Jajecznica stanowi szybkie w przygotowaniu i pożywne śniadanie. Proste danie można z łatwością urozmaicić, dodając do niego pomidory oraz świeżą bazylię. Kojarzące się z Włochami dodatki sprawią, że potrawa będzie bogatsza w smaku i niezwykle aromatyczna, a wy poczujecie się jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie. Jajecznica jest sycącą propozycją, po którą warto sięgnąć, przygotowując śniadanie dla całej rodziny. Dodatki potrafią ciekawie wzbogacić smak tego dobrze znanego dania. Proponowaliśmy wam już wcześniej wykonanie specjału z chrupiącym brokułem czy pełnymi charakteru boczniakami. Tym razem sięgniemy po nieco prostsze, choć nadal składniki. Pomidor i bazylia to dobrze znane i wyjątkowo pyszne połączenie, które odnajdzie się nie tylko w pizzy. Zaopatrzcie się w świeże produkty i koniecznie spróbujcie. Będzie zaskoczeni, jak dobrze łączą się z jajkami.
Mizeria jest wyśmienitą surówką z ogórka, która pasuje do lekkiego obiadu. Wersja kaszubska, w której warzywo łączy się z wyrazistym słodko-kwaśnym sosem będzie przyjemnym urozmaiceniem klasyki. Doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni, gdy szukamy orzeźwienia. Spróbujcie koniecznie. Mizeria jest prostą i smacznym obiadowym dodatkiem, który zna każdy smakosz. Tradycyjnie przyrządza się ją ze śmietaną, którą niektórzy chętnie zastępują lżejszym nabiałem np. maślanką lub jogurtem naturalnym. Kaszubska wersja słodko-kwaśna będzie idealna do dań z grilla, ale nie tylko. Smak sosu będzie pasował niemalże do każdego mięsa, a nawet do lekko słodkich warzywnych kotletów czy placków. Jeśli znudziła wam się klasyczna odsłona ogórków — wypróbujcie ją. Przyjemnie was zaskoczy.
Rabarbar jest świetnym dodatkiem do deserów. W delikatnych babeczkach, które dziś wam proponujemy, sprawdzi się idealnie. Wystarczy zmieszać go z cukrem i dodać do ciasta. Przygotowanie smakołyku zajmie wam około kwadransa, a zachwyci nie tylko dzieci. Koniecznie wypróbujcie. Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im orzeźwiającego charakteru. Po pysznej szarlotce z budyniem i racuchach z jego dodatkiem proponujemy wam szybkie i wyjątkowo smaczne babeczki. Będą idealne na drugie śniadanie. Spróbujecie?
Papryka jest smacznym i pełnym cennych składników odżywczych warzywem. Warto przygotować ją w smacznej odsłonie z farszem z ryżu, pieczarek i mięsa mielonego. Duszony specjał będzie niezwykle sycący. Koniecznie spróbujecie — danie spodoba się całej rodzinie. Papryka stanowi pyszny składnik wielu dobrze znanych nam dań takich jak leczo czy placki ziemniaczane. Kolorowe warzywo można też podać w eleganckiej wersji z bogatym w smaki farszem z mięsa, ryżu i pieczarek. Przyrządzenie smakołyku jest niezwykle proste, a z talerzy zniknie ekspresowo. Skusicie się?
Szarlotka jest jednym z częściej podawanych w polskich domach deserów. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję lubianego rarytasu. Wystarczy pokroić jabłka i zapiec je na smacznym spodzie z płatków owsianych. Receptura jest niezwykle prosta, a efekt przyjemnie zaskoczy. Spróbujecie? Jeśli szarlotka z rabarbarem wydawała wam się nietypowym pomysłem, przepis Anny Lewandowskiej może wywołać jeszcze większy szok. Celebrytka przygotowuje klasyczny deser w zupełnie odmienny sposób. Bliżej mu do owsianki wyjętej z pieca. Jest jednak równie pyszny. Sprawdźcie koniecznie.
Jajka najczęściej jemy na śniadanie. W wersji sadzonej mogą jednak stanowić pyszny i lekki obiad. Ugotujcie ziemniaki w bulionie i podajcie je z kurzym specjałem. Prosta kombinacja zachwyci was głębokim smakiem i nasyci na długo. Spodoba się całej rodzinie. Jajka sadzone mogą się znudzić. Zanim jednak porzucicie je na rzecz jajka w koszulce, dajcie szanse tej recepturze. Podsmażone ziemniaki z sadzonym są doskonałe. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich ugotowane na parze lub grillowane zielone szparagi. Skusicie się?
Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek. Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu. Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?
Galaretka mięsna skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Specjał z łatwością przygotujecie, wykorzystując mięso i warzywa, które pozostały po niedzielnym rosole. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Już nigdy nie wyrzucicie użytych do przyrządzenia zupy składników. Galaretka mięsna jest kolejnym — po pysznym pasztecie z warzyw i mięsnej paście kanapkowej — pomysłem na smaczne i proste danie, które pozwoli wykorzystać pozostałości po tradycyjnej zupie. Zadbajcie o dodatki, a smak was zachwyci. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by resztki nabrały smaku.
Naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie. Najlepiej, jeśli będą cienkie i delikatne. Wtedy bez problemu dodamy do nich dowolny farsz. Nasze babcie doskonale wiedziały, jak taki specjał przyrządzić. Ich sekretem było zmieszanie składników na masę i odstawienie ich na pół godziny. Po tym czasie wlewały wodę gazowaną i smażyły ciasto. Spróbujcie przyrządzić naleśniki w ten sposób. Efekt przyjemnie was zaskoczy. Naleśniki każdy przyrządza trochę inaczej. Zdradzaliśmy wam już wyśmienitą recepturę na ten specjał z dodatkiem budyniu oraz sposób na przygotowanie ich bez jajek. Tym razem wyjaśniamy, co zrobić, by usmażyć naleśniki puszyste niczym chmurka. Będziecie zaskoczeni, jakie to proste.
Ciasto na lodach jest nietypową propozycją na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Trzy składniki wystarczą, by zachwycić gości tym niesamowitym specjałem, który wprost rozpłynie się w ustach. Oprócz lodów potrzebne będą mąką i proszek do pieczenia. Spróbujcie koniecznie. Ciasta z zaledwie trzech składników wcale nie są rzadkością. Prezentowaliśmy wam już smaczną szarlotkę na cieście francuskim oraz puszysty sernik z białą czekoladą, których przygotowanie jest równie krótkie, co lista niezbędnych do wykonania składników. Nie inaczej będzie w przypadku dzisiejszej propozycji na bazie lodów. Skusicie się?
Śledzie są smakołykiem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Dodając do ryby bogaty w rzodkiewkę i szczypiorek sos na bazie śmietany, stworzycie niezwykle lekką kompozycję, której mało kto się oprze. Zróbcie od razu podwójną porcję — wiosenna odsłona śledzia znika z talerzy ekspresowo. Śledzie przygotować można na wiele sposobów. Jeśli próbowaliście już sałatki z buraczkami, koniecznie sprawdźcie, jak smakują z innym sezonowym dodatkiem. Chrupiąca rzodkiewka i szczypiorek dodadzą rybie charakteru. Danie z pewnością skradnie serce niejednego amatora rybnego rarytasu. Spróbujecie?
Ziemniaki z ogniska są przysmakiem, który wielu smakoszy zna i lubi. Wyjątkowo aromatyczny rarytas można spróbować odtworzyć w domowych warunkach. Wystarczy obtoczyć umyte bulwy w mące wymieszanej z solą i zapiec do miękkości. Będą wyśmienite z wieloma dodatkami. Spróbujecie? Ziemniaki najczęściej gotujemy. Choć sycące bulwy w postaci purée są bardzo smaczne, przyrządzone w piecu też będą doskonałe. Proponowaliśmy wam już zapiekanie ich w formie frytek czy w pysznym pomidorowym sosie. Bulwy z pieca są fenomenalne. Imitujące specjał z ogniska ziemniaki pieczone w całości również wam się spodobają. Bazowy przepis można z powodzeniem wzbogacić o ulubione dodatki takie jak świeże warzywa czy lekkie sosy. Nawet dodanie pieprzu podkreśli ich wyjątkowy aromat. Skusicie się?
Zapiekanki są smacznymi daniami, które zachwycą niejednego smakosza. Makaronowa wersja z mięsem mielonym i pieczarkami nie zrujnuje waszego budżetu i nie będzie wymagała żmudnych przygotowań. Podajcie ją na obiad, a bliscy będą zachwyceni. Zapiekankę można przygotować na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy już jak zrobić pyszną kompozycję na bazie ziemniaków z dodatkiem cebuli i boczku oraz sycący specjał z ryżem i mięsem mielonym. Tym razem przygotujemy wyjątkowo proste danie z makaronem. Składniki z pewnością macie w domu. Spróbujecie?
Rogaliki drożdżowe są wyśmienitą słodką przekąską, która spodoba się wielu smakoszom. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je do porannej kawy. Z przepisu siostry Anastazji przygotujecie niezwykle kruchy rarytas, który zniknie z talerzy w okamgnieniu. Wszystko za sprawą wybornego nadzienia z czekolady i marcepanu. Spróbujecie? Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą są doskonałym smakołykiem, który dam wam szybki zastrzyk energii o poranku. Choć może nie będzie to najzdrowsze śniadanie, czasami można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Smakołyk spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie go przetestujcie.
Ciasto łączące sobie wyśmienity smak czekolady, lekkość ubitej śmietanki kremówki oraz słodycz bananów? Kopiec Kreta spełnia wszystkie wymienione kryteria. Deser lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poczęstujcie gości, a nikt mu się nie oprze. Są ciasta, które znają niemalże wszyscy. Do takich specjałów z pewnością zaliczyć można wyborny sernik krakowski czy babciną szarlotkę na smalcu. Kopiec Kreta jest kolejnym, przywołującym wspomnienia z dzieciństwa smakołykiem. Zdradzamy, jak prosto i bez większego wysiłku zrobić go w domowym zaciszu.
Czosnek jest wyrazistym i pełnym charakteru warzywem, które pasuje do wielu dań. Tym razem proponujemy wam przygotowanie go w formie pysznego marynowanego specjału z dodatkiem ziół i aromatycznej wędzonej papryki. Będzie idealny zarówno na letniego grilla jak i do makaronów i sałatek. Koniecznie spróbujcie. Czosnek w ziołach to znakomita przekąska, a także wyborny dodatek do rozmaitych dań. Aromatyczny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy odrobina oliwy, przyprawy w proszku i czas, a w waszej kuchni zagości prawdziwy smakołyk. Skusicie się?
Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu. Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.
Herbata części smakoszy kojarzy się z ciepłym, lekko pobudzającym naparem. Okazuje się jednak, że wystarczy wydłużyć czas parzenia, by uzyskać zupełnie inne właściwości. Jeśli zależy nam na delikatnym orzeźwieniu bez sięgania po kawę, na przygotowanie susz nie powinien pozostawać w gorącej wodzie zbyt długo. Sprawdźcie jaki czas będzie optymalny. Herbata, zwłaszcza ta czarna, przez wielu uważana jest za słabszy odpowiednik kawy. Jeden prosty błąd — wydłużenie parzenia — może jednak potencjalnie pobudzający napój przemienić w nadal smaczną, lecz uspokajającą miksturę. Dowiedzcie się jak zaparzyć susz, by pomógł nam rozpocząć dzień.
Barszcz jest jedną z bardziej wyrazistych zup, jakie można przygotować. Wersja z młodą pokrzywą gotowana na zakwasie z soku brzozowego stanowi pyszną i niezwykle aromatyczną kompozycję, która z pewnością skusi niejednego amatora nietypowych smaków. Jej zrobienie nie sprawi wam kłopotu, a piękny zielony kolor zachwyci. Warto spróbować. Po barszcz biały czy czerwony sięgamy dość często. Z początkiem wiosny warto wypróbować nieco mniej popularną recepturę na specjał z młodej pokrzywy. Inspirowany naturą ziołowy wywar przypadnie do gustu fanom ekologicznej i zdrowej diety. Skusicie się?
Surówka z marchewki i jabłka będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Warto przygotować ją z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek. Wtedy będzie lekka, soczysta i niezwykle przyjemna w odbiorze. Zapomnicie, że kiedykolwiek podawaliście ją z majonezem. Surówki są wyśmienitymi dodatkami obiadowymi. Podpowiadaliśmy wam już przepisy na takie klasyki jak colesław czy specjał z czerwonej kapusty. Tym razem przedstawiamy niezwykle prostą recepturę na soczystą kompozycję z marchwi jabłka. Zapomnijcie o ciężkich dodatkach i cieszcie się jej przyjemnym orzeźwiającym smakiem.
Zupa szczawiowa lubi wielu smakoszy. Rarytas proponowany przez Magdę Gessler obfituje w lekko słodką śmietankę kremówkę. Gwiazda dodaje jej tyle samo co bulionu. Dzięki temu danie ma wyjątkowo głęboki smak. Sprawdźcie, czy i wam posmakuje. Zupa szczawiowa jest wyśmienitym nieco kwaśnym daniem, które warto podać z nabiałem. Wyjaśnialiśmy już czemu jajka i śmietana mogą być istotne. Magda Gessler w swojej recepturze zawarła oba składniki. Restauratorka, w przeciwieństwie do Karola Okrasy, nie określiła, na jakim bulionie przyrządzić specjał. Zdecydujcie sami, który będzie da was najlepszy.
Fasolka szparagowa jest smacznym warzywem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Jeśli znudziła wam się klasyka, czyli podawane z podsmażoną bułką kawałki żółtej fasolki, koniecznie wypróbujcie nasz sposób na obiadowy dodatek z cebulką. Zachwyci was głębokim, wyrazistym i nieco słodkim smakiem. Spodoba się całej rodzinie. Fasolkę szparagowa można podać samodzielnie, okraszając warzywo bułka tartą podsmażoną na maśle. Dobrze smakuje w zupach i gulaszach warzywnych oraz jako dodatek obiadowy z czosnkiem czy serem oraz boczkiem. Tym razem proponujemy, by przygotować ją z aromatyczną cebulką. Też będzie pysznie.
Lemoniada najczęściej przyrządzana jest z cytryn. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz kwaśnego owocu użyć jeszcze innych składników. Napój z rabarbarem spodoba się każdemu amatorowi orzeźwiających kompozycji. Idealnie sprawdzi się na piknikach i spotkaniach towarzyskich. Koniecznie wypróbujcie. Lemoniada doskonale orzeźwi nas w ciepłe dni i dostarczy wielu cennych witamin oraz minerałów. Tak było na przykład w przypadku imbirowej mikstury Ewy Wachowicz. Zarówno ona, jak i proponowana dzisiaj przez nas pyszna kombinacja cytryn i rabarbaru, sprawdzą się lepiej niż niezdrowe napoje, po które sięgają Polacy. Skusicie się?
Owsianka jest jedną ze smaczniejszych śniadaniowych propozycji, której nie odmówi sobie wielu smakoszy. Ten zdrowy i sycący specjał można przygotować w piekarniku. Przepis nie jest skomplikowany, a zmieniając dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inną kompozycję. Koniecznie sprawdźcie ten sposób na ciepłe i smaczne rozpoczęcie dnia.Pieczoną owsiankę, podobnie jak tę nocną, przygotować możecie wieczorem — w ten sposób, rano nie stracicie ani chwili snu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą ilość. Owsianka w lodówce może postać nawet dwa dni, a na zimno smakuje równie dobrze. Spróbujecie?
Dieta nie musi wykluczać sięgania po ulubione produkty. W Międzynarodowy Dzień Bez Diety zachęcamy was do spróbowania wybornych domowych lodów śmietankowych. Przygotujecie je bez trudu, a odrobina słodyczy umili wam dzień. Spróbujecie? Dieta przez wiele osób uznawana jest za synonim procesu mającego na celu obniżenie masy ciała. Tymczasem według definicji jest to po prostu sposób odżywiania. Niezależnie zatem od tego, po jakie produkty sięgamy, cały czas jesteśmy na diecie. A skoro tak, to lody również mogą być dietetyczne. Jak wszystko, co spożywamy z umiarem. Nasz sprawdzony przepis na przygotowany w domu rarytas ze śmietanki z pewnością spodoba się osobom, które lubią bazujące na niej desery bez pieczenia takie jak Milky Way czy śmietanowiec. Smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy, a zachwyci każdego, kto go spróbuje. Skusicie się?
Ciastka owsiane są smakowitym i zdrowym deserem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Sekretem pięknie wyrośniętego smakołyku jest proszek do pieczenia, który sprawia, że ciastka zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie. Ciastka owsiane suszą delikatnym słodkim smakiem i przyjemną chrupkością. Będą znacznie lżejsze niż maślany specjał czy rarytas z maszynki, a równie pyszne. Pięknie wyrośnięte dzięki proszkowi do pieczenia i po brzegi wypełnione bakaliami łakocie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, a z talerzy znikną błyskawicznie. Możecie je podać nawet dzieciom. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na prosty, ale widowiskowy i przede wszystkim pyszny tort na komunię? Przygotuj tort bezowy Raffaello. Ciasto przekładane jest kremem z białej czekolady i serka mascarpone i udekorowane kokosowymi pralinkami, wygląda przepięknie. Poznaj przepis na tort bezowy Raffaello na komunię.Maj dla naszych dzieci jest wyjątkowym miesiącem, to właśnie teraz rozpoczyna się czas komunijny. Nie kupuj gotowego tortu, w prosty sposób upieczesz ciasto, które będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni i będzie tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.Pamiętaj, że beza wymaga odpowiedniego studzenia, w przeciwnym razie popęka i się pokruszy. Nigdy nie wyjmuj blatów od razu po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól im studzić się wolno, to właśnie gwałtowna zmiana temperatury może zepsuć nam delikatne bezy.
Grillowane boczniaki są pyszną roślinną alternatywą pieczystego, idealną dla wegan i wegetarian. Podane z wyrazistym, nieco ostrym sosem w stylu azjatyckim będą bez porównania lepsze niż rodzime pieczarki. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbujcie. Boczniaki smakują wybornie zarówno jako dodatek do jajecznicy, jak i w wersji panierowanej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wrzucić je na grilla i podać z wyrazistym sosem w stylu tajskim. Inspirowane przepisem Jadłonomii bogate w białko grzyby zachwycą nawet mięsożerców. Skusicie się?