Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad
Papryka jest smacznym i pełnym cennych składników odżywczych warzywem. Warto przygotować ją w smacznej odsłonie z farszem z ryżu, pieczarek i mięsa mielonego. Duszony specjał będzie niezwykle sycący. Koniecznie spróbujecie — danie spodoba się całej rodzinie.
Papryka stanowi pyszny składnik wielu dobrze znanych nam dań takich jak leczo czy placki ziemniaczane. Kolorowe warzywo można też podać w eleganckiej wersji z bogatym w smaki farszem z mięsa, ryżu i pieczarek. Przyrządzenie smakołyku jest niezwykle proste, a z talerzy zniknie ekspresowo. Skusicie się?
Przepis na papryki faszerowane mięsem, ryżem i pieczarkami
Składniki:
6 większych czerwonych papryk
3 nieduże cebule
1 szklanka białego ryżu
1 litr bulionu warzywnego
200 g pieczarek
500 g mielonego mięsa wieprzowego
4 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Papryki myjemy i odcinamy ich wierzch. Starannie usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w kostkę. Cebule obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo.
Dodajemy pieczarki i kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby się zredukują. Wsypujemy ryż, a po chwili wlewamy 3/4 litra bulionu warzywnego. Zawartość garnka przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ją na wolnym ogniu przez 10 minut.
Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wrzucamy mięso mielone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Przygotowanym farszem starannie wypełniamy papryki. Umieszczamy je w garnku, przykrywając „czapeczkami” z ogonkiem.
Wlewamy pozostały bulion. Dusimy danie pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką porcją wody lub bulionu. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: mięso mielone możecie zastąpić granulatem sojowym. Przygotujcie go wcześniej według instrukcji na opakowaniu. Czas duszenia będzie można skrócić — danie będzie gotowe już wtedy, gdy papryka nieco zmięknie.
Źródło zdjęcia: canva/milla1974 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary