Smakosze.pl
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

canva/zeleno

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

16 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Estragon jest aromatycznym ziołem znajdującym zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i w lecznictwie. W postaci suszonej dostępny jest niemalże w każdym sklepie. Sprawdźcie, do jakich dań będzie pasował i koniecznie spróbujcie.

Draganek wykazuje skuteczne działanie w zwalczaniu wielu schorzeń powiązanych z układem pokarmowym. Przynosi ulgę we wzdęciach oraz wspiera organizm w przypadku braku łaknienia czy w niedostatecznym wytwarzaniu żółci. Jego ogromną zaletą jest fakt, że stosując go jedynie w formie przyprawy, bardzo trudno o przedawkowanie.

Pyszna mizeria z cukinii

Rewolucyjna mizeria bez ogórków, na bazie cukinii

CZYTAJ DALEJ

Jak zastosować estragon w kuchni?

Zioło to jest wyjątkowo aromatyczne, a użyć go można do wielu potraw. Sprawdzi się doskonale w przygotowaniu sosów m.in. tatarskiego, duńskiego czy berneńskiego. Często stosuje się go też do zaprawiania musztardy i octów ziołowych.

Świeży oraz suszony estragon możecie śmiało wsypywać też do dresingów sałatkowych opartych na oliwie. Jego smak idealnie komponuje się też z zupami, pomidorami, kalafiorem czy marchewką.

Estragon pasuje także do serów, mięs i owoców morza. Podana z jego dodatkiem wieprzowina, cielęciną czy drób również będą smakowały wybornie. Zioła świetnie podkreśli też walory potraw z jajkami.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Maksimum smaku z estragonu wydobędziemy, gdy dodamy go pod koniec gotowania. Najlepiej jest wsypać go na około kwadrans przed ukończeniem przyrządzania gulaszu czy zupy. Warto, by na użycie tej przyprawy zdecydowały się osoby na diecie niskosodowej.

Spróbujcie przyrządzić doprawioną estragonem pomidorową. Smak was pozytywnie zaskoczy. Być może skusi was też zapieczenie ryby według tej receptury. Gwarantujemy, że wyjdzie naprawdę smacznie.

Suszony estragon będzie idealnym dodatkiem do zup

Suszony estragon będzie idealnym dodatkiem do zup

Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wylecz.to, zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Czytaj więcej >
Obieranie pieczarek

Produkty

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Czytaj więcej >
Jak należy przechowywać koperek?

Produkty

Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

Czytaj więcej >
rabarbar

Produkty

Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?

Czytaj więcej >
brokuły

Produkty

Czy można jeść surowe brokuły? Nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli?

Produkty

Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję

Czytaj więcej >