Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie zostawiaj kotletów na patelni. Ten błąd szkodzi zdrowiu

Przenigdy nie zostawiaj kotletów na patelni. Ten błąd szkodzi zdrowiu

Kotlety nie mogą  zostać na patelni
canva/Jan Mach

Kotlety powinny mieć chrupiąca panierkę. Wiele osób popełnia jednak błąd, pozostawiając mięso na patelni po zakończeniu smażenia. Otoczka nasiąka wtedy tłuszczem i staje się niesmaczna. Nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdrowie — bo danie staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
 

Kotlety należy zdejmować z patelni

Dobrze zrumienione kotlety z chrupiącą panierką z bułki tartej skuszą niejednego smakosza. Na nic jednak starania podczas obtaczania, jeśli nie zdejmiemy gotowego dania z patelni od razu po zakończeniu smażenia. Niektórzy mają taki zwyczaj, bo uważają, że kotlety dłużej pozostaną ciepłe. 

Miękka, ociekająca tłuszczem otoczka nikogo nie zachęci do zjedzenia kotleta. Dlatego obowiązkowo trzeba przenieść gotowe kotlety na talerz, najlepiej wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar oleju czy smalcu.

Wtedy zachowamy pożądaną konsystencję panierki i uchronimy się przed przykrymi dolegliwościami związanymi ze spożyciem sporej ilości tłuszczu ze smażenia. A to już spory sukces.

Koszmarne ceny ryb nad Bałtykiem. Tańszy jest już nawet stek

Mięso warto obtaczać w mące

Innym, dość częstym problemem z panierką jest jej odpadanie od mięsa. Pojawia się on zwykle z dwóch powodów. Pierwszym jest układanie kotletów na słabo rozgrzanym tłuszczu. W tym wypadku nasze mięso nie tylko „wypije” olej, ale też będzie trudno je z patelni zdjąć, bo panierka przywrze do jej powierzchni.

Drugim powodem odpadania panierki jest wilgoć na mięsie, która uniemożliwia panierce dobre przyklejenie się do niego. Często jest jej sporo, gdy wyjmujemy mięso z marynaty czy lodówki. Rozwiązaniem jest wstępne obtoczenie kotletów w mące pszennej. Ten produkt zwiąże nadmiar wilgoci.

Jak podawać kotlety?

Najczęstszym pomysłem jest zestawianie panierowanego mięsa z ziemniakami i surówką czy gotowanymi warzywami. Te ostatnie zmieniają się sezonowo i np. wiosną sięgamy po młodą kapustę z koperkiem, a zimą raczej po zasmażane buraczki czy colesława.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety. Polecamy schabowe w panierce z chipsami. Być może skuszą was też soczyste i niesamowicie delikatne mielone z dodatkiem ziemniaka.

Kotlety zdejmujemy z patelni.png
canva/GMVozd