Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

jajka sadzone
26.01.2022 01:00 Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?

Jajka są dobrym pomysłem na śniadanie. Jak je przygotować? Możesz je ugotować lub usmażyć. Dziś pokażemy ci, jak zrobić jajka sadzone na wodzie. Będą kombinacją między smażonymi a gotowanymi, bo co prawda przyrządzimy je na patelni, ale nie użyjemy kropli tłuszczu. Zaoszczędzisz trochę kalorii, a żołądek ci podziękuje. Sadzone jajka są jedną z szybszych metod przyrządzenia jajek. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią trochę tłuszczu, wybić jajka i smażyć je, aż odpowiednio się zetną. Potrawa jest bardzo prosta, jednak dla niektórych danie to jest dość ciężkostrawne. To za sprawą użytego tłuszczu i procesu smażenia. Na szczęście sadzone jajka można uzdrowić.

Faszerowana papryka z mięsem i serem żółtym
25.01.2022 01:00 Nadzwyczajnie pyszny przepis na paprykę faszerowaną mięsem

Zdarza się, że pomimo największych starań ciężko wymyśleć ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny, dlatego w zapasie warto mieć kilka awaryjnych rozwiązań. Idealnie na takie okazje sprawdza się prosta zapiekana papryka z mięsem o obłędnym smaku. Mnóstwo aromatu nadaje daniu kurkuma sprawiająca, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się magicznym zapachem. Faszerowana papryka z mięsem i serem ratuje z opresji każdego, kto jeszcze nie wie co zrobić na obiad, a ma dużo zajęć w ciągu dnia. Potrawa jest bowiem szybka i łatwa w przygotowaniu, nie trzeba więc tracić niepotrzebnego czasu na gotowanie. Sekretem idealnej kompozycji smaków jest kurkuma, wspaniale podkreślająca mięso oraz paprykę. Aby żaden składnik nie spalił się podczas pieczenia, większość czasu w piekarniku naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Dopiero na ostatnie minuty zdejmij pokrywkę, by ser przyjemnie się roztopił.

Kotlety z kurczaka
25.01.2022 01:00 Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kotletów. Macie do wyboru nie tylko schabowe i mielone. Możecie też przygotować kotlety z piersi kurczaka, które te najpopularniejsze biją na głowę. A to wszystko dzięki panierce z krakersów i jogurtu. Kotlety z kurczaka są soczyste, delikatne i pełne smaku.Jeśli często przyrządzasz rodzinie kotlety, możecie już być znudzeni ich smakiem. Czas coś z tym zrobić. Dlatego proponujemy sięgnąć po filet z kurczaka i przygotować z tego delikatnego mięsa niezwykłe kotlety. Ich niezwykłość będzie polegała na zaskakującej panierce, którą zrobimy z pokruszonych krakersów i jogurtu naturalnego.

Fasolka po bretońsku
24.01.2022 01:00 Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku jest prostym, smacznym i szybkim daniem, które rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy dzień. Aby jeszcze bardziej zwiększyć jej głęboki smak, wsyp do fasolki łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Dymny aromat nada potrawie rustykalności i domowego ciepła. Dodatkowo papryka odda swój kolor, poprawiając walory estetyczne. Fasolka po bretońsku wybierana jest zwykle po wielu godzinach spędzonych na męczącej pracy, kiedy jedyne, na co ma się ochotę, to zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy podać fasolkę z kilkoma kromkami świeżego pieczywa i pyszny obiad jest gotowy dla całej rodziny. W kuchni zawsze warto eksperymentować, aby móc odkrywać nowe smaki i doznania. Dlatego zachęcamy do przetestowania poniższej receptury, rzucającej nowe światło na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Bardzo możliwe, że po spróbowaniu już nigdy nie wrócisz do starej wersji.

Grochówka wyjdzie idealnie
24.01.2022 01:00 Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Grochówka należy do bardzo pożywnych zup. Gotuje się ją zwykle na mięsnym wywarze, dodaje groch i inne warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Dzięki temu taką zupą naprawdę można się najeść. Dziś powiemy wam, jaki groch dodawać do grochówki i zdradzimy wam najlepszy przepis na tę kultową zupę. Grochówka jest zupą niezwykle sycącą. To dzięki temu, że gotuje się ją na mięsnym wywarze i dosypuje groch, który jest doskonałym źródłem białka. Taka zupa z mięsną wkładką może wystarczyć za cały obiad. Grochówce nie brakuje też smaku i aromatu. Skutecznie dodaje ich wędzony boczek lub żeberka, a także liczne przyprawy, np. czosnek, majeranek. Te wszystkie składniki sprawiają, że trudno znaleźć w polskiej kuchni inną, tak pożywną zupę.

Słonina
23.01.2022 01:00 Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis

Domowa dojrzewająca słonia sprawdza się jako podstawa do przygotowania aromatycznych skwarek, czy kładzenia na kanapkach. Dzisiaj prezentujemy przepis na słoninę dojrzewającą z solą i czosnkiem. W porównaniu do surowego wariantu taka słonina zachwyca nawet największych smakoszy, którzy lubują się w takich wędlinach. Słonina dzisiaj stosowana jest głównie do wytapiania skwarek, którymi okrasza się wiele dań mącznych. Dawniej wielką popularnością cieszyło się dojrzewanie jej z solą i przyprawami - taki produkt jest pyszną i sycącą przekąską. Podstawą wędliny jest odpowiednia ilość soli, a także równomiernie pokrycie nią każdego widocznego fragmentu słoniny. Sól dzięki temu łatwo spenetruje wnętrze tłuszczu, co uchroni go przed zbyt szybkim zepsuciem się.

Kapuśniak z grzybami
22.01.2022 01:00 Dlaczego do kapuśniaku warto dodać grzyby?

Potrawy z kiszonej kapusty cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w chłodne dni. Jedną z ulubionych jest rozgrzewający kapuśniak. Dziś podamy wam prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi zupa nabiera niezwykle głębokiego smaku. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że zupa nabiera wyrazistego, kwaśnego smaku. Doskonale podkreśla go wędzonka, cebula i korzenne przyprawy. Idealnie komponują się z nim też suszone, leśne grzyby. Ich aromat nie ma sobie równych i potrafi podnieść smak każdej potrawy.

Szarlotka
21.01.2022 01:00 Banalnie prosta szarlotka bez pieczenia

Szarlotka nie jest trudnym w przygotowaniu ciastem, jednak wymaga odrobiny włożonego weń czasu. Na szczęście istnieje receptura, która pozwala wykonać wersję tego pysznego deseru bez konieczności pieczenia. Zamiast klasycznego spodu z kruchego ciasta sporządza się podstawę z herbatników, które smakują i wyglądają praktycznie tak samo, jak zwykły spód. Szarlotka bez pieczenia pozwala nie tylko zaoszczędzić mnóstwo czasu, jest również jeszcze prostsza od klasycznego przepisu. Najwięcej pracy jest przy samych jabłkach, które na początku należy oporządzić, a następnie poddusić. To na etapie gotowania jabłek ustala się ich grubość. Niektórzy preferują szarlotkę z dużymi kawałkami owoców, inni jedzą jedynie takie ciasto, w którym pojedyncze cząstki jabłek nie są wyczuwalne. To od ciebie zależy którą metodę wybierzesz.

Projekt bez tytułu - 2022-01-21T181001.640
21.01.2022 01:00 Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Gulasz jest dość prostym i pożywnym daniem. W czasie duszenia z mięsa wytwarza się pyszny sos, który jest doskonały do polania kaszy czy ziemniaków. Dziś powiemy wam, jakie mięso jest najlepsze do gulaszu, bo wcale nie jest tak, że z każdego wyjdzie idealna potrawa.Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Mięso wystarczy pokroić, obsmażyć, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Nieodzownym dodatkiem do gulaszu są przyprawy, często też warzywa. To one nadają mięsu ciekawszego smaku i aromatu.

Sos z papryczek chili do słoików
19.01.2022 01:00 Sos z papryczek chili do słoików - prosty przepis

Domowy sos z papryczek chili do słoików to prosty przepis na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos dodasz do zup, sosów i wielu dań, aby wzmocnić ich aromat i nadać im pikantnego wyrazu. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić sos z papryczek chili na całą zimę. Sos z papryczek chili jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Doprawisz nim zupy, sosy, mięsa. Ostry sos sprawdzi się w pikantnej kuchni meksykańskiej, np. do przygotowania chili con carne lub buritto z kurczakiem. Sos jest świetny również na kanapki, podkreśla ich smak i nadaje ostrości. Sos z papryczek chili możesz zrobić z jednego lub wielu rodzajów ostrych papryk. Cebula czerwona i czosnek świetnie łączą się z pikantnym sosem i dodają mu aromatu. Pamiętaj, aby papryczki obierać i mielić w rękawiczkach. Kapsaicyna zawarta w warzywach może podrażnić delikatną skórę dłoni. Papryczki chili są bardzo zdrowe. Kapsaicyna jest enzymem, który przyspiesza metabolizm, pobudza, zmniejsza stany zapalne, łagodzi ból i wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Papryczki chili jednak należy jeść z umiarem, gdyż ich nadmiar może spowodować pękanie naczynek, zwiększenie ciśnienie tętnicze i problemy trawienne.Sos do słoików zrobisz również w słodszej i delikatniejszej wersji- tu poznasz przepis na sos paprykowy do słoików z papryki czerwonej.

Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?
18.01.2022 01:00 Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent

Zapiekanka ziemniaczana to smaczny, szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Niezbędnym składnikiem każdej zapiekanki jest sos, który połączy wszystkie składniki i doprawi całe danie. Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?Zapiekanka ziemniaczana, niezależnie od tego, czy przygotowana z samych ziemniaków, czy z dodatkami, jest najsmaczniejsza, kiedy zapieczesz ją razem z aromatycznym sosem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25-30 minut.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, boczek, pokrojoną w słupki cebulę czerwoną, paprykę, pomidory. Każda zapiekanka będzie smakować rewelacyjnie. Danie oprósz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby nadać mu świeżości i lekkości.Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz z dwoma sosami- beszamelowym lub śmietanowo- serowym, które doskonale łączą się zarówno z samymi ziemniakami, jak i wszystkimi dodatkami. Sosy pod wpływem temperatury gęstnieją, otulając całe danie.Zapiekankę na obiad przygotujesz nie tylko z ziemniaków- tu poznasz przepis na równie szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łosiem i szpinakiem, czyli danie w prawdziwie włoskim stylu.

salceson
18.01.2022 01:00 Niezawodny przepis na domowy salceson z golonki

Lubicie domowe wędliny? Z pewnością, bo są smaczne i zawierają tylko niezbędne składniki. Dlatego dziś podamy wam niezawodny przepis na domowy salceson z golonki. Jego smak przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią podrobów. Salceson nie jest wyrobem dietetycznym, ale potrafi doskonale smakować. Jest zaliczany do wędlin podrobowych, bo do jego przygotowania można wykorzystać ozory, policzki, serce, nerki czy skórki wieprzowe. My proponujemy jednak przygotowanie salcesonu z golonki. Zachowuje właściwy smak, choć nie ma w nim podrobów.

racuchy
18.01.2022 01:00 Puszyste i delikatne racuchy na maślance

Planujesz zrobić dzisiaj racuchy? Jeśli chcesz, by wyszły pyszne, jak nigdy dotąd, dolej do ciasta szklankę popularnego napoju. Niżej podajemy dokładny przepis na puszyste i delikatne racuchy na maślance. Będą doskonałe na podwieczorek albo kolację. Świetnie też smakują na zimno.Smaczne racuchy, to puszyste racuchy. Dobrze też, by nie były sztywne, tylko delikatne. W osiągnięciu takiego efektu pomoże spulchniacz, a jego działanie wspomoże maślanka. Ten fermentowany napój nie tylko poprawia smak racuchów, ale też ich miękkość.

Kiełbasa Krakowska
18.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kiełbasę?

Kiełbasa krakowska jest tradycyjną wędzoną grubą kiełbasą z wieprzowiny, która gości na stołach większości Polaków lubujących się w wędlinach. Dobra jakościowo swoje jednak kosztuje, dlatego pokazujemy, jak zrobić ją w domowych warunkach. Podając ją do stołu swoim bliskim, wywołasz duże zaskoczenie - mało kto w końcu spodziewa się, że nagle poczęstowany zostanie domową kiełbasą.Od 2018 roku kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, co pokazuje, jak ważne miejsce zajmuje w naszej historii kulinarnej. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to rozpoczęto jej produkcje w galicyjskim Krakowie. Słynny wyrób znany był w tamtych czasach nawet na Kresach i Litwie. Oczywiście przygotowanie krakowskiej wymaga posiadania dostępu do przynajmniej niewielkiej wędzarni, jeśli jednak takowy się ma - warto spróbować. Efekt zaskakuje delikatnością i pysznym smakiem, a satysfakcja z wykonanej pracy jest ogromna.

Ewa Wachowicz, flaczki
17.01.2022 01:00 Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz

Co zrobić, jeśli lubicie smak flaczków, ale nie przepadacie za zupami pełnymi mięsa? Możecie tak jak Ewa Wachowicz, przygotować bezmięsne flaki. Co ciekawe i co wywołuje u niektórych konsternację, znana producentka podaje je z naleśnikami. Sami przyznacie, że to niecodzienny dodatek do tej zupy, prawda?Flaki są pożywną zupą, bez której nie obędzie się żadne wesele czy większa rodzinna uroczystość. Pożywne, dobrze doprawione potrafią dodać sił i postawić na nogi. Jednak nie wszyscy przepadają za smakiem i zapachem flaków. No cóż, są to podroby, więc mają swoisty zapach. Na szczęście można przygotować flaczki bez dodatku flaków. Tak właśnie robi Ewa Wachowicz. W jej potrawie nie znajdziecie ani krzty mięsa, więc danie to przypadnie do gustu też pewnie osobom niejedzącym mięsa. Smakuje jednak doskonale, bo jest dobrze doprawione.

jarmuż
17.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Jarmuż nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Co prawda coraz częściej można go kupić, jednak nie bardzo wiemy, jak go przyrządzić. Dlatego dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować. Dowiecie się też, jak w prosty sposób zrobić z tego cennego warzywa pyszny dodatek do obiadu. Jarmuż jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się długimi, ciemnozielonymi, mocno pofałdowanymi liśćmi. Są one dosyć twarde, a dzięki temu trwałe i łatwe w przechowywaniu. Jarmuż najlepiej trzymać w lodówce, ale można go też zamrozić. Warzywo to dobrze bowiem znosi temperaturę nawet do -15 st. C. Zbiera się je jesienią, a nawet zimą.

Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Kawa jest lubianym przez wielu smakoszy pobudzającym napojem. Nie zawsze jednak jej smak wpisuje się w nasze upodobania. Zbyt kwaśną kawę można uratować, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Ten prosty trik to tylko jedno z zastosowań tego uniwersalnego proszku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Funkcja sody oczyszczonej w kuchni nie kończy się na zastosowaniu jej do przygotowywania wypieków czy przyrządzeniu środka zdolnego wyczyścić przypalony garnek lub pełen kamienia czajnik. Mniej oczywistym użyciem będzie m.in. dodanie odrobiny proszku do kawy w celu poprawy jej smaku.

kalarepa
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

Zwykle sięgamy po te same warzywa, czyli marchewkę, pomidory, ogórki, cebulę, ziemniaki. Czas urozmaicić dietę, bo wyjdzie nam to na zdrowie. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść kalarepę, a także jak ją przygotować. Mamy nadzieję, że to cenne warzywo częściej będzie gościć w waszym menu. Warzywa należą do grupy najzdrowszych produktów spożywczych. Warto je urozmaicać w diecie, po to by nasz organizm otrzymał jak najbardziej zróżnicowane witaminy i sole mineralne. Warto to też zrobić ze względów smakowych.Kalarepa jest smacznym warzywem z rodziny kapustowatych, po które jednak sięgamy dość rzadko. Nie doceniamy jej walorów zdrowotnych ani smaku. Być może nie znamy też możliwości kulinarnych tego warzywa. Dlatego dziś postaramy się odczarować kalarepę.

Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?
16.01.2022 01:00 Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Estragon jest aromatycznym ziołem znajdującym zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i w lecznictwie. W postaci suszonej dostępny jest niemalże w każdym sklepie. Sprawdźcie, do jakich dań będzie pasował i koniecznie spróbujcie. Draganek wykazuje skuteczne działanie w zwalczaniu wielu schorzeń powiązanych z układem pokarmowym. Przynosi ulgę we wzdęciach oraz wspiera organizm w przypadku braku łaknienia czy w niedostatecznym wytwarzaniu żółci. Jego ogromną zaletą jest fakt, że stosując go jedynie w formie przyprawy, bardzo trudno o przedawkowanie.

napój przed snem
15.01.2022 01:00 Po jakie napoje warto sięgnąć przed snem?

Sen jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Jeśli jednak mamy problem z zasypianiem, możemy pomóc sobie naturalnymi metodami. Zobacz, po jakie napoje warto sięgnąć przed snem. Niektóre z nich oprócz wyspania się, przyspieszą też spalanie kalorii. Na noc nie powinniśmy się najadać, bo wtedy będziemy mieli przeciążony żołądek i trudno będzie nam zasnąć. Jednak z powodzeniem możemy wypić szklankę ciepłego napoju. Mogą one mieć różne właściwości, w zależności od twoich potrzeb. Jedne ułatwiają zasypianie, a inne wspomagają trawienie.

lubczyk
15.01.2022 01:00 Obłędna pasta z lubczyku do rosołu. Cudowna alternatywa dla maggi

Rosół będzie aromatyczny, jeśli dodasz do niego odpowiednie składniki w solidnych ilościach. Musisz go też długo gotować na małym ogniu. Jeśli jednak chcesz dodać mu więcej smaku, możesz sięgnąć po przyprawy. Dziś powiemy ci jak przygotować obłędną pastę z lubczyku do rosołu. Będzie ona cudowną alternatywą dla maggi. Większość osób z przypraw do rosołu dodają jedynie sól i pieprz. Niektórzy jeszcze sięgają po listek laurowy, czasem też po rozgrzewający imbir czy chilli. Wielu zwolenników ma też maggi. Podstawowym składnikiem tej przyprawy jest lubczyk. Ziele to można dodawać do rosołu podobnie jak natkę pietruszki. Jednak na jego bazie można też zrobić pastę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a pastę warto też wykorzystać do innych zup i potraw. W lodówce można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.

wątróbka duszona
14.01.2022 01:00 Zniewalająca smakiem wątróbka bez smażenia

Zwolennicy wątróbki kochają ją za smak i pożywność. Czasami może przeszkadza im fakt, że smażenie wątróbki z cebulą wymaga sporego dodatku tłuszczu. Przez ten fakt danie staje się dość kaloryczne i ciężkie dla żołądka. I właśnie dla was przygotowaliśmy przepis na zniewalającą smakiem wątróbkę bez smażenia. Wątróbka należy do jednych z najpopularniejszych podrobów. Choć niektórzy nie wezmą jej do ust, nie można jej odmówić wysokiej wartości odżywczej. Wątróbka jest bowiem najlepszym źródłem łatwoprzyswajalnego żelaza, dostarcza też witamin A i z grupy B, a także białka. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A nie powinna być spożywana zbyt często. Najpopularniejszym sposobem przygotowania wątróbki jest jej smażenie. Niestety ta technika kulinarna wymaga użycia tłuszczu. Pod jego wpływem bowiem potrawa szybciej jest gotowa do jedzenia, zyskuje też smak. Niestety nabiera także kalorii i staje się ciężkostrawna. Na szczęście wątróbkę da się też przygotować w inny sposób. Można ją ugotować, upiec lub udusić.

Kawa z kurkumą
14.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Nic nie stawia na nogi tak, jak aromatyczna i dobrze zaparzona filiżanka kawy - napój dostarcza energii i dobrze pobudza. Dodanie do niej pół łyżeczki kurkumy ma wiele korzyści, takich jak zmniejszenie stanów zapalnych, działanie przeciwbólowe czy ułatwiają trawienie. Dodatkowo taki napar przepięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kawa z kurkumą na początku może wydawać się niecodziennym pomysłem, który w smaku odbiega od zwykłego napoju. Taka mieszanka jest nie tylko wyjątkowo pyszna i rozgrzewająca - ma wiele prozdrowotnych właściwości. Kurkuma stosowana jest głównie w kuchni indyjskiej od tysięcy lat, stanowi także bardzo ważny element tradycyjnej medycyny z tego kraju, który wykorzystywany jest do leczenia najróżniejszych schorzeń. Wiele pozytywów można wyciągnąć, spożywając ją regularnie w niewielkich ilościach.

marchewka z groszkiem
13.01.2022 01:00 Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

Surówka lub jarzynka jest tym dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą całego obiadu. Dlatego warto o nich zawsze pamiętać. Spośród obiadowych jarzyn, najpopularniejsze są buraczki, a zaraz po nich marchewka z groszkiem. A wiecie, jak doprawić marchewkę z groszkiem, by smakowała znakomicie?Marchewka duszona z groszkiem towarzyszy nam już od dzieciństwa. Niektórzy przepadali za nią w przedszkolu, innych prześladowała. Jednak odpowiednio przygotowana i doprawiona, potrafi być naprawdę smaczna. A poza tym, dzięki kontrastowym kolorom, ten dodatek wygląda bardzo apetycznie.

Jak przygotować rozbratel wołowy?
13.01.2022 01:00 Jak przygotować rozbratel wołowy? Wyjaśniamy krok po kroku

Rozbratel wołowy to fragment mięsa z części grzbietowej. Jest to grube, włókniste mięso z lekkimi przerostami i tłuszczem. Rozbratel odpowiednio przygotowany ma doskonały smak, jest wyraźny, aromatyczny i bardzo sycący. Jak przygotować rozbratel wołowy?Rozbratel to prawdziwy rarytas wśród smakoszy wołowiny. Mięso przygotujesz na dwa sposoby: możesz dusić go w aromatycznym sosie lub zrobić z niego pyszne steki. Każdy z nich zachwyca swoim wyjątkowym smakiem.Duszoną wołowinę w sosie własnym z cebulką podaj z ziemniakami, kaszą, ogórkiem kiszonym, szparagami lub fasolką szparagową. Steki z rozbratla podaj natomiast z masłem czosnkowym, puree dyniowym, grillowaną papryką i brokułem, tak smakuje genialnie.

Smalec z niespodzianką zasmakuje każdemu
12.01.2022 01:00 Nietypowy smalczyk ze słodką niespodzianką w środku

Smalec jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Najczęściej jest serwowany wraz ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dziś proponujemy wam dodanie do niego śliwki. Jej smak doskonale uzupełni aksamitne smarowidło. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już sekret wegetariańskiego smalczyku i podpowiadaliśmy jak mięsny specjał przyrządzić z jabłkiem. Słodki owoc, który dorzucimy tym razem to śliwka. Nada ona smalczykowi wyjątkowo przyjemnego aromatu i sprawi, że smak stanie się bardziej delikatny.

Pieczone ziemniaki
12.01.2022 01:00 Wyśmienite ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu

Nie każdy posiłek musi składać się z wielu wystawnych dań, które podane są w oszałamiający sposób - czasem zwykłe pieczone ziemniaki w zupełności wystarczają. Dzisiaj prezentujemy pieczone ziemniaki po grecku z dodatkiem czosnku oraz dużej ilości oregano. Są bardzo aromatyczne, wspaniale sycą i mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki towarzyszą nam już od setek lat, dlatego na przestrzeni tego czasu opracowano wiele przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Tym razem wykorzystamy smaki kuchni greckiej, które dadzą powiew świeżości i przypomną o ciepłych dniach lata. Bardzo dużo zależy w tym przepisie od oliwy, nie warto więc na niej oszczędzać. Polecamy korzystać z najlepszej dostępnej oliwy o intensywnym kwiatowym smaku, który będzie się komponował z ostrością czosnku i delikatnością kartofli.

Wołowina po burgundzku
11.01.2022 01:00 Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to prawdziwy przysmak kuchni francuskiej. Aromatyczna wołowina w mięsno-warzywnym sosie, podana z bagietką pszenną i czerwonym winem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wołowinę po burgundzku przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość. Poznaj przepis na wołowinę po burgundzku.Wołowina po burgundzku to jednogarnkowe i proste danie o doskonałym smaku i wyraźnym aromacie. Potrawa oryginalnie przygotowywana jest z polędwicy, jednak możesz zastąpić ją tańszą ligawą lub pręgą. Te części mięsa wołowego również są pozbawione kości i są bardzo delikatne.Wołowina jest jednym z najlepszych rodzajów mięs. Jest wyraźna w smaku, aromatyczna i przygotujesz z niej wiele pysznych dań dla całej rodziny, między innymi policzki wołowe, steki, dodasz do rosołu. Wołowina po burgundzku jest tak miękka i delikatna, że aż rozpływa się w ustach. Danie ugotuj na bulionie wołowym, który dodatkowo wzmocni jego smak.