Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu
Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.
Sałatka jarzynowa nieco inaczej
Gotowana marchewka, kiszony ogórek i jajko na twardo? Brzmi jak tradycyjna świąteczna sałatka. Jednak w tej wersji ma ona kilka nieoczekiwanych elementów, które sprawiają, że jest jednocześnie bardziej sycąca i bardziej dietetyczna.
Jednym z takich elementów jest rzadko występujący w podobnych kompozycjach kurczak. Ale chyba najbardziej nietypowym elementem jest sposób, w jaki traktujemy jajko. Jego białko staje się składnikiem sałatki, a żółtko – elementem sosu majonezopodobnego, ale lżejszego.
Wbij jajka do miski i zmiksuj je z bananami. Nie uwierzysz co z tego powstanie Wbij łodygę tej rośliny w ziemniaka. Tak ją rozmnożyszSałatka bez-majonezowa
W naszym przepisie świetnie sprawdza się wędzona pierś z kurczaka, którą można czasem kupić gotową. Jeśli nie uda nam się jej dostać, sprawdzi się zwykła upieczona pierś. Taki składnik wykorzystuje kanał Magia smaku, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Dodatkowo proponuje się tam użycie śmietany jako bazy do sosu. Nasza wersja jest jeszcze chudsza – na gęstym jogurcie.
Składniki
- 400 g wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka
- 3-4 duże ogórki kiszone
- 3 ugotowane marchewki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Mały pęczek koperku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy typu amerykańskiego
- Sól i pieprz
Przygotowujemy sałatkę jarzynową
Marchewkę, ogórki i kurczaka kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Jajka na twardo obieramy ze skorupek. Kroimy je na połówki i wyjmujemy żółtka.
Białka jajek kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Żółtka umieszczamy w osobnej miseczce. Rozgniatamy je widelcem i zalewamy oliwą. Mieszamy składniki na jednolitą pastę.
Do tej masy dodajemy jogurt (lub śmietanę 12%) i łyżeczkę musztardy. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany pęczek koperku. Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie przyprawiamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwy i/lub jogurtu.
Sos nakładamy na sałatkę i dokładnie mieszamy. Dekorujemy gałązką koperku.
Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę i schab po cygańsku.