Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta". Idealne do kawy z najbliższymi

Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta". Idealne do kawy z najbliższymi

Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta"
canva/porosolka

Ciasto łączące sobie wyśmienity smak czekolady, lekkość ubitej śmietanki kremówki oraz słodycz bananów? Kopiec Kreta spełnia wszystkie wymienione kryteria. Deser lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poczęstujcie gości, a nikt mu się nie oprze.

Są ciasta, które znają niemalże wszyscy. Do takich specjałów z pewnością zaliczyć można wyborny sernik krakowski czy babciną szarlotkę na smalcu. Kopiec Kreta jest kolejnym, przywołującym wspomnienia z dzieciństwa smakołykiem. Zdradzamy, jak prosto i bez większego wysiłku zrobić go w domowym zaciszu.

Przepis na wyborne ciasto Kopiec Kreta

Proporcje składników dobrano tak, aby przygotować deser w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 4 jajka

  • 200 ml maślanki

  • 120 ml oleju

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 duże łyżki kakao

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na krem:

  • 50 ml wody

  • 2 łyżki żelatyny

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 500 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanej czekolady

  • 3 banany

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W osobnym naczyniu ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy do nich maślankę, olej, cukier wanilinowy oraz pozostałe suche składniki.

Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Studzimy wypiek.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę moczymy we wrzątku i dokładnie ją rozprowadzamy. Studzimy odrobinę. W większej misce ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem.

Wlewamy do niej przestudzoną żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. Wsypujemy kawałki czekolady i rozprowadzamy je po masie przy pomocy łyżki.

Przygotowanie Kopca Kreta:

Górę ciasta obcinamy, a środek wydrążamy przy pomocy łyżki, pozostawiają po bokach brzegi o grubości około 1,5 cm. Banany obieramy ze skórki i kroimy je w plasterki. Układamy je na spodzie ciasta.

Pokrywamy je przygotowanym wcześniej kremem śmietanowym, formując kształt kopca. Posypujemy okruszkami odłożonego ciasta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego.

Kopiec kreta mona przygotować również z wiśniami
Kopiec kreta mona przygotować również z wiśniami

Źródło zdjęcia: canva/porosolka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni