Sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Już nigdy nie pobrudzi ci kuchni
Poznaj sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Dzięki niemu już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. W sumie wystarczy tylko zmienić nawyki i nie zaczynać smażenia od wlania tłuszczu na patelnię. Gwarantujemy, że wątróbka będzie miękka i smaczna, a kuchnia czysta, jak przed smażeniem.
Wątróbkę jedni uwielbiają, inni omijają wielkim łukiem. Nie wszyscy bowiem przepadają za podrobami. Jednak ci, którzy lubią wątróbkę, zazwyczaj przyrządzają ją na patelni. I tu pojawia się prawdziwa zmora wielbicieli tego podrobu, bo pryskająca wątróbka potrafi nam pobrudzić całą kuchnię. Na szczęście my doskonale wiemy, co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia.
Co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia?
Jeśli zaczynasz smażenie wątróbki od rozgrzania patelni i wlania na nią oleju, czas zmienić nawyki. Inaczej za każdym razem będziesz mieć po smażeniu całą kuchnię do sprzątania. Wątróbka bowiem zawiera w sobie dużo wody, która w zderzeniu z gorącym tłuszczem zostaje „wystrzelona" w kuchenną przestrzeń razem z drobinkami tłuszczu.
Dlatego radzimy najpierw odparować kawałki mięsa. W tym celu najpierw rozgrzejcie średnio patelnię i połóżcie na niej kawałki wątróbki. Wcześniej możecie je obtoczyć w mące. Podgrzejcie wątróbkę z jednej strony, a potem obróćcie na drugą.
Gdy powierzchnia wątróbki lekko się zetnie, wlejcie na patelnię olej i smażcie dalej wątróbkę w tradycyjny sposób. Czasami też może z niej coś prysnąć, ale nie będzie to salwa tłuszczu.
Co jeszcze pomoże ograniczyć pryskanie wątróbki?
Smażenie wątróbki z pewnością będzie też przyjemniejsze, jeśli po opłukaniu kawałki mięsa dokładnie osuszycie. Użyjcie do tego celu kawałków papierowego ręcznika, bo zrobi to najdokładniej.
By ograniczyć pryskanie tłuszczu, wątróbkę można też smażyć z użyciem pokrywki. Nie przykrywajcie jednak patelni całkowicie, bo wtedy wątróbka zaparuje i straci swoją chrupkość.
Z naszej strony dowiesz się też, jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka. Poznasz także przepis na wątróbkę z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników
Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe