie. Oczywiście można je zrobić z jagód mrożonych, ale nie skorzystanie z letniej okazji po prostu nie uchodzi prawdziwemu smakoszowi. Dlatego dziś podajemy sprawdzony przepis na wyborne pierogi jagodami. Będą idealne na letni obiad, a także na podwieczorek. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem, ale można je też polać stopionym masłem i osłodzić.

Pierogi po małopolsku
13.07.2022 10:08 Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych

Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Ciocia Sabina robi je w wyjątkowy sposób. Jej sekret tkwi w nadzieniu. Delikatne ciasto warto wypełnić tartym serem żółtym o wyrazistym smaku. Wyrób będzie niezwykle aromatyczny i sycący. Spodoba się wszystkim szukającym urozmaicenia klasyki. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi z serem żółtym są wyśmienitą alternatywą dla ciasta wypełnianego mięsem czy kapustą z grzybami. Małopolski farsz z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Ciocia Sabina od lat przygotowuje pierogi z takim nadzieniem. Raz go spróbujecie, a wspomnienie bogatego smaku rarytasu na długo pozostanie z wami. Skusicie się?

ciasto na pierogi
10.07.2022 12:13 Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady

Tomek włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Dał też bezcenne rady, tym, którzy wciąż mają problem z przygotowaniem elastycznego i sprężystego ciasta. A jak wiadomo jest ono podstawą udanych i smacznych pierogów. Uwielbiamy pierogi i możemy jeść je nawet codziennie. Trudno się nawet nimi znudzić, bo można je nadziewać różnymi farszami. Jednak, co by nie mówić, podstawą pierogów jest ciasto. Miękkie, elastyczne i sprężyste łatwo daje się wałkować i zlepiać i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak przygotować takie ciasto?W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Tomek Lach na YouTube. Prawda, że przygotowanie ciasta na pierogi wygląda bardzo prosto?

pierogi
10.07.2022 07:57 Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz

Poznajcie przepis na nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Ma najlepszy smak, który z pewnością od razu pokochacie. Oprócz tradycyjnie dodawanej cebuli wzbogaciliśmy mięso wyrazistą papryką i pomidorami. Dzięki temu nasze pierogi uzyskały zupełnie nowy wymiar. Wy też możecie go poczuć.Pierogi nadziewane mięsem należą do jednych z najbardziej lubianych i najbardziej pożywnych. Farsz robi się z rozdrobnionego, ugotowanego mięsa, które zwykle miesza się z podsmażoną cebulką. Dodaje ona mięsu przyjemnego, słodkawego smaku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by oprócz cebuli do mięsa dorzucić też inne warzywa. Można będzie nimi odmienić smak całej potrawy. Gdy na przykład dorzucicie marchewkę, nadzienie stanie się słodsze, a jeśli sięgniecie po pomidory, będzie kwaśniejsze.

Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje
08.07.2022 18:38 Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje

Sekretem najsmaczniejszych pierogów jest ciasto. Ciasto na pierogi musi być elastyczne i sprężyste, dzięki czemu pierogi po ugotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku.Ciasto na pierogi zrobione według przepisu z 1920 roku wychodzi za każdym razem. Przygotujesz je wyłącznie z mąki, wody, soli i oleju. Ciasto jest bardzo elastyczne, dzięki czemu łatwo je rozwałkujesz i ulepisz z nich pyszne pierogi.Sekretem doskonałego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje składników i wyrabianie. Najpierw wyrabiaj ciasto łyżką lub szpatułką, a następnie ucieraj je ręcznie przez około 15 minut, w ten sposób uzyskasz najlepsze ciasto.Tak przygotowane ciasto na pierogi możesz nadziewać dowolnym farszem. Niezależnie, czy przygotujesz pierogi na słodko, czy wytrwanie, będą przepyszne, ponieważ ciasto będzie miękkie i delikatne. Pierogi wrzucaj partiami na gorącą, posoloną wodę, po 2-3 minutach będą gotowe.

Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz. Każdy będzie chciał dokładkę
07.07.2022 13:25 Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz. Każdy będzie chciał dokładkę

Pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz są delikatnie, miękkie, a farsz przygotowany z twarogu, ziemniaków i pesto z czosnku niedźwiedziego dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis niezwykły farsz na pierogi, każdy będzie prosił o dokładkę.Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na wyśmienity farsz na pierogi z twarogu wędzonego. Wędzony ser biały w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i pesto z czosnku niedźwiedziego smakuje wyśmienicie. Pierogi z takim nadzieniem zachwycą każdego.Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz 2 łyżki pesto, resztę możesz wykorzystać jako pastę kanapkową, lub wymieszać z ugotowanym makaronem. Pesto jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, a farsz na pierogi z tym aromatycznym składnikiem wychodzi za każdym razem i smakuje doskonale.Ciasto na pierogi po sparzeniu i wyrobieniu, wstaw do lodówki na 20 minut, następnie rozwałkuj na cienki placek. Pierogi smaż partiami, żeby się nie posklejały. Do wrzącej wody możesz dodać również łyżkę oleju. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podaj.

gotowanie pierogów
06.07.2022 20:42 Wielu popełnia podobne błędy podczas robienia pierogów. Bezwzględnie ich unikaj

Pierogi rozpadają się w czasie gotowania? Wielu popełnia podobne błędy podczas robienia pierogów. Bezwzględnie ich unikaj, bo cała praca włożona w ich zrobienie może pójść na marne. Nie mówiąc już o pieniądzach, wydanych na składniki i o nie zaspokojonym głodzie. Pierogi są bardzo smaczne, jednak dość pracochłonne. Warto więc dołożyć starań, by nie zmarnować ani składników, ani czasu poświęconego na ich przygotowanie. W czasie przyrządzania pierogów łatwo popełnić kilka błędów, które potrafią odebrać im apetyczny wygląd i smak. Poznaj je i unikaj w przyszłości.

Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować
05.07.2022 18:23 Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować

Jak mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni gotowane. Najlepiej jednak zblanszować pierogi przed mrożeniem, dzięki czemu nie posklejają się podczas mrożenia i nie rozpadną, kiedy będziemy chcieli je ugotować.Blanszujemy głównie warzywa, żeby były chrupiące i zachowały wszystkie wartości odżywcze, jednak ten sposób gotowania doskonale sprawdza się również w przypadku przygotowania pierogów do mrożenia. Dzięki blanszowaniu będą smakować i wyglądać jak świeże.Możemy mrozić każdy rodzaj pierogów. Latem gorąco polecam przygotować domowe pierogi z owocami lub warzywami sezonowymi, np. jagodami, truskawkami, malinami, bobem i zamrozić je w odpowiedni sposób, abyśmy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą. Jak mrozić pierogi?Pamiętajmy o złotej zasadzie najlepszych pierogów- ciasto musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane. W ten sposób pierogi ugotują się szybko, będą delikatne i pyszne. Jeśli ciasto na pierogi będzie za grube, pierogi będą niedogotowane i twarde, co zepsuje cały efekt.