Smaczne i łatwe placki z cukinii. Zapomnisz o ziemniaczanych
Jeśli szukacie smakowej odmiany, przetestujcie smaczne i łatwe placki z cukinii. Dzięki nim zapomnisz o pospolitych plackach ziemniaczanych. Nasza potrawa jest mniej kaloryczna i niezwykle pyszna. Możesz ją podać z sosem czosnkowym albo jako dodatek do obiadu.
Placki są zwykle potrawą awaryjną. Robi się je, gdy zabraknie chleba lub gdy nie ma lepszego pomysłu na obiad czy kolację. Jednak placki warzywne naprawdę potrafią smakować. Gdy przygotujesz je raz według naszego przepisu, z pewnością będziesz je robić częściej. I wcale nie jako potrawę przygotowaną z przymusu, ale ze względu na jej doskonały smak.
Przepis na placki z cukinii
Składniki:
2 młode, średniej wielkości cukinie
1 cebula
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków
Cukinie umyj, wytrzyj, odkrój końce. Warzywo zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, umieść na sicie, zawieś nad miską.
Cukinię pozostaw na 15 minut, by odpłynął nadmiar soku. Potem warzywo dociśnij łyżką do sitka, by odcisnąć resztki płynu.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do cukinii razem z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane.
Placki zdejmij z patelni i ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Gdy wchłonie nadmiar tłuszczu, placki możesz podawać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.
W naszym serwisie znajdziesz także przepis na placki z cukinii i marchewki, a także na placki z botwiny i cukinii.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: kuchnia-domowa