Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki ziemniaczane na patelni
23.01.2022 01:00 Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Czasami w spiżarni znajduje się zbyt dużo ziemniaków, dlatego w takiej sytuacji wiele osób zastanawia się, jak je wykorzystać. Pyszną propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. Z uwagi na zawartość substancji odżywczych w płatkach, takie placki stają się wyjątkowo odżywcze. Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Placki ziemniaczane charakteryzują się możliwością dodania do nich praktycznie nieograniczonych produktów. W wielu domach na co dzień podaje się placki z mięsem, grzybami, ziołami czy otrębami - dzięki nim powszedni posiłek staje się czymś zupełnie nowym. Nie inaczej jest w poniższym przypadku, gdzie pokazujemy recepturę na placki z ziemniaków i płatków owsianych. Płatki nadają daniu mocniejszej i bardziej zbitej konsystencji, a także wprowadzają mnóstwo błonnika. Obecność błonnika w codziennej diecie jest istotna, ponieważ substancja ta ułatwia wypróżnianie i przyspiesza przemianę materii.

Jak zrobić placki ziemniaczane?
22.01.2022 01:00 Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, jak u babci. Miękkie w środku z chrupiącą skórką smakują doskonale zarówno na słodko, jak i wytrawnie, np. z gulaszem lub sosem grzybowym. Sekret najlepszych placków ziemniaczanych tkwi w mące i samych ziemniakach. Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jak zrobić placki ziemniaczane?Placki ziemniaczane, teoretycznie banalne danie, w praktyce nie zawsze wychodzi doskonale. Powodów jest wiele, od niewłaściwego rodzaju ziemniaków, mąki, po zbyt małą ilość oleju lub złą ilość soli i przypraw.Przygotowywanie masy na placki ziemniaczane zależy również od tego, czy wykorzystasz ziemniaki zeszłoroczne, czy młode. Mimo, iż należy pamiętać o kilku zasadach podczas robienia i smażenia placków, to są one tak proste, że bez problemu je zapamiętasz i dzięki nim staniesz się prawdziwym mistrzem placków ziemniaczanych.

placki ziemniaczane
18.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?

Kochamy placki, a chyba najbardziej placki ziemniaczane. Są pożywne, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z pewnością przyrządzacie je po swojemu, ale czasami dobrze jest posłuchać nowych podpowiedzi. Wiecie na przykład, dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę? Wystarczy wsypać jej tylko pół łyżeczki, a efekt was zaskoczy.Idealne placki ziemniaczane powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten ideał nie jest trudny do osiągnięcia, pod warunkiem, że zna się kilka istotnych zasad. Trzeba bowiem wiedzieć co dodać do ziemniaczanego ciasta i jak je smażyć.

placki ziemniaczane
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je jako dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę. Na przykład wtedy, gdy przygotujecie z nich placki. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych. Przekonacie się, że dzięki temu dodatkowi potrawa zyska nie tylko na smaku. Placki ziemniaczane zwykle przyrządzają ich wielbiciele albo ci, co nie mają lepszego pomysłu na obiad. To danie rzeczywiście można uznać za awaryjne, bo ziemniaki mamy zwykle w kuchennych zapasach. A przygotowanie placków nie zajmie zbyt dużo czasu.

Szybkie placki ziemniaczane z blendera
14.01.2022 01:00 Szybkie placki ziemniaczane z blendera

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? W wyjątkowo prosty i szybki sposób, wystarczy, że mas zblender kielichowy i kilka minut, aby zrobić pyszne danie dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z blendera są chrupiące, smaczne i zrobisz je nawet w bardzo zabiegany dzień. Poznaj przepis na szybkie placki ziemniaczane z blendera.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie robisz ich za często ze względu na tarcie ziemniaków? Placki z blendera to więc przepis dla Ciebie. Masę ziemniaczaną przygotujesz w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że zblendujesz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie dodasz do nich jajko, mąkę i zioła. Placki z blendera są zwarte, spójne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, są perfekcyjne. Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu C, ponieważ odmiana ta jest mączna i zawiera małą ilość wody, dzięki czemu masa ziemniaczana będzie gęsta i usmaży się doskonale. Placki ziemniaczane podaj z sosem grzybowym, jogurtem lub śmietaną. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj do nich aromatyczny gulasz mięsny z papryką. Tu poznasz przepis na gulasz wieprzowy, idealny do placków ziemniaczanych.

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane
13.01.2022 01:00 Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem Ani Lewandowskiej
10.01.2022 01:00 Nieziemskie placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej wyróżniają się jednym składnikiem, który całkowicie zmienia ich postrzeganie - mowa o szpinaku. Dodanie tych liści do ciasta sprawia, że placki stają się pięknie zielone, a także wypełniają się wartościami odżywczymi ze szpinaku. Wersja Lewandowskiej jest znacznie bardziej lekkostrawna od klasycznej. Placki ziemniaczane można sporządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do nich suszone pomidory czy kawałki cienko pokrojonego boczku - Anna Lewandowska wrzuca z kolei liście szpinak. Szpinak pełen jest żelaza i przeciwutleniaczy, dlatego wskazane jest jedzenie go stosunkowo często. Lekkie placki Ani Lewandowskiej są świetnym rozwiązaniem dla osób, które muszą odżywiać się w zdrowy sposób, a przy okazji chcą jeść coś smacznego. Polecamy podać placki z sosem czosnkowym na jogurcie, który wspaniale podkreśli ich smak.

pieczone placki ziemniaczane
08.01.2022 01:00 Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

Placki ziemniaczane są przepyszne. Czasem jednak jedząc jem ograniczamy się, bo są dość tłuste. Niestety w czasie smażenia potrafią chłonąć olej jak gąbka. Dlatego dziś podamy wam przepis na najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika. Spokojnie możecie je jeść bez wyrzutów sumienia. Placki ziemniaczane są jednym z tych dań, które przygotowujemy w sytuacjach awaryjnych. Nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie albo po prostu nie chcemy znów jeść mięsa. Ścieramy wtedy ziemniaki, dodajemy do nich kilka składników i smażymy placki. A gdyby tak, zamiast smażyć je na tłuszczu, po prostu je upiec? Dzięki temu placki będą mniej kaloryczne, a ty zaoszczędzisz sobie czas przeznaczony na ich smażenie. Zamiast bowiem kłaść je partiami na patelnię, włożysz na raz do piekarnika i upieczesz.

smażenie placków
06.01.2022 01:00 Czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz?

Lubimy placki ziemniaczane, jednak ich przygotowanie przysparza nie raz trochę kłopotów. Dużym problemem jest ich smażenie. A wiecie, czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz? Za chwilę rozwiążemy te problemy, dzięki czemu już nigdy wasze placki nie będą ociekające olejem i niesmaczne. Placki ziemniaczane składają się głównie z ziemniaków. Warzywa te zawierają sporo skrobi, która w czasie smażenia potrafi być kapryśna. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by ustrzec placki przed przywieraniem do patelni, a także by nie chłonęły tyle tłuszczu. Sami przyznacie bowiem, że placki, z których wprost wypływa tłuszcz, są nie tylko ciężkostrawne, ale też nieapetyczne.

Placki ziemniaczane z mięsem
05.01.2022 01:00 Placki ziemniaczane z mięsem - tani i sycący obiad

Przepis na placki ziemniaczane inaczej? Placki z mięsem mielonym, suszonym majerankiem, podane z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Jest również bardzo pożywne dzięki sporej zawartości mięsa. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem, idealne na rodzinny, niezwykły obiad.Placki ziemniaczane to smaczne, tradycyjne już danie, które często gości na naszych stołach. Danie przygotujesz na wiele sposobów: z cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to zupełna nowość w mojej kuchni, która szybko stała się hitem. Danie podaj z posiekaną natką pietruszki i śmietaną, a znikną błyskawicznie. Placki ziemniaczane przygotuj z dużych ziemniaków zeszłorocznych, najlepiej odmian mącznych typu B lub C, jak np. Orlik, Sante, Irys. Odmiany te mają małą ilość wody, a dużo skrobi, dzięki czemu placki są zwarte, nie palą się na patelni i są delikatne w środku z chrupiącą skórką. Z ziemniaków mącznych zrobisz również najsmaczniejsze kluski śląskie i pyzy z mięsem. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z gulaszem, które posmakują każdemu.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
04.01.2022 01:00 Placki ziemniaczane ze śmietaną - klasyka w najlepszym wydaniu

Placki ziemniaczane ze śmietaną to pomysł na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie i jednocześnie chrupiące placuszki podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i smakują rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane ze śmietaną. Placki ziemniaczane to już tradycyjna potrawa, którą doskonale znamy z dziecięcych lat. Wszyscy uwielbialiśmy placki z cukrem, śmietaną, gulaszem mięsnym lub sosem grzybowym. Zafunduj sobie kulinarny powrót do dzieciństwa i przygotuj wyśmienite placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, jak u babci. Do smażenia placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o mącznej odmianie, ponieważ zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody. Duża zawartość wody w masie ziemniaczanej rozwarstwi i rozrzedzi placki, będą wyglądać nieestetycznie lub ich nie usmażysz. Ziemniaki mączne doskonale sprawdzą się również do klusek śląskich, pyz z mięsem, kopytek, ponieważ ciasto będzie zwarte i gęste.Jeśli lubisz placki, jednak nie jesz ich głównie ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu po smażeniu- tu poznasz przepis na wyśmienite placki pieczone w piekarniku, są chrupiące i smakują wybornie.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
03.01.2022 01:00 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - prosty obiad

Masz ochotę na placki ziemniaczane? Podaj je z aromatycznym sosem pieczarkowym i stwórz proste, ale pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane to danie, które wszyscy znamy jeszcze z dziecięcych lat i do tej pory lubimy jeść je w różnych wersjach: na słodko, z mięsem, warzywami, gulaszem, sosem. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to proste i wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.Chrupiące placki ziemniaczane uzyskasz z ziemniaków zeszłorocznych typu mącznego. Są to odmiany typu B lub C, takie jak Irys, Sante, Orlik. Ziemniaki zawierają większą ilość skrobi i niską zawartość wody, dzięki czemu placki są zwarte, chrupiące i doskonale wysmażone. Z ziemniaków mącznych zrobisz również pyszne pyzy z mięsem, kopytka i kluski śląskie. Przygotuj również placki ziemniaczane z gulaszem- tu poznasz przepis na placki po zbójnicku, idealne na pożywny, mięsny obiad dla całej rodziny.

tarte ziemniaki
02.01.2022 01:00 Co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały?

Placki ziemniaczane są niezwykle proste do zrobienia. Jednak w trakcie ich przygotowywania mogą nas spotkać małe niespodzianki. Dziś podpowiemy wam, co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały. Dzięki temu apetyczniejszy wygląd będzie miało samo ciasto i produkt finalny.Ciemnienie startych ziemniaków nie jest niczym zaskakującym. Wynika z naturalnej reakcji chemicznej, jaka zachodzi między enzymem zawartym w ziemniakach a tlenem znajdującym się w powietrzu. To w wyniku tej reakcji ziemniaki ciemnieją po obraniu, a jeszcze szybciej, gdy zetrzemy je na tarce. Jednak są sposoby na to, by zatrzymać tę niepożądaną reakcję.Warto w tym momencie dodać, że ciemnienie ziemniaków nie wpływa na zmianę ich smaku ani wartości odżywczej. Jest to tylko zmiana wizualna, która ewentualnie może zmniejszyć nasz apetyt na gotowe placki. Gdy usmażymy placki ze ściemniałych ziemniaków, będą one też nieco ciemniejsze.

Placki ziemniaczane przygotowane bez ścierania ziemniaków
31.12.2021 01:00 Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Macie ochotę na placki ziemniaczane, lecz od ich zrobienia skutecznie odstrasza was konieczność starcia ziemniaków? Znamy rozwiązanie tego problemu. Posiadacze blendera będą nim zachwyceni. Placki przygotujecie w kilka chwil, a wyjdą tak smaczne, jak te zrobione ze startych bulw. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Podpowiadaliśmy już co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i jaki olej wybrać do ich smażenia. Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli ominąć uciążliwy etap ścierania ziemniaków. Przygotujcie blender i sprawdźcie sami. Efekt przyjemnie was zaskoczy.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
31.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to pomysł na pyszne danie z młodych ziemniaków otulonych aromatycznym, gęstym sosem na bazie jogurtu greckiego. Zarówno placki, jak i sos przygotujesz w prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym.Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są chrupiące, ale i miękkie i delikatne w środku. Placuszki posmakują nawet największym niejadkom, a doprawione suszonym majerankiem idealnie łączą się z lekko ostrym sosem czosnkowym. Starte ziemniaki koniecznie odstaw na chwilę i przeciśnij przez tetrę. Młode ziemniaki mają dużo wody i mało skrobi, która jest niezbędna do usmażenia idealnych placków. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do masy mąkę ziemniaczaną, która dobrze zagęści ziemniaki z jajkiem i cebulą.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad z plackami- tu poznasz przepis na placki w sosie grzybowym, idealne na główne danie dla całej rodziny.

Smażenie placków ziemniaczanych — jaki tłuszcz wybrać
28.12.2021 01:00 Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane mogą stanowić pyszne danie obiadowe lub smaczną przekąskę. Aby zachwyciły smakiem, trzeba je starannie usmażyć. Na sukces tego procesu wpływa również wybrany przez nas tłuszcz. Podpowiadamy, który sprawdzi się najlepiej i jak go poprawnie użyć. Podpowiadaliśmy już jak zrobić te placki bez jajek. Zebraliśmy też wskazówki, dzięki którym wyjdą chrupiące i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym wyboru odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Odpowiednia decyzja jest kluczowa dla naszego zdrowia.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
28.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i łopatką wieprzową to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Chrupiące placki w połączeniu z gęstym i aromatycznym gulaszem z grzybami leśnymi smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z sosem grzybowym.Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz z każdym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Placki z gęstym sosem z grzybów leśnych i łopatki wieprzowej to jedno z moich ulubionych połączeń, ponieważ danie jest niezwykle sycące i aromatyczne. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne o mącznych odmianach, jak Orlik i Sante. Ziemniaki te dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie nadają się na placki, a także na kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem. Ziemniaki te mają obniżoną zawartość wody, dzięki czemu placki nie rozpadną się podczas smażenia.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, możesz upiec placki w piekarniku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika.

Fit placki ziemniaczane
27.12.2021 01:00 Fit placki ziemniaczane

Lubisz placki ziemniaczane, ale nie możesz lub nie chcesz jeść tłustych potraw? Fit placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju placków. Poznaj przepis na pieczone fit placki ziemniaczane, lekkie i pyszne.Fit placki ziemniaczane to pomysł na lekki lunch, obiad lub kolację dla każdego, kto chce zjeść zdrowo i smacznie. Pieczone placki ziemniaczane są chrupiące i pozbawione tłuszczu, dzięki czemu możemy je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.Fit placki ziemniaczane podaj z lekkim sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub greckim sosem tzatziki. Placki możesz również przygotować z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, każda wersja smakuje wyśmienicie.Do przygotowania placków wykorzystaj ziemniaki mączne, np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki typu B lub C zawierają mało wody, a dużo skrobi, dzięki czemu masa będzie zwarta, a placki chrupiące i miękkie w środku.Możesz również urozmaicić placki o ulubione warzywa, tu poznasz przepis na wyśmienite placuszki ziemniaczane z marchewką i cukinią.

placki ziemniaczane
22.12.2021 01:00 Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Placki ziemniaczane są często daniem awaryjnym. Robimy je na obiad, gdy nie mamy lepszego pomysłu. Wszak ziemniaki zwykle są pod ręką. A co, jeśli jednak nie ma w zapasach mąki ani jajek albo ze względów zdrowotnych nie możecie ich jeść? Nie ma problemu — już serwujemy wam przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i maki. Będą smaczne jak nigdy.Placki ziemniaczane to proste, ale bardzo smaczne danie. Niezależnie od tego, w jaki sposób je się przygotuje. Ziemniaki można bowiem zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach, dodać do nich cebulę lub nie.Jak się okazuje, nie wymagają też dodatku jajka ani mąki. Zamiast tych składników wystarczy wsypać trochę siemienia lnianego. Doskonale wiąże ono składniki, a przy tym jest bardzo zdrowe.

Jak smażyć placki ziemniaczane?
21.12.2021 01:00 Jak smażyć placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł na obiad lub kolację, Miękkie w środku z chrupiącą, złocistą skórką rozpływają się w ustach. Placki przygotujesz z wieloma dodatkami i stworzysz z nich doskonałe dania. Jak smażyć placki ziemniaczane, aby wyszły idealnie?Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, są to mączne odmiany, które zawierają mało wody i dużo skrobi, dzięki której placki są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie rozlatują się podczas smażenia. Każde ziemniaki po starciu odsącz z nadmiaru wody, np. przy pomocy świeżej tetry.Masę ziemniaczaną dopraw solą, pieprzem, możesz również dodać płaską łyżeczkę suszonego tymianku bądź majeranku, aby nadać im ziołowy smak. Cebulę do placków ziemniaczanych zawsze zetrzyj na tarce, aby masa była jednolita. Placki smakują doskonale z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem. Do placków możesz również zrobić sos grzybowy lub grecki. Placki doskonale smakują również z gulaszem mięsnym.

placki ziemniaczane
20.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, przygotujcie placki ziemniaczane. Możecie do nich dodać cebulę lub tak jak my, zrobić placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli. Są wyraziste w smaku, ale delikatniejsze niż klasyczne. Doskonale smakują podane ze śmietaną i szczyptą soli. Placki ziemniaczane w wielu domach są dyżurnym daniem. Jeśli nie ma pod ręką rozmrożonego mięsa, lepszego pomysłu lub czasu na długie gotowanie, sięgamy po ziemniaki. Te zwykle mamy w swoich zapasach. Wystarczy je więc obrać, zetrzeć, wymieszać z kilkoma dodatkami i już można smażyć. A po kilku minutach danie jest gotowe. Na placki ziemniaczane najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Mogą być też dość uniwersalne w zastosowaniu, popularne odmiany takie jak Irys, Irga czy Gala. Z takich ziemniaków placki mają szansę wyjść chrupiące. Trzeba je tylko odpowiednio usmażyć.

Placki ziemniaczane na grubych oczkach
16.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane na grubych oczkach to pomysł na błyskawiczny obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Chrupiące placuszki o niecodziennym kształcie przypadną do gustu wszystkim domownikom. Poznaj przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach.Placki ziemniaczane na grubych oczkach to ekspresowe i bardzo pożywne danie. Placki możesz dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, jednak nie zapomnij o szczypiorku i kwaśnej śmietanie, z którymi placki smakują najlepiej. Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych typu B lub C. To ziemniaki mączne o małej zawartości wody i wysokim stężeniu skrobi, która świetnie scala masę ziemniaczaną, a placki są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadają się podczas smażenia. Przygotuj również placki z pieczarkami- tu poznasz przepis na chrupiące placuszki w sosie grzybowym, idealne na obiad dla całej rodziny.

Chrupiące placki ziemniaczane
16.12.2021 01:00 Niezawodny przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka

Chrupiące i delikatne placki ziemniaczane bez dodatku jajek? To możliwe. Należy jednak pamiętać o istotnym detalu. Podczas zakupów koniecznie wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Zły wybór może znacząco odbić się na jakości specjału. Najlepsze placki wyjdą, gdy kupicie bulwy typu mączystego. Będą bez porównania lepsze niż te z dodatkową porcją mąki. Przepisów na pyszne placki ziemniaczane prezentowaliśmy wam już wiele. Dodawaliśmy do nich m.in. sera czy ostrej papryki. Zawsze wychodziło pysznie. Tym razem radzimy co zrobić, by bez użycia jaj uzyskać chrupiące i przyjemne w smaku placuszki. Spróbujcie koniecznie, a smak zostanie z wami na długo. Nie od dziś wiadomo, że za sukces podczas przygotowywania placków ziemniaczanych odpowiadają w znacznej mierze bulwy, których używamy. Najlepiej, jeśli w sklepie sięgniemy po ziemniaki typu C lub BC. Dlatego podczas zakupów wybierajmy je z rozwagą.

Chrupiące placki ziemniaczane
16.12.2021 01:00 Chrupiące placki ziemniaczane - wyjątkowy przepis

Placki ziemniaczane to pomysł na szybki, smaczny i tani obiad. Z przepisu usmażysz 20 chrupiących placuszków, bez jajka, bez dużej ilości mąki, dzięki czemu placki są lekkie, zwarte i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na chrupiące placki ziemniaczane.Ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach z odrobiną mąki i bez jajka mają mocno chrupiącą, złocistą skórkę i są miękkie w środku. Placki możesz doprawić wyłącznie solą, możesz również dodać do nich pieprz i ulubione zioło, osobiście polecam majeranek, ponieważ świetnie podbija smak placuszków.Aby placki nie były ciężkie i nie zawierały dużej ilości mąki, przygotuj je z zeszłorocznych ziemniaków mącznych, jak np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki te zawierają mało wody i dużo skrobi, dzięki której placki będą zwarte, chrupiące i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Tego typu ziemniaki świetnie sprawdzą się również do przygotowania klusek śląskich i pyz z mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie, idealne na zimę- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po zbójnicku, czyli duże placki z mięsnym gulaszem.

Kiszka ziemniaczana
15.12.2021 01:00 Jak zrobić rumianą i chrupiącą kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana w dzisiejszych czasach odeszła odrobinę w zapomnienie, choć tradycja jej przygotowywania dalej jest żywa na Podlasiu. Można ją oczywiście kupić w sklepie, jednak nie wiadomo co dokładnie zostało do niej dodane, a także nie zawsze wpasowuje się w nasze gusta. Dlatego zalecamy zrobienie jej własnoręcznie w domu wedle poniższej receptury - będzie rumiana, chrupiąca i przepyszna. Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne Podlasia. Do dzisiaj w wielu domach kiszka ziemniaczana uważana jest za prawdziwy przysmak, choć jej genezą jest kuchnia prostych ludzi, których nie stać było na duże ilości mięsa czy wykwintne przyprawy. Dzisiaj oczywiście dostęp do świeżego mięsa ma praktycznie każdy w Polsce, lecz kiszka może być ciekawym i smacznym urozmaiceniem codziennego jadłospisu, czy pomysłem na sycący obiad, który zimą daje mnóstwo przyjemności. Przepis nie jest wymagający, potrzeba jednak do niego odrobiny czasu.

Starte ziemniaki
14.12.2021 01:00 Absolutna nowość - placki ziemniaczane z tuńczykiem

Tradycyjnie przygotowane placki ziemniaczane są pyszne, jednak jedzenie ich cały czas może doprowadzić do znużenia. Dodając do nich mięso z tuńczyka i podając z sosem czosnkowym, na nowo odkryjesz ich wspaniały smak. Prezentowany przez nas dzisiaj przepis jest banalnie prosty - wystarczy wykonywać po kolei podane kroki, a z pewnością wszystko się uda. Placki ziemniaczane z tuńczykiem wcale nie posiadają intensywnego rybnego aromatu, lecz delikatną nutę smakową. Kawałki ryby przyjemnie kontrastują z chrupiącą skórką na zewnątrz placka, przez co podczas jedzenia możemy się pozytywnie zaskoczyć. Tuńczyk dodaje również sporą ilość białka, więc zwiększa wartości odżywcze całej potrawy.Aby placki nie nasiąkły zbyt duża ilością tłuszczu, należy smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju. Wysoka temperatura nie pozwoli mu wniknąć w ciasto, które natychmiast się ugotuje. Takie placki będą również o wiele bardziej chrupiące niż zwykle.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
10.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - perfekcyjna zimowa przekąska

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki z kapustą z marchewką i kminkiem smakują wybornie i dodatkowo wzmacniają nasz organizm i dodają energii. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.Do przygotowania placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, najlepiej typu B lub C, czyli typu mącznego, ponieważ zawierają mniej wody, dzięki czemu placki będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia. Przykładowymi ziemniakami mącznymi są: Irys, Sante, Orlik.Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj, aby dobrze połączyła się z masą ziemniaczaną. Do kapusty zawsze dodaję startą marchewkę i kminek, aby dodatkowo podbić jej smak. Ze względu na dużą zawartość wody w kapuście, do ziemniaków dodaję również mąkę ziemniaczaną, aby masa była zwarta.Kapusta kiszona działa zbawiennie na cały nasz organizm. Wzmacnia naszą odporność, dodaje energii, działa detoksykująco i przyspiesza regenerację flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Kapusta jest jednak dość ciężka, jeśli natomiast dodasz do niej kminek, unikniesz wzdęć i innych problemów trawiennych.Przygotuj również doskonały i zdrowy dodatek do kotletów schabowych- tu poznasz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z kminkiem.

Placki ziemniaczane
09.12.2021 01:00 Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki

Placki ziemniaczane wymagają wyjątkowo niewiele składników, aby usmażyć pyszne i sycące danie. Tak naprawdę wcale nie potrzeba do nich ani mąki, ani jajek - skrobia w ziemniakach doskonale radzi sobie z wiązaniem całego ciasta. Aby ją wspomóc, można dodać odrobinę płatków owsianych, które można znaleźć w każdym domu. Placki ziemniaczane najczęściej są wybierane wtedy, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu na gotowanie. Zrobienie ciasta i usmażenie go na patelni zajmuje zaskakująco mało czasu, a niska cena i łatwa dostępność wszystkich składników są kolejnymi atutami. Czasem zdarza się, że w kuchni nie mamy zbyt wiele dostępnych produktów. Jeśli chcesz przygotować obiad, a przy okazji nie musieć wybierać się do sklepu, spróbuj poniższych placków ziemniaczanych. Bez mąki i jajek możesz cieszyć się smacznymi plackami, które chrupkością nie odbiegają od tradycyjnych.