Ta ekspresowa surówka z pora to świetne urozmaicenie domowych obiadów. Jest wielosezonowa i niezwykle tania w przygotowaniu. A że składa się ze składników zawsze dostępnych pod ręką, z pewnością na dłużej zagości na twoim stole.
Na wiosnę musisz zrobić sałatkę z tego przepisu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie minutę, a jej smak zachwyci każdego smakosza. W połączeniu z mięsem lub pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie. Zrób ją z tym przepisem i przekonaj się sama.
Zapomnij o jarzynowej, a nawet o gyrosie. Sałatka “Tajemnica” jest znacznie lepsza. Jej smak spodoba się każdemu smakoszowi, a w dodatku robi się ją bardzo łatwo. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj. Na pewno cię zachwyci.
Ta surówka to kwintesencja wiosny. Wystarczy drobno pokroić kilka warzyw, by wyczarować potężną wiosenną dawkę świeżości. Odpowiada za nią jedna z najważniejszych nowalijek – rzodkiewka.
Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.
Ostatnio zakochałem się w prostej sałatce z kaszy jaglanej. Jest tania, szybka w przygotowaniu i skutecznie zaspokaja głód. Przy tym wszystkim jest zdrowa, a do tego smakuje doskonale. Gówna w tym zasługa składnika, z którym łączę kaszę.
Po kalorycznych wielkanocnych potrawach czas sięgnąć po lekkie i wiosenne sałatki. Polecamy przepis na sałatkę z nieco zapomnianego warzywa. Jego smak to połączenie kalarepy i kapusty.
W tej prostej surówce niezwykle łatwo się zakochać. Jest mniej znaną krewniaczką swojskiej mizerii. Jest jednak od niej lżejsza – nie zawiera ani śmietany, ani żadnego jej odpowiednika. A przy tym jest pełna w smaku i doskonale orzeźwiająca.
Do niedawna myślałem, że jarzynowa to królowa wszystkich sałatek. Okazuje się, że jest coś lepszego. Przebija ją sałatka gyros. Nie dość, że smakuje każdemu, to robi się ją zdecydowanie prościej i szybciej. Przygotuj ją z tego przepisu. Na pewno się nie zawiedziesz.
Koniecznie zrób sałatkę z tego przepisu i podaj ją rodzinie. Będą zachwyceni, a jej smak jest tak dobry, że sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Głównym jej składnikiem są pomidory, ale dodatki także mają znaczenie. Zrób ją i przekonaj się sama.
Przyszła wiosna, więc warto sięgać po warzywa pełne witamin. Dlatego weź ogórka, rozgnieć go w odpowiedni sposób i dodaj kilka składników. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Koniecznie zaskocz tym domowników.
Surówka z buraczków wydaje się czysto polską specjalnością, wprost stworzoną do schabowego i podawaną z chrzanem. A jednak, w tej egzotycznej postaci, choć złożona wyłącznie ze znanych składników, prezentuje się naprawdę niecodziennie.
Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.
Mlecz rośnie bujnie na trawnikach i w ogrodach. Warto go wykorzystać w wiosennej sałatce. Jednak najlepiej zbierać tylko młode listki, bo są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto się pośpieszyć.
Pewne połączenia smaków brzmią dziwnie, ale kiedy faktycznie ich spróbujemy okazuje się, że pasują do siebie naprawdę doskonale. Tak jest w przypadku tej sałatki, gdzie łączy się egzotyczny owoc, rodzima bulwa i importowany ser. Efektem jest lekka i odświeżająca kombinacja słodkiego, słonego i warzywnego.
Świąteczna sałatka jarzynowa to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też okazja do przemycenia warzyw na świąteczny stół. Zamiennik, który tu prezentujemy, pozwala nieco odświeżyć jej oblicze, a do tego dodać trochę więcej składników odżywczych.
Jeśli do niedojedzonych potraw ze świątecznego stołu zalicza się sałatka jarzynowa, lepiej nie przechowywać jej zbyt długo. Niektóre jej składniki sprawiają, że nie jest to produkt do zbyt długiego przechowywania.
Zrób sałatkę z tego przepisu na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jej smak i wygląd wprowadza w zachwyt. Składników jest kilka, a przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.
Ta kolorowa sałatka skradła serca moich domowników. O jarzynową nikt już nawet nie pyta. Obłędny smak i błyskawiczne wykonanie to jej główne cechy. Chcesz jej skosztować? Przepis znajdziesz poniżej.
Święta wielkanocne przed nami, a wraz z nimi masa pysznego jedzenia. Te, które zostanie po Wielkanocy nie zawsze nadaje się do mrożenia. Szczególnie 3 świąteczne potrawy nie powinny trafić do zamrażarki. Dowiedz, się o jakie wielkanocne dania chodzi.
Jeśli lubisz sałatki, to zerknij na ten przepis. Ta sałatka jest pełna smaku i chrupiących warzyw. Jej zaletą jest moc witamin i zdrowe składniki. Smakuje mi nawet bardziej od jarzynowej, dlatego polecam każdemu tę prostą recepturę na znakomitą sałatkę.
Jaką sałatkę przyrządzasz na Wielkanoc? Pewnie robisz tradycyjną jarzynową. Jednak warto zerknąć też na przepis od Ani Bardowskiej. Jej sałatka ze zdrowym warzywem jest warta spróbowania. Ten smak zachwyci rodzinę i gości podczas świąt wielkanocnych.
Przepis na sałatkę, który proponuję ma w sobie wszystko to, co sałatka na Wielkanoc mieć powinna. Jednak zawiera też dodatek, który jest smaczny, ale nie często spotkasz go w tego typu daniach. Efekt jest znakomity, bo sałatka wychodzi, że palce lizać.
Magda Gessler, ikona polskiej kuchni, nie przestaje wytykać Polakom błędów w ich gotowaniu. Tym razem wielu z nas oberwało się za sałatkę jarzynową. Gessler wskazała, które składniki pominąć, a jakich – niesłusznie jej zdaniem – nie dodajemy.
Henia Foks zaskoczyła widzów przepisem na wyśmienitą sałatkę. Jest lepsza niż jarzynowa i sprawdzi się na Wielkanoc. Przepis jest banalnie prosty, a w dodatku zrobisz ją błyskawicznie. Każdy smakosz będzie zachwycony.
Sałatka z przepisu cioci jest najlepsza na każdą okazję. Nie czekaj, tylko zrób ją z przepisu poniżej na Dzień Kobiet, a później na święta wielkanocne. Za każdym razem zachwyci twoich gości tak samo.
Kolesław to być może najbardziej znane na świecie nazwisko polskiego kucharza. Zaraz, zaraz… czy surówka, którą tak nazywamy, rzeczywiście jest polskiego pochodzenia?
Wkrótce na naszych wielkanocnych stołach zagości sałatka jarzynowa. Jest pyszna, ale też bardzo kaloryczna. Wszystko przez majonez, który z lubianego dania robi bombę pełną kalorii. Dlatego polecamy przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu. Kalorii ma niewiele, za to mnóstwo wyrazistego smaku.