Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracja

Restauracja

pilne-1616323242
19.06.2021 02:00 Masowe zatrucie pokarmowe w Charkowie po zjedzeniu sushi

Masowe zatrucie pokarmowe w jednym z ukraińskich miast. Do szpitali w Charkowie trafiło aż pięćdziesiąt pięć osób, w tym również dzieci. Wszyscy są w stanie średnio ciężkim. Powodem zatrucia było najprawdopodobniej zjedzenie sushi. Choć wydawać by się mogło, że restauracje, ze względu na częste kontrole z urzędów, są miejscem, w którym najbezpieczniej zjeść, nie zawsze tak jest. Udowadnia to często Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje", w których często obnaża ogromne zaniedbania w prowadzeniu lokalu, fatalną jakość produktów czy ich niezdatność do spożycia. Niestety obecnie zatruć można się nawet, kupując hermetycznie zapakowany produkt ze sklepu. Sanepid cały czas informuje o kolejnych przypadkach wycofywania produktów ze sklepów z powodu ich zakażenia różnymi bakteriami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pizza nad morzem kosztuje krocie
19.06.2021 02:00 Horrendalne ceny za pizzę nad morzem

Pizza przeważnie kojarzy nam się ze względnie niedrogim posiłkiem. Okazuje się, że podczas wizyty w nadmorskich restauracjach możemy się bardzo zdziwić. W jednym z tamtejszych lokalów duża pizza z dodatkami kosztuje aż 84 zł. Wychodzi na to, że za uwielbiany placem możemy zapłacić więcej niż za rybę.Nie da się ukryć, że pizza jest daniem, które można dostać niemal wszędzie. Nadmorskie lokale gastronomiczne nie są tutaj wyjątkiem. Mało kto spodziewałby się, że pizza może tyle kosztować. Ostatnie doniesienia nie napawają optymizmem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (33)
16.06.2021 02:00 Już za moment Polacy pożegnają kłopotliwe obostrzenie

Restauracje od wielu miesięcy mają problemy związane z pandemią i obostrzeniami, dlatego na niedawnej konferencji prasowej ogłoszone zostały zmiany w zakazach. Od 26 czerwca zwiększony zostanie limit obłożenia restauracji i lokali gastronomicznych do 75 proc. Od 3 dni możemy również zamawiać i jeść jedzenie w kinach. Restauracje od samego początku pandemii, gdy ogłoszono zamknięcie lokali gastronomicznych na pracę stacjonarną, miały niełatwy czas. Obniżone zostały znacznie zyski, a wydawanie jedzenia na wynos nie pozwalało zarobić im wystarczająco dużo. Dlatego w przeciągu ostatniego roku mnóstwo knajp upadło - pracę straciło tysiące pracowników z branży gastronomicznej, którzy nagle nie mieli gdzie pracować. Na szczęście wszystko idzie powoli ku lepszemu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

kitchen-731351 1920 (1)
13.06.2021 02:00 Podano powód wzrostu cen w restauracjach

Nietrudno zauważyć, że liczne restauracje znacząco podniosły ceny. Niektórzy smakosze zakładają, że taki stan rzeczy wynika z próby zminimalizowania strat spowodowanych kilkumiesięcznym zamknięciem branży gastronomicznej. Problem jest jednak o wiele bardziej złożony.Restauracje od 28 maja mogą gościć klientów w swoich progach. Wielu smakoszy z niecierpliwością czekało na ten dzień. Niestety niemal od razu w oczy zaczęły rzucać się wysokie ceny. Warto wiedzieć, czym są one spowodowane.

Restauracje czekają kontrole
10.06.2021 02:00 Masowe kontrole sanepidu w restauracjach

Restauracje w miejscowościach turystycznych już niebawem będą tłumnie odwiedzane przez smakoszy. Lokale gastronomiczne mogą spodziewać się wzmożonych kontroli sanepidu. Mają one na celu zadbanie o bezpieczeństwo produktów spożywczych. Niestety w niektórych restauracja jakość specjałów pozostawia wiele do życzenia.GIS zapowiedział, że w tym sezonie wakacyjnym restauracje będę regularnie odwiedzane przez inspektorów oceniających przestrzeganie zasad sanitarnych. O całej sprawie wypowiedział się rzecznik prasowy GIS-u. Czego możemy się spodziewać?

Magda Gessler i jej zestawy
09.06.2021 02:00 Astronomiczna cena zestawów od Magdy Gessler

Magda Gessler niejednokrotnie zaskakiwała smakoszy. Jednak mało kto spodziewałby się, że zestawy smakołyków z jej lokalu U Fukiera mogą tyle kosztować. Za niektóre z nich możemy zapłacić ponad 400 złotych.Nie da się ukryć, że Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Nie bez powodu jej restauracje cieszą się sporą popularnością. W lokalu U Fukiera możemy zaopatrzyć się w specjały przygotowywane pod czujnym okiem restauratorki. Ich ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy.

ryba-na-mazurach
08.06.2021 02:00 Morska drożyzna także na Mazurach?

Ostatnie doniesienia o drożyźnie w nadmorskich restauracjach wywołują spory niepokój u smakoszy. Niektórzy postanowili spędzić wolne dni na Mazurach. Pewien mężczyzna nie mógł uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzał na paragon. Okazało się, że ryba, frytki i surówka kosztowały go tylko 38 złotych.Dla znacznej części miłośników kulinariów ryba nad morzem jest jednym z punktów obowiązkowych. Niestety ceny takich frykasów pozostawiają wiele do życzenia. Czy sytuacja na Mazurach jest lepsza?

Bezdomny wszedł do restauracji
08.06.2021 02:00 Rozczulające zdarzenie w restauracji

Osoby w kryzysie bezdomności nie mają łatwego życia. Często doskwiera im głód, który może być zupełnie obcy większości smakoszy. Pewien bezdomny mężczyzna postanowił wejść do lokalu popularnej sieci restauracji. Wieść o tym, co go tam spotkało, szybko obiegła Internet. Bezdomny mężczyzna z pewnością nie podejrzewał, że zostanie potraktowany w taki sposób. Udało mu się uzbierać niewielką kwotę, którą postanowił przeznaczyć na jedzenie. Reakcja pracownika restauracji była zaskakująca.

Ryba warta małą fortunę
03.06.2021 02:00 Czesi o wysokich cenach jedzenia nad polskim morzem

Nie da się ukryć, że podczas wyprawy nad morze jedną z obowiązkowych pozycji do odhaczenia jest tamtejsza ryba. Niejeden smakosz z miłą chęcią skosztowałby takich rarytasów. Trzeba jednak liczyć się z wysokimi kosztami.

Magda Gessler i zarobki w jej restauracjach
03.06.2021 02:00 Ile można zarobić "na zmywaku" w restauracji Magdy Gessler?

Z całą pewnością Magda Gessler zna się na prowadzeniu restauracji jak mało kto. Nie bez powodu jej lokale cieszą się sporą popularnością. Wysoka pozycja na rynku gastronomicznym mogłaby sugerować wysokie zarobki. Jak jest w rzeczywistości?

Restauracje w tarapatach
29.05.2021 02:00 Eksperci przewidują kolejną falę zamknięć restauracji

Nie da się ukryć, że zagrożenie epidemiologiczne i związane z nim obostrzenia wystawiły restauracje na ciężką próbę. Przez ponad pół roku lokale gastronomiczne mogły realizować zamówienia wyłącznie na wynos lub z dostawą. Znacząco odbiło się to na ich dochodach.

Smażona ryba w wysokiej cenie w restauracji
26.05.2021 02:00 Horrendalnie drogie przekąski w nadmorskich miejscowościach

Restauracje nad polskim morzem są już teraz oblegane przez tłumy głodnych klientów. Choć obecnie temperatura Morza Bałtyckiego wynosi około 13 stopni Celsjusza, co nie skłania do kąpieli, tak wielu turystów pragnie odetchnąć morską bryzą i napawać się pięknym widokiem. Po długim spacerze często przychodzi ochota na coś do jedzenia. Głód po wielu godzinach chodzenia może być dojmujący, więc przyjezdni poszukują knajp, które mogłyby zaoferować im smaczny i stosunkowo tani posiłek. Niestety nawet na początku sezonu restauratorzy ustanawiają bardzo wysokie ceny.

Restauracje uruchamiają specjalne strefy
26.05.2021 02:00 Amerykańska restauracja ze strefami dla zaszczepionych

Restauracje przez dłuższy czas jawiły nam się jako nieosiągalny luksus - zakaz stołowania się na miejscu powodował, że ludzie odczuwali dużą tęsknotę za jedzeniem smacznych dań ze znajomymi poza domem. W Polsce na szczęście powoli wracamy do czasów sprzed pandemii. W innych częściach świata zmagania z pandemią COVID-19 przebiegają całkiem podobnie. Branża gastronomiczna w wielu krajach również poczuła negatywny wpływ zamykania restauracji. Niektórzy restauratorzy mają nowe pomysły na dogodzenie swoim gościom.

Restauracje podwyższają ceny
24.05.2021 02:00 Coraz droższe jedzenie w polskich restauracjach

Restauracje, jak i cała branża gastronomiczna, przez dłuższy czas miały wiele problemów. Przedłużający się lockdown i drastyczne obostrzenia sprawiły, że w ostatnich miesiącach mnóstwo lokali zwyczajnie upadło. Te, które jeszcze obsługują gości, musiały podnieść ceny. Gorszy okres wydrenował przedsiębiorców z oszczędności, a niektórzy zmuszeni byli do brania pożyczek, aby móc przyjmować zamówienia na wynos od swoich stałych klientów. Teraz właściciele chcą odbić finansowy kryzys, dlatego posiłki są znacznie droższe.

Restauracja popełniła duży błąd
24.05.2021 02:00 Obraźliwy dopisek na rachunku w restauracji

Wyjście do restauracji jest dla każdego zupełnie normalnym doświadczeniem, które pozwala na chwilę relaksu i spędzenie miłego czasu z najbliższymi. Niestety, starsze małżeństwo z Wielkiej Brytanii przekonało się, że nie w każdym lokalu można liczyć na profesjonalną obsługę. Każdy, kto choć raz pracował w gastronomii, wie, jak bardzo wyczerpująca jest to branża - wiele godzin spędzonych na nogach, dużo stresu i małe zarobki wyciągają pozytywną energię z pracowników. Nie jest to jednak żadna wymówka do nieprzyjemnego traktowania klientów w restauracji.

Restauracja
22.05.2021 02:00 Nie żyje znany brytyjski kucharz

Bycie kucharzem w restauracji nie jest prostym zadaniem - taka praca wymaga mnóstwa poświęconego czasu, ogromnego fizycznego zmęczenia, a ciągły stres może wypalić nawet najlepszego specjalistę. Mimo to, osiągnięcie sukcesu w tej dziedzinie jest marzeniem niejednego młodego człowieka. Przed wieloma laty David Wilson porzucił kierownicze stanowisko w dużej firmie i podjął pracę w restauracji, w której zarabiał jedynie połowę starej pensji. Po 5 latach, w 1972 roku, przejął The Peat Inn, lokal, który po latach stał się podwalinami jego sukcesu.

Restauracja
21.05.2021 02:00 Problemy polskiej gastronomii

Restauracje przez większość pandemii były jedną z najbardziej dotkniętych gałęzi polskiej gospodarki. Z powodu obostrzeń, jakie zostały nałożone na lokale gastronomiczne przez rząd, nie mogły przyjmować klientów stacjonarnie - można było jedynie zamawiać posiłki na wynos. Wielu Polaków z nadzieją patrzyło na 15 maja, kiedy to dano możliwość przedsiębiorcom na otwarcie ogródków, usytuowanych na świeżym powietrzu. Gdy tylko pierwsi, głodni klienci zaczęli pojawiać się i składać zamówienia, zauważono kolejną trudność.

Praca u Magdy Gessler
16.05.2021 02:00 Jakie zarobki mają kucharze u Magdy Gessler?

Najsławniejszą restauracją Gessler jest lokal "U Fukiera", który przez wielu krytyków kulinarnych i amatorów dobrej kuchni, uznawany jest za jej flagową lokalizację. W takich miejscach chcą pracować młodzi ludzie, którzy ukończyli szkoły gastronomiczne i mają nadzieję na wspaniałą karierę szefa kuchni. Niestety zawód ten charakteryzuje się ogromem fizycznej, jak i umysłowej pracy, przy stosunkowo niskich zarobkach. Były pracownik Magdy Gessler wyjawił szczegóły zatrudnienia, wynagrodzenia oraz warunków pracy, lecz jego słowa dają wiele do myślenia.

Ceny w restauracjach są bardzo wysokie
16.05.2021 02:00 Bardzo wysokie ceny w polskich restauracjach

Restauracje przez większość pandemii miały mnóstwo problemów wywołanych obostrzeniami - zakaz stacjonarnej pracy przyczynił się do upadku wielu biznesów, które nie wytrzymały nagłego spadku zarobków. Na szczęście od 15 maja powoli wracamy do normalności. Dzień ten bowiem został wyznaczony na umożliwienie otwarcia ogródków piwnych, w których goście restauracji mogą ze spokojem zamówić i zjeść posiłek, ciesząc się z obecności najbliższych i smacznego jedzenia. Niestety, niektóre lokale mają zaporowe ceny.

Restauracje zostały częściowo otwarte
15.05.2021 02:00 Otwarcie ogródków gastronomicznych

Restauracje borykały się ze sporymi ograniczeniami od października zeszłego roku. Sprzedaż jedzenia była możliwa wyłącznie na wynos lub z dostawą. Teraz się to zmieniło. Nareszcie restauracje mogą przyjmować klientów. Na razie wyłącznie na zewnątrz, jednak nawet po północy lokale zostały odwiedzone przez liczne grono klientów.

Otwarcie restauracji już jutro
14.05.2021 02:00 Wielkie przygotowania do otwarcia restauracji

Restauracje i cała branża gastronomiczna to gałęź gospodarki, która doznała ogromnych szkód z powodu pandemii koronawirusa i rozporządzeń, które miały ją zatrzymać. Niestety, lokale zostały obłożone zakazami, przez co wiele biznesów zwyczajnie upadło. Na szczęście na początku maja ogłoszono odmrażanie gospodarki, co wiąże się, chociażby, z powolnym powrotem restauracji do normalnej pracy. Dlatego już od jutra, 15 maja, będzie można w pełni legalnie usiąść w ogródku i zjeść pyszny posiłek z najbliższymi.

Restauracje podniosą ceny?
13.05.2021 02:00 Czy ceny w restauracjach wzrosną?

Nie da się ukryć, że restauracje mocno odczuły skutki pandemii. Zakaz przyjmowania gości i sprzedawanie jedzenia wyłącznie na wynos lub z dostawą odbiły się na przychodach lokali gastronomicznych. Jednak stopniowe znoszenie obostrzeń nie oznacza końca problemów.

Nowa data otwarcia restauracji
12.05.2021 02:00 Nowa data otwarcia restauracji

Chociaż wszystkie obostrzenia zostają powoli znoszone, okazuje się, że na możliwość zjedzenia posiłku w ulubionej restauracji, trzeba będzie jeszcze poczekać. Na środowej konferencji premier ogłosił co prawda przyspieszone luzowanie restrykcji epidemicznych, jednak restauratorzy z pewnością nie są usatysfakcjonowani przekazanymi informacjami. Obostrzenia nałożone na restauracje pod koniec października dały się właścicielom we znaki. Część lokali musiała ogłosić bankructwo, inne zaliczyły znaczny spadek dochodów. Zarówno restauratorzy, pracownicy restauracji, jak i smakosze czekali więc z niecierpliwością na ponowne otwarcie branży gastronomicznej.

restauracja
10.05.2021 02:00 Czekają nas wyższe ceny w lokalach gastronomicznych?

Właściciele restauracji mają za sobą bardzo trudny czas. Przez niemal 7 miesięcy mogli jedynie wydawać potrawy na wynos. Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najdłużej czekały na swoje otwarcie. Niestety, pomimo zielonego światła dla odmrożenia tej gałęzi gospodarki, restauratorzy skarzą się na kolejne problemy.Wyższe ceny w restauracjach?Niestety, wiele wskazuje na to, że wybierając się na obiad do restauracji, musimy liczyć się z wyższymi cenami. Ma na to wpływ przede wszystkim koszt produktów spożywczych, który jest o wiele wyższy niż w poprzednich latach. W górę podskoczyły między innymi ceny sezonowych owoców i warzyw, o czym pisaliśmy w tym artykule.Prezes zarządu FOR Solution Agnieszka Małkiewicz w rozmowie z TOK FM przyznała, że podwyżki cen w restauracjach są niestety nieuniknione. Chociaż, przedsiębiorcy mogą badać na ,ile mogą sobie pozwolić.Z drugiej strony "głód" chodzenia do lokali gastronomicznych szczególnie w dużych miastach jest ogromny. Dlatego, właściciele restauracji już zacierają ręce i liczą na spore zainteresowanie swoimi usługami. Jest, jednak kwestia, która dosłownie spędza im sen z powiek.Problemy branży gastronomicznejRestauratorzy muszą uporać się z kolejnym problemem. Jest nim brak rąk do pracy. Ma na to wpływ między innymi fakt, że do tej pory w tego typu miejscach często pracowali studenci, którzy obecnie ze względu na trwającą pandemię zostali w swoich miastach.Poszukiwani są m.in. kucharze, bariści i kelnerzy. Wielu z nich zdążyło się przebranżowić i pracuje dzisiaj w innych gałęziach gospodarki. Do lokali gastronomicznych na razie nie chcą wracać, ponieważ boją się o stabilność swojego zatrudnienia. Głos w tej sprawie zabrała również sama Magda Gessler.Magda Gessler o wyzwaniach branży gastronomicznejProblemy polskiej gastronomi doskonale zna sama Magda Gessler. Gwiazda w rozmowie z serwisem Money przyznała jednak, że sama nie zwalniała żadnych pracowników, natomiast Ci, którzy to zrobili mają teraz spory problem, ponieważ kelnerzy "zadomowili się" już w warsztatach samochodowych.Jak będzie wyglądać polska gastronomia? Wszystko okaże się już po 15 maja, gdy ruszą ogródki restauracyjne. Same lokale mają być otwarte dopiero na sam koniec tego miesiąca. Trzymamy kciuki za restauratorów.Więcej na temat sytuacji w branży gastronomicznej pisaliśmy w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykłe wydanie fasolki szparagowejZaskakujący sposób na sadzenie czosnkuMama 9-latka apeluje do rodziców, chodzi o słynne lodyźródło: TOK FM/ business insider/ next gazeta pl/ moneyZapraszamy na nasz Instagramundefined

Restauracje otwarte szybciej?
10.05.2021 02:00 Czy restauracje zostaną otworzone wcześniej niż planowano?

Restauracje już za kilka dni będą mogły gościć klientów na świeżym powietrzu. Nawet takie rozwiązanie z pewnością uraduje smakoszy, którzy od dawna chcieli zjeść posiłek poza domem. Niespodziewanie głos zabrał Rzecznik MŚP. Czy restauracje zostaną w pełni otwarte wcześniej?

restauracja
08.05.2021 02:00 Niespodziewany problem branży gastronomicznej

Lokale gastronomiczne miały być początkowo zamknięte tylko na dwa tygodnie, ostatecznie nie działają już od ponad pół roku. Właściciele restauracji borykają się z wieloma problemami jednym z nich jest brak pracowników.

Odmrażanie restauracji
07.05.2021 02:00 Nowe rozporządzenie – otwierają ogródki restauracyjne

Restauracje od października zeszłego roku są zamknięte na stacjonarną pracę - obsługa lokali nie może przyjmować klientów zarówno wewnątrz knajpy, jak i na jej terenie w ogródku restauracyjnym. Na szczęście już niedługo wszystko się zmieni. Obostrzenia związane z zamykaniem lokali gastronomicznych są jednymi z najbardziej kontrowersyjnych rozwiązań rządu, które mają walczyć z pandemią koronawirusa. Pod osłoną nocy rządzący zdecydowali się zmodyfikować obowiązujące ustalenia.

restauracja
06.05.2021 02:00 Wyższe ceny w restauracjach po lockdownie

Polska gastronomia powoli się otwiera, ale właścicielom restauracji daleko jest do entuzjazmu. Niestety, ceny w lokalach mogą być nawet o 20 procent wyższe w stosunku do tych sprzed lockdownu. Czy klienci dalej będą ich licznie odwiedzać?