Jak przygotować rozbratel wołowy? Wyjaśniamy krok po kroku
Rozbratel wołowy to fragment mięsa z części grzbietowej. Jest to grube, włókniste mięso z lekkimi przerostami i tłuszczem. Rozbratel odpowiednio przygotowany ma doskonały smak, jest wyraźny, aromatyczny i bardzo sycący. Jak przygotować rozbratel wołowy?
Rozbratel to prawdziwy rarytas wśród smakoszy wołowiny. Mięso przygotujesz na dwa sposoby: możesz dusić go w aromatycznym sosie lub zrobić z niego pyszne steki. Każdy z nich zachwyca swoim wyjątkowym smakiem.
Duszoną wołowinę w sosie własnym z cebulką podaj z ziemniakami, kaszą, ogórkiem kiszonym, szparagami lub fasolką szparagową. Steki z rozbratla podaj natomiast z masłem czosnkowym, puree dyniowym, grillowaną papryką i brokułem, tak smakuje genialnie.
Przepis na duszony rozbratel wołowy
Składniki:
700 g rozbratla wołowego
2 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
łyżka majeranku suszonego
2 liście laurowe
łyżka papryki mielonej słodkiej
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować duszony rozbratel wołowy?
Mięso pokrój w cienkie plastry i podsmaż w dużym garnku na oliwie. W tym czasie posiekaj cebule i ząbki czosnku i dodaj je do mięsa, smaż 3-4 minuty na średnim ogniu.
Do garnka wsyp majeranek, paprykę mieloną, sól, pieprz, wymieszaj i podsmaż kolejne 3-4 minuty, następnie ustaw najmniejszą moc palnika, zalej mięso szklanką wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem przez 3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a cebula zagęści sos.
Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby podlej mięso. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis na steki z rozbratla wołowego
Składniki:
500 g rozbratla wołowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
masło klarowane do smażenia
Składniki na masło czosnkowe:
5 łyżek masła
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli
Jak przygotować steki z rozbratla wołowego?
Wołowinę pokrój w plastry, oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki i natrzyj mięso z każdej strony, odstaw na 15-20 minut.
W tym czasie przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami, oprósz solą, zrób mały rulon i zawiń folią spożywczą, następnie wstaw do lodówki.
Na patelnie grillowej rozpuść masło klarowane i poukładaj mięso tak, aby się nie stykało. Steki smaż z każdej strony od 1,5 do nawet 8 minut, w zależności od stopnia wysmażenia:
stek krwisty - 1,5 minuty smażenia z każdej strony
stek średnio krwisty - 2-3 minuty z każdej strony
stek średnio wysmażony - 3-5 minut z każdej strony
stek mocno wysmażony - 6-8 minut z każdej strony
Po usmażeniu wyłóż steki na talerz i odstaw na 2-3 minuty, aby mięso odpoczęło po obróbce. W tym czasie wyjmij masło czosnkowe i na każdy kawałek steka ukrój plaster.
Smacznego.