Zrobiłam na próbę sałatkę Mimoza. Była tak dobra, że podam ją na Wielkanoc
Sałatka Mimoza czaruje smakiem i apetycznymi warstwami. Prezentuje się też niezwykle okazale, dlatego przyrządzę ją na Wielkanoc. Moi gości będą zachwyceni takim kulinarnym arcydziełem, z którego zrobieniem poradzi sobie każdy smakosz.
Sałatka Mimoza smakuje i wygląda
Czy wiesz już, jaką sałatkę przyrządzisz na Wielkanoc? U mnie na świątecznym stole zagości sałatka Mimoza. Robię ją tuńczyka, jajek i marchewek. Dodaję też ziemniaki gotowane w mundurkach, a co najważniejsze sałatka jest nie tylko pyszna, ale wspaniale wygląda.
Dekoruję ją liśćmi pora i plasterkami ogórka. Powstaje pyszne kulinarne arcydzieło, które jest miłym wiosennym akcentem. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i każdego oczaruje smakiem. Polecam przepis na tę wiosenną sałatkę, która smakuje i cieszy oko.
Moje dzieci przepadają za tymi parówkami. Robię je w kilkanaście minut, zawsze znikają do ostatniego kęsaJak zrobić sałatkę Mimoza?
Składniki:
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 6 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 małe cebule
- majonez
- sól
- pieprz
- do dekoracji liście pora, ogórek
Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania marchewki i ziemniaków w mundurkach. Gotuj je 35 minut, a następnie ostudź i obierz. Ugotuj też jajka na twardo, oddziel białka od żółtek. Na dnie szklanej misy ułóż odcedzonego tuńczyka, dopraw go solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Posyp posiekaną cebulą z solą i pieprzem. Ułóż warstwę białek startych na tarce o dużych oczkach. Dodaj warstwę startej marchewki i ziemniaków. Składniki posmaruj grubą warstwą majonezu, dopraw solą i pieprzem. Posyp żółtkami startymi na tarce o małych oczkach.
Mimoza najlepsza na Wielkanoc
Sałatkę Mimoza warto też wiosennie udekorować. Zrób to tak, jak na naszym zdjęciu. Użyj pora i plasterków ogórka. Sałatka oczaruje zaproszonych gości. Każdy będzie chciał jej spróbować, bo przyciąga wzrok i jest pyszna.
Będzie smacznym dodatkiem do pieczywa i wędlin. Polecam ten przepis na tę znakomitą i efektowaną przekąskę. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smaczny sos tatarski na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na deser z bananami i ciastem francuskim w roli głównej.
Źródło: kwestiasmaku.com