Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wołowina po burgundzku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.01.2022 01:00

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku
canva/Nataly Hanin

Wołowina po burgundzku to prawdziwy przysmak kuchni francuskiej. Aromatyczna wołowina w mięsno-warzywnym sosie, podana z bagietką pszenną i czerwonym winem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wołowinę po burgundzku przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość. Poznaj przepis na wołowinę po burgundzku.

Wołowina po burgundzku to jednogarnkowe i proste danie o doskonałym smaku i wyraźnym aromacie. Potrawa oryginalnie przygotowywana jest z polędwicy, jednak możesz zastąpić ją tańszą ligawą lub pręgą. Te części mięsa wołowego również są pozbawione kości i są bardzo delikatne.

Wołowina jest jednym z najlepszych rodzajów mięs. Jest wyraźna w smaku, aromatyczna i przygotujesz z niej wiele pysznych dań dla całej rodziny, między innymi policzki wołowe, steki, dodasz do rosołu. Wołowina po burgundzku jest tak miękka i delikatna, że aż rozpływa się w ustach. Danie ugotuj na bulionie wołowym, który dodatkowo wzmocni jego smak.

Przepis na wołowinę po burgundzku

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg wołowiny bez kości, np. polędwicy, ligawy, pręgi

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • 3 łyżeczki musztardy delikatesowej

  • 10 pieczarek

  • 4 ząbki czosnku

  • duża cebula czerwona

  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • płaska łyżeczka suszonego tymianku

  • posiekana natka pietruszki

  • 400 ml bulionu wołowego

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić wołowinę po burgundzku?

Wołowinę umyj, oczyść, pokrój w małą kostkę. Mięso obtocz w musztardzie, oprósz mąką i odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek, pokrój marchewkę, korzenie pietruszki, seler.

W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę i podsmaż wołowinę, aby mięso zyskało złocisty kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj. Do mięsa dodaj posiekany czosnek i cebulkę, smaż 2-3 minuty, dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, oprósz tymiankiem i ponownie smaż kilka minut.

Do garnka wlej wino czerwone i duś na wolnym ogniu, aż całe wino i woda z warzyw odparują, co jakiś czas mieszaj, aby mięso się nie przypaliło. Następnie wlej bulion wołowy, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i duś przez godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/Olgaorly Całe danie dopraw do smaku sola, pieprzem, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki. Podaj z bagietką i lampką czerwonego wina. Smacznego.