Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent
Zapiekanka ziemniaczana to smaczny, szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Niezbędnym składnikiem każdej zapiekanki jest sos, który połączy wszystkie składniki i doprawi całe danie. Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?
Zapiekanka ziemniaczana, niezależnie od tego, czy przygotowana z samych ziemniaków, czy z dodatkami, jest najsmaczniejsza, kiedy zapieczesz ją razem z aromatycznym sosem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25-30 minut.
Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, boczek, pokrojoną w słupki cebulę czerwoną, paprykę, pomidory. Każda zapiekanka będzie smakować rewelacyjnie. Danie oprósz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby nadać mu świeżości i lekkości.
Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz z dwoma sosami- beszamelowym lub śmietanowo- serowym, które doskonale łączą się zarówno z samymi ziemniakami, jak i wszystkimi dodatkami. Sosy pod wpływem temperatury gęstnieją, otulając całe danie.
Zapiekankę na obiad przygotujesz nie tylko z ziemniaków- tu poznasz przepis na równie szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łosiem i szpinakiem, czyli danie w prawdziwie włoskim stylu.
Przepis na sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej
Składniki na 500 ml sosu:
2 szklanki mleka
1/4 kostki masła
3 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
pieprz mielony
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak zrobić sos beszamelowy?
Mleko podgrzej do temperatury 50 stopni C, następnie dodaj masło, mąkę i mieszaj trzepaczką na wolnym ogniu do połączenia się składników.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszaj delikatnie przez chwilę, następnie wyłącz palnik i odstaw. Im chłodniejszy sos, tym bardziej gęsty.
Przepis na sos śmietanowo- serowy do zapiekanki ziemniaczanej
Składniki na 500 ml sosu:
3 łyżki śmietany 18%
2 jajka
4 łyżki mleka
70 g startego sera żółtego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz ziołowy do smaku
Jak zrobić sos śmietanowo- serowy?
Przeciśnij przez praskę czosnek i przełóż do miski, dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz ziołowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i starty ser żółty i ponownie wymieszaj.
Sos pod wpływem wysokiej temperatury zacznie gęstnieć i stworzy serowo-śmietanową chmurkę na zapiekance.