Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zielony, wiosenny barszcz z pokrzywy i soku z brzozy

Zielony, wiosenny barszcz z pokrzywy i soku z brzozy

Zielony, wiosenny barszcz z pokrzywy i soku z brzozy
canva/Mykola Lunov

Barszcz jest jedną z bardziej wyrazistych zup, jakie można przygotować. Wersja z młodą pokrzywą gotowana na zakwasie z soku brzozowego stanowi pyszną i niezwykle aromatyczną kompozycję, która z pewnością skusi niejednego amatora nietypowych smaków. Jej zrobienie nie sprawi wam kłopotu, a piękny zielony kolor zachwyci. Warto spróbować.

Po barszcz biały czy czerwony sięgamy dość często. Z początkiem wiosny warto wypróbować nieco mniej popularną recepturę na specjał z młodej pokrzywy. Inspirowany naturą ziołowy wywar przypadnie do gustu fanom ekologicznej i zdrowej diety. Skusicie się?

Przepis na barszcz z dzikiej pokrzywy i soku brzozowego

Składniki na zakwas:

  • 5 litrów soku brzozowego

  • 10 rodzynek

  • skórka z chleba razowego

Składniki na barszcz:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 500 g młodych liści pokrzywy

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • 3 łyżki masła

  • 4 ugotowane na twardo jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubiona zielenina do podania

Przygotowanie zakwasu na barszcz:

Do sporego kamiennego naczynia wlewamy sok brzozowy. Dodajemy do niego skórkę chleba oraz rodzynki. Naczynie zabezpieczamy gazą i odstawiamy w zacienione miejsce na 3-4 dni.

Przygotowanie barszczu z pokrzywy:

Liście pokrzywy myjemy, kroimy je i przenosimy do sporego garnka. Zalewamy je bulionem oraz zakwasem z soku brzozowego. Dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 12 minut.

Mieszamy z zahartowaną śmietana i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z pokrojonym w ćwiartki lub ósemki jajkiem na twardo i zielenina. By danie było bardziej sycące, warto wrzucić jeszcze ulubiony makaron. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zupę można posypać dowolnymi zielonymi dodatkami. Pasować będzie zarówno szczypiorek, czy koperek, jak i natka pietruszki lub świeżo wyhodowana rzeżucha.

  • Wegańską wersję tego dania przygotujecie, zastępując masło oliwą z oliwek i klasyczną śmietanę produktem sojowym. Trzeba będzie oczywiście podać je bez cząstek jaja.

  • Według tego przepisu z powodzeniem przygotujecie też barszcz szczawiowy. Wystarczy, że użyjecie tej samej ilości liści szczawiu.

Barszcz z młodej pokrzywy będzie miłą odmianą od klasyki
Barszcz z młodej pokrzywy będzie miłą odmianą od klasyki

Źródło zdjęcia: canva/darkbird77

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se