Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.02.2023 19:03

Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki

pączki
Screen z filmu na kanale @nathallae/TikTok

Tłusty Czwartek już lada dzień. Z tej okazji możesz z łatwością przygotować własne, ekspresowe pączki. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą jogurt, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz już tylko pozostanie Ci usmażyć porcje ciasta i cieszyć się smakiem pączków. Łatwiej i pyszniej już się nie da.

Smak lekkich pączków na bazie jogurtu możesz wzbogacić aromatem waniliowym lub dołożyć do nich smakowite nadzienie. Wybierz klasyczny dżem lub nieco mniej oczywisty krem czekoladowy. Słodkie kuleczki usmaż w głębokim tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. Każdy będzie sięgał po kolejny kęs.

Przepis na błyskawiczne pączki

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 300 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki cukru

  • czekolada do nadzienia (opcjonalnie)

  • aromat waniliowy (opcjonalnie)

  • smalec lub olej do smażenia

  • cukier puder do oprószenia

Genialne pączki nie tylko na Tłusty Czwartek

Do dużej miski przełóż jogurt grecki. Dodaj do niego mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Jeśli używasz aromatu, również dolej go do naczynia. Składniki na pączki starannie wymieszaj łyżką, do uzyskania gładkiego ciasta.

Do dużego garnka wlej olej lub rozgrzej w nim smalec. Z ciasta na pączki przy pomocy łyżki formuj niewielkie kuleczki, w razie potrzeby zamknij w nich porcję wybranego nadzienia. Gotowe pączki kładź do garnka z dobrze rozgrzanym tłuszczem.

Ekspresowe pączki smaż na złocisty kolor z obu stron. Kiedy będą gotowe, wyłów je ostrożnie łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pączki przed podaniem udekoruj odrobiną cukru.

Sprawdź, jaki pomysł na Tłusty Czwartek ma Tomasz Strzelczyk. Ewa Wachowicz swoje specjały przygotowuje na bazie ziemniaków.

Canva / middelveld
Canva / middelveld

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: @nattalae/TikTok