Nadchodzą mało przyjemne, jesienne dni. Chłód i plucha zwykle sprzyjają przeziębieniom. Dlatego warto już dziś pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. My proponujemy wsparcie naturalnymi składnikami, a dokładniej naparem z imbiru. Oto przepis na ten zdrowy napój. Imbir to przyprawa ceniona w kuchni. Można nim dosmaczać mięsa, drób, ryby, warzywa. Bez dodatku imbiru flaki nie smakowałyby tak samo, a chińska zupa pozbawiona by była charakterystycznej ostrości. Wykorzystuje się świeże kłącze imbiru, jak i suszone, zmielone na proszek. Obie postaci są pikantne, jednak pierwsza charakteryzuje się większą mocą i orzeźwiającym smakiem. W sklepach można też kupić imbir marynowany, który jest popularnym dodatkiem do sushi i innych potraw kuchni azjatyckiej.Imbir odznacza się też właściwościami prozdrowotnymi. Z tego powodu jest produktem ważnym dla medycyny naturalnej. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Łagodzi choroby górnych dróg oddechowych, a także mdłości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni. Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze. Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały. Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania. Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Są tacy, co bez kawy ani rusz. Piją ją na dzień dobry, by się obudzić, potem w ciągu dnia, aby dodać sobie energii. Czasami też po południu, dla przyjemności. Niektórzy lubią kawę czarną, inni koniecznie z mlekiem albo z przyprawami. Ale czy próbowaliście już kawy z dodatkiem soli? Dodajcie szczyptę, a poczujecie różnicę. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera kofeinę, za której sprawą filiżanka kawy potrafi obudzić i postawić na nogi. Jednak większość osób uwielbia kawę za jej niepowtarzalny aromat i smak. Mamy patent jak dodatkowo podbić te walory — wystarczy szczypta soli.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej. Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji. Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynię warto pokochać. Za jej smak, wartość odżywczą i możliwość przyrządzania z niej prostych, pysznych potraw. Takich jak na przykład zupa-krem. Zrobisz ją w 20 minut, a rodzina otrzyma zdrowy posiłek. Zobacz jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem.Zupa dyniowa składa się przede wszystkim z dyni, co w porównaniu do innych zup wcale nie jest takie oczywiste. Pomidorowa ma w sumie tylko dodatek pomidorów, podobnie jak ogórkowa. Dyniowa to samograj. Wystarczy dynia, trochę wody i dodatki, które zmieniają jej nutę smakową.My wzbogaciliśmy ją o mleczko kokosowe. Dzięki temu dodatkowi zupa dyniowa staje się aksamitna w smaku, delikatniejsza, słodkawa, z tą wyjątkową, egzotyczną nutą. Zresztą sami spróbujcie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bez wątpienia zimne nóżki można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Przez wielu smakoszy specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych przekąsek. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie gotowanie wywaru. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewać przez 3 godziny.Zimne nóżki wiele razy przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po tradycyjny przepis na zimne nóżki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta. Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko. Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku. Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson. O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cepeliny z mięsem to potrawa bardzo smaczna, aczkolwiek nieco dziś zapomniana. Pewnie dlatego, że jest dosyć pracochłonna. Jednak czasami warto poświęcić trochę więcej czasu na to by przygotować coś niecodziennego i nadzwyczaj pysznego. Cepeliny to ziemniaczane, owalne kluski wywodzące się z kuchni litewskiej. Na Podlasiu znane są jako kartacze. Zazwyczaj są nadziewane rozdrobnionym, surowym mięsem, ale można je też faszerować doprawionym twarogiem czy kapustą z grzybami. Mają pokaźne rozmiary, więc jednym czy dwoma można się porządnie najeść. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofywaniu z rynku popularnej przyprawy w związku z wykryciem w niej pałeczek Salmonelli. Dowiedz się o który produkt dokładnie chodzi, a jeśli masz go w domu nie powinieneś go spożywać.W trakcie badań kurkumy pakowanej w firmie Fistaszek z Radecznicy GIS wykrył w 1 z 5 badanych próbek pałeczki Salmonnella spp. Zanieczyszczenie produktu spożywczego tą mikroflorą może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W związku z tym kwestionowany produkt jest wycofywany z rynku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mogłoby się wydawać, że żurek i barszcz są takie samej, jednak istnieją między nimi znacznie różnice. Podstawowa polega na tym, że żurek robiony jest na zakwasie żytnim, a barszcz biały zakwasie pszennym. Niżej zdradzamy jak przygotować odpowiedni zakwas. Tradycyjny żur gotowany jest na wywarze z białej kiełbasy oraz wędzonki. Z kolei barszcz biały powstaje na bazie mleka, grzybów oraz zakwasu. Jest w nim również więcej warzyw. Żurek z kolei często składa się również z ziemniaków zalanych czystym żurem z kiełbasą oraz dodatkiem jajek gotowanych na twardo. Aby cieszyć się dobrym smakiem obu tych zup, należy postarać się o przygotowanie dobrego zakwasu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaczki są zupą, która wywołuje sporo kontrowersji, wszak wiele osób ją kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej kategorii, z pewnością zastanawiasz się, jaki sposób najlepiej ją zagęścić. Eksperci zdradzają, że doskonale sprawdza się zwykła zasmażka lub bułka tarta. Flaki sprawiają sporo problemów podczas domowych obiadów. Podając je do stołu, trzeba się liczyć, że wiele gości nie będzie w stanie ich przełknąć. Dlatego flaczkom towarzyszą tak duże emocje. Samo przygotowanie flaków nie jest także zanadto prostym zadaniem - dokładne oczyszczenie i wygotowanie flaków wymaga sporo zachodu, co nie wszystkim się podoba. Dlatego robiąc je, warto poświęcić im jak najwięcej uwagi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?
Ogórki kiszone są pysznym produktem, który ma wyjątkowo wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać zupy, dania, świetnie spisują się także jako zwykła przekąska. Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, zalecamy dodanie do zalewy 1 łyżki miodu - smak będzie wyjątkowy. Przygotowanie kiszeniaków może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, podczas którego należy zachowywać szczególną czujność. W praktyce praca potrzebna do sporządzenia kiszonek jest minimalna. Zwykłe ogórki kiszone smakują doskonale, istnieją jednak sposoby, dzięki którym można sprawić, że będą o wiele lepsze. Niżej prezentujemy jedną z możliwych wersji alternatywnych, idealnie pasującą do mięs. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.
Gołąbki są daniem, które wymaga odrobinę wysiłku podczas przygotowywania - jednak smak, jaki dzięki temu można poczuć, całkowicie wynagradza włożoną w gotowanie pracę. Ważnym elementem budującym smak są przyprawy. Jakie najlepiej pasują do gołąbków?W każdym domu można znaleźć zupełnie różne receptury, które korzystają z często zupełnie innych składników. Najczęściej dyskusji podlegają właśnie przyprawy, gdyż każdemu smakują inne rzeczy. Niżej zdradzamy, które przyprawy najbardziej podkreślają smak gołąbków.
Pieprz nadaje potrawom delikatnej pikantności i głębi, co pozwala uwypuklić mnóstwo innych smaków i aromatów, do tej pory schowanych w daniu. Choć jego cena nie jest duża, zużywamy duże ilości tej przyprawy, dlatego mimo wszystko wydajemy sporo pieniędzy. Z tego powodu nikt nie chce, aby jego pieprz nie był w 100 proc. oryginalny. Niestety producenci i dystrybutorzy mają w zanadrzu nieuczciwe metody, dzięki którym mogą znacznie zwiększyć swoje zyski, a przy okazji ponoszą o wiele mniejsze straty.
Nie da się ukryć, że ostrzeżenia wydawane przez GIS przeważnie owocują niepokojem u smakoszy. 28 maja sanepid opublikował dwa komunikaty, obok których ciężko przejść obojętnie. Dotyczą popularnych produktów, które znajdują się w wielu polskich kuchniach.
Nie da się ukryć, że kawa odgrywa niezwykle ważną rolę w jadłospisie wielu smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią codziennie. Sporo spośród miłośników kulinariów uwielbia również słodycze. Kawa może pomóc w ich zredukowaniu w codziennej diecie.
Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa. Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.
Kuchenkę mikrofalową możemy wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Gdy tylko zechcemy, może być dla nas prawdziwym "kuchennym pomocnikiem". Chcecie wiedzieć co potrafi? Gwarantujemy, niemałe zaskoczenie.Co się stanie, gdy włożymy do kuchenki mikrofalowej majeranek?Nie każdy wie, że w kuchence mikrofalowej możemy z łatwością wysuszyć zioła. Wystarczy, że ułożymy je na papierowych ręcznikach i wstawimy na około pół minuty do popularnego urządzenia. Ważne jest, aby ustawić wtedy mikrofalówkę na pełną moc.Czynność należy powtarzać do momentu, aż zioła będą suche i dadzą się bez większych problemów pokruszyć. Poza wspomnianym majerankiem możemy wykonać tę czynność z innymi roślinami np. bazylią, oregano lub tymiankiem.Kuchenka mikrofalowa przy okazji zwiększy intensywność przypraw. Dzięki temu nasze potrawy będą jeszcze bardziej aromatyczne. Jakie są inne zastosowania popularnej mikrofalówki? Zdradzamy poniżej!Dlaczego warto do kuchenki mikrofalowej włożyć cytrusy?Jeśli chcemy wycisnąć sok z dowolnych cytrusów (np. cytryn, pomarańczy lub limonek), wystarczy, że włożymy je dosłownie na pół minuty doi mikrofalówki nastawionej na 100 procent mocy.Dzięki temu rozwiązaniu nie tylko szybciej wyciśniemy sok, ale również będzie go o wiele więcej. Z łatwością usuniemy również np. białą skórkę z pomarańczy lub z cytryny. Co ciekawe, to nie koniec niezwykłych zastosowań kuchenki mikrofalowej.Dlaczego warto włożyć do kuchenki mikrofalowej deskę do krojenia?Deska do krojenia to niemal obowiązkowy "sprzęt" w każdym domu. Niestety, krojąc pewne produkty np. rybę pozostaje na niej dość nieprzyjemny zapach, który ciężko usunąć. Tu również z pomocą przychodzi nam kuchenka mikrofalowa.Wystarczy, że przetrzemy naszą deskę do krojenia cytryną i podgrzejemy minutę w kuchence mikrofalowej, a zyskamy zupełnie "nowy" kuchenny sprzęt. Po niezbyt przyjemnym zapachu pozostanie tylko wspomnienie.Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. w jaki sposób wykorzystać skorupki z jajek oraz podawaliśmy przepis na niezapomniane andruty.źródło: sposób na wszystkoZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Sanepid nie zajmuje się jedynie inspekcjami w zakładach pracy, gdyż obowiązki tej wyspecjalizowanej instytucji są znacznie szersze. Urzędnicy tym razem zostali poinformowani przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofywaniu popularnego produktu. Chodzi o popularną przyprawę pięć smaków, która jest ważnym składnikiem wielu dań kuchni państw azjatyckich. To dzięki niej potrawy mają pełen wachlarz smaków i aromatów, dzięki któremu znajdują tak wielu fanów na całym świecie.
Przyzwyczailiśmy się, że w sklepach spożywczych dominuje mleko od krowy - dolewamy je do kawy, zalewamy nim płatki śniadaniowe i robimy na jego bazie, chociażby sos beszamelowy. Warto zwrócić jednak uwagę na jego roślinne, wegetariańskie zamienniki. Produkcja mleka krowiego w wielu przypadkach nie jest humanitarna i generuje dużo cierpienia wśród zwierząt. Dodatkowym problemem jest wzmożone generowanie gazów cieplarnianych, które doprowadzają do globalnego ocieplenia. Dlatego alternatywy roślinne są tak cennym produktem.