Smakosze.pl

canva/Mykola Lunov

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Papryka jest smacznym i pełnym cennych składników odżywczych warzywem. Warto przygotować ją w smacznej odsłonie z farszem z ryżu, pieczarek i mięsa mielonego. Duszony specjał będzie niezwykle sycący. Koniecznie spróbujecie — danie spodoba się całej rodzinie.

Papryka stanowi pyszny składnik wielu dobrze znanych nam dań takich jak leczo czy placki ziemniaczane . Kolorowe warzywo można też podać w eleganckiej wersji z bogatym w smaki farszem z mięsa, ryżu i pieczarek. Przyrządzenie smakołyku jest niezwykle proste, a z talerzy zniknie ekspresowo. Skusicie się?

Przepis na papryki faszerowane mięsem, ryżem i pieczarkami

Składniki:
  • 6 większych czerwonych papryk

  • 3 nieduże cebule

  • 1 szklanka białego ryżu

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 200 g pieczarek

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Papryki myjemy i odcinamy ich wierzch. Starannie usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w kostkę. Cebule obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo.

Dodajemy pieczarki i kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby się zredukują. Wsypujemy ryż, a po chwili wlewamy 3/4 litra bulionu warzywnego. Zawartość garnka przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ją na wolnym ogniu przez 10 minut.

Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wrzucamy mięso mielone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Przygotowanym farszem starannie wypełniamy papryki. Umieszczamy je w garnku, przykrywając „czapeczkami” z ogonkiem.

Wlewamy pozostały bulion. Dusimy danie pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką porcją wody lub bulionu. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: mięso mielone możecie zastąpić granulatem sojowym. Przygotujcie go wcześniej według instrukcji na opakowaniu. Czas duszenia będzie można skrócić — danie będzie gotowe już wtedy, gdy papryka nieco zmięknie.

Faszerowana papryka jest smacznym i sycącym daniem idealnym dla całej rodziny
Faszerowana papryka jest smacznym i sycącym daniem idealnym dla całej rodziny

Źródło zdjęcia: canva/milla1974 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]