Dlaczego do kapuśniaku warto dodać grzyby?
Potrawy z kiszonej kapusty cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w chłodne dni. Jedną z ulubionych jest rozgrzewający kapuśniak. Dziś podamy wam prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi zupa nabiera niezwykle głębokiego smaku. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że zupa nabiera wyrazistego, kwaśnego smaku. Doskonale podkreśla go wędzonka, cebula i korzenne przyprawy. Idealnie komponują się z nim też suszone, leśne grzyby. Ich aromat nie ma sobie równych i potrafi podnieść smak każdej potrawy.
Prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami
Składniki:
40 dag wędzonych żeberek
5 dag suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
2 łyżki oleju
2 listki laurowe
kminek
50 dag kiszonej kapusty
15 dag kiełbasy
kawałek skórki z cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie kapuśniaku
Żeberka opłucz, pokrój na porcje, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń zebraną pianę. Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na 20 minut.
Do wywaru dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę i pół cebuli. Dodaj też kiszoną kapustę, listki laurowe, kminek oraz pokrojone grzyby. Gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.
Na patelni rozgrzej olej. Wsyp pozostałą, posiekaną cebulę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Całość delikatnie zrumień, dodaj do zupy.
Na małej patelni zrumień łyżkę cukru, wlej do niego pół szklanki wody, zagotuj, dodaj do zupy. Całość wymieszaj, dodaj skórkę z cytryny i trochę soli. Gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.
Jeśli szukasz innych potraw z kiszonej kapusty, zajrzyj na naszą stronę. Polecamy np. przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiszoną kapustą, a także łazanki z kiszoną kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram