Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nadzwyczajnie pyszny przepis na paprykę faszerowaną mięsem
Adam Moskal
Adam Moskal 25.01.2022 01:00

Nadzwyczajnie pyszny przepis na paprykę faszerowaną mięsem

Faszerowana papryka z mięsem i serem żółtym
canva/cheche22, Getty Images

Zdarza się, że pomimo największych starań ciężko wymyśleć ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny, dlatego w zapasie warto mieć kilka awaryjnych rozwiązań. Idealnie na takie okazje sprawdza się prosta zapiekana papryka z mięsem o obłędnym smaku. Mnóstwo aromatu nadaje daniu kurkuma sprawiająca, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się magicznym zapachem.

Faszerowana papryka z mięsem i serem ratuje z opresji każdego, kto jeszcze nie wie co zrobić na obiad, a ma dużo zajęć w ciągu dnia. Potrawa jest bowiem szybka i łatwa w przygotowaniu, nie trzeba więc tracić niepotrzebnego czasu na gotowanie.

Sekretem idealnej kompozycji smaków jest kurkuma, wspaniale podkreślająca mięso oraz paprykę. Aby żaden składnik nie spalił się podczas pieczenia, większość czasu w piekarniku naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Dopiero na ostatnie minuty zdejmij pokrywkę, by ser przyjemnie się roztopił.

Przepis na zapiekaną paprykę z mięsem

Składniki:

  • 5 papryk

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g ryżu

  • 75 g sera żółtego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od ugotowania ryżu na pół-miękko, gdyż dojdzie jeszcze podczas pieczenia. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Podsmaż je na oleju, aż cebula się zeszkli. Zdejmij warzywa z patelni i wlej nową porcję oleju.

Podsmaż na patelni mięso, aż wiele kawałków pokryje się brązową skórką. Wrzuć do niego cebulę z czosnkiem, ryż, koncentrat pomidorowy, tymianek, oregano, słodką paprykę oraz kurkumę. Smaż jeszcze 2 minuty i zdejmij naczynie z ognia. Ostudź mięso i wbij do niego jajko. Wymieszaj.

Papryki umyj, odetnij wierzchnią część i pozbądź się gniazd nasiennych z nasionami. Do każdej z nich włóż porcje farszu. Zetrzyj ser żółty i posyp nim górę papryk. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut zwiększ temp. do 200 stopni Celsjusza i ściągnij pokrywkę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kultowy paprykarz szczeciński. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.

papryka faszerowana

Źródło zdjęcia: canva/Marieclaudelapointe, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram