Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracja

Restauracja

Marta Grycan
05.05.2021 02:00 Media podały smutną informację o Marcie Grycan

Kilka lat temu życie Marty Grycan śledziła cała polska. Okrzyknięto ją gwiazdą i porównywano z samą Magdą Gessler. Niestety wszystko wskazuje na to, że Marta Grycan zdecydowała się wycofać z biznesu i show biznesu.Niepokojące doniesieniaO Marcie Grycan było głośno za sprawą jej męża Adama Grycana, który jest synem założyciela firm Zielona Budka oraz Grycan - Zbigniewa Grycana. Kilka lat temu kobieta wraz ze swoimi córkami szturmem podbijała salony, ale jakiś czas temu wycofała się z show biznesu.Pani Marta nie chciała się jednak kojarzyć wyłącznie z nazwiskiem znanego teścia. Sama planowała otworzyć własną firmę cukierniczą. Niestety jak podają media jej plan nie wypalił.Chociaż, jak podają media Marta Grycan wybrała już lokalizację swojego lokalu, a zainteresowanie jej wypiekami biło rekordy popularności, to ostateczni nie doszło do otwarcia wymarzonej restauracji. Jak podaje portal Jastrzab Post lokal jest obecnie do wynajęcia.Ogromne emocjePostać Marty Grycan wzbudzała w mediach ogromne emocje. Media podaję, że rozgłos niespecjalnie podobał się jej mężowi. Nie ulega jednak wątpliwości, że pani Marta doskonale wykorzystała swoje 5 minut.Nie tylko bywała wraz z córkami na salonach, ale również wydała własne książki kucharskie. Są one skarbnicą wiedzy na temat kuchni oraz luksusowych wypieków. Jaka była ich tematyka?Książki kulinarne Marty GrycanKilka lat temu Marta Grycan wydała książkę pt. "Kuchnia Haute Couture". Jak czytamy na jej okładce była ona swoistą opowieścią o życiu, kuchni i czasie spędzonym z bliskimi przy wspólnym stole.Kobieta jest też autorką Dziennika Smaków, który miał mieć formę szczególnego kalendarza "bez dat", w którym każdy może zapisać swoje ulubione przepisy na każdą porę roku. Sama Marta Grycan podzieliła się w nim swoimi ulubionymi recepturami. Trzymamy kciuki za panią Martę i mamy nadzieję, że jeszcze nie raz zaskoczy nas swoimi pomysłami.Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o dramacie restauratorów oraz fenomenie lodów Ekipa.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wysokie ceny sezonowych warzywNa czym najlepiej smażyć jajka sadzone?Prozdrowotne zalety suszonych śliwekźródło: wp/ jastrzab post/ lubimy czytacZapraszamy na nasz Instagram

Restauracja stała się miejscem ordynarnego incydentu
05.05.2021 02:00 Okropne zachowanie matki w restauracji

Restauracja w galerii handlowej stała się miejscem ekscesu, obok którego ciężko przejść obojętnie. Nikt nie podejrzewał, że matka rozbierze swoje dziecko i doprowadzi do czegoś takiego. Fotografia ukazująca zajście szybko obiegła Internet.

restauracja
03.05.2021 02:00 Problemy restauratorów przed otwarciem gastronomii

Restauracje są jednymi z największych poszkodowanych podczas trwającego od października lockdownie. Wprawdzie niektóre samorządy oferują im pomoc, to ich właściciele przyznają, że jest ona tylko "kroplą w morzu ogromnych potrzeb". Problemy restauratorówPierwotnie restauracje miały zamknąć się jedynie na dwa tygodnie, ale ostatecznie lockdown trwa już ponad pół roku. Lokale wprawdzie mogą funkcjonować "na wynos", ale nie jest to sytuacja, która satysfakcjonuje ich właścicieli.Nikt nie ma złudzeń, że z samych zamówień na dowóz ciężko jest utrzymać personel restauracji, zapłacić wysoki czynsz oraz cieszyć się zyskiem. Taki problem dotyka zarówno mniejszych, jak i większych lokali w całej Polsce.Dodatkowym problemem są braki kadrowe. Już dziś sporo restauracji ma duży problem ze znalezieniem pracowników i nie wiadomo jak będzie rozwijać się ta sytuacja. Wszystko zależy od tego, jakie będą dalsze decyzje rządu. Na początek zgodnie z zapowiedziami mają być otwarte ogródki restauracyjne.Ogródki od 15 maja?Zgodnie z zapowiedziami już w połowie maja doczekamy się otwarcia ogródków restauracyjnych. Stanie się tak, jeśli nie dojdzie do zwiększenia liczby zakażeniem koronawirusem, o czym pisaliśmy tutaj.Wiele lokali może liczyć na wsparcie od samorządów. Przykładowo w Warszawie restauratorzy mogą zapłacić aż 75 procent mniej za użytkowanie ogródków niż w poprzednich latach. Nie rozwiązuje jednak to ich wszystkich problemów.Wielu restauratorów podkreśla, że nie otrzymało tak kompleksowego wsparcia jak na Zachodzie. Dużo restauracji martwi się o swoje przetrwanie. Zwolnienie z części opłat za prowadzenie ogródków restauracyjnych nie rozwiązuje wszystkich problemów.Wielu przedsiębiorców ponosi również m.in. koszta akcyzy za alkohol, chociaż nie mogą z niej skorzystać, ponieważ obecnie prowadzą dowód na wynos. Będziemy na bieżąco informować o rozwoju sytuacji.Zainteresował Cię artykuł? Na naszej stronie znajdziesz wiele innych inspirujących treści. Pisaliśmy m.in. na temat niezwykłej nowości w McDonalds, na którą od lat czekało wielu smakoszy. Artykuł znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:W jaki sposób powinno się jeść bób?Co zrobić, aby ciasto na pierogi było elastyczne?Przepis na napój z natki pietruszkiźródło: ouichef/gazeta.plZapraszamy na nasz Instagram

Restauracje nadal zamknięte
03.05.2021 02:00 Kiedy otworzą ogródki i restauracje?

Nie da się ukryć, że obostrzenia nałożone na restauracje znacząco ograniczyły możliwość korzystania z ich usług. Posiłki mogą być sprzedawane wyłącznie na wynos lub w formie dostawy. Okazuje się, że na możliwość zjedzenia czegoś poza domem musimy jeszcze poczekać. Polacy nie są z tego zadowoleni.

Słodycze od Las Dolci
01.05.2021 02:00 CzekoKinder od Magdaleny Skały – przepis właścicielki Las Dolci

Las Dolci to, jak można przeczytać na stronie restauracji, to miejsce powstałe z miłości do słodkiego i włoskiego stylu życia. I rzeczywiście, właścicielka – Magdalena Skała tworzy prawdziwe słodkie cuda, które cieszą nie tylko podniebienia i rozpieszczają kubki smakowe, ale też radują oczy, bo wyglądają naprawdę nieziemsko. W lokalu, który znajduje się w Zawierciu, królują wypieki bez polepszaczy i półproduktów. Magda stawia na naturalność i pełnię smaku. W krótkim wywiadzie opowiedziała o swoich przeznaczeniu, trendach w wypiekach ślubnych i trudnościach związanych z pracą w pandemii. Specjalnie dla czytelników portalu Smakosze udostępniła też przepis na jeden z najbardziej popularnych deserów, który każdy może bez problemu wykonać w domowym zaciszu. Fotografia przedstawia Magdalenę Skałę, właścicielkę restauracji Las Dolci

Jak układać sztućce zgodnie z savoir-vivre?
28.04.2021 02:00 Jak powinno się odkładać sztućce po posiłku?

Zasady savoir-vivre mogą wydawać się dla przeciętnego człowieka bardzo skomplikowane czy wręcz tajemnicze - prawda jest jednak taka, że wystarczy znać kilka z nich, aby mieć pewność, że nigdy nie ośmieszymy się na oficjalnym przyjęciu z pracy czy bankiecie. Jedną z najważniejszych podstaw jest odpowiednie ułożenie sztućców w trakcie posiłku, jak i po zakończeniu go. Wysyłamy tak proste sygnały dla kelnera, który może bez konieczności wchodzenia z tobą w dialog, zabrać talerz lub dołożyć dokładkę.

Wiceminister o branży gastronimicznej
27.04.2021 02:00 Wiceminister o otwarciu branży gastronomicznej

Branża gastronomiczna jest jedną z tych gałęzi gospodarki, która najbardziej dotkliwie odczuła skutki obostrzeń mających na celu ograniczyć rozprzestrzenianie się pandemii. Do tej pory ciężko było stwierdzić, kiedy restauracje staną dla nas otworem. Wypowiedź Olgi Semeniuk daje nadzieję na poprawę stanu rzeczy.

Restauracje zostaną otwarte w maju?
26.04.2021 02:00 Kiedy otwarcie gastronomii?

Restauracje od początku pandemii mają ogromne problemy, przez co mnóstwo biznesów musiało zostać zamkniętych. Właściciele nie mają wystarczających zysków ze sprzedaży jedzenia na wynos, dlatego nie są w stanie utrzymać się na trudnym rynku gastronomii. Lokale są obecnie zamknięte na stacjonarną pracę od 24 października - niektórzy przedsiębiorcy, którzy są w najgorszej sytuacji, decydują się nawet na otwieranie swoich knajp pomimo obostrzeń i ryzykują bardzo poważne konsekwencje prawne. W maju wszystko może się zmienić.

Najgorsza rewolucja Magdy Gessler
26.04.2021 02:00 Najbardziej nieudana rewolucja w historii "Kuchennych rewolucji"

Magda Gessler jest popularną restauratorką, która z powodzeniem prowadzi kilka bardzo dobrze prosperujących lokali. Jej program Kuchenne Rewolucje pozwala uzyskać pomoc właścicielom knajp, które nie radzą sobie w wyjątkowo trudnej branży gastronomicznej. Jednym z odcinków Rewolucji, którzy przeszedł do historii programu, jest interwencja Magdy Gessler w bistro „Le Papillon Noir”, w którym właścicielka Justyna wykazała się wyjątkowym brakiem profesjonalizmu. Finalnie Gessler zrezygnowała z pracy w tej knajpie, gdyż została zbyt mocno poniżona. 

Restauracje zostaną otwarte?
23.04.2021 02:00 Jarosław Gowin podał termin odmrożenia gastronomii

Bez wątpienia restauracje są jedną z tych branż, które najmocniej odczuły skutki pandemii. Obostrzenia sprawiły, że lokale gastronomiczne z dnia na dzień musiały tymczasowo zamknąć się na swoich klientów. Taki stan rzeczy trwa już od kilku miesięcy.

konferencja ministra zdrowia
21.04.2021 02:00 Kiedy ponownie otworzą restauracje?

We wtorek minister zdrowia Adam Niedzielski podczas wywiadu w radiu Zet zapowiedział konferencję na 21 kwietnia, dotyczącą luzowana obostrzeń związanych z pandemią.

Otwarcie restauracji
20.04.2021 02:00 Ponowne otwarcie restauracji - podano kolejność odmrażania usług

Wielu restauratorów jest obecnie w bardzo trudnej sytuacji. Lokale gastronomiczne są zamknięte od 24 października. Właściciele z niecierpliwością wyczekują więc decyzji rządu odnośnie ponownego otwarcia restauracji. Jak się okazuje, na dobre wieści będą musieli jeszcze poczekać.

gastronomia
19.04.2021 02:00 Jarosław Gowin o otwarciu gastronomii

Branża gastronomiczna szczególnie ucierpiała w wyniku pandemii koronawirusa. Lokale są zamknięte już od połowy października i wciąż brakuje "zielonego światła" na ich otwarcie. Nadzieję restauratorom dał jednak minister Rozwoju Pracy i Technologii Jarosław Gowin.Jarosław Gowin o otwarciu gastronomiPolityk w programi In Business mówił o konieczności przygotowania się na nowe "postpandemiczne czasy". Wskazał również branże, które powinny zostać odmrożone w pierwszej kolejności. Są to hotelarstwo oraz gastronomia.Jarosław Gowin mówił o tym, że nie zamknięcie tych gałęzi gospodarki jest niezwykle kosztowne dla państwa. Dlatego, powinno się jak najszybciej wprowadzić certyfikaty dla osób zaszczepionych, aby mogły swobodnie korzystać z usług gastronomicznych oraz hotelarskich.Zdaniem polityka, jeśli koncerny farmaceutyczny dotrzymają słowa, to stopniowe rozmrażanie gospodarki powinno się rozpocząć już na początku maja. Apelują o to sami restauratorzy, o czym pisaliśmy tutaj. Rząd nie chce pozostawić ich jednak bez pomocy i planuje wprowadzić tzw. bon gastronomiczny. Na czym będzie on polegał?Na czym będzie polegał bon gastronomiczny?Wprowadzenie specjalnego bonu gastronomicznego miałoby zachęcić Polaków do korzystania z ofert restauracji. Nie ma jednak jeszcze szczegółowych informacji na temat tego, jak w praktyce miałoby ono wyglądać.Mówi się o tym, że miałby on wynosić 400 złotych, a jego dystrybucją mieliby się zająć pracodawcy, których zadaniem byłoby go rozprowadzenie wśród swoich pracowników. Wciąż czekamy jeszcze na oficjalne szczegóły rozwiązania.Gdyby rząd zdecydował się na wprowadzenie takiego rozwiązania, byłby to już drugi taki bon. Pierwszy z nich turystyczny - to dodatkowe 500 zł na wakacje w Polsce dla każdego dziecka lub 1000 zł dla dziecka z niepełnosprawnością.Z pewnością będziemy informować o dalszych szczegółach zarówno odmrażania branży gastronomicznej, jak i szczegółów bonu gastronomicznego.Polecamy nasze pozostałe artykuły. Dowiesz się z nich m.in. o szczegółach kaucji na szklane i plastikowe butelki.undefinedArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Nowa osłona uwielbianych leniwychCzy powinno się wyrzucać kiełkujący czosnek?W jaki sposób uprawiać liść laurowy w doniczce?źródło: business insider/ wtv/bankier/money

Apel restauratorów
16.04.2021 02:00 Apel branży gastronomicznej

Branża gastronomiczna, z uwagi na swoją specyfikę pracy, została najbardziej pokrzywdzona wprowadzonymi obostrzeniami. Zakaz handlu stacjonarnego w ich wypadu sprawił, że wiele lokali nie przetrwało próby czasu i musiało zostać zamkniętych, z powodu zbyt małych zysków. Obecnie restauracje mogą sprzedawać żywność jedynie na wynos - czy to za pomocą kurierów, dostawców, czy przy odbiorze przez klienta. Żaden klient, według dzisiejszego prawa, nie może siedzieć na terenie lokalu bez maseczki zajadać się smakołykami.

Restauracje i sklepy zamknięte na majówkę?
13.04.2021 02:00 Czy restauracje i sklepy będą otwarte na majówkę?

Majówka przez wiele lat była czasem, podczas którego Polacy wyjeżdżali na długi weekend na wieś, nad jezioro czy w góry, aby odpocząć od miastowego zgiełku, czy pogrillować wraz z rodziną i znajomymi. Niestety, tym razem prawdopodobnie nie będzie nam to dane. Jak podaje portal money.pl, obecne obostrzenia prawdopodobnie zostaną utrzymane na najbliższe 2 tygodnie - oznacza to, że lokale gastronomiczne nie będą mogły zostać otwarte na czas majówki. Takie doniesienia są szczególnie niepokojące dla przedsiębiorców, wszak dodatkowy zastrzyk gotówki bardzo by im się przydał.

McDonald's podnosi ceny
13.04.2021 02:00 McDonald's podnosi ceny kultowych produktów

Nie da się ukryć, że McDonald's jest bliski sercu wielbicielom szybkiego i smacznego jedzenia. Przeważnie posiłki z tej restauracji były niedrogie. Na posiłek z McDonald's mógł pozwolić sobie niemal każdy. Niestety ostatnio sieć wprowadziła podwyżkę cen.

Restauracje w kryzysie
12.04.2021 02:00 Smutne doniesienia o gastronomii

Bez wątpienia restauracje są bliskie sercu wielu smakoszy. Właśnie w takich lokalach mogliśmy raczyć się wyjątkowymi specjałami. Niestety, pandemia znacząco ograniczyła możliwość funkcjonowania lokali. Wiele restauracji nie radzi sobie z kryzysem.

Pilne
12.04.2021 02:00 Nieoficjalne informacje o restauracjach na czas majówki

Jeszcze niedawno pisaliśmy o słowach rzecznika rządu, które napawały nadzieją na spędzenie majówki w restauracyjnych ogródkach. Co prawda, sam rzecznik ostrożnie podchodził do stawianych tez, jednak wielu z nas chciało wierzyć w ten jaśniejszy scenariusz. Jak podaje portal money.pl, obostrzenia pozostaną utrzymane na kolejne 2 tygodnie, łącznie z okresem majówki, której Polacy jak co roku wypatrują. Najwcześniej na otwarcie restauracji będziemy mogli liczyć dopiero od 3 maja.

Pracownik McDonald's może mieć kłopoty
11.04.2021 02:00 Niepokojące nagranie z restauracji McDonald's

McDonald's można uznać za spory ewenement na skalę światową - lokale tej sieci można znaleźć w praktycznie każdym zakątku świata, a smak jedzenia oferowanego przez firmę, zna większość ludzi. Z tego powodu mało kto zastanawia się, jak wygląda przygotowywanie posiłków. W aplikacji TikTok wielu pracowników fast foodów zdradza tajniki gotowania kanapek i innych produktów "od kuchni" - takie nagrania są bardzo popularne i zdobywają wielu widzów. Jeden z tiktokerów pokazał nagranie, które jednak nie spodobało się użytkownikom Internetu, w końcu nikt nie chce jeść nadgryzionej kanapki.

Restauracja Roberta Lewandowskiego
11.04.2021 02:00 Robert Lewandowski otwiera restaurację w centrum Warszawy

Restauracja Roberta Lewandowskiego ulokowana została w historycznym zabytku, dlatego deweloper Echo Investment, podczas gruntownej przebudowy terenu, dostał nakaz zachowania budynku w stanie nienaruszonym. Obecnie kończą się pracę renowacyjne. Robert Lewandowski, wraz z Jerzym Krzanowskim, jednym z najbogatszych Polaków i Jackiem Trybuchowskim, byłym członkiem zarządu AmRest, są właścicielami restauracji, która zajmuje całą czteropiętrową warzelnię. 3 pierwsze poziomy przeznaczone zostaną na lokal gastronomiczny, a ostatni 4 poziom stanie się przestrzenią eventową.

Bon gastronomiczny - nie każdy będzie mógł z niego skorzystać
11.04.2021 02:00 Kto może liczyć na bon gastronomiczny?

Bon gastronomiczny może sprawić, że Polacy będą w stanie zaoszczędzić trochę pieniędzy na jedzenie - jego wartość ma wynosić 400 złotych. Niestety istnieje pewien haczyk, przez który większość z nas nie będzie mogła go wykorzystać. Wszystko zależy od decyzji pracodawcy. Branża gastronomiczna jest w wyjątkowo złej sytuacji z powodu pandemii koronawirusa oraz rozwiązań rządu, które mają jej przeciwdziałać. Właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych mają ogromne straty i wielu z nich musi zamykać swoje biznesy.

Pilne
10.04.2021 02:00 Padła data otwarcia ogródków w restauracjach

Z dnia na dzień robi się coraz cieplej, a wielu smakoszy tęskni za smakiem potraw jedzonych w ulubionych lokalach. Trzecia fala, która aktualnie przetacza się przez Polskę, skutecznie pokrzyżowała plany otwarcia restauracji na początku kwietnia. Ogródki w restauracjach mogą zostać otwarte szybciej niż ktokolwiek się spodziewał. W zakładanym scenariuszu, ogródki będą mogły zostać otwarte już pod koniec kwietnia. Na taką możliwość czekają miliony Polaków.

McDonald's wprowadza duże zmiany
10.04.2021 02:00 Uwielbiana kanapka wycofana z oferty podstawowej McDonald's

Sieci McDonald's nie trzeba nikomu przedstawiać - smak kanapek, frytek oraz koktajli mlecznych zna prawdopodobnie każdy. Ludzie uwielbiają wygodę jaka wiąże się z zamawianiem w tej restauracji, a także smak, który od lat jest niezmienny. Najnowsza decyzja firmy pokazała jednak, że żaden fan tego fast fooda nie może spać spokojnie, ponieważ obecność danych pozycji w menu zależy od ich popularności. Uwielbiana kanapka już od 20 kwietnia nie będzie dostępna w żadnym lokalu McDonald's.

Apel restauratorów
09.04.2021 02:00 Restauratorzy apelują o możliwość otwarcia ogródków

Sytuacja wielu lokali gastronomicznych w Polsce jest wręcz dramatyczna. Restauracje zamknięto właściwie z dnia na dzień, bez możliwości przygotowania się do nowej rzeczywistości. Kolejny lockdown prowadzi do tego, że wcześniej chętnie odwiedzane miejsca spisywane są na straty, a ludzie zostają bez pracy.

Magda Gessler
08.04.2021 02:00 Dlaczego Magda Gessler nie wiąże włosów podczas gotowania?

Magda Gessler na polską scenę kulinarną wkroczyła niemal dekadę temu. Od tego czasu, śmiało można powiedzieć, że rządzi na niej niepodzielnie. Swoje umiejętności kulinarne udowodniła już nie raz, ale fanów ciągle trapi kwestia rozpuszczonych włosów podczas gotowania. W jednym z wywiadów ta kwestia została poruszona. Na platformie Youtube, znajdziemy ten wywiad na kanale wideoportal, a dowiedzieć można się naprawdę fascynujących faktów. Jednak najważniejsza z nich jest kwestia złotych pukli hasających beztrosko po restauracyjnych kuchniach.

Pączki Kamila Kosowskiego
07.04.2021 02:00 Pączki od Kamila Kosowskiego

Kamil Kosowski swoją karierę rozpoczął w 1986 roku w KSZO Ostrowiec Świętokrzyski i na przestrzeni lat dał się poznać jako doskonały pomocnik. W wolnych chwilach uwielbia łowić ryby, dlatego jego hobby to wędkarstwo. Mimo ogromnej sportowej kariery, po jej zakończeniu zdecydował się otworzyć pączkarnie. Od kwietnia 2018 roku można odwiedzać Kosowskiego w jego lokalu w Bielsku-Białej przy ul. 11 Listopada, gdzie serwuje przepyszne pączki przygotowywane przez niego, jego żonę oraz innych współpracowników. Skąd pojawił się w jego pomysł na otworzenie takiego biznesu?

Magda Gessler  - ile można u niej zarobić?
07.04.2021 02:00 Ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler?

Restauracje Magdy Gessler znane są w całej Polsce. Zdecydowanie najbardziej rozpoznawalnym i popularnym lokalem jest "U Fukiera", który przez wielu uznawany jest za flagową restaurację Gessler. Mnóstwo osób z pewnością zastanawia się, ile można zarabiać u znanej restauratorki. Każdy, kto chce rozpocząć swoją karierę kucharza, musi liczyć się z ogromną ilością pracy, za którą często nie dostaje się zbyt dużego wynagrodzenia. Doskonale pokazują to słowa Marcina Kowalskiego, który pracował w jednej z restauracji Magdy Gessler.

Bon gastronomiczny już niedługo?
05.04.2021 02:00 Ile będzie wynosić bon gastronomiczny?

Bon gastronomiczny jest pomysłem rządu, który ma pomóc branży gastronomicznej przetrwać obostrzenia, wprowadzone z powodu pandemii koronawirusa. Prace nad wprowadzeniem bonu ciągle trwają, jednak znane jest już kilka szczegółów, które pozwalają zobaczyć, jak miałby on wyglądać. Branża gastronomiczna jest jedną z najbardziej dotkniętych przez decyzje rządu oraz światową sytuację. Przedsiębiorcy posiadające restauracje często muszą zamykać swoje biznesy z powodu zbyt niskich przychodów lub opłat naliczanych tak jak przed pandemią.