Pierogi uwielbiamy w każdej postaci. Niezależnie, czy farsz tworzą kapusta z grzybami, mięso z cebulą, owoce leśne czy ser z ziemniakami - każde z nich ma wielu fanów, nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach.Niestety, do dzisiaj mnóstwo osób ma problem z rozwiązaniem trudnego zagadnienia - czy do ciasta należy dodawać jajko, czy nie? Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu, jednak ich dodatek sprawia, że ciasto jest miększe i bardziej elastyczne, przez co wyrabianie i lepienie pierogów staje się łatwiejsze.
Pierogi leniwe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie inaczej jest również w przypadku kopytek. Wyjątkowe smakołyki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Warto wiedzieć czym się różnią.
Czosnek cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Nie bez powodu tak często gości on w naszych potrawach. Okazuje się, że można sprawić, by stał się on jeszcze zdrowszy. Kiszony czosnek posiada wiele zalet.
Pączki wcale nie muszą być niezdrową słodkością, która sprawia, że oponka na brzuchu rośnie, a wejście po schodach na 5 piętro staje się coraz większym wyzwaniem. Lewandowska pokazała, że można przygotować je w smaczny, a zarazem znacznie lżejszy sposób. Jej metoda polega na zamianie niezdrowej białej pszennej mąki na mąkę kokosową. Jednak największą modyfikacją jest sposób, w jaki ciasto jest podgrzewane. Normalnie pączki smażone są na głębokim tłuszczu. Anna Lewandowska postanowiła upiec je w piekarniku.
Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.
Magda Gessler słynie ze swoich niezwykłych przepisów. Gwiazda często proponuje popularne dania polskiej kuchni w nowej, czasem bardzo zaskakującej osłonie. Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku przypominamy jej niezwykły sposób na faworki.Są one nietypowe z dwóch powodów. Po pierwsze, wcale nie są słodkie. Po drugie, zawierają pewien nietypowy i bardzo luksusowy składnik - mięso z raka! Gwiazda TVN proponuje podawać je z ostrym dipem, który z pewnością przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków.Poniżej prezentujemy przepis na bardzo nietypowe faworki. Z pewnością ich smak zaskoczy Waszych bliskich.Wytrawne faworki Magdy Gessler z mięsa z raków - przepisSkładniki na ciasto:150 g mięsa z raków, drobno posiekanego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka curry1 łyżeczka nasion kopru1 łyżeczka soli2 łyżki smalcu12 żółtek6 łyżek śmietany 18%500 g mąki1 łyżka octu 10%1 kg smalcu do smażeniaSkładniki dipu:2 łyżki sosu chili4 łyżki miodu płynnego lipowego2 łyżki soku pomarańczowego2 łyżki skórki z pomarańczyimbir świeży (mały kawałek)garść świeżej kolendrySposób wykonania:1. Utrzyj smalec, aż uzyska konsystencję śmietany, wbij do niego żółtka, dodaj sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrób ciasto. Wgnieść w nie drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper.2. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Pokrój je na paski o 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy kawałek nakrój w środku na długości 5 cm i przewijaj przez otwór jednego z końców paska.3. Rozgrzej tłuszcz, surowe faworki oczyść pędzelkiem z mąki i smaż je z obu stron na złoty kolor. 4. Przygotuj dip. Obierz i utrzyj imbir, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na samym końcu dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.Wolisz faworki w wersji tradycyjnej? Na naszej stronie znajdziesz przepis między innymi: siostry Anastazji oraz jedną z najszybszych receptur na ten uwielbiany smakołyk!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślićTrwa cały luty. Doskonałe wieści dla wszystkich, którzy robią zakupy spożywcze w BiedronceIle minut powinno się smażyć kotlety schabowe?źródło: onet.gotowanieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined
Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa". To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni. Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.
Justyna Żyła zna się na gotowaniu jak mało kto. Była żona skoczka narciarskiego często prezentuje w swoich mediach społecznościowych zdjęcia obłędnych dań. Większość z nich spotyka się z zachwytem internautów. Niestety jeden z przepisów nie spotkał się z uznaniem internautów. Kto ma rację?Internauta wytknął Justynie Żyle błąd. Chodzi o przepis na flaczki.Justyna Żyła na swoim kanale na YouTube - UwaŻyła zamieszcza przepisy na tradycyjne dania, w tym kultowe flaczki, które cieszą się popularnością w wielu domach. Gwiazda uważa, że tradycyjne polskie dania mogą posmakować także najmłodszym. Jej wzbudził jednak wątpliwości u niektórych internautów.Blogerka zdradziła, że prezentowany przepis na flaczki jest w jej rodzinie od pokoleń i często przyrządzała je jej ukochana babcia. W całości możecie go zobaczyć na wspomnianym już kanale na YouTube - UwaŻyła, z którego pochodzi powyższe zdjęcie. Poniżej zdradzamy sekret flaczków z rodzinnego przepisu Pani Justyny.Składniki:0,5 kg flaczkówrosół na kościach wieprzowychocet spirytusowyprzyprawy do smaku (pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)Sposób wykonania:Do gotowych oczyszczonych flaków wlewamy świeżą wodę. Gdy pozbędziemy się niechcianego zapachu, zalewamy flaki gotowym rosołem wołowym i dodajemy do niego: pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Na koniec gotowania zupy, dodajemy do niej ok. 1,5 łyżeczki octu spirytusowego.Niestety, przepis nie przypadł wszystkim do gustu. Pewien internauta zarzucił pani Justynie brak warzyw - "Przede wszystkim gdzie warzywa. Cztery razy odgotowane flaczki na koniec zupełnie stracą smak no i po co ten ocet. Przepis nijak się ma do tradycyjnych polskich flaków."Dla równowagi pod filmem pojawiają się również pozytywne komentarze chwalące dobór przypraw do dania oraz doceniające Żyłę za promocję tradycyjnej polskiej kuchni. Gwiazda stawia na tradycję i pokazuje przede wszystkim kultowe polskie potrawy.Jakie jest Wasze zdanie na temat przepisu pani Justyny? Masz swój sposób na kultowe flaczki? Jeśli szukasz podpowiedzi, w jaki sposób przygotować tę potrawę, polecamy nasze wcześniejsze artykuły. Dowiesz się z nich, jaki jest kluczowy krok podczas ich przygotowania oraz jakiego błędu powinieneś unikać jak ognia.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepyszna surówka z ogórków kiszonych. Idealne połączenie smakówNiezwykle skuteczny sposób obierania jajekKultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazjiźródło: YouTube/UwaŻyła/ JastrząbPostZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Krupnik kojarzy się większości nam z dzieciństwem. Na szkolnych stołówkach podawana była jej mięsna wersja, która jednak nie każdemu pasowała - głównie z powodu charakterystycznej konsystencji utworzonej przy pomocy kaszy jęczmiennej. Jeśli uwielbiasz ją i chciałbyś wrócić do klasycznych smaków z przeszłości, lecz z jakiegoś powodu nie jadasz mięsa, lub nie masz na nie ochoty, poniżej prezentujemy wegetariański przepis. Dwa składniki sprawią, że krupnik będzie wyjątkowo smaczny nawet pomimo braku mięsa.
Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.
Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania. Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.
Szare kluchy są absolutną klasyką, która cieszy się sporą popularnością wśród miłośników swojskich smaków. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, z tego, jak je zrobić. Na szczęście istnieje niezawodny przepis. Szare kluchy w tym wydaniu przyprawiają o zawrót głowy.
Wyśmienita grochówka jest przysmakiem, który potrafi być nieodpartą pokusą nawet dla najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Łatwo się nią najeść i rozgrzać. Takie cechy dobrze sprawdzają się w okresie zimowym.
Pączki uchodzą za smakołyk, który jest dosyć czasochłonny w przyrządzeniu. Okazuje się, że można zrobić je w bardzo prosty sposób. W tym roku warto postawić na pączki serowe, które przyprawią o ekscytację wszystkich wielbicieli łakoci.
Nie da się ukryć, że samodzielne pieczenie zakończone sukcesem, napawa nas dumą i radością. Wszakże nie od dziś wiadomo, że chleb przygotowany w domowym zaciszu smakuje najlepiej. Już teraz możesz poznać niezawodny przepis.
Naleśniki uchodzą za kulinarny szlagier, któremu ciężko się oprzeć. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy ulegają takiej pokusie. Niektórzy mają problemy z przygotowywaniem wybornych plasków. Warto wypróbować niezawodny sposób na idealne naleśniki.
Zupa ogórkowa bywa mylnie brana za szczawiową. Oba dania wyglądają bardzo podobnie i łatwo o pomyłkę. Dziś skoncentrujemy się na specjale, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza ogórkom. Jak przygotowuje go Jakub Kuroń?
Ciasto z dodatkiem warzyw to prawdziwy hit. Ten nietypowy składnik, dodany do deseru, wzbogaci całość nie tylko pod względem koloru czy smaku, ale i wartości odżywczych. W tym artykule pisaliśmy na temat pączków z batatów. Znamy już ciasto marchewkowe, które cieszy się ogromną popularnością. Przyszedł zatem czas na coś bardziej szokującego, a mianowicie ciasto z dodatkiem szpinaku. Wykorzystacie do niego zarówno mrożony, jak i świeży. Jeśli znudziły wam się typowe ciasta, których smaki goście znają na pamięć, to idealna propozycja. Z pewnością „Leśny mech" zaskoczy smakiem, ale i wyglądem. Trzeba przyznać, że prezentuje się naprawdę efektownie, a smakuje jeszcze lepiej.
Pieczone ziemniaki nie od dziś są idealnym dodatkiem do dań. Same w sobie także mogą być pyszną i smaczną przekąską, która jest zdrowsza od wszelkich kupnych fastfoodów. Swoim patentem na pieczone ziemniaki podzielił się sam Tomasz Strzelczyk. Przepisy youtubera ostatnio biją rekordy popularności. Sprawdźmy, co wymyślił tym razem.Pieczone ziemniaki są nieskomplikowaną potrawą, która z pewnością poprawi nam humor nawet w ponury zimowy dzień. Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na to warzywo w wersji Tomasza Strzelczyka. Poniżej zdradzamy, jak je zrobić, aby zachwyciło nas swoim smakiem.Wyjątkowy przepis Strzelczyka na pieczone ziemniakiSkładniki:kilogram ziemniaków150 startego parmezanu100 g bułki tartejsól i pieprz do smaku2 łyżki olejuSposób wykonania:Na początek obierz ziemniaki i pokrój na tzw. ósemki. Następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsyp 100 g bułki tartej oraz starty parmezan i wlej olej. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Obtocz pokrojone ziemniaki w panierce i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.Ziemniaki piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka m.in. zdradzaliśmy sekret jego surówki z białej kapusty oraz idealnych na Tłusty Czwartek serowych oponek.Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórkąArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiadKruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanieJak najlepiej obierać banany? Odpowiedź jest zaskakującaźródło: T. Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", wyd. ZnakZapraszamy na nasz Instagram
Pasta do kanapek to idealne rozwiązanie, jeśli śniadanie z dodatkiem sera czy wędliny już ci się znudziło. Dodatkowo te, z dodatkiem warzyw, pomogą dostarczyć organizmowi prozdrowotnych składników odżywczych. W sieci jest mnóstwo przepisów na aromatyczne pasty do smarowania, które cieszą się coraz większą popularnością.Dużo mówi się na temat połączenia, jakim jest makrela wraz z kiszonymi ogórkami. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują, tworząc niebanalne połączenie. Dziś coraz więcej ludzi decyduje się na pasty zrobione samodzielnie w domu, a wszystko dlatego, że mamy pełną kontrolę nad tym, co mamy na talerzu. Dzięki samodzielnemu wykorzystaniu składników o dobrej jakości otrzymamy produkt, który okaże się bombą witaminową. Podajemy przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Od teraz pasta z makreli i ogórków będzie częściej gościć na waszych talerzach.
Sałatka gyros jest wielkim przebojem rodzinnych imprez. Nieważne ile jej przygotujemy, zawsze rozchodzi się w niemal błyskawicznym tempie. Jej najważniejszym elementem jest mięso z piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznej przyprawie gyros.Na naszej stronie możecie znaleźć zarówno klasyczny przepis na tą pyszną sałatkę, jak i pomysł na jej lekką modyfikację. Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na zapiekankę inspirowaną tym wielkim przysmakiem. Jesteśmy ciekawi, czy przypadnie Wam do gustu!Zapiekanka gyros - przepisSkładniki:1 podwójny filet kurczaka2 łyżki przyprawy gryros*2 torebki białego ryżu (200 g)1 czerwona papryka1 większa czerwona cebula2 ogórki kiszone1 mała puszka kukurydzy150 - 200 g tartego sera mozzarellapo 1/2 szklanki majonezu i ketchupunatka pietruszkioliwa lub olejSposób wykonania:Pokrój filet z kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie obtocz je w przyprawie gyros. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wysyp na duży talerz. Pokrój paprykę i cebulę w drobne kosteczki, a ogórki kiszone na plasterki, odcedź kukurydzę. Zetrzyj żółty serPrzygotuj sos. Wymieszaj 1/2 szklanki majonezu z 1/2 szklanki ketchupu. Mieszaj dokładnie, aż sos uzyska jednolity kolor. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Blaszkę do pieczenia posmaruj łyżką oliwy, a następnie na jej dno wyłóż ugotowany wcześniej ryż. Posmaruj go 1/3 sosu i posyp 1/3 sera żółtego. Na dużej patelni usmaż kurczaka i zeszklij na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Wyłóż je do formy i skrop 1/3 sosu i posyp 1/3 sera.Włóż do formy pokrojoną paprykę i kukurydzę oraz ogórki kiszone. Dodaj resztę sosu i sera. Zapiekankę piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki.Majonez do sosu możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a ogórki kiszone ogórkami konserwowymi.Podobny przepis na zapiekankę gyros znajdziecie na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Wypróbujesz przepis na zapiekankę gyros?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zaskakujące sceny w toruńskiej restauracji. Wszyscy przecierali oczy ze zdumieniaNajszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwychKiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowaneźródło: Kwestia SmakuZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Faworki uchodzą za jeden z najbardziej kultowych łakoci, których nie może zabraknąć podczas karnawału i tłustego czwartku. Niektórzy uważają, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem.
Smakowita zupa gulaszowa jest niezwykłym specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Magda Gessler zdradziła swój przepis. Z pewnością warto go wypróbować.
Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.
Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.
Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.
Kotlety mielone każdy zna doskonale, a ich proces przygotowywania nie ma przed nami większych tajemnic. Mimo, iż nasze polskie mielone to prawdziwy smakołyk, istnieje sposób, by wynieść ich smak na kolejny poziom. Wystarczy przygotować je po lwowsku. Magda Gessler zaprezentowała swojego czasu doskonały przepis na kotlety mielone po lwowsku, które wyprzedzają ich tradycyjną wersję w znacznym stopniu. Sekretem jest użycie piersi z kurczaka, która nadaje daniu delikatności i aksamitności.
Pierogi mają wiele różnych postaci, lecz bez wątpienia można uznać, że ruskie są jednymi z najbardziej uwielbianych. Ich sukces podyktowany jest pysznym i aromatycznym farszem, który przy okazji pozostaje delikatny i kremowy. Przepisów na to danie jest mnóstwo i tak naprawdę każdy dom robi je odrobinę inaczej. Często można spotkać się ze sporami, podczas których ludzie przerzucają się swoimi trikami i małymi zmianami w recepturach. My przedstawiamy wam sposób na pierogi ruskie z 1920 roku.