Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta". Idealne do kawy z najbliższymi

Ciasto łączące sobie wyśmienity smak czekolady, lekkość ubitej śmietanki kremówki oraz słodycz bananów? Kopiec Kreta spełnia wszystkie wymienione kryteria. Deser lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poczęstujcie gości, a nikt mu się nie oprze.
Są ciasta, które znają niemalże wszyscy. Do takich specjałów z pewnością zaliczyć można wyborny sernik krakowski czy babciną szarlotkę na smalcu. Kopiec Kreta jest kolejnym, przywołującym wspomnienia z dzieciństwa smakołykiem. Zdradzamy, jak prosto i bez większego wysiłku zrobić go w domowym zaciszu.
Przepis na wyborne ciasto Kopiec Kreta
Proporcje składników dobrano tak, aby przygotować deser w tortownicy o średnicy 22 cm.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
4 jajka
200 ml maślanki
120 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże łyżki kakao
opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na krem:
50 ml wody
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
100 g posiekanej czekolady
3 banany
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W osobnym naczyniu ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy do nich maślankę, olej, cukier wanilinowy oraz pozostałe suche składniki.
Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Studzimy wypiek.
Przygotowanie kremu:
Żelatynę moczymy we wrzątku i dokładnie ją rozprowadzamy. Studzimy odrobinę. W większej misce ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem.
Wlewamy do niej przestudzoną żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. Wsypujemy kawałki czekolady i rozprowadzamy je po masie przy pomocy łyżki.
Przygotowanie Kopca Kreta:
Górę ciasta obcinamy, a środek wydrążamy przy pomocy łyżki, pozostawiają po bokach brzegi o grubości około 1,5 cm. Banany obieramy ze skórki i kroimy je w plasterki. Układamy je na spodzie ciasta.
Pokrywamy je przygotowanym wcześniej kremem śmietanowym, formując kształt kopca. Posypujemy okruszkami odłożonego ciasta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego.

Źródło zdjęcia: canva/porosolka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi? O 1 produkcie nie należy zapomnieć
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Źródło: stronakuchni



































