Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia i nie wiesz, co z nich zrobić, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj z nich krokiety ziemniaczane. Są doskonałe do obiadu i o wiele smaczniejsze niż placki czy frytki. Możesz je też serwować jako oddzielne danie. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.Popularnym sposobem wykorzystania ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jest ich odsmażenie. Można też z nich zrobić kopytka czy puszyste placki. My jednak proponujemy niepowtarzalne krokiety.Są na tyle smaczne, że mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać je z surówką, np. z białej lub kiszonej kapusty i z sosem. Dobrze też pasują do dań mięsnych i z drobiu.
Szybki barszcz czerwony ze świeżych buraków? Z przepisem Ani Lewandowskiej to możliwe. Znana z fit przepisów celebrytka gotuje dwa buliony i miesza je ze sobą. Uwagę przykuwa również dodatek aromatycznych przypraw m.in. kurkumy. Smak wychodzi doskonały, a nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy. Spróbujcie koniecznie. Każdy robi barszcz czerwony nieco inaczej. Na naszym portalu gościła już receptura Magdy Gessler czy Karola Okrasy. Teraz zdradzamy, jak to tradycyjne wigilijne danie przygotowuje Anna Lewandowska. Kupcie warzywa i zarezerwujcie około półtorej godziny, a będziecie cieszyć się doskonale zbalansowanym smakiem dania z buraków.
Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk. Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.
Postny pasztet warzywny to pomysł na smaczną i lekką potrawę wigilijną, która urozmaici uroczystą kolację. Pasztet z suszonymi grzybami, kaszą i prażonym słonecznikiem to bezmięsna propozycja na święta. Poznaj przepis na pasztet wigilijny.Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa i podrobów, również na Wigilię, kiedy obowiązuje nas ścisły post. Pasztet gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych i wyraźnych w smaku grzybów leśnych jest wilgotny i rozpływa się w ustach.Do pasztetu przygotuj mączkę z mielonej kaszy i prażonych pestek słonecznika, który doda daniu aromatu i sprawi, że pasztet będzie zwarty i się nie rozleci. Nie zapomnij również o suszonych ziołach, jak rozmaryn, tymianek i suszona kolendra, dzięki którym zyskasz naprawdę rewelacyjny smak. Do pasztetu przygotuj domowy chrzan i żurawinę, które podkreślą smak dania. Szukasz pomysłu na postną potrawę z żurawiną? Przygotuj oryginalne uszka do barszczu czerwonego z kapustą i żurawiną, które staną się wigilijnym hitem.
Barszcz czerwony z uszkami z farszem z suszonych grzybów jest tradycyjną zupą, od której zaczynamy wigilijną wieczerzę. Ciasto na uszka jest proste w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym uszka będą niezwykle delikatne i smaczne. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto na uszka wigilijne.Ciasto na uszka przygotujesz z kilku podstawowych składników, nie musisz dodawać do niego jajek, aby było delikatne i rozpływało się w ustach. Do uszek przygotuj aromatyczny farsz z suszonymi grzybami i natką pietruszki. Aby ciasto było delikatne, przed wyrabianiem musisz zaparzyć mąkę w gorącej, a najlepiej wrzącej wodzie i odstaw na chwilę. Zamiast jajek dodaj olej roślinny, lniany lub rzepakowy, dzięki któremu ciasto nabierze elastyczności. Ciasto po zaparzeniu musi odpocząć zanim przystąpisz do wałkowania i formowania uszek. Barszcz z uszkami to pomysł na wyjątkową zupę wigilijną. Tu poznasz przepis na barszcz bez zakwasu z pieczonych buraków, prosty, smaczny i pyszny.
Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych 12 potraw, które goszczą na wigilijnym stole. Wielu z nas nie przepada za tym specjałem. Z przepisu Magdy Gessler — bez wędzonych śliwek — wyjdzie wam doskonały. Koniecznie dajcie mu drugą szansę. Suszone owoce są bardzo pożywne. Zawierają sporo błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Warto z nich więc sporządzić smaczny i goszczący od lat na wielu polskich stołach napój. Dodatek przypraw korzennych wspaniale podkreśli słodycz owoców.
Szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę wigilijną? Przygotuj postny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, a wszyscy goście będą zachwyceni. Jaki doprawić bigos? Jak ugotować dobry bigos wigilijny?Bigos kojarzy nam się głównie z mięsnym daniem, który przygotowujemy na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Postny bigos wigilijny jest jednak równie smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom, śliwkom i wielu innym przyprawom. Bezmięsny bigos będzie pyszną potrawą podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Dzień przed gotowaniem bigosu koniecznie namocz w zimnej wodzie suszone grzyby, aby zmiękły. Nie wylewaj również wody po moczeniu suszu, ponieważ jest bardzo aromatyczna i wykorzystasz ją do gotowania kapusty. Bigos ugotuj z białej i kiszonej kapusty i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Nie zapomnij również o wytrawnym winie, które doda aromatu. Na Wigilię przygotuj również wyborne kotlety rybne, które posmakują nawet najmłodszym członkom rodziny.
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, która jest pysznym dodatkiem do ryb i ziemniaków. Poznaj przepis na wyśmienitą i lekką kapustę wigilijną z grochem, suszonymi grzybami, kminkiem i majerankiem. Kapusta z grochem uchodzi za smaczną, ale dość ciężką potrawę wigilijną. Jeśli jednak odpowiednio przygotujesz groch z kapustą, danie będzie jeszcze smaczniejsze, a groch nie spowoduje wzdęć i uczucia ciężkości.Grzyby suszone i groch namocz na całą noc, dzięki temu grzyby będą miękkie i aromatyczne. Groch natomiast moczony w wodzie, kminku i majeranku po ugotowaniu będzie lekki i pozbawiony wzdymających związków. Kapustę podsmaż najpierw z grzybami suszonymi i przyprawami, dopiero później dodaj ugotowany groch i całość gotuj na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowana kapusta z grochem jest przepyszna i z pewnością zachwyci swoim smakiem i lekkością wszystkich gości. Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć tradycyjnego karpia. Tu poznasz przepis na karpia wigilijnego od Roberta Makłowicza.
Potrzebujesz porannego przebudzenia? Myślisz o kawie? Dziś proponujemy małą, wyjątkowo czarną, która swym smakiem i aromatem wprowadzi was w świąteczny nastrój. Przygotujcie piernikową kawę z kakao i przyprawą korzenną. Doskonale syci i uspokaja, ale też dodaje tak potrzebnej rano energii.Każdy kawosz ma już z pewnością swoją ulubioną kawę. Jedni wybierają taką, która im najbardziej smakuje, inni, taką, która najlepiej i najszybciej na nich działa. Nasza propozycja łączy smak i działanie. Dodamy dziś do kawy kakao, które również niesie ze sobą sporo energii, a także niezwykle aromatyczną przyprawę do piernika. Ta kawa jest sycąca, ale wcale nie musi być słodka. Oczywiście możecie ją dosłodzić cukrem, miodem lub słodzikiem, ale nie jest to konieczne. Przyprawy tak balansują jej smak, że wcale nie jest gorzka.
Kompot wigilijny z suszu jest tradycyjnym napojem przygotowywanym na świąteczną kolację. Susz liczony jest jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Poznaj przepis na najsmaczniejszy kompot wigilijny z dodatkiem goździków, cynamonu, skórki cytrynowej i rodzynek.Kompot wigilijny z suszu jest napojem o bardzo intensywnym smaku i zapachu, który nie każdemu odpowiada. Wystarczy jednak, że do kompotu dodasz przyprawy korzenne, rodzynki i cukier i skórkę cytrynową, a susz posmakuje wszystkim gościom.Dodatki złagodzą wyraźny smak suszu, skórka cytrynowa nada świeżości i lekkości, cynamon i goździki korzennego posmaku, a rodzynki z dodatkiem cukru osłodzą wytrawny napój. Przed gotowaniem kompotu namocz owoce suszone w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękły.Wigilia to wiele smacznych i tradycyjnych potraw, przygotuj również kluski z makiem i bakaliami, czyli kutię w nowym wydaniu, a goście będą zachwyceni.
Placki ziemniaczane są często daniem awaryjnym. Robimy je na obiad, gdy nie mamy lepszego pomysłu. Wszak ziemniaki zwykle są pod ręką. A co, jeśli jednak nie ma w zapasach mąki ani jajek albo ze względów zdrowotnych nie możecie ich jeść? Nie ma problemu — już serwujemy wam przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i maki. Będą smaczne jak nigdy.Placki ziemniaczane to proste, ale bardzo smaczne danie. Niezależnie od tego, w jaki sposób je się przygotuje. Ziemniaki można bowiem zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach, dodać do nich cebulę lub nie.Jak się okazuje, nie wymagają też dodatku jajka ani mąki. Zamiast tych składników wystarczy wsypać trochę siemienia lnianego. Doskonale wiąże ono składniki, a przy tym jest bardzo zdrowe.
Nie masz już czasu na przygotowanie zakwasu do barszczu na Wigilię? Ugotuj barszczyk bez kawasu o równie wyraźnym smaku i aromacie, doskonały do uszek, pierogów i pasztecików. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu. Barszcz czerwony bez zakwasu to pomysł na smaczną, doskonale doprawioną zupę, od której zaczniecie uroczystą kolację wigilijną. Buraki, cebulę i czosnek do zupy musisz przygotować dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały swój smak i aromat. Zalej je wodą z octem i odstaw na 24 godziny. Barszcz gotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem suszonym, który nada całej potrawie doskonałego smaku. Barszcz dopraw według własnego gustu cukrem i sokiem z cytryny, łyżka octu dodana do zaczynu w zupełności wystarczy. Tak przygotowany barszczyk posmakuje wszystkim gościom.Do barszczu czerwonego podaj domowe uszka lub paszteciki oprószone kminkiem z farszem z suszonych grzybów i kapusty, idealne na uroczystą kolację wigilijną.
Zima łatwo o wyziębienie organizmu i w takiej sytuacji nie ma nic lepszego niż kubek pełen rozgrzewającej i pysznej herbaty. Poniżej prezentujemy wersje na herbatę z pieprzem cytrynowym, która stymuluje procesy trawienne, a także zmniejsza produkcje gazów w jelitach. Co więcej, przyczynia się do zrzucania zbędnych kilogramów, o które w trakcie Wigilii zaskakująco łatwo. Rozgrzewająca herbata jest jednym z najlepszych napojów do wypicia po długim spacerze zimowym wieczorem. Padający śnieg oraz chłodny wiatr wychładzają organizm, który domaga się dodatkowej dawki ciepła z zewnątrz. Wsypanie do niej odrobiny cytrynowego pieprzu jedynie wzmocni jej właściwości. Pieprz cytrynowy pozytywnie wpływa na działanie całego układu pokarmowego, ponieważ zawiera piperynę. Substancja ta zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, a także może zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.
Bigos na święta rzecz obowiązkowa. Choć na stole pojawiają się pomysłowe, zaskakujące dania i tak bigos znika pierwszy. Trudno go nie lubić. Jest pożywny, pełen smaku i wyrazu. Na smak tej potrawy wpływa dobór podstawowych składników i przypraw. Zobacz, czym przyprawiać bigos, by był wyborny.Podstawowymi składnikami bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę dla złagodzenia smaku kiszonej. Pożądany jest dodatek wędzonki, np. boczku, kiełbasy. Warto też dorzucić trochę suszonych grzybów leśnych, które nadadzą potrawie niebywałego aromatu. Nie mniej istotne są też przyprawy. Wpływają one na smak tego dania, a także na jego strawność.
Owoce widoczne na zdjęciu powyżej nazywają się liczi i pochodzą z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, choć uprawiane są w wielu ciepłych regionach świata. Choć cieszą się coraz większą popularnością, wiele osób cały czas nie wie, jak wykorzystać je w kuchni. Ten zdrowy owoc sprawdza się jako dodatek do sałatek, deserów czy sosów do mięsa. Liczi można kupić już w praktycznie każdym większym sklepie spożywczym i charakterystyczny wygląd owocu sprawia, że łatwo go rozpoznać. Ma twardą kolorową skórkę, która skrywa w sobie słodki biały miąższ oraz pestkę. Liczi wypełnione jest po brzegi przeciwutleniaczami, dlatego pozytywnie wpływa na proces starzenia, opóźniając go, a także zmniejsza stany zapalne w organizmie człowieka. Dodatkowo korzystnie działa na ciśnienie krwi oraz pracę serca.
Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Pachnący korzennymi przyprawami kusi domowników i gości i wprowadza świąteczną atmosferę. Dziś podamy wam przepis na piernik bez pieczenia. Będzie niecodzienny, zdrowy i bez dodatku cukru. Z pewnością się w nim rozsmakujecie.Tradycyjny piernik jest ciastem dość ciężkim, za sprawą dodatku miodu i bakalii. Ciasto na niego długo leżakuje, zyskując na smaku w miarę dojrzewania. Piecze się też pierniki miękkie i puszyste, na zasadzie ciasta ucieranego z dodatkiem korzennych przypraw. My jeszcze bardziej ulepszyliśmy recepturę na piernik i odeszliśmy całkowicie od pieczenia. Co więcej, nasz piernik nie ma dodatku cukru, nie zawiera też żadnych niezdrowych składników.
Udziec z sarniny to pomysł na wytworne i eleganckie danie, idealne na święta lub rodzinny obiad. Delikatna, marynowana w ziołach sarnina wprost rozpływa się w ustach, a Ty przygotujesz obiad jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienity udziec z sarniny.Sarnina jest bardzo delikatnym mięsem, pieczona w piekarniku jest soczysta, miękka i doskonała w smaku. Sarninę przed pieczeniem marynuj w ziołach i innych przyprawach przez 24 godziny, aby mięso całkowicie naszło marynatą. Piecz je rękawie do pieczenia, aby się nie wysuszyło, koniecznie bez termoobiegu. Do sarniny marynowanej w jałowcu, kolorowym pieprzu, winie, rozmarynie upiecz ziemniaki w mundurkach lub przygotuj dyniowe puree, ponieważ świetnie będą łączyć się z delikatnym i aromatycznym mięsem. Do dania podaj podsmażone buraczki tarte, kapustę na ciepło lub ulubioną surówkę. Szukasz pomysłu na równie wytworny obiad? Upiecz udka gęsie z rozmarynem, którymi zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.
Prosty przepis na bigos w nieco innej odsłonie? Tylko bigos Okrasy na boczku, schabie, dwóch rodzajach kapusty i z dodatkiem wyjątkowych przypraw. Bigos przepisu Karola Okrasy jest bardzo aromatyczny, smaczny i niezwykle łatwy w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienity bigos Okrasy.Bigos jest jednym z tradycyjnych dań świątecznych, jest pożywny, mięsny i bardzo aromatyczny. Bigos gotuje się jednak dość długo, aby wszystkie składniki były miękkie, a kapusta nabrała odpowiedniego smaku przypraw. Bigos Karola Okrasy ugotujesz w 30 minut, a zioła i przyprawy sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Karol Okrasa do bigosu, oprócz soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, wykorzystuje inne przyprawy, które doskonale komponują się z kapustą i mięsem, a bigos jest jeszcze bardziej aromatyczny. Ziarna kolendry, wino wytrawne, sos worcestershire i miód to składniki podkreślające smak, które już zawsze będziesz dodawać do bigosu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie świąteczne- tu poznasz przepis Okrasy na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, doskonałe na Wigilię.
Wigilia tuż, tuż. Planujemy więc menu i zbieramy najlepsze przepisy na dania. Jednym z nich z pewnością będzie barszcz czerwony. Na podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami czeka już z pewnością cała rodzina. A wiecie czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię? Oprócz tradycyjnych przypraw możecie sięgnąć też po lubczyk, który nada wywarowi przyjemnego smaku. Sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu jest co najmniej kilka. Jedni wrzucają do garnka włoszczyznę razem z burakami i suszonymi grzybami i gotują, aż powstanie esencjonalny wywar. Inni gotują bulion na włoszczyźnie i suszonych grzybach i na końcu zalewają nim buraki. Jeszcze inni oddzielnie gotują wywar warzywny, grzybowy i łączą je z buraczanym zakwasem.
Zimą łatwo o wychłodzenie spowodowane silnym wiatrem, deszczem czy śniegiem - na takie problemy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata. Dodając do niej liczne przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon, goździki czy pomarańcze, uzyskuje się esencjonalny i pyszny napar. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na jej przygotowanie. Herbata znana jest na całym świecie i stanowi najczęściej pity napój, który bije w kategorii ilości nawet kawę. Sposobów na jej zaparzenie jest wyjątkowo dużo i praktycznie każdy region ma swój własny. Zimą najlepiej sprawdza się jednak jeden typ. Herbata z korzennymi przyprawami rozgrzewa i rozpala zmysły intensywnymi oraz wyjątkowo bogatymi zapachami. Jako słodzik warto użyć do niej miodu, który podkreśli smak wszystkich składników, a także poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego - znany jest wszak ze swoich właściwości bakteriobójczych.
Majonez nie jest lekkim sosem, głównie z powodu ogromnej ilości tłuszczu, który potrzebny jest od uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można na szczęście przygotować w domu dietetyczną wersję na bazie serka homogenizowanego. Taki produkt jest znacznie mniej kaloryczny, więc bez przeszkód można zajadać się nim na co dzień. Dietetyczny majonez z pozoru może wydawać się mało interesujący, w końcu osiągnięcie smaku i konsystencje klasycznego majonezu z substytutów nie jest proste. Z poniższą recepturą można jednak cieszyć się lekkim i znacznie zdrowszym sosem, który doskonale komponuje się z jajkami czy na kanapkach. Zamiana zwykłego oleju roślinnego na serek homogenizowany jest kluczem, aby znany na całym świecie dodatek do sałatek mógł być spożywany przez wszystkich. Dużą modyfikacją jest także korzystanie z gotowanego na twardo jajka zamiast surowych żółtek.
Uszka z grzybami zalane czerwonym barszczem zwyczajnie muszą zostać podane podczas Świąt do stołu. Magda Gessler zdradziła w swoim filmie na kanale YouTube "Magda Gessler" co zrobić, aby uszka były idealne. Restauratorka radzi, aby przygotować je w dzień wigilijny, dzięki czemu będą świeższe i lepsze. Niżej pokazujemy pełen przepis w jej wykonaniu. Uszka z grzybami są świąteczną klasyką, bez której mało kto jest w stanie się obejść. Intensywny w smaku farsz oraz delikatne ciasto, które pływają w burgundowym wywarze, pięknie prezentują się na ozdobionym stole. Magda Gessler wyjawiła niedawno na swoim kanale YouTube własną recepturę na genialne uszka. Przy okazji gwiazda TVN-u poradziła swoim widzom, aby przygotować je tego samego dnia, kiedy jest Wigilia. Uszka będą wtedy świeższe i zwyczajnie smaczniejsze - nie włącza się bowiem do całego procesu zamrażania, który może mieć niekiedy wpływ na końcowy smak.
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki dodatek do obiadu, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj ostrą, wyrazistą w smaku surówkę z marchewki z chrzanem. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dostarczy ci cennych witamin, a także moc orzeźwienia. Marchewkę zwykle mamy w kuchni pod ręką. Jest nie tylko nieodzownym dodatkiem do zup, ale też do innych dań. Można nią wzbogacać gulasze, dania z patelni czy robić z niej jarzynkę. Jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Dlatego dziś przygotujemy z niej prostą, ale pyszną surówkę. Będzie pasować do dań mięsnych, z drobiu czy ryb.
W wielu domach nie ma Wigilii bez czerwonego barszczu. Wiele osób ma jednak problem z dosmaczeniem tej postnej zupy. Ważnym jej składnikiem jest zakwas buraczany i suszone grzyby. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy? Dzięki niemu twój barszcz będzie wyjątkowy.Sposobów przyrządzenia czerwonego, wigilijnego barszczu jest wiele. Niewątpliwie jego podstawą jest wywar warzywny. Wiadomo, w Wigilię serwujemy raczej postne potrawy, nie ma więc mowy o zupie na mięsie. Mimo to barszcz czerwony potrafi być pełen smaku i aromatu.
Zbliżają się Święta. Czas więc pomyśleć nie tylko o potrawach wigilijnych, ale też świątecznych. Warto zaplanować je wcześniej, zwłaszcza jeśli spodziewasz się gości. Na świąteczny obiad idealna będzie pieczona kaczka z dodatkiem jabłek. Nie jest trudna w przygotowaniu, a dosłownie rozpływa się w ustach.Drób pieczony w całości jest jak najbardziej godny świątecznego stołu. Doskonale smakuje, ale też świetnie prezentuje się podany na półmisku. Szczególnie gdy obłożysz go owocami. Doskonałym, równie odświętnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki. Smak pieczonej kaczki doskonale harmonizuje z buraczkami. Przygotuj je w wersji zasmażanej lub w postaci sałatki.
Jeśli potrzebujesz pobudzenia, sięgasz po kawę. Jednak, gdy chcesz dodać sobie energii, a przy tym poprawić metabolizm, dodaj do naparu imbir. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto dodać do kawy imbir. Taki poranny napój będzie o wiele skuteczniejszy niż zwykła mała czarna. Kawa jest zaraz po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Sięgamy po nią ze względu na jej smak i aromat, ale też dlatego by poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Zawarta w kawie kofeina potrafi bowiem podnieść nieco ciśnienie krwi, dzięki czemu czujemy przypływ energii. Po kawie łatwiej też jest się skoncentrować i zapamiętywać. Smak kawy doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Dlatego też ten czarny napój doczekał się wielu wersji smakowych. Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest oczywiście cukier i mleko, jednak mają one tylko walory smakowe. Gdy zaś chcesz zwiększyć moc kawy, wzbogać ją przyprawami.
Meksykańska zupa kukurydziana to pożywna, aromatyczna zupa krem o lekko słodkim smaku i aromacie przypraw i świeżej kolendry. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na meksykańską zupę kukurydzianą.Meksyk słynie z mocno pikantnych, kolorowych i smacznych dań. Każda potrawa przygotowywana jest z prostych składników, jednak bogactwo przypraw i świeżych ziół sprawia, że jest to jedna z najlepiej doprawionych i aromatycznych kuchni świata. Zupa meksykańska jest przykładem prostej, ale wyjątkowo smacznej zupy, której koniecznie musisz spróbować.Zupa meksykańska gotowana jest zarówno na ziarnach, jak i kolbach kukurydzy, które podczas gotowania uwalniają jeszcze więcej smaku i aromatu. Zupa ma słodki smak z wyczuwalną nutą papryki słodkiej, wędzonej i chili, całość doprawiona jest sokiem z limonki i świeżą kolendrą, czyli jednymi z najważniejszych składników meksykańskiej kuchni.Przygotuj również tradycyjną zupę meksykańską z mięsem mielonym i aromatycznym kminem rzymskim, a także danie z jednej patelni- quinoę po meksykańsku z komosą ryżową.
Rosół znamy i uwielbiamy. Choć każdy gotuje go nieco inaczej, końcowy smak jest podobny. Do rosołu można dorzucić też mniej popularne przyprawy, co podkreśli jego walory. A wiesz, dlaczego warto dodać goździki do rosołu? Wystarczą dosłownie 2-3 sztuki.Podstawą rosołu jest oczywiście mięso i warzywa. Jednak przyprawy też są bardzo istotne. Klasycznie do tej zupy dodaje się sól i pieprz, jednak warto też dorzucić coś więcej. Jeśli zależy ci na rozgrzewającym działaniu rosołu, doskonałym dodatkiem będzie imbir czy kurkuma. Głębszego smaku doda mu zaś listek laurowy czy lubczyk. Do rosołu doskonale pasują też goździki.