Smakosze.pl
Grochówka wyjdzie idealnie

canva/arfo

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Grochówka należy do bardzo pożywnych zup. Gotuje się ją zwykle na mięsnym wywarze, dodaje groch i inne warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Dzięki temu taką zupą naprawdę można się najeść. Dziś powiemy wam, jaki groch dodawać do grochówki i zdradzimy wam najlepszy przepis na tę kultową zupę.

Grochówka jest zupą niezwykle sycącą. To dzięki temu, że gotuje się ją na mięsnym wywarze i dosypuje groch, który jest doskonałym źródłem białka. Taka zupa z mięsną wkładką może wystarczyć za cały obiad.

kuski ziemniaczane

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

CZYTAJ DALEJ

Grochówce nie brakuje też smaku i aromatu. Skutecznie dodaje ich wędzony boczek lub żeberka, a także liczne przyprawy, np. czosnek, majeranek. Te wszystkie składniki sprawiają, że trudno znaleźć w polskiej kuchni inną, tak pożywną zupę.

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Do grochówki najczęściej dodaje się łuskany, żółty groch w połówkach. Nie wymaga on namaczania ani długiego gotowania. Bardzo szybko gotuje się, a nawet rozgotowuje.

Zamiast grochu żółtego do tej zupy można też wsypać groch zielony. Ma on nieco wyższą wartość odżywczą. Występuje w połówkach i cały. Cały warto wcześniej namoczyć i wymaga dłuższego gotowania niż połówki.

Przepis na grochówkę

Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu połówek

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 2 l bulionu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 3-4 ziemniaki

  • 400 g wędzonego boczku

  • 2-3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie grochówki

Groch opłucz, zalej wodą, odstaw na 2 godziny. Odcedź wodę, zalej go bulionem lub świeżą wodą. Zagotuj.

Dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, a także trochę soli, pokrojoną drobno pietruszkę i marchewkę. Gotuj na niedużym ogniu, przy uchylonej pokrywce.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni, dodaj do zupy.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Dodaj ją do zupy razem z posiekanym czosnkiem i majerankiem.

Zupę gotuj do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Z mięsem i bez

Jeśli chcesz ugotować superpożywną grochówkę, najpierw przygotuj wywar. Ugotujesz go np. na wieprzowych żeberkach (świeżych lub wędzonych) czy kawałku łopatki wieprzowej. Zamiast podsmażonego, wędzonego boczku do zupy możesz dodać zrumienioną kiełbasę.

Grochówkę można też przygotować w wersji bezmięsnej. Wtedy gotuje się ją na bulionie warzywnym, do którego można też dodać kilka suszonych grzybów. Zamiast wędzonego boczku do grochówki warto dodać trochę wędzonej papryki. Doda zupie smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na grochówkę na wędzonych żeberkach. Znajdziesz tu także recepturę na skandynawską wersję grochówki.

groch

groch

Źródło zdjęcia: canva/lighty25

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >