Smakosze.pl

canva/Issaurinko

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Surówka lub jarzynka jest tym dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą całego obiadu. Dlatego warto o nich zawsze pamiętać. Spośród obiadowych jarzyn, najpopularniejsze są buraczki, a zaraz po nich marchewka z groszkiem. A wiecie, jak doprawić marchewkę z groszkiem, by smakowała znakomicie?

Marchewka duszona z groszkiem towarzyszy nam już od dzieciństwa. Niektórzy przepadali za nią w przedszkolu, innych prześladowała. Jednak odpowiednio przygotowana i doprawiona, potrafi być naprawdę smaczna. A poza tym, dzięki kontrastowym kolorom, ten dodatek wygląda bardzo apetycznie.

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

Marchewkę z groszkiem najczęściej doprawia się solą, pieprzem i cukrem. Te przyprawy nie przyćmiewają smaku żadnego ze składników, a jedynie go wzmacniają.

Niektórzy jednak do marchewki z groszkiem dodają też trochę soku z cytryny, a nawet nieco skórki otartej z cytryny. Smak potrawy można też nieco odmienić gałką muszkatołową lub imbirem. Sami jednak zdecydujcie, czy wolicie marchewkę z groszkiem w wersji bardziej naturalnej, czy aromatycznej.

Jednak najważniejszym dodatkiem do marchewki z groszkiem nie są przyprawy, lecz masło. To dzięki niemu potrawa zyskuje aksamitny smak i rozpływa się w ustach. Poza tym tłuszcz sprawia, że witaminy z warzyw są lepiej przyswajane przez nasz organizm.

Do marchewki z groszkiem zwykle jednak nie dodaje się samego masła, a z jego dodatkiem robi się zasmażkę. W tym celu wystarczy na maśle delikatnie przesmażyć trochę mąki, całość rozprowadzić płynem spod marchewki, wlać do marchewki z groszkiem i podgotować.

Jak przygotować marchewkę z groszkiem?

Składniki:

  • 50 dag marchewki

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 3 łyżki masła

  • 1 czubata łyżka mąki

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie marchewki z groszkiem

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj, aż marchewka zmięknie.

Do marchewki dodaj mrożony groszek i gotuj całość do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie.

Na patelni rozpuść masło. Na gorące masło wsyp mąkę. Mieszając, przesmaż, aż delikatnie się zrumieni.

Do mąki dodaj trochę płynu spod marchewki, zamieszaj, dodaj do marchewki z groszkiem. Zamieszaj, gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Jeśli chcesz poznać przepisy na inne jarzynki do obiadu, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na smażone buraczki , a także na zasmażaną kapustę .

obiad
obiad

Źródło zdjęcia: canva/fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >