Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę
canva/Mykola Lunov

Papryka jest smacznym i pełnym cennych składników odżywczych warzywem. Warto przygotować ją w smacznej odsłonie z farszem z ryżu, pieczarek i mięsa mielonego. Duszony specjał będzie niezwykle sycący. Koniecznie spróbujecie — danie spodoba się całej rodzinie.

Papryka stanowi pyszny składnik wielu dobrze znanych nam dań takich jak leczo czy placki ziemniaczane. Kolorowe warzywo można też podać w eleganckiej wersji z bogatym w smaki farszem z mięsa, ryżu i pieczarek. Przyrządzenie smakołyku jest niezwykle proste, a z talerzy zniknie ekspresowo. Skusicie się?

Przepis na papryki faszerowane mięsem, ryżem i pieczarkami

Składniki:

  • 6 większych czerwonych papryk

  • 3 nieduże cebule

  • 1 szklanka białego ryżu

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 200 g pieczarek

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Papryki myjemy i odcinamy ich wierzch. Starannie usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w kostkę. Cebule obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo.

Dodajemy pieczarki i kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby się zredukują. Wsypujemy ryż, a po chwili wlewamy 3/4 litra bulionu warzywnego. Zawartość garnka przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ją na wolnym ogniu przez 10 minut.

Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wrzucamy mięso mielone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Przygotowanym farszem starannie wypełniamy papryki. Umieszczamy je w garnku, przykrywając „czapeczkami” z ogonkiem.

Wlewamy pozostały bulion. Dusimy danie pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką porcją wody lub bulionu. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: mięso mielone możecie zastąpić granulatem sojowym. Przygotujcie go wcześniej według instrukcji na opakowaniu. Czas duszenia będzie można skrócić — danie będzie gotowe już wtedy, gdy papryka nieco zmięknie.

Faszerowana papryka jest smacznym i sycącym daniem idealnym dla całej rodziny
Faszerowana papryka jest smacznym i sycącym daniem idealnym dla całej rodziny

Źródło zdjęcia: canva/milla1974 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary