Smakosze.pl
Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta"

canva/porosolka

Receptura na kultowe ciasto "Kopiec kreta". Idealne do kawy z najbliższymi

10 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasto łączące sobie wyśmienity smak czekolady, lekkość ubitej śmietanki kremówki oraz słodycz bananów? Kopiec Kreta spełnia wszystkie wymienione kryteria. Deser lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poczęstujcie gości, a nikt mu się nie oprze.

Są ciasta, które znają niemalże wszyscy. Do takich specjałów z pewnością zaliczyć można wyborny sernik krakowski czy babciną szarlotkę na smalcu. Kopiec Kreta jest kolejnym, przywołującym wspomnienia z dzieciństwa smakołykiem. Zdradzamy, jak prosto i bez większego wysiłku zrobić go w domowym zaciszu.

makaron po chińsku

Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne ciasto Kopiec Kreta

Proporcje składników dobrano tak, aby przygotować deser w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 4 jajka

  • 200 ml maślanki

  • 120 ml oleju

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 duże łyżki kakao

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na krem:

  • 50 ml wody

  • 2 łyżki żelatyny

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 500 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanej czekolady

  • 3 banany

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W osobnym naczyniu ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy do nich maślankę, olej, cukier wanilinowy oraz pozostałe suche składniki.

Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Studzimy wypiek.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę moczymy we wrzątku i dokładnie ją rozprowadzamy. Studzimy odrobinę. W większej misce ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem.

Wlewamy do niej przestudzoną żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. Wsypujemy kawałki czekolady i rozprowadzamy je po masie przy pomocy łyżki.

Przygotowanie Kopca Kreta:

Górę ciasta obcinamy, a środek wydrążamy przy pomocy łyżki, pozostawiają po bokach brzegi o grubości około 1,5 cm. Banany obieramy ze skórki i kroimy je w plasterki. Układamy je na spodzie ciasta.

Pokrywamy je przygotowanym wcześniej kremem śmietanowym, formując kształt kopca. Posypujemy okruszkami odłożonego ciasta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego.

Kopiec kreta mona przygotować również z wiśniami

Kopiec kreta mona przygotować również z wiśniami

Źródło zdjęcia: canva/porosolka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >