Smakosze.pl
Placki ziemniaczane wyjdą złociste i nie ściemnieją

canva/bhofack2

Jak zrobić złociste placki ziemniaczane, które nie ściemnieją? Zdradzamy najlepszy przepis

5 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Specjał ten najlepiej smakuje wtedy, gdy jest chrupiący i lekki, a ziemniaki mają atrakcyjny, jasnożółty i delikatnie zbrązowiony od smażenia kolor. Wystarczy ścierać ziemniaki do miski z cebulą i na bieżąco łączyć oba warzywa, by masa nie ściemniała. Sprawdźcie nasz patent koniecznie.

Choć placki ziemniaczane przygotowujemy często, potrafią nastręczyć trudności. Pewnie nie raz zdarzyło wam się, że masa ściemniała przed smażeniem. Okazuje się, że tego problemu można łatwo uniknąć, systematycznie mieszając ścierane ziemniaki z cebulą. Wypróbujcie ten patent, a placuszki zachwycą was wyglądem.

Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką

Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 czubata łyżka mąki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Możemy ją też zblendować. Do miski z warzywem ścierany obrane i umyte ziemniaki. Po każdej rozdrobnionej sztuce mieszamy masę, by uchronić pulpę przed ciemnieniem.

Starte produkty odstawiamy na 10 minut, a następnie odciskamy je z płynu. Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka. Wsypujemy także mąkę i dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnią i wlewamy na nią porcję oleju.

Przy pomocy łyżki formujemy spore placki i smażymy je na średnim ogniu. Chcemy, by się ładnie zrumieniły i dobrze usmażyły w środku. Przed podaniem osuszamy je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Po inne przepisy na placki ziemniaczane zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na ten rarytas z dodatkiem sera i pieczarek. Ten natomiast zawiera niezawodny sposób na uzyskanie placków o niezwykle kremowej konsystencji.

Placki ziemniaczane nie ściemnieją, gdy będziecie mieszać ziemniaki z cebulą

Placki ziemniaczane nie ściemnieją, gdy będziecie mieszać ziemniaki z cebulą

Źródło zdjęcia: canva/fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >