Zielony, wiosenny barszcz z pokrzywy i soku z brzozy
Barszcz jest jedną z bardziej wyrazistych zup, jakie można przygotować. Wersja z młodą pokrzywą gotowana na zakwasie z soku brzozowego stanowi pyszną i niezwykle aromatyczną kompozycję, która z pewnością skusi niejednego amatora nietypowych smaków. Jej zrobienie nie sprawi wam kłopotu, a piękny zielony kolor zachwyci. Warto spróbować.
Po barszcz biały czy czerwony sięgamy dość często. Z początkiem wiosny warto wypróbować nieco mniej popularną recepturę na specjał z młodej pokrzywy. Inspirowany naturą ziołowy wywar przypadnie do gustu fanom ekologicznej i zdrowej diety. Skusicie się?
Przepis na barszcz z dzikiej pokrzywy i soku brzozowego
Składniki na zakwas:
5 litrów soku brzozowego
10 rodzynek
skórka z chleba razowego
Składniki na barszcz:
1 litr bulionu warzywnego
500 g młodych liści pokrzywy
2-3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki masła
4 ugotowane na twardo jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
ulubiona zielenina do podania
Przygotowanie zakwasu na barszcz:
Do sporego kamiennego naczynia wlewamy sok brzozowy. Dodajemy do niego skórkę chleba oraz rodzynki. Naczynie zabezpieczamy gazą i odstawiamy w zacienione miejsce na 3-4 dni.
Przygotowanie barszczu z pokrzywy:
Liście pokrzywy myjemy, kroimy je i przenosimy do sporego garnka. Zalewamy je bulionem oraz zakwasem z soku brzozowego. Dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 12 minut.
Mieszamy z zahartowaną śmietana i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z pokrojonym w ćwiartki lub ósemki jajkiem na twardo i zielenina. By danie było bardziej sycące, warto wrzucić jeszcze ulubiony makaron. Smacznego.
Wskazówki:
Zupę można posypać dowolnymi zielonymi dodatkami. Pasować będzie zarówno szczypiorek, czy koperek, jak i natka pietruszki lub świeżo wyhodowana rzeżucha.
Wegańską wersję tego dania przygotujecie, zastępując masło oliwą z oliwek i klasyczną śmietanę produktem sojowym. Trzeba będzie oczywiście podać je bez cząstek jaja.
Według tego przepisu z powodzeniem przygotujecie też barszcz szczawiowy. Wystarczy, że użyjecie tej samej ilości liści szczawiu.
Źródło zdjęcia: canva/darkbird77
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: beszamel.se