Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Sekretny składnik placków ziemniaczanych
05.03.2022 01:00 Sekretny składnik placków ziemniaczanych. Wychodzą idealnie pulchne

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy ich wnętrze jest delikatne i puszyste, a wierzch pozostaje chrupiący. Dodatek sody oczyszczonej pozwoli przygotować właśnie taki specjał. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już nie raz jak przygotować smaczne placki ziemniaczane. Proponowaliśmy m.in. dodanie do nich pieczarek i sera, a także zdradzaliśmy, jak przyrządzić masę nie ścierając ziemniaków. Tym razem mamy dla was patent, który sprawi, że wasze placki będą pysznie chrupiące z wierzchu i cudownie miękkie w środku. Skusicie się?

placki ziemniaczane
04.03.2022 01:00 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Placki ziemniaczane mają duże grono wielbicieli. Wszyscy lubią je jeść, gorzej jest z ich przygotowaniem. Tarcie ziemniaków nie należy bowiem do przyjemności. Mamy jednak dla was dobre rozwiązanie, dzięki któremu placki przygotujesz w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.Klasycznym narzędziem pomocnym przy robieniu placków ziemniaczanych jest tarka. Niektórzy uważają, że powinna mieć małe otwory, inni wolą ścierać ziemniaki na większych oczkach, bo wtedy są bardziej chrupiące. Jednak przy robieniu tych placków warto skorzystać z pomocy domowych urządzeń. Możecie rozdrobnić ziemniaki, używając np. kuchennego robota, malaksera czy blendera. Wystarczy tylko obrać ziemniaki, pokroić je na kawałki i błyskawicznie rozdrobnić.

Placki ziemniaczane bezglutenowe
03.03.2022 01:00 Prosty przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe.

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki i śmietaną, to pomysł na pyszny, lekki obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są równie smaczne, co tradycyjne, a nie zawierają glutenu. Poznaj przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane bezglutenowe.Mąka kukurydziana jest mąką bezglutenową produkowaną z kukurydzy, dzięki czemu ma piękny złoty kolor. Mąka jest zupełnie neutralna w smaku, możesz wykorzystać ją więc do pieczenia ciast, jak i dań głównych, wytrawnych, w tym właśnie placków. Mąka jest lekka i przede wszystkim bezpieczna dla osób z alergią pokarmową i celiakią. Placki ziemniaczane z mąki kukurydzianej są chrupiące i miękkie jednocześnie, są przepyszne. Dodatek śmietany i koperku dodatkowo je spulchnia w środku i nadaje oryginalnego smaku. Placki ziemniaczane podaj z gęstym jogurtem lub śmietaną, tak podane błyskawicznie znikają z talerzy.Placki zrób z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają sporą ilość skrobi, a mało wody. Takie ziemniaki łatwo odsączysz po starciu ich na tarce, a podczas smażenia placki nie rozwarstwią się, będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do placków z młodych ziemniaków trzeba dodać dużą większą ilość mąki. Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowy obiad- tu poznasz przepis na pizzę bezglutenową, jest wyśmienita.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
02.03.2022 01:00 Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis

Placki ziemniaczane są rarytasem, po który od czasu do czasu sięga większość z nas. Warto je urozmaicić, dodając do masy pieczarki i ser żółty. Składniki te idealnie pasują do ziemniaków i sprawiają, że usmażone placki stają się niezwykle aromatyczne. Spróbujcie, a już nigdy ich nie pominiecie. Zdradzaliśmy wam już patent na puszyste placki ziemniaczane z kiełbasą. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by masa ziemniaczana nie ściemniała przed smażeniem. Tym razem na tapet bierzemy recepturę z dodatkiem pieczarek i sera. Pysznie ciągnące się nadzienie z duszonymi grzybami skradnie serce niejednego smakosza.

Placki ziemniaczane z twarogiem
28.02.2022 01:00 Placki ziemniaczane z twarogiem. Przepis krok po kroku

Placki ziemniaczane z twarogiem to pomysł na pyszny obiad dla dużych i małych. Placki ziemniaczane z farszem z twarogu i cebulki rozpływają się w ustach, są lekkie, świeże i bardzo puszyste. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z twarogiem.Szukasz pomysłu na obiad lub podwieczorek dla swoich najbliższych? Przygotuj im wyśmienite placuszki ziemniaczane z twarogowym farszem, są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków, są lżejsze, bardziej puszyste i smakują nawet największym niejadkom.Placki z twarogiem przygotujesz błyskawicznie, sprawdzą się więc w nawet najbardziej zabiegany dzień. Placuszki podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną, idealnie pasują do całego dania i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.Placki zawszę robię z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ mają o wiele mniej wody, niż młode ziemniaki. Do placków świetnie sprawdzą się również odmiany mączne, jak Irys, Orlik, które mają dużo skrobi. Odmiany te są idealne do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na lekkie placki ziemniaczane- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ze szpinakiem od Ani Stalmach, rozpływają się w ustach.

placki ziemniaczane
28.02.2022 01:00 Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Jeśli często smażycie placki ziemniaczane, pewnie nie raz wyszły wam płaskie i mało chrupiące. Z pewnością nie o taki efekt wam chodziło. A wiecie, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Wystarczy dodać do nich wyjątkową mieszankę. Dzięki niej wyjdą puchate jak nigdy.Idealne placki ziemniaczane mają wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Choć receptura na te placki nie jest zbyt skomplikowana, to jednak nie za każdym razem udaje się uzyskać pożądany efekt. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że tym razem wasze placki będą udane, dodajcie do nich drożdżowy rozczyn.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
27.02.2022 01:00 Syte i smaczne placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.

Placki ziemniaczane na patelni
26.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste?

Placki ziemniaczane są klasyką naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami chłoną one ogromną ilość tłuszczu. Jeśli rezygnujesz z jedzenia z uwagi na ten mankament, mamy świetne wieści. Unikniesz nadmiaru tłuszczu, jeśli usmażysz placki ziemniaczane na bardzo rozgrzanym oleju. Wielu smakoszy o tym zapomina. Inną metodą może być wlanie odrobiny mocnego alkoholu do ciasta, który także ogranicza chłonność placków. Placki ziemniaczane charakteryzują się wspaniałą chrupkością oraz pysznym smakiem właśnie dlatego, że smaży się je na oleju. Nie trzeba jednak męczyć się i jeść placki, które dosłownie ociekają tłuszczem - wystarczy skorzystać z poniższych porad. Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdyż szybkie przyrumienienie placków z zewnątrz, uchroni je przed wciągnięciem oleju do środka. Do samego ciasta warto z kolei wlać nieco spirytusu tak jak do pączków. Alkohol wyparuje w czasie gotowania, więc nie trzeba się go obawiać, a zadziała niczym bariera wobec tłuszczu.

Placki ziemniaczane na słodko
25.02.2022 01:00 Rozkosznie smaczne placki ziemniaczane na słodko

Placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem wanilinowym to pomysł na pyszny, słodki obiad dla dużych i małych. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo pożywne, posmakują wszystkim łasuchom. Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane na słodko.Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają więcej skrobi i znacznie mniej wody niż ziemniaki młode, dzięki czemu placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Do placków świetnie sprawdzą się również ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, z których zrobisz również pyszne kopytka i kluski śląskie.Starte jabłka skrop solidnie sokiem z cytryny, sok nada owocom świeżości i sprawi, że jabłka szybko nie zżółkną. Placuszki z cukrem wanilinowym i jabłkami podaj z cukrem pudrem. Tak przygotowane danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad na słodko- tu poznasz przepis na obłędne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem.

Placki ziemniaczane
23.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Placki ziemniaczane znane są w wielu zakątkach świata, lecz mało gdzie kocha się je tak bardzo, jak w Polsce. Żeby placki nie były gumowate, lecz chrupiące, do ciasta warto nie wsypywać za dużo mąki. Po usmażeniu nie należy ich również przykrywać, aby nie zmiękły od pary wodnej. Pamiętając o tych radach, placki za każdym razem wyjdą idealnie. Placki ziemniaczane to częsty wybór osób, które nie chcą długo gotować, a przy okazji mają ochotę na smaczne i pożywne danie. Placki przygotowuje się bowiem w kilka chwil oraz sycą na długie godziny. Niektórzy mają problem z miękkimi i gumowatymi plackami, które za nic nie mogą stać się chrupiące, nawet po dłuższym smażeniu. Na szczęście znamy sposób, aby łatwo poradzić sobie z tym mankamentem.

Głąb kapusty białej
22.02.2022 01:00 Pyszny sposób na wykorzystanie głąba z kapusty

Po obrobieniu kapusty do gołąbków lub innych dań z jej udziałem zwykle pozostaje nam niewykorzystany głąb. Twardy środek warzywa nie jest mimo wszystko wart wyrzucenia - zawiera w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na użycie go w kuchni, jest starcie go i zrobienie z niego placków. Kapuściany głąb jest niedocenioną częścią kapusty, która przez wielu ludzi jest najbardziej znienawidzona. Nie zaleca się jednak utylizacji głąba, ponieważ jest całkowicie jadalny i zdrowy. Aby twardy fragment kapusty stał się smaczny, należy zetrzeć go na tarce, wymieszać z ciastem i usmażyć w formie placków na tłuszczu. Chrupiące placki mają obłędny smak, które w połączeniu z ulubionym sosem, tworzą coś, czemu trudno odmówić.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
21.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Placki ziemniaczane są pysznym i niezwykle popularnym daniem. Najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Dodając do ziemniaków trochę startej marchewki, uchronicie masę przed ściemnieniem przez długi czas. Usmażone z niej placki będą miały piękny rumiany kolor. Wiele jest smacznych receptur na placki ziemniaczane. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić puszystą wersję z dodatkiem drożdży oraz jak przyrządzić je po góralsku, a to nie jedyne opcje. Do ziemniaków można jeszcze dodać inne warzywa np. marchewkę. Jeśli nie próbowaliście łączyć ich dotychczas z marchewką, koniecznie musicie spróbować. Pomarańczowe warzywo doda plackom ziemniaczanym lekko słodkiego smaku, a zawarty w niej cukier sprawi, że będą miały przyjemną chrupiąca skórkę. Sok z tego warzywa uchroni też masę przed ciemnieniem. Same zalety.

Receptura Gessler na najlepsze placki ziemniaczane
19.02.2022 01:00 Sekretna, wybitna receptura Gessler na najlepsze placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane mają wielu amatorów. Przygotowane według przepisu Magdy Gessler wyjdą chrupiące i wyjątkowo puszyste. Sekretem ich smaku i tekstury jest dodatek śmietany i czosnku. Tak wyrazistych i pełnych charakteru placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Magda Gessler słynie ze skutecznych patentów na pyszne dania kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na sernik krakowski czy niezawodne wskazówki dotyczące przyrządzania kotletów mielonych. Placki ziemniaczane przygotowane według jej sprawdzonej receptury równie pozytywnie was zaskoczą.

placki ziemniaczane
18.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące?

Placki ziemniaczane potrafią być pyszne, jednak nie zawsze są w 100 procentach udane. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, dzięki której już nigdy nie wyjdą twarde i niesmaczne. Idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące z wierzchu oraz miękkie i wilgotne w środku. Takie placki zjadamy z wielką przyjemnością, np. w towarzystwie śmietany i cukru czy pikantnego sosu.

 Placki ziemniaczane z cebulą
14.02.2022 01:00 Placki ziemniaczane z cebulą. Niezawodny przepis

Placki ziemniaczane z cebulą, boczkiem i bez dodatku mąki to prawdziwy hit kulinarny. Puszyste, chrupiące placki podane ze śmietaną i szczypiorkiem to pomysł na pyszny i prosty obiad lub kolację. Zaskocz biskich i przygotuj placki w nowej odsłonie, czyli placki ziemniaczane z cebulą i bez mąki.Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są miękkie, puszyste, ale mają również chrupiącą, złocistą skórkę. Płatki są zdrową alternatywą mąki pszennej i doskonale zagęszczają masę ziemniaczaną. Do placków zawsze wybieram płatki błyskawiczne, są mocno zmielone, dzięki czemu lepiej przywierają do reszty składników.Do placków ziemniaczanych wykorzystuję ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne, np. Sante, Orlik, Irysy. Odmiany te, podobnie to starych ziemniaków, mają dużo skrobi, a mało wody. Placki są więc zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia.Placki z cebulą i boczkiem podaję z posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną 18%, to najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze połączenie. Jeśli masz ochotę na placki z sosem- tu poznasz przepis na placki po węgiersku z mięsno- paprykowym gulaszem, są równie pyszne i wychodzą za każdym razem.

Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?
13.02.2022 01:00 Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?

Chrupiące, smaczne a przy tym lekkie placki ziemniaczane? To możliwe. Wystarczy odpowiednie smażenie, a rarytas będzie zdrowy. Zaopatrzcie się w dobrą patelnię i wypróbujcie nasz nowy przepis. Zaskoczy was delikatność tych placków.Placki ziemniaczane uważane są za danie tłuste i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Wiele osób, chcąc schudnąć, unika ich. Tymczasem stosując odpowiednie patenty, m.in. smażąc bez tłuszczu, nasze placki będą lekkie. Bez obaw — pozostaną przy tym tak smaczne, jak tradycyjne, smażone na oliwie.

Przedwojenny przepis na placki ziemniaczane
11.02.2022 01:00 Przedwojenny przepis na doskonałe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ceni wielu smakoszy. Najczęściej przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków, których ścieranie bywa mozolne. Przedwojenny przepis wykorzystuje już ugotowane ziemniaki, których rozdrobnienie nie jest już aż tak czasochłonne. Sprawdźcie ten pomysł koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już wiele sposobów na przyrządzenie placków ziemniaczanych m.in. recepturę z dodatkiem śmietany czy drożdży. Tym razem prezentujemy wam przepis, który pomoże wam wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki w bardzo satysfakcjonujący sposób. Wystarczy chwila, by zamienić je w popularny rarytas.

Pieczone placki ziemniaczane
08.02.2022 01:00 Zachwycające w każdym kęsie pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski. Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.

Placki ziemniaczane
07.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu w czasie smażenia?

Placki ziemniaczane są kultowym daniem, które najczęściej przygotowuje się w domowym zaciszu. Aby placki nie piły zbyt wiele tłuszczu podczas smażenia, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Po ugotowaniu placuszki zachwycą cię swoją chrupkością oraz idealnym poziomem wysmażenia. Placki ziemniaczane to z pozoru banalnie prosta potrawa, która charakteryzuje się jednak pewnymi problemami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dodanie do surowego ciasta nieco alkoholu sprawi, że placki nie nasiąkną tłuszczem i będą jeszcze lepsze. Nie ma potrzeby obawiać się, że w cieście znajdują się resztki alkoholu po usmażeniu. Wysoka temperatura sprawi, że ten szybko wyparuje i nie będzie po nim żadnego, nawet najmniejszego śladu.

Placki z kaszanki
06.02.2022 01:00 Przepis na obłędne placki z kaszanki

Pyszne placki można przygotować na rozmaite sposoby. Największą popularnością bez wątpienia cieszą się te przygotowywane z ziemniaków. Jednak nawet takie frykasy mogę się czasem przejeść. Dziś zaprezentujemy przepis na wyjątkowe placki z kaszanki. Pokochasz ich smak od pierwszego kęsa.Placki z kaszanki mogą wydawać się co najmniej ekscentrycznym pomysłem, wszakże nie kojarzy nam się ona z tego typu potrawami. Okazuje się, że kultowy wyrób wędliniarski idealnie nadaje się do przygotowania placków.

Ścieranie ziemniaków
05.02.2022 01:00 Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem

Placki ziemniaczane z uwagi na swoją prostotę i szybkośc przygotowania, są często wybierane przez Polaków jako pomysł na Obiad. Magda Gessler dodaje do swoich placków odrobinę kwaśnej śmietany, dzięki czemu stają się kremowe i askamitne. Poniżej dokładnie krok po kroku wyjawiamy tajniki najlepszych placków. Placki ziemniaczane nie są skomplikowanym przepisem, stąd tak ogromna popularność potrawy. Jej ogromną zaletą jest możliwość podania na słodko, jak i na słono, co ułatwia dopasowanie ich do preferencji gości. Magda Gessler do placków dokładka jedną łyżkę kwaśnej śmietany, która sprawia, że po usmażeniu w środku są delikatne i kremowe, a na zewnątrz zachowują wspaniałą chrupkość. Po spróbowaniu każdy będzie błagał cię o przepis.

Placki ziemniaczane z kapustą
04.02.2022 01:00 Pyszne i syte placki ziemniaczane z kapustą

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Placuszki są puszyste, miękkie, a doprawione majerankiem i kminkiem zyskują niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z kapustą.Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i kapustą kiszoną odkryłam jakiś czas temu i są jedną z moich ulubionych wersji dania. Placki są puszyste, mają świetny smak ziemniaków, kapusty, cebuli z wyczuwalną nutą kminku i majeranku, są przepyszne.Placki możesz podać samodzielnie z kwaśną śmietaną, możesz również przygotować do nich mięsny sos węgierski do placków lub sos pieczarkowy. Każda wersja podania smakuje rewelacyjnie i zawsze wszystkim smakuje.Dodatkowym atutem tych niezwykłych placków jest gotowanie ziemniaków, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu na tarcie i odciskanie ziemniaków z wody. Jedyne, co musisz zrobić, to przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Jeśli masz ochotę na placki w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na tradycyjne litewskie placki z mięsem, są puszyste, pożywne i pyszne.

Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?
02.02.2022 01:00 Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?

Placki ziemniaczane często wychodzą tłuste. Korzystając ze sprytnego patentu, takiej sytuacji możemy zapobiec. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy wlejemy octu, a placki wchłoną zdecydowanie mniej oleju podczas smażenia. Koniecznie wypróbujcie nasz trik. Podpowiadaliśmy wam już, na czym usmażyć placki ziemniaczane i jak przyrządzić je bez mąki i jajek. Tym razem na tapet bierzemy problem wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Zdradzamy skuteczne sposoby na to, by uzyskać placki lekkie i chrupiące jak nigdy wcześniej.

Placki ziemniaczane
01.02.2022 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z mięsną niespodzianką

Placki ziemniaczane kojarzone są z typowo jarską kuchnią, którą delektować może się praktycznie każdy. Niektórzy lubią jednak wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, więc prezentujemy poniżej przepis na placki ziemniaczane z kiełbasą. Mięsna niespodzianka nie jest widoczna na pierwszy rzut oka - po pierwszy gryzie szybko można jednak poczuć, że w do ciasta dodana została aromatyczna kiełbasa, co poprawia doznanie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Do ciasta dodaje się kartofle tarte na grubych lub małych oczkach, niektórzy wykorzystują również blender w celu rozdrobnienia bulw. Mało kto dodaje do nich kiełbasę, co jest ciekawym urozmaiceniem klasycznej potrawy. Co więcej, receptura, którą prezentujemy, jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych dodatkowych zajęć. Jeśli masz w lodówce zalegający kawałek kiełbasy, na który nie masz żadnego pomysłu, sprawdź, jak będzie smakować w plackach ziemniaczanych. Użycie gotowanych ziemniaków sprawia, że placki są jeszcze bardziej puszyste.

Smażenie placków ziemniaczanych
31.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie przywierały do patelni?

Ciężko o bardziej domowy posiłek niż placki ziemniaczane - chrupiące placuszki można podać na wiele sposobów, co czyni je uniwersalnym obiadem. Aby podczas smażenia placki nie przywierały, pamiętaj o wlaniu dużej ilości oleju na patelnię. Ciasto powinno być równomiernie zakryte tłuszczem, wtedy z łatwością odejdzie od gorącego metalu. Placki ziemniaczane mogą sprawiać wrażenie banalnie prostej potrawy, lecz wiele osób zauważa niekiedy, że wynik ich pracy jest daleki od oczekiwanego. Placki rozpadają się i przywierają do patelni. Znamy genialne rozwiązanie tego problemu. Jeśli do tej pory używałeś tylko odrobiny oleju, popełniałeś duży błąd. Poziom oleju na patelni powinien być dwukrotnością grubości wylewanych nań placków. Takie rozwiązanie sprawi, że ciasto smażyć się będzie równomiernie, a temperatura podczas gotowania nie będzie zbyt gwałtownie spadać.

Puszyste placki ziemniaczane
29.01.2022 01:00 Obłędnie puszyste placki ziemniaczane na drożdżach

Placki ziemniaczane są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Warto urozmaicić ich przyrządzanie i skusić się na słodką wersję klasyki. Przyrządza się ją z dodatkiem drożdży, które sprawiają, że placuszki stają się bardzo puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie koniecznie.Klasyczne przepisy na placki ziemniaczane zakładają, że podamy je w wersji wytrawnej np. z sosem greckim czy gulaszem. Przygotowywany z drożdżami specjał zdecydowanie lepiej smakuje na słodko. Warto podać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Sos węgierski do placków ziemniaczanych
28.01.2022 01:00 Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Sos węgierski do placków ziemniaczanych to doskonałe, mięsno- warzywne uzupełnienie potrawy. Sos z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, marchewki i pieczarek smakuje wyśmienicie w towarzystwie tradycyjnych placków. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane to bardzo popularne i proste danie, które uwielbiamy wszyscy. Chrupiące placuszki smakują świetnie z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, a także sosami. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych, który urozmaici całą potrawę, a placki będą jeszcze bardziej pożywne.Sos węgierski to gęsty, mięsny sos gotowany również z papryką czerwoną, marchewką i pieczarkami, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Placki ziemniaczane polane sosem są tak pyszne, że za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Aby wieprzowina była miękka, podsmaż ją najpierw na oleju, następnie duś z warzywami i przyprawami przez godzinę- półtorej. Długie gotowanie na wolnym ogniu pod przykryciem równomiernie zmiękczy mięso i warzywa. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go odrobiną mąki pszennej.Jeśli masz ochotę na aromatyczny sos do placków, ale bez mięsa- tu poznasz przepis na wyśmienity sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane z twarogiem
27.01.2022 01:00 Sycące, zachwycające smakiem placki ziemniaczane z twarogiem

Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, a przy tym niezwykle sycące placki ziemniaczane? Właśnie taki specjał uzyskacie, dodając do masy ziemniaczanej twarogu. Usmażycie je z łatwością, a przyjemnie pikantny smak zostanie z wami na długo. Spróbujcie koniecznie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzać je w wersji z płatkami owsianymi czy szpinakiem. Tym razem prezentujemy recepturę na ten specjał z dodatkiem pysznego białego twarogu. Tak sycących placków jeszcze nie jedliście.