Racuchy są dla wielu z nas jednym z ukochanych smaków dzieciństwa. Kojarzą się z naszymi babciami, które były prawdziwymi mistrzyniami w ich gotowaniu. Swoim najlepszym przepisem na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja.Zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich. Z jej wiedzy inspiracje czerpie spora liczba miłośników gotowania. Na naszej stronie znajdziecie jej przepis na puszyste ciasto z malinami oraz "niebiańskie" pączki.Dzisiaj polecamy Wam przepis na absolutny klasyk: racuchy z jabłkami. W jaki sposób robi je siostra Anastazja? Śpieszymy z odpowiedzią!Przepis siostry Anastazji na pyszne racuchy z jabłkamiSkładniki:1/2 l słodkiego mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej1 łyżka cukru kryształu1/2 płaskiej łyżeczki soliok. 40 dag mąki pszennejtłuszcz do smażenia1/2 kg jabłekSposób wykonania:Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem mąką oraz sodą lub proszkiem do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj ją do powstałej wcześniej masy. Obierz jabłka i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój je na krążki o grubości około 1/2 cm.Krążki jabłek nabij na widelec (jeden po drugim), zanurz w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż racuchy z obu stron. Podawaj je na gorąco. Najlepiej posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.Na słodko i słonoRacuchy są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Chociaż najpopularniejsze są z jabłkami, to warto dodać do placuszków również inne owoce np. śliwki, truskawki czy nawet rabarbar. Danie można przyrządzić również w słonej wersji.Wytrawne racuchy zazwyczaj sporządzane są na bazie ugotowanych i startych ziemniaków, cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Podaje się je z cukrem i kwaśną śmietaną.Jaka jest Twoja ulubiona wersja racuchów? Skorzystasz z przepisu siostry Anastazji?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Banalnie proste pierogi ruskie bez lepieniaSałatka z ogórków kiszonych na ostroZ jakimi produktami nie łączyć jajek?źródło: wikipedia/ beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram
Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku. Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka kuchni polskiej, po którą chętnie sięgamy. Tradycyjne kotlety nie należą ani do dań lekkich, ani dietetycznych, a jedynym warzywem, jakie w środku znajdziemy, jest cebula. Anna Lewandowska zaproponowała niemałą rewolucję i przedstawiła przepis na kotlety mielone z dodatkiem zdrowego buraka. Prozdrowotne działanie buraków jest doskonale znane wielu z nas, specjaliści polecają zwłaszcza sok z buraka.
Naleśniki często kojarzą nam się z okresem naszego dzieciństwa lub wczesnej młodości. Prawdopodobnie najlepsze robiły nasze ukochane babcie. Masz problem z przygotowaniem tej potrawy? Śpieszymy z pomocą, dzięki kilku trickom będziemy cieszyć się niezwykle puszystymi smakołykami.Naleśniki na słodko możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od dodatków, które najbardziej lubisz. Może to być na przykład: dżem, słodki ser lub uwielbiane przez dzieciaki połączenie nutelli z bananami.W czym tkwi sekret puszystych naleśników?Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były nieziemsko puszyste, dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, a mleko zastąp maślanką lub kefirem. Gwarantujemy Ci, że nie będziesz chciała już jeść ich w inny sposób.Dobrym pomysłem jest również dodanie do masy kilku kostek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady. Powód? Otrzymasz słodkie placki w kropki, które możesz jeść nawet bez dodatku nadzienia.Aby nasze naleśniki były bardziej aromatyczne, wzbogać je o naturalny aromat np. waniliowy lub migdałowy. Efekt? Cudowny zapach i nieziemski smak!Poniżej prezentujemy jeden z najlepszych przepisów na słodkie naleśniki. Jesteśmy ciekawi, jaki jest Wasz patent na to popularne danie?Przepis na puszyste ciasto na naleśnikiSkładniki:1 szklanka mąki1 i 1/2 szklanki kefiru1/2 szklanki wody1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia2 łyżki olejuSposób przygotowania:Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Masę odstaw na około 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Delikatnie nakładaj na niego za pomocą chochli do zupy porcje ciasta. Smaż, aż na cieście pojawią się małe dziurki, a gdy a naleśnik od spodu się lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę.Podawaj naleśniki na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki po amerykańsku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupęNa co zwracać uwagę przy zakupie jajek?Jakie są zalety pieczarek?źródło: lelum/kuchniaagaty.plZapraszamy na nasz Instagramundefined
Kiszona marchewka jest świetną alternatywą dla kiszonych ogórków, buraków, cytryn lub innych przetworów. Jest tania, łatwa do zrobienia, zdrowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? W dodatku uwielbiają ją dzieci, których często nie sposób jest namówić do jedzenia innych kiszonek!Kiszona marchewka - zaletyTen przetwór powinien być niemal w każdym domu. Smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. Warto ją jeść szczególnie zimą, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa ona na naszą odporność. Kiszona marchewka jest również bogata w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także reguluje przemianę materii. Danie samo w sobie jest doskonałą przekąską. Wspaniale smakuje np. polane oliwą, posypane posiekaną dymką i doprawione świeżo mielonym pieprzem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania.Jak zrobić kiszoną marchewkę?Składniki:2 kg marchewki6 ząbków czosnku3 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiego4 l przegotowanej, ciepłej wody4 łyżki soliSposób przygotowania:Marchewkę dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Włóż ją do wyparzonego wcześniej słoika lub kamionkowego naczynia, przekładając ją czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.Rozpuść w przegotowanej wodzie 4 łyżki soli i zalej nimi marchewkę. Przyciśnij z wierzchu słoik talerzykiem obciążonym np. kamieniem, w taki sposób, aby marchewka była cała przykryta płynem.Ostaw słoik w ciepłe miejsce na około tydzień. Pamiętaj, że długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy widzisz, że marchewka jest już gotowa, zakończ proces jej fermentacji. Zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Smacznego!Polecamy również jeden z naszych wcześniejszych artykułów z przepisem na kiszoną marchewkę z dodatkiem imbiru. Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Kiszona marchewka na kanale Tysiąc Przepisów na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na tę przekąskę.undefinedArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Na co zwracać uwagę przy zakupie jajek?Jakie są zalety pieczarek?Przepis Anny Lewandowskiej na kotlety mieloneźródło: Olga Smile/ Lawendowy-dom.com.plZapraszamy na nasz Instagram
Gołąbki owinięte liśćmi kiszonej kapusty przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto jednak podążać za poniższym przepisem, wówczas sukces jest gwarantowany.
Rosół do naszych czasów podawany jest co niedziele w Polskich domach. Zupa ta stała się ogromną częścią naszej tradycji, a na jej bazie możemy przygotować setki innych potraw czy dodatków, takich jak inne zupy, gulasze czy sosy. Uniwersalność jest jej ogromną zaletą. Jeśli jesteś ciekaw, jak rosół smakował w XVII wieku, spróbuj przygotować ją wedle poniższego przepisu. Pochodzi on z książki kucharskiej z tego wieku, a największą różnicą jest dodatek wątróbki drobiowych i indyczych żołądków. Te dodatki są kontrowersyjne, ponieważ mnóstwo osób zrezygnowało już z jedzenia podrobów, uznając je za zbyt nieapetyczne.
Obiad jednogarnkowy może być smaczniejszy, niż mogłoby się wydawać. Każdy, kto lubi dobrze zjeść, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu, powinien wypróbować niezawodny przepis. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.
Kluski lane to klasyka, która wywołuje różne reakcje. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, gdyż kojarzą im się z ciepłem rodzinnego domu i osobą mamy czy babci. Inni z kolei nie mogą nawet o nich myśleć, pamiętając jedynie wspomnienie nieprzyjemnego smaku. Jeśli należysz do pierwszej grupy i chcesz sobie przypomnieć ich wspaniały smak, mamy dla Ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy jak skorzystać z sitka, aby znacznie ułatwić i przyspieszyć swoją pracę nad lanymi kluskami do rosołu czy zupy mlecznej.
Tatar wołowy jest doskonałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest wyjątkowa. Wiele osób nie może jednak zdecydować która wersja jest lepsza z ogórkiem konserwowym czy kiszonym?Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszak podniebienie każdego z nas jest inne. Jeśli jednak preferujesz kwaśne produkty, ogórek kiszony może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacznie zwiększy kwaśność tatara.
Zupa pomidorowa uchodzi za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Jedni smakosze stawiają na dodatek w formie makaronu, inni preferują ryż. Dziś do tej drugiej z możliwości, dodamy jeszcze jeden składnik.
Gołąbki są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Chociaż nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to przy ich przygotowaniu szczególną uwagę należy poświęcić kilku szczegółom.Danie można przyrządzać na wiele sposobów. Znane są jego wersje między innymi z kapustą włoską, pekińską lub nawet kiszoną. Największą popularnością cieszą się jednak te z dodatkiem białej kapusty. Okazuje się, że przed przygotowaniem potrawy należy poświęcić kilka chwil na wybór odpowiedniego warzywa.Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, aby gołąbki zachwyciły nas swoim smakiem, powinny charakteryzować się pewną cechą. Dzięki niej mamy pewność, że danie z pewnością zaliczymy do tych udanych.Jak wybrać najlepszą kapustę do gołąbków? Dobra kapusta do gołąbków musi mieć przede wszystkim odpowiednią jakość. Podczas jej zakupu przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej liście. Nie powinny one zbyt mocno do siebie przylegać.Kolejny sekret smaku naszego dania tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu. W jaki sposób doprawić kapustę do gołąbków, aby zachwyciła nas smakiem? Nie ma nic prostszego!Jak doprawić kapustę do gołąbków?Po pierwsze, musimy najpierw usunąć jej wierzchnie liście. Nie powinniśmy ich jednak wyrzucać, lepiej obłożyć nimi garnek, w którym później będziemy piec nasze gołąbki.Po drugie, powinniśmy wyciąć jej głąb i włożyć warzywo do garnka z osoloną wodą, która przykryje całe warzywo. Podczas gotowania jej liście zmiękną. Nie możemy robić tego jednak zbyt długo, ponieważ w rozgotowane liści kapusty będzie nam o wiele ciężej zawinąć nadzienie.Wielu szefów kuchni poleca również ugotowanie kapusty na parze. Ta metoda uznawana jest za jedną z najlepszych dla naszego zdrowia, dlatego warto się nią zainteresować.Szukasz interesujących pomysłów na gołąbki? Na naszej stronie znajdziecie między innymi wyjątkowy przepis na to danie autorstwa Anny Lewandowskiej oraz Roberta Makłowicza.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły najnowszej oferty LidlaKiedy należy solić rosół?Wspaniałe zalety lubczykuźródło: share info Zapraszamy na nasz Instagramundefined
Walentynki to czas, w którym warto rozpieścić bliskie naszemu sercu osoby wyjątkowymi smakołykami. Nie jest tajemnicą, że najbardziej cieszą te, które zostały przez nas samodzielnie zrobione.Nie masz pomysłu na wyjątkowy deser? Przychodzimy z pomocą i polecamy obłędny sernik z dodatkiem białej czekolady!Sernik z białą czekoladą - przepisSkładniki:Spód140 g pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych 70 g rozpuszczonego, schłodzonego masłamasa serowa:1 kg sera w wiaderku 4 jaja2 łyżki mąki ziemniaczanej200 g białej czekolady3/4 szklanki cukru1,5 łyżki cukru waniliowego100 gram śmietany kremówki 30%400 gr karmelu krówkowegoSposób wykonania:Ser i śmietankę wyjmij z lodówki już dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały. Dokładnie pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem. Wylep nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieć i zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłódź.Z sera odlej serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksuj, dodawaj po jednym jaju, ucieraj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ją schłódź, dodaj do niej 2 łyżki masy serowej, następnie przełóż masę czekoladową do sera i ją zmiksuj.Masę wyłóż na spód, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok.50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, posmaruj go karmelem i wygładź powierzchnię, a potem znów na kilka godzin włóż go do lodówki.Zobacz także przepis na puszysty biszkopt oraz ciasto "Rafaello".Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czego przed snem lepiej nie jeść?14-dniowa dieta ziemniaczana ma jedynie 2 zasadyNiezwykłe skutki jedzenia codziennie orzechówźródło: przyślij przepisZapraszamy na nasz Instagram
Flaki mają doskonały smak, który dla wielu jest głównym powodem tak wielkiej miłości do tej zupy. Niestety, choć danie to jest pyszne i zdrowe, wiele osób nie jest w stanie przekonać się, aby spróbować choćby jednej łyżki. Wszystko z powodu głównego składnika, czyli flaków, który tak bardzo odstrasza ludzi. Choć mistrzowie tego dania są w stanie ugotować je wręcz idealnie, kucharze amatorzy mogą mieć problem z pozbyciem się nieprzyjemnego zapachu z flaków. Niekiedy nawet dokładne oczyszczenie może nie pomagać - dlatego prezentujemy najprostszą i najskuteczniejszą metodę, która działa za każdym razem.
Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!Ciepłe lody - przepisSkładniki:3 duże białka1 i 3/4 szklanki cukru1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć1/4 szklanki wody12 wafelków do lodówSposób wykonania:Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody; umieść nad nim miskę z białkami. Nad parującą wodą umieszczamy miskę i ubijamy białka przez 10-12 minut, aż uzyskamy konsystencję białej chmurki. Teraz czas na rękaw cukierniczy - może być własnoręcznie przygotowany. Wkładamy do niego masę, a następnie wyciskamy do wafelka. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.Masa czekoladowa - jak ją zrobićSkładniki:240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady2 łyżki oleju rzepakowegoSposób wykonania:Czekoladę oraz olej umieść nad parującą miską, podobnie jak było w przypadku ubijania masy i rozpuść. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż ColesławSzybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieniCzy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklamaźródło: Moje WypiekiZapraszamy na nasz Instagram
Golonka to danie równie kochane w Polsce, co kontrowersyjne. Mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, domowi smakosze narzekają często na trudny i żmudny proces przygotowania. Dietetycy natomiast wszelkimi siłami odradzają jedzenie tego tłustego kawałka mięsa. Jednak jak można oprzeć się cudownie wypieczonej golonce, której aromat zachęca już z daleka? My nie potrafimy, dlatego podajemy najlepszy przepis od samej Magdy Gessler.
Uwielbiane kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj bardzo łatwo możemy je rozpoznać po wgłębieniu. Przeważnie zakładamy, że ma ono być dodatkowym miejscem na sos. Jednak jego funkcja jest o wiele ważniejsza.
Bez wątpienia kotlety mielone można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Ich smak często wywoływał u nas szybsze bicie serca. Taki efekt możemy osiągnąć za sprawą niepozornego dodatku. Kotlety mielone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.
Smakowite pampuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto jest wielbicielem tych specjałów, powinien wypróbować recepturę na ich wzbogaconą odsłonę. Pampuchy w tym wydaniu momentalnie znikają z talerzy.
Zazwyczaj pieczenie kojarzy nam się z trudnym zadaniem, które wymaga sporego doświadczenia w kuchni. Na szczęście istnieją proste przepisy, które warto wykorzystać w walentynki. Receptura na trzyskładnikowe ciasto się do nich zalicza.
Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby. Justyna Żyła postawiła na ich puszystą odsłonę z dodatkiem owoców. Zdjęcie smakołyku prezentuje się fantastycznie. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie.
Szukasz pomysłu na pyszną, zdrową i sezonową surówkę? Wystarczy, że wzbogacisz tradycyjny miks jabłka i marchewki o imbir, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę! Poniżej podajemy przepis na to proste, a zarazem bardzo smaczne danie.Klasyczna surówka w nowej odsłonieSkładniki2 marchewki1 jabłko2 łyżki soku z cytryny2 cm korzenia imbiru1/2 łyżeczki miodusól do smakuSposób wykonania:1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.2. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce wraz ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Aby nie było ciemne, skrop je sokiem z cytryny.3. Delikatnie obierz imbir (możesz to zrobić np. za pomocą łyżeczki) i zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach tarki.4. Wymieszaj startą marchewkę z jabłkiem oraz imbirem. Dodaj do miksu odrobinę soku z cytryny połączonego z miodem. Surówkę możesz doprawić solą. Przed zjedzeniem, odstaw danie na około 5 minut, aby smaki się połączyły.Dlaczego warto jeść imbir?Zalety jabłka i marchewki zna niemal każdy. Coraz większą popularnością cieszy się również imbir. Szczególnie warto go jeść w okresie jesienno - zimowym, który niestety sprzyja licznym infekcjom i przeziębieniom. Imbir ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa również na proces trawienia, wzdęcia oraz na obrzęki. Mało kto wie, że jest również uznawany za naturalny afrodyzjak, dlatego warto pomyśleć o potrawie z tym składnikiem na walentynki. Imbir należy wykluczyć ze swojej diety w przypadku: hemofilii, wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy i refluksu żołądkowo-przełykowego.Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis na syrop oraz sok z imbiru.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?Przepis na zdrowe pączki według Ani LewandowskiejPrawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówceźródło: smaker/aptelineZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę? Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.
Lukier własnej roboty jest najlepszym dodatkiem do pączków. Z łatwością można go zrobić z dwóch składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Oczywiście możemy go również wykorzystać do innych smakołyków.
Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie należy do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Warto poświęcić chwilę między innymi na odpowiedni dobór przypraw.
Jajecznica jest absolutnym śniadaniowym klasykiem. Popularne danie najlepiej smakuje w towarzystwie odpowiednich dodatków. Latem chętnie sięgamy po sezonowe kurki lub świeży szczypiorek. W ostatnim czasie rekordy popularności bije zupełnie nowa odsłona jajecznicy. Okazuje się, że warto ją podać z pędami bambusa. Gwarantujemy Wam, że cała rodzina będzie błagać o dokładkę!Jajecznica z pędami bambusa - przepisSkładniki:2 łyżki pędów bambusa Łyżka masła3 jajkaSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pędy bambusa. Jajka roztrzep w osobnym naczyniu, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż razem z bambusem.Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem.Chociaż pędy bambusa wydają się dość egzotycznym dodatkiem, to bez większych problemów znajdziesz go w większości sklepów. Warto je jeść z kilku powodów! Podajemy je poniżej.Pędy bambusa - zaletyPędy bambusa zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych m.in. błonnik pokarmowy, który reguluje ciśnienie i odpowiada za uczucie sytości oraz kwasy fenolowe słynące ze swojego działania przeciwzapalnego.Spokojnie możesz spożywać je na diecie, ponieważ są niskokaloryczne. Jest to duży atut, który zdecydowanie warto wykorzystać!Pędy bambusa, poza wspomnianą wyżej jajecznicą, warto dodać do sałatek, sosów i potraw (szczególnie z kurczakiem lub kaczką w roli głównej). Wykorzystujesz je w swojej kuchni? Koniecznie daj znać!Szukasz kulinarnych inspiracji? Polecamy nasze artykuły m.in. na temat niezwykłego dodatku do zupy pomidorowej (link tutaj) oraz przepis na kultowe pierogi siostry Anastazji (link tutaj).Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zachęcająca oferta słodkich wypieków w Biedronce na tłusty czwartekObłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogiSmakowity przepis na tradycyjną mizerięźródło: kobieta.wp.pl/partyZapraszamy na nasz Instagram undefinedundefined
Faworki należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Danie doczekało się wielu odsłon. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je zrobić w 15 minut. Swoją autorką wersję tego dania przedstawiła też sama Anna Lewandowska.Dużą popularnością w wielu domach cieszy się tzw. lana wersja faworków. Zdaniem wielu osób są one o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż tradycyjne.Poniżej prezentujemy prosty przepis na to pyszne danie w nowej, zaskakującej odsłonie!Lane faworki - przepisSkładniki:1 szklanka mąki2 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Wszystkie składniki należy umieść w misce i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Rozgrzej olej na patelni. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto, na rozgrzany tłuszcz.Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron, a następnie obficie posyp je cukrem pudrem.Smażąc faworki, staraj się raczej cienkie kształty, dzięki czemu ciasteczka dobrze się usmażą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Walentynkowa oferta Lidla. Popularne słodycze w niskich cenachJajecznica z nietypowym dodatkiemBajeczny przepis Karola Okrasy na kotlety schaboweźródło: slodkiblog.plZapraszamy na nasz Instagram
Pyszny kalafior uchodzi za wyborny przysmak. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby to warzywo. Warto również sięgnąć po liście, którymi pokryty jest kalafior. Na ich bazie można przygotować nietypowy specjał, który zaskakuje swoim smakiem.