Jak zrobić złociste placki ziemniaczane, które nie ściemnieją? Zdradzamy najlepszy przepis
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Specjał ten najlepiej smakuje wtedy, gdy jest chrupiący i lekki, a ziemniaki mają atrakcyjny, jasnożółty i delikatnie zbrązowiony od smażenia kolor. Wystarczy ścierać ziemniaki do miski z cebulą i na bieżąco łączyć oba warzywa, by masa nie ściemniała. Sprawdźcie nasz patent koniecznie.
Choć placki ziemniaczane przygotowujemy często, potrafią nastręczyć trudności. Pewnie nie raz zdarzyło wam się, że masa ściemniała przed smażeniem. Okazuje się, że tego problemu można łatwo uniknąć, systematycznie mieszając ścierane ziemniaki z cebulą. Wypróbujcie ten patent, a placuszki zachwycą was wyglądem.
Przepis na wyborne placki ziemniaczane
Składniki:
2 jajka
2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 czubata łyżka mąki
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Możemy ją też zblendować. Do miski z warzywem ścierany obrane i umyte ziemniaki. Po każdej rozdrobnionej sztuce mieszamy masę, by uchronić pulpę przed ciemnieniem.
Starte produkty odstawiamy na 10 minut, a następnie odciskamy je z płynu. Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka. Wsypujemy także mąkę i dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnią i wlewamy na nią porcję oleju.
Przy pomocy łyżki formujemy spore placki i smażymy je na średnim ogniu. Chcemy, by się ładnie zrumieniły i dobrze usmażyły w środku. Przed podaniem osuszamy je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Po inne przepisy na placki ziemniaczane zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na ten rarytas z dodatkiem sera i pieczarek. Ten natomiast zawiera niezawodny sposób na uzyskanie placków o niezwykle kremowej konsystencji.
Źródło zdjęcia: canva/fascinadora
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: przyslijprzepis