Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Projekt bez tytułu - 2021-09-19T104358.433
19.09.2021 02:00 Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

Kawa to napój dobry szczególnie na ponure, jesienno-zimowe dni. Potrafi pobudzić, dodać energii i poprawić nastrój. To jej niezwykłe działanie można wspomóc przyprawami. Czy wiecie, dlaczego warto dodać do kawy kardamon? Filiżanka kawy potrafi zdziałać cuda. Obudzi, gdy jesteśmy zaspani, zmniejszy uczucie zmęczenia, zwiększy naszą koncentrację, kiedy będziemy tego potrzebować. Gdy zaś dodamy do niej przypraw, które jak wiadomo, też posiadają swoje magiczne działanie, korzystny wpływ na nasz organizm będzie jeszcze większy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rosół
18.09.2021 02:00 Jak ugotować idealnie złocisty rosół?

Zaprosiliście gości na niedzielny rosołek? Jeśli tak, to nie możecie ich zawieść. Wywar musi być esencjonalny, pyszny i apetyczny. A wiecie jak ugotować złocisty rosół? Zdradzimy wam tajemnicę wielu kucharzy.Rosół to klasyka polskiej kuchni. I, mimo że jemy go dość często, to nadal nam smakuje. Oczywiście pod warunkiem, że jest nagotowany, aromatyczny i apetyczny. Jeśli chodzi o wygląd rosołu, to oczekujemy, że będzie złocisty. Jak to osiągnąć? Bardzo prosto — wystarczy dodać szczyptę kurkumy. Kurkuma to przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze. Wchodzi w skład mieszanki curry. Do potrawy wystarczy dodać szczyptę zmielonej kurkumy, aby nabrała apetycznego, złocistego koloru. Przyprawa ta ma lekko gorzkawy i pikantny smak, jeśli jednak dodasz jej odrobinę, nie wpłynie na smak rosołu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

panierowanie kotleta
17.09.2021 02:00 Soczyste schabowe marynowane w maślance

Od kotletów schabowych każdy oczekuje, że będą soczyste. Jak je więc przyrządzić, by zachwyciły jedzących? Pomysłów na to jest co najmniej kilka. My podajemy wam jeden z prostszych i niezawodnych — soczyste schabowe marynowane w maślance. Marynowanie mięsa to zabieg, który ma na celu poprawienia jego walorów. Dodaje mu smaku i aromatu, ale przede wszystkim ma za zadanie skruszyć mięso i sprawić by było soczyste po usmażeniu czy upieczeniu. Taki efekt pomagają osiągnąć m.in. składniki o kwaśnym smaku, np. wino, ocet jabłkowy, sok z cytryny. Jak działa taka marynata? Otóż kwasy powodują ścinanie białek mięsa, co z kolei zwiększa jego miękkość, kruchość i soczystość. Aby takie reakcje zaszły, potrzeba jest trochę czasu. Dlatego mięso należy umieścić w marynacie przynajmniej kilka godzin przed jego przyrządzaniem. Dokładnie takie samo działanie ma maślanka. Zawiera ona kwas mlekowy, który działa na mięso zmiękczająco. Zamarynowane w niej kotlety schabowe po usmażeniu są kruche i wyjątkowo soczyste. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gęsie pipki
17.09.2021 02:00 Jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie?

Czy wiecie, co to są gęsie pipki? To nic innego jak nadziewane i pieczone gęsie szyje. Danie to pochodzi z kuchni żydowskiej i jest naprawdę pyszne. Zobacz jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie. Faszerowane gęsie szyje to pomysł jak najlepiej wykorzystać skórę z długiej, gęsiej szyi. Kiedy więc kupicie takie szyjki z przeznaczeniem np. na zupę, najpierw delikatnie zdejmijcie z nich skórę. Wyczarujecie z niej doskonałe danie. Do nadziania gęsich skórek można przygotować różne farsze. Najpopularniejszy jest ten z tartych ziemniaków. Ale można też zrobić bardzo pożywny farsz mięsny z dodatkiem np. kaszy pęczak lub gryczanej.Upieczone gęsie szyjki można podawać na ciepło lub zimno. Kroi się je w grubsze plasterki i podaje np. z konfiturą z żurawin.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak doprawić grzyby?
17.09.2021 02:00 Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Smażone grzyby są bardzo aromatyczne. Jednak by wydobyć z nich jak najwięcej smaku, warto je odpowiednio przyprawić. Zwykle sięgamy po sól i pieprz, ale można też pokusić się o inne przyprawy, które dodadzą grzybom ciekawej nuty. Zobacz jak doprawić leśne, smażone grzyby. Sól i pieprz to przyprawy uniwersalne, doskonałe do wszystkich potraw. Ich wyjątkowość polega na tym, że dodają daniom smaku, nie tłumiąc charakteru ich składników. Dlatego, jeśli nie wiesz co czym przyprawić, najbezpieczniej jest używać soli i pieprzu. Jednak grzyby zasługują na więcej. Ich niezwykły aromat i smak warto podbić innymi, ciekawymi nutami. Dzięki niektórym ziołom i przyprawom smażone grzyby zyskają niezwykły charakter i prawdziwą głębię smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa z soczewicy
14.09.2021 02:00 Prosty przepis na zupę z soczewicy

Lubicie grochówkę? A zupę fasolową? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam do gustu zupa z soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania, jest bardzo smaczna i pożywna. Prezentujemy prosty przepis na zupę z soczewicy. Soczewica należy do roślin strączkowych podobnie jak fasola, groch czy ciecierzyca. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Występuje w trzech wersjach kolorystycznych, różniących się sposobem przygotowania i smakiem. Brązowa wymaga namaczania i nawet godziny gotowania, jest doskonała na kotlety. Zielona soczewica gotuje się szybciej, jest dobra na farsze i do sałatek. Czerwona nie wymaga namaczania i bardzo szybko się rozgotowuje, świetna do zup i na pasty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety mielone
14.09.2021 02:00 Kotlety mielone z niespodzianką wg przepisu Kuronia

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak odmienić smak tradycyjnych mielonych mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia. Ta niespodzianka to aromatyczne grzyby. Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić i kiedy dodać do kotletów. Jakub Kuroń ma prostą, ale ciekawą propozycję na uszlachetnienie smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Otóż radzi dodać do nich grzyby. W przepisie są co prawda pieczarki, jednak teraz z powodzeniem możesz je zastąpić grzybami leśnymi. Potrawa zyska na smaku i aromacie.Jakub Kuroń poleca łatwiejszą wersję kotletów mielonych z grzybami. Jeśli jednak chcesz się trochę pobawić z iformowaniem kotletów możesz je nadziać przesmażonymi grzybami. W tym celu uformuj z mięsnej masy kulę, rozpłaszcz ją na dłoni, na środku połóż trochę grzybów, oblep je mięsem, przetocz w dłoniach nadając ładny kształt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dyniowe latte
14.09.2021 02:00 Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?

Najprostszym sposobem na szybkie pobudzenie jest filiżanka kawy. Zwykle sięgamy po czarną lub z mlekiem, ale czasami mamy ochotę na coś wyjątkowego. Proponujemy wtedy spróbować dyniowego latte. Jest sycące, pyszne i aromatyczne. Zobacz jak zrobić domowe pumpkin spice latte. Połączenie kawy, mleka, przypraw i dyni brzmi z pewnością ciekawie. Jednak możemy was zapewnić, że jeszcze lepiej smakuje. Pumpkin spice latte jesienią i zimą możecie zamówić w wielu kawiarniach, ale bez problemu przygotujecie je też w domowym zaciszu. Zaskakującym składnikiem, który pojawia się w tej kawie jest dynia. Jej słodkawy smak dobrze wpisuje się w całą kompozycję, a dopełnieniem całości są aromatyczne, rozgrzewające przyprawy oraz aksamitne, spienione mleko. Dyniowe purée możesz kupić, lecz z łatwością przygotujesz je własnoręcznie. Wystarczy, że kawałek miąższu dyni pokroisz w kostkę, wrzucisz do rondelka, podlejesz odrobiną wody i rozgotujesz. Potem rozgnieciesz widelcem i gotowe.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

napar z imbiru
14.09.2021 02:00 Cudowny przepis na napar z imbiru

Nadchodzą mało przyjemne, jesienne dni. Chłód i plucha zwykle sprzyjają przeziębieniom. Dlatego warto już dziś pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. My proponujemy wsparcie naturalnymi składnikami, a dokładniej naparem z imbiru. Oto przepis na ten zdrowy napój. Imbir to przyprawa ceniona w kuchni. Można nim dosmaczać mięsa, drób, ryby, warzywa. Bez dodatku imbiru flaki nie smakowałyby tak samo, a chińska zupa pozbawiona by była charakterystycznej ostrości. Wykorzystuje się świeże kłącze imbiru, jak i suszone, zmielone na proszek. Obie postaci są pikantne, jednak pierwsza charakteryzuje się większą mocą i orzeźwiającym smakiem. W sklepach można też kupić imbir marynowany, który jest popularnym dodatkiem do sushi i innych potraw kuchni azjatyckiej.Imbir odznacza się też właściwościami prozdrowotnymi. Z tego powodu jest produktem ważnym dla medycyny naturalnej. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Łagodzi choroby górnych dróg oddechowych, a także mdłości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

barszcz czerwony
12.09.2021 02:00 Prosty przepis na barszcz czerwony

Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni. Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze. Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Leczo
11.09.2021 02:00 Prosty przepis na aromatyczne leczo

Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały. Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania. Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa z solą
06.09.2021 02:00 Zupełna nowość - aromatyczna kawa z dodatkiem szczypty soli

Są tacy, co bez kawy ani rusz. Piją ją na dzień dobry, by się obudzić, potem w ciągu dnia, aby dodać sobie energii. Czasami też po południu, dla przyjemności. Niektórzy lubią kawę czarną, inni koniecznie z mlekiem albo z przyprawami. Ale czy próbowaliście już kawy z dodatkiem soli? Dodajcie szczyptę, a poczujecie różnicę. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera kofeinę, za której sprawą filiżanka kawy potrafi obudzić i postawić na nogi. Jednak większość osób uwielbia kawę za jej niepowtarzalny aromat i smak. Mamy patent jak dodatkowo podbić te walory — wystarczy szczypta soli.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki
06.09.2021 02:00 Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka

Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gulasz
03.09.2021 02:00 Kultowy gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku

Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej. Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji. Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa dyniowa
03.09.2021 02:00 Rozgrzewająca zupa dyniowa z zachwycającym dodatkiem

Dynię warto pokochać. Za jej smak, wartość odżywczą i możliwość przyrządzania z niej prostych, pysznych potraw. Takich jak na przykład zupa-krem. Zrobisz ją w 20 minut, a rodzina otrzyma zdrowy posiłek. Zobacz jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem.Zupa dyniowa składa się przede wszystkim z dyni, co w porównaniu do innych zup wcale nie jest takie oczywiste. Pomidorowa ma w sumie tylko dodatek pomidorów, podobnie jak ogórkowa. Dyniowa to samograj. Wystarczy dynia, trochę wody i dodatki, które zmieniają jej nutę smakową.My wzbogaciliśmy ją o mleczko kokosowe. Dzięki temu dodatkowi zupa dyniowa staje się aksamitna w smaku, delikatniejsza, słodkawa, z tą wyjątkową, egzotyczną nutą. Zresztą sami spróbujcie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zimne nóżki wyjdą idealnie
02.09.2021 02:00 Ile czasu gotować wywar na zimne nóżki?

Bez wątpienia zimne nóżki można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Przez wielu smakoszy specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych przekąsek. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie gotowanie wywaru. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewać przez 3 godziny.Zimne nóżki wiele razy przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po tradycyjny przepis na zimne nóżki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

jajecznica
30.08.2021 02:00 Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta. Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa cebulowa
28.08.2021 02:00 Aromatyczna zupa cebulowa - mamy najlepszy przepis

Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko. Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

salceson
26.08.2021 02:00 Jak zrobić domowy salceson?

Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku. Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson. O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kurkuma
25.08.2021 02:00 GIS wycofuje popularną przyprawę

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofywaniu z rynku popularnej przyprawy w związku z wykryciem w niej pałeczek Salmonelli. Dowiedz się o który produkt dokładnie chodzi, a jeśli masz go w domu nie powinieneś go spożywać.W trakcie badań kurkumy pakowanej w firmie Fistaszek z Radecznicy GIS wykrył w 1 z 5 badanych próbek pałeczki Salmonnella spp. Zanieczyszczenie produktu spożywczego tą mikroflorą może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W związku z tym kwestionowany produkt jest wycofywany z rynku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

cepeliny
25.08.2021 02:00 Cudowny przepis na klasyczne cepeliny z mięsem

Cepeliny z mięsem to potrawa bardzo smaczna, aczkolwiek nieco dziś zapomniana. Pewnie dlatego, że jest dosyć pracochłonna. Jednak czasami warto poświęcić trochę więcej czasu na to by przygotować coś niecodziennego i nadzwyczaj pysznego. Cepeliny to ziemniaczane, owalne kluski wywodzące się z kuchni litewskiej. Na Podlasiu znane są jako kartacze. Zazwyczaj są nadziewane rozdrobnionym, surowym mięsem, ale można je też faszerować doprawionym twarogiem czy kapustą z grzybami. Mają pokaźne rozmiary, więc jednym czy dwoma można się porządnie najeść. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Żurek
22.08.2021 02:00 Czym różni się żurek od barszczu białego?

Mogłoby się wydawać, że żurek i barszcz są takie samej, jednak istnieją między nimi znacznie różnice. Podstawowa polega na tym, że żurek robiony jest na zakwasie żytnim, a barszcz biały zakwasie pszennym. Niżej zdradzamy jak przygotować odpowiedni zakwas. Tradycyjny żur gotowany jest na wywarze z białej kiełbasy oraz wędzonki. Z kolei barszcz biały powstaje na bazie mleka, grzybów oraz zakwasu. Jest w nim również więcej warzyw. Żurek z kolei często składa się również z ziemniaków zalanych czystym żurem z kiełbasą oraz dodatkiem jajek gotowanych na twardo. Aby cieszyć się dobrym smakiem obu tych zup, należy postarać się o przygotowanie dobrego zakwasu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowany bakłażan
17.08.2021 02:00 Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół i kwestia przypraw
17.08.2021 02:00 Jak dobrze doprawić rosół?

Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki na talerzu
23.07.2021 02:00 Czym najlepiej zagęścić flaczki?

Flaczki są zupą, która wywołuje sporo kontrowersji, wszak wiele osób ją kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej kategorii, z pewnością zastanawiasz się, jaki sposób najlepiej ją zagęścić. Eksperci zdradzają, że doskonale sprawdza się zwykła zasmażka lub bułka tarta. Flaki sprawiają sporo problemów podczas domowych obiadów. Podając je do stołu, trzeba się liczyć, że wiele gości nie będzie w stanie ich przełknąć. Dlatego flaczkom towarzyszą tak duże emocje. Samo przygotowanie flaków nie jest także zanadto prostym zadaniem - dokładne oczyszczenie i wygotowanie flaków wymaga sporo zachodu, co nie wszystkim się podoba. Dlatego robiąc je, warto poświęcić im jak najwięcej uwagi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone i kwestia przypraw
14.07.2021 02:00 Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T084012.985
13.06.2021 02:00 Sprawdzony przepis na lekko słodkie ogórki kiszone

Ogórki kiszone są pysznym produktem, który ma wyjątkowo wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać zupy, dania, świetnie spisują się także jako zwykła przekąska. Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, zalecamy dodanie do zalewy 1 łyżki miodu - smak będzie wyjątkowy. Przygotowanie kiszeniaków może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, podczas którego należy zachowywać szczególną czujność. W praktyce praca potrzebna do sporządzenia kiszonek jest minimalna. Zwykłe ogórki kiszone smakują doskonale, istnieją jednak sposoby, dzięki którym można sprawić, że będą o wiele lepsze. Niżej prezentujemy jedną z możliwych wersji alternatywnych, idealnie pasującą do mięs. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

młode-ziemniaki-z-niecodziennym-dodatkiem
09.06.2021 02:00 Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym

Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.