Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Zimowa kawa
14.12.2021 01:00 Rozgrzewająca, poranna kawa z kurkumą i goździkami

Podczas śniadania większość z nas popija gorącą kawę, która pozwala dobrze się rozbudzić i zachować jasność umysłu na dłużej. Pyszną i zdrową kombinacją jest dodanie do naparu goździków, kurkumy i cynamonu, dzięki czemu kawa będzie bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Kurkuma uznawana jest za wyjątkową przyprawę o silnym działaniu, stąd warto wsypać jej szczyptę do kubka. Kawa towarzyszy nam od tysięcy lat, dlatego ciężko wyobrazić sobie obecnie poranek bez przynajmniej jednej ciepłej filiżanki. Obecnie za oknem panuje dość nieprzyjemna pogoda, sprzyjająca chorobom. Regularne picie poniższego napoju może mieć pozytywny wpływ na odporność. Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, kurkuma wypełniona jest wieloma antyoksydantami, witaminami i minerałami, więc korzystnie działa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Łącząc ją z kawą uzyskuje się smaczny i prozdrowotny napój, który dostarczy dużo energii oraz substancji odżywczych.

Kalafior pieczony z curry
14.12.2021 01:00 Kalafior pieczony z curry

Kalafior pieczony w curry to pomysł na pyszny lunch, kolację lub dodatek do obiadu. Jest zdrowy, aromatyczny i wygląda bardzo apetycznie. Kalafior w curry to błyskawiczne potrawa, którą przygotujesz w niecałe 30 minut. Poznaj przepis na kalafior pieczony z curry.Kalafior pieczony z curry to pomysł na samodzielne danie lub dodatek do głównej potrawy. Ugotuj do niego ryż i usmaż delikatne piersi z kurczaka, a pyszne, proste i doskonale zbilansowane danie dla całej rodziny. Kalafior świetnie łączy się z aromatyczną przyprawą, która nadaje mu orientalnej nuty. Kalafior w curry jest lekkostrawny i małokaloryczny, a cebulka z czosnkiem i pietruszką świetnie się z nim łączą. Kalafiora oprósz natką dopiero po upieczeniu, aby była świeża i pięknie pachniała. Curry koniecznie podsmaż na maśle, ponieważ wtedy uwolni pełnię smaków. Połączenie kalafiora i curry to również aromatyczna zupa kalafiorowa dla całej rodziny oraz orientalne curry wegetariańskie. Skosztuj każdej potrawy i wybierz swój ulubiony smak.

Projekt bez tytułu - 2021-12-14T170303.776
14.12.2021 01:00 Pyszny karp bez smażenia - ideał na wigilię

Smakują nam smażone ryby, jednak trochę mniej jesteśmy zachwyceni zapachem, który potem wypełnia nasz dom. Dlatego podamy wam dziś przepis na pysznego karpia bez smażenia. Będzie smakował, jakby został właśnie zdjęty z patelni, jednak będzie mniej tłusty, a jego zapach będzie mniej wyczuwalny w domu. Taki karp to ideał na Wigilię.Karp jest jedną z popularniejszych ryb, które serwujemy na wigilijnym stole. Niektórzy przyrządzają go w galarecie, inni zaś smażą. Obie potrawy trzeba przyznać, są bardzo smaczne. Smażenie jednak ma kilka wad. Po pierwsze panierka wchłania sporo tłuszczu, po drugie zapach smażonej ryby jest naprawdę intensywny. A gdy spodziewacie się wkrótce gości, nie koniecznie chcecie ich przywitać rybną nutą. Także zamieńcie patelnię na piekarnik i do dzieła.

Projekt bez tytułu - 2021-12-13T114807.823
13.12.2021 01:00 Jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami?

Na wigilijnym stole stawiamy postne potrawy przygotowane z darów pól, lasów i wód. Nie może wtedy zabraknąć kapusty z grzybami. Dziś powiemy wam, jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami. Co do niej dodać i jak ją przyprawić, by smakowała wyśmienicie. Kapusta z grzybami potrafi doskonale smakować, choć zawiera w zasadzie samą kiszoną kapustę, leśne grzyby i trochę przypraw. Ważne są jednak ich proporcje, sposób i czas gotowania. Zobacz, na co zwrócić uwagę, by to danie smakowało jak nigdy dotąd.

zakwas buraczany
13.12.2021 01:00 Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz ugotować na wigilię doskonały barszcz czerwony, już teraz nastaw zakwas buraczany. Przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością nie zawiedziesz się na jego smaku. Zakwas buraczany możesz też pić, by wzmocnić organizm, a buraczki wykorzystać do sałatki. Podstawą udanego barszczu czerwonego jest wywar warzywny, który można wzmocnić wywarem grzybowym. Jednak o kolorze i smaku całości decyduje kwas buraczany. To on sprawia, że barszcz ma pełny aromat i wyraźny smak. Zakwas buraczany możesz co prawda kupić, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że naprawdę szkoda przepłacać.

napój z kurkumy
13.12.2021 01:00 Napój z kurkumy na wzmocnienie odporności

Aura jesienno-zimowa sprzyja infekcjom. Aby dzielnie stawić im czoła, warto wcześniej zadbać o swoją odporność. Najlepiej w tym celu sięgnąć po naturalne środki, a więc po produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Jednym z nich jest kurkuma, z której przygotujemy dziś napój na wzmocnienie odporności. Jednak tak naprawdę ta wyjątkowa mieszanka poprawi też funkcjonowanie całego organizmu. Pij ją po kieliszku dziennie, a zauważysz ogromną różnicę. Do środków o leczniczej i wzmacniającej mocy należy kilka dość popularnych produktów spożywczych. Wśród nich znajduje się m.in.: czosnek, miód, cytrusy i przyprawy korzenne. Tak się składa, że cały ten antyprzeziębieniowy zestaw umieścimy dziś w jednym napoju. Koloru, smaku i wyjątkowej mocy doda mu nieoceniona kurkuma. Ta wyjątkowa mieszanka nie ma sobie równych. Pij ją regularnie, a efekty cię zaskoczą.

Pierożki do barszczu Roberta Makłowicza
13.12.2021 01:00 Wyjątkowe pieczone pierogi do barszczu czerwonego wg. przepisu Makłowicza

Wigilijny barszcz zawsze podajecie z uszkami? Spróbujcie zjeść go z kruchymi pierożkami. Tak robi Robert Makłowicz, a swoim fanom zdradził nawet przepis na ten specjał. Grzybowe nadzienie otoczone delikatnym ciastem doskonale komponuje się ze smakiem tradycyjnej buraczanej zupy. Wypróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości. Zdradzaliśmy już jak znany kucharz-podróżnik przyrządza karpia i z czym podaje śledzia. Teraz wracamy z recepturą na konkurencyjne względem uszek pierożki, które uświetnią wigilijna kolacje podane wraz z barszczem. Kruche grzybowe pierogi z kapustą pasują do tej zupy idealnie.

Zupa w garnku
12.12.2021 01:00 Jak uratować za ostrą zupę?

Czasem zdarza się, że zupa, pomimo najlepszych starań, jest zbyt ostra - za dużo chili czy ostrego sosu i porażka gotowa. Na szczęście istnieją metody, dzięki którym można uratować nawet cały garnek. Dobrym sposobem jest wlanie do zupy szklanki tłustego mleka, gdyż w tłuszczu rozpuszczają się substancje odpowiadające za ostrość. Niektórzy uwielbiają jeść ostre potrawy, jednak większość Polaków nie toleruje zbyt wiele pikantności w swoim jedzeniu. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką triki, dzięki którym żadne danie nie okaże się zbyt palące. Z pozoru może wydawać się, że gdy omsknie się ręka i w potrawie wyląduje zbyt dużo chili lub pieprzu kajeńskiego, nie można już nic zrobić. Mimo iż fani ostrego jedzenia nie mieliby niczego przeciwko, duża grupa osób woli delektować się łagodniejszymi smakami.

makowiec
12.12.2021 01:00 Wyjątkowy korzenny makowiec siostry Anastazji - w sam raz na świąteczny stół

Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznych ciast. Makowiec, piernik i keks są już bożonarodzeniową klasyką. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie kilku ciast, upiecz chociaż jedno domowe. Może to być na przykład wyjątkowy, korzenny makowiec, który proponuje siostra Anastazja. Zadowoli jednocześnie wielbicieli maku i piernika i jest w sam raz na świąteczny stół. Świąteczne ciasta powinny być pełne maku, miodu i bakalii. Wyjątkowego, zimowego charakteru dodają im też korzenne przyprawy. Już, kiedy się je piecze, dom wypełnia świąteczna atmosfera. To znak, że te najpiękniejsze dni w ciągu roku są już tuż, tuż.

Kompot z suszonych owoców
10.12.2021 01:00 Niezawodny przepis na idealny kompot z suszu

Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez kompotu z suszonych owoców o charakterystycznym wędzonym posmaku. Jest jednak grupa, która dymnego aromatu nie lubi i unika sięgania po ten świąteczny specjał. Z naszym nowym przepisem nie będą musieli rezygnować z napoju. Kompot będzie delikatnie słodki i przyjemny w odbiorze. Jeśli lubicie korzenne przyprawy i chcecie, by wybrzmiały nie tylko w pierniku, koniecznie przygotujcie ten kompot. Wigilijny klasyk dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Potrzebuje trochę czasu, by nabrać walorów i może na was poczekać w lodówce. Te potrawy też nie muszą być wykonane na ostatnią chwilę. Zaplanujcie czas i do dzieła.

Ewa Wachowicz, kapusta z grochem
10.12.2021 01:00 Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz

Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.

Robert Makłowicz, barszcz czerwony
09.12.2021 01:00 Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.

Chłopski garnek
09.12.2021 01:00 Błyskawiczny przepis na sycący chłopski garnek

Niekiedy jesteśmy tak zajęci, że do domu wracamy dopiero późnym wieczorem i nic nie przygotowaliśmy na obiad. Rozwiązaniem takiego problemu może być błyskawiczny chłopski garnek, którym można cieszyć się w mniej niż 30 minut. Pokaźna rozgrzewająca porcja gulaszu z kiełbasą i ziemniakami sprawi, że koniec dnia będzie wyjątkowo udany. Chłopski garnek jest zwykłą potrawką ze składników, które akurat mamy pod ręką. Jeśli więc w lodówce zalega ci pęto kiełbasy, kilka warzyw oraz przyprawy, w kilka chwil możesz sporządzić cały garnek pysznej i wspaniale pachnącej potrawy. Nie obawiaj się eksperymentowania - możesz dodać do przepisu praktycznie wszystkie swoje ulubione produkty. Dobrym pomysłem jest użycie dobrej jakościowo, wędzonej kiełbasy, ponieważ to ona nadaje całemu gulaszowi charakterystyczny smak. Jeśli nie masz akurat takiej w lodówce, do potrawki wsyp odrobinę wędzonej słodkiej papryki w proszku. Przyprawa wprowadza dużo dymnego aromatu, który podkreśla smak całego dania.

Żeberka według Okrasy
08.12.2021 01:00 Żeberka według Okrasy

Żeberka według Okrasy to pomysł na pieczone żeberka w nowej odsłonie. Mięso ma wyraźny, słodko-kwaśny smak i korzenną nutę. Dwufazowe pieczenie mięsa sprawia, że żeberka wprost rozpływają się w ustach i są również dobrze podpieczone. Poznaj przepis na żeberka według Okrasy, czyli pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny.Karol Okrasa słynie z odkrywania nowych smaków i przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Żeberka pieczone w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, skórki z limonki, syropu klonowego i sosu worcestershire to absolutny hit kulinarny, którego musisz spróbować. Żeberka podaj z limonką i grzankami oprószonymi majerankiem.Przyprawy, takie jak goździki i ziele angielskie nadają daniu lekko korzennego smaku. Syrop klonowy słodyczy, limonka lekkiej kwaśności, a sos worcestershire genialnie uzupełnia te smaki. Sos ma wyraźny słodko-kwaśny smak z mocno wyczuwalną, korzenną nutą, jest również cierpki, lekko gorzkawy i bardzo aromatyczny.Sos jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Przygotujesz z niego również aromatyczne sosy do sałatek, dodasz do zup. Najbardziej znaną sałatką, w której znajdziesz sos worcestershire jest sałatka Cezar, która słynie z prostoty, ale i wyjątkowego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad- tu poznasz przepis na policzki wołowe według Karola Okrasy, jak z najlepszej restauracji.

Intensywnie czerwony barszcz
08.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki, czerwony kolor?

Barszcz czerwony kojarzy nam się ze świętami i wigilijną wieczerzą, kiedy podajemy ten specjał z pysznymi, grzybowymi uszkami. Zachwycić gości możemy jednak tylko w jeden sposób — serwując zupę o głębokiej, wręcz krwistej barwie. Pod koniec gotowania wrzućmy surowego buraka, a kolor z pewnością zwiększy swoją intensywność. Duża ilość buraków jest niezbędna do przyrządzenia pysznego i wizualnie atrakcyjnego barszczu czerwonego. Wie o tym Magda Gessler, której przepis gwarantuje krwistoczerwoną zupę. Sprawdzi się wam on na pewno, gdy nie zdążycie zrobić zakwasu. Jest jednak kilka warunków, by barszcz osiągnął taki kolor, o jakim mówi restauratorka.

Kapusta z grochem i grzybami
07.12.2021 01:00 Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Znacie z pewnością kapustę z grzybami, a także kapustę z grochem. A czy przygotowywaliście już kapustę z grochem i grzybami? Podajemy wam prosty przepis na to wigilijne i nie tylko wigilijne danie. Przekonacie się, że te trzy składniki dobrze ze sobą harmonizują, dając potrawę o doskonałym smaku. Kiszona kapusta jest podstawą tego dania, dlatego to właśnie jej trzeba użyć najwięcej. Gęstości i ciekawego smaku dodaje potrawie groch. Suszone, leśne grzyby stanowią zaś o jej niebywałym aromacie, dodają też potrawie ciemniejszej barwy.

kotlety z kurczaka
07.12.2021 01:00 Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Poszukujesz obiadowej odmiany? Przygotuj kotlety siekane z kurczakiem i majonezem. Są delikatne, ale przyjemnie soczyste. Zachwycą wielbicieli drobiu, także pożywnych kotletów. Zrobisz je szybko i prosto. Najlepiej smakują podane z ryżem lub ziemniakami oraz z zieloną sałatą. Jeśli lubisz kotlety z fileta z piersi kurczaka, nasza propozycja powinna cię zadowolić. Te kotlety łączą bowiem w sobie delikatne, drobiowe mięso i wyrazisty majonez. Sos ten dodaje mięsu smaku, ale też wilgotności i soczystości. Koniecznie przetestuj nasz przepis.

skórki mandarynki
07.12.2021 01:00 Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze są prawdziwym utrapieniem. Potrafią pojawić się nawet w najbardziej zadbanej kuchni. Często bowiem przynosimy je do domu wraz z zakupami. Co prawda nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale potrafią zniszczyć zapasy żywności. Dziś zdradzimy ci kilka sposobów na to, jak pozbyć się moli spożywczych. Mole spożywcze to niepozorne, małe, beżowe motylki. Gdy zalęgną się w kuchennych zapasach, co rusz wyfruwają z kuchennej szafki czy spiżarni, wywołując w tobie złość. Wyrzucasz sobie zwykle, że zalęgły się, bo nie masz czasu na regularne porządki w kuchni. Jednak nie koniecznie ich obecność jest twoją winą. Mole bowiem często przynoszone są do domu w opakowaniu mąki czy kaszy. Mają wtedy zwykle postać jaj lub małych larw, więc trudno je zauważyć. Widzimy je dopiero gdy urosną lub zamienią się w dorosłą postać. Mole mogą też wpaść do ciebie przez okno czy przez kratkę wentylacyjną od sąsiada w bloku. Mole lubią ciemne i ciepłe miejsca oraz dostęp żywności. Szczególnie chętnie opanowują zapasy przetworów zbożowych, ziaren, orzechów, suszonych owoców, przypraw, a nawet czekolady. Dorosłe owady, czyli nasze motylki, składają wiele małych jajeczek, co wygląda jak pajęczyna. Potem wykluwają się z nich larwy, które potrafią przedostawać się nawet do i z kartonowych oraz foliowych opakowań. Gdy zauważysz w wysypywanej mące albo kaszy jakby nitki czy też pajęczynę, która nie pozwala się jej swobodnie sypać, oznacza to, że masz problem z molami. Musisz więc jak najszybciej podjąć z nimi walkę.

naleśniki
07.12.2021 01:00 Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czas na odmianę. Na odmianę smakową i jakościową. Jeśli zawsze robisz ciasto naleśnikowe z mlekiem, dziś przygotuj naleśniki bez grama mleka i wody. Będą puszyste, lekkie i pyszne. Wystarczy, że dodasz do nich piwo. Takie naleśniki będą idealne z wytrawnym farszem. Kto nie szuka, nie znajduje. Jeśli nie szukasz nowych pomysłów, nowych rozwiązań, w twoim życiu będzie wiało nudą. Tak jest też w kuchni. Jedzeniem nawet najpyszniejszych potraw, można się znudzić. Warto więc od czasu do czasu przetestować nową recepturę. Nawet jeśli jest to nowy przepis na niby już dobrze znane naleśniki.

Szarlotka z migdałami
07.12.2021 01:00 Szybka szarlotka z migdałami. Świąteczna wersja klasycznego deseru

Szarlotka jest wyśmienitym ciastem owocowym, które tradycyjnie podaje się przy okazji świąt. Jej przygotowanie zazwyczaj zajmuje sporo czasu, ale proces ten możecie znacznie skrócić, sięgając po gotowe jabłka prażone. Posypcie je migdałami, a będzie delikatnie chrupiąca. Z kolei mieszanka kardamonu i cynamonu sprawi, że wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Babcine sposoby pieczenia ciast są najlepsze. Tak jest też w przypadku szarlotki. Czasem jednak deser potrzebujemy przyrządzić nieco szybciej. Wtedy z pomocą przychodzą gotowe musy, takie jak prażone jabłka. Ich dodawanie wcale nie ujmuje wypiekowi smaku. Do gotowych jabłek dodajcie migdałów, a ciasto nabierze wyjątkowego aromatu.

Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem
06.12.2021 01:00 Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie. W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma. Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.

Zupa indyjska z soczewicą
06.12.2021 01:00 Zupa indyjska z soczewicą

Szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu? Ugotuj niezwykle aromatyczną i smaczną zupę z soczewicy z przyprawą garam masala i świeżą kolendrą, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę indyjską z soczewicą, jak z najlepszej restauracji.Zupa indyjska z soczewicą jest bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupą o wyraźnym i doskonałym smaku. Zupa jest również bardzo pożywnym daniem, dlatego jest idealna na obiad dla całej rodziny.Garam masala to tradycyjna mieszkanka przypraw wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Kmin rzymski, chili, anyż, goździki i kardamon to podstawowe składniki tej wyjątkowej i bardzo aromatycznej przyprawy. Mieszankę wykorzystasz również do przygotowania między innymi kurczaka tikka masala, czyli jednego z tradycyjnych, indyjskich dań.Zupę przygotuj z soczewicy z puszki. Jeśli jednak posiadasz surową soczewicę, namocz ją dzień wcześniej w wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękła. Zupę oprósz posiekaną kolendrą, jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.Jeśli szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na kurczaka tandoori z ryżem jaśminowym.

Śledź w curry
06.12.2021 01:00 Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Śledziami najczęściej raczymy się przy okazji wigilijnej kolacji. Są jednak przepisy, które sprawdzą się również na innych spotkaniach towarzyskich. Śledź w curry jest doskonałym przykładem takiej potrawy. Zaledwie łyżeczka aromatycznej mieszanki przypraw pozwoli stworzyć niebagatelną kompozycję, która zachwyci gości. Odkryjcie ją już dziś. Inspirowany duńską potrawą Karryslid śledź zabłyśnie na waszych wigilijnych i sylwestrowych stołach. Jeżeli sądzicie, że wypróbowaliście już wszystkie warianty tej potrawy — najprawdopodobniej się mylicie. Koniecznie sięgnijcie po tę ekspresową i jakże efektowną przystawkę. Jest bez porównania smaczniejsza niż śledź z porem czy burakami.

Barszcz czerwony na talerzu
05.12.2021 01:00 Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

Tradycyjna potrawa wigilijna z buraków, czyli barszcz, nie uda się bez odpowiednich przypraw. Nasze babcie dodawały do tej zupy dwóch dość nieoczywistych składników, które doskonale podbijały jej smak. Suszone śliwki i kwaśne jabłka pomogą i nam stworzyć barszcz tak smakowity, jak nigdy wcześniej.Jabłka nie są oczywistym elementem barszczu, lecz ich użycie poleca sama Magda Gessler, która dodaje do tej świątecznej zupy również skórki, które pięknie go zagęszczają. Fani kompotu z suszu ucieszą się też z faktu, że będą mogli wykorzystać nadmiar wędzonych śliwek, które wbrew pozorom bardzo dobrze pasują do tej zupy.

Pieczone ziemniaczki Nigeli Lawson
05.12.2021 01:00 Chrupiące i obłędnie pysznie ziemniaczki pieczone według Nigelli Lawson

Zazwyczaj ziemniaki jadamy gotowane w wodzie, jednak pieczenie ich jest znacznie lepsze - nie tylko zdrowsze, lecz również smaczniejsze. Nigela Lawson, znana brytyjska autorka książek kucharskich, opracowała przepis, dzięki któremu ziemniaki wychodzą delikatne w środku i aromatyczne oraz chrupiące z zewnątrz. Mogą być podane jako dodatek do obiadu, czy samodzielny posiłek. Ziemniaki są wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można sporządzić dziesiątki, jak nie setki najróżniejszych potraw. Pieczenie ziemniaków jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na ich ugotowanie, w końcu wysoka temperatura nadaje im wyjątkowej chrupkości. Receptura Nigeli składa się jedynie z kilku składników, dlatego nie potrzeba żadnych dodatkowych zakupów czy sprzętów kuchennych. Warto łączyć je ze świeżymi ziołami, jak na przykład rozmaryn oraz suszonymi przyprawami - jedną z najlepszych kombinacji są pieczone kartofle z wędzoną papryką. Smak wędzonki nadaje bulwom smak niczym z ogniska.

Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami
05.12.2021 01:00 Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami. Idealne wsparcie odporności

Późną jesienią dni są krótsze i chłodniejsze. Łatwiej wtedy o przeziębienie czy grypę. Warto się wzmocnić, sięgając po pyszny napar z cynamonem, imbirem i goździkami. Te trzy składniki doskonale rozgrzewają, pomagają wzmocnić odporność i łagodzą bóle. Spróbujcie koniecznie, a pokochacie ten smak. W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po ciepłe napoje, które sprawdzą się w profilaktyce przeziębienia. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić złote mleko, kakao czy rozgrzewający kompot śliwkowy. Tym razem zdradzamy recepturę na pełen pozytywnie wpływających na nasz organizm składników napar z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych. Złagodzi on bolesność gardła i nudności, a przy tym zadziała przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

gołąbki
04.12.2021 01:00 Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Gołąbki na wigilijnym stole? Czemu nie, jeśli nie zawierają mięsa i mają dodatek pożądanych tego dnia grzybów. Oto przepis na pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem. Są delikatne, choć bardzo pożywne. Możesz przygotować je 1-2 dni wcześniej.Gołąbki z kapusty są pyszne, niezależnie od tego czym je się nadzieje. Kapusta wraz z bulionem, w którym gotują się gołąbki, dodaje bowiem całości doskonałego smaku. A gołąbki z ryżem i pieczarkami wychodzą bardzo aromatyczne.

Pieczony schab
04.12.2021 01:00 Prosty patent na mięciutki i soczysty pieczony schab

Pieczony schab zrobiony w dobry sposób jest wyjątkowy - soczysty i delikatny, a zarazem bardzo intensywny w smaku. Łatwo można jednak zepsuć tę pieczeń, ponieważ schab szybko ulega wysuszeniu, jeśli piecze się go błędnie. Poniżej pokazujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każdy pieczony schab będzie smakował idealnie. Pieczony schab jest dla wielu najlepszą pieczenią, jaką można sobie wyobrazić. Aby sprostać tak wygórowanym oczekiwaniom, warto znać dobry przepis umożliwiający zachwycenie wszystkich smakoszy. Kluczem do uzyskania delikatności jest zamarynowanie całego kawałka mięsa. Marynowanie nie tylko wpływa na ogólny smak i aromat mięsa. W tej marynacie znajduje się niewielka ilość octu, który zmiękcza strukturę mięsa i nadaje mu większej soczystości. Z tego powodu nie należy przyspieszać procesu marynowania ani całkowicie go pomijać.