Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sól

Sól

mizeria
27.06.2023 21:19 Magda Gessler nie daje zwykłej soli do mizerii. Jej wybór zaskoczy gospodynie

Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Bywa, że ten lubiany dodatek do dań obiadowych ma gorzkawy smak. Magda Gessler zdradza sekret pysznej mizerii. Wypróbuj patent znanej restauratorki.

Wiejskie domowe masło
20.06.2023 13:37 Pan Romek wlał wszystko do słoika i zaczął nim trząść. Tak się robi masło na wsi

Zapomnijcie o maśle ze sklepu. Pan Romek, zwany w pewnych kręgach Zaklinaczem Byków, robi ten pyszny produkt samodzielnie. Mleko, z którego pozyskuje swój słynny specjał, ma z własnego dojenia ze swoich krów. Smak takiego masła jest nieporównywalnie bardziej pyszny, niż jakiegokolwiek kupnego odpowiednika.

kiszenie
16.06.2023 12:08 Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle

Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.

otwieranie chipsów
13.06.2023 12:31 Całe życie źle otwierałeś chipsy. Youtuber wziął paczkę i zdradził najlepszy trik

Każdy choć 1 raz w życiu otwierał paczkę chipsów. Czy wiecie jednak, że można robić to źle? Rozrywając opakowanie od góry i wysypując chipsy do miski pozbawiamy się dużej ilości przypraw, a przy tym smaku. Zagadnienie wyjaśnił pewien youtuber.

gofry kucharza Macieja
06.06.2023 07:56 Kucharz pokazał najlepszy przepis na gofry. Ma dla wszystkich drogocenną radę

Nie musisz jechać nad morze, żeby zjeść pysznego gofra. Najlepszy deser przygotujesz we własnej kuchni. Kucharz Maciej zdradził, na czym polega sekret tego wakacyjnego przysmaku. Do ciasta powinno się dodać szczyptę soli.

sól
28.05.2023 08:17 Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą

Sól jest nam potrzebna do życia. Jednak jej nadmiar to życie utrudnia, a nawet odbiera. Zbyt dużo soli to ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i kamieni nerkowych. Niektóre produkty są prawdziwymi bombami pełnymi soli. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, o które wyroby chodzi. 

przepis na ogórki kiszone
27.05.2023 22:26 Nikt nie robi ogórków kiszonych jak siostra Anastazja. Koniecznie zapisz sobie te proporcje

Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.

sklep spożywczy
26.05.2023 11:43 W uwielbianej przekąsce wykryto niedozwolony środek. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem określonych partii wafli kukurydzianych. Ta popularna przegryzka została skażona chloropiryfosem, czyli środkiem ochrony roślin. To pestycyd, który jest wyjątkowo toksyczny dla człowieka.

Mycie mięsa według dietetyczki
19.05.2023 12:38 Dietetyczka ignoruje zalecenia sanepidu? Nie uwierzysz co robi z mięsem

Słyszeliście o tym, że mięsa nie powinno się myć? Jeśli tak, to poniższa informacja Was zaszokuje. Technolog do spraw żywności absolutnie nie stosuje się do tego zalecenia. Każdy kawałek przed pokrojeniem musi przejść kąpiel.

porcja kapusty kiszonej
16.05.2023 18:10 Kapusta kiszona zrobiła się brązowa. Czy można ją jeść?

Polacy uwielbiają kiszoną kapustę. W wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się ten specjał samodzielnie. 1 prosty błąd może jednak sprawić, że całą porcja kiszonki zbrązowieje i będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia. Winna takiego stanu rzeczy jest zbyt duża ilość soli dodana do warzywa.

łosoś solony
08.05.2023 11:17 Przestała kupować wędzonego łososia. Jej sposób jest tańszy i lepszy

Wędzony łosoś jest bardzo lubianym dodatkiem do potraw, mimo, że jego cena przyprawia o zawrót głowy. Świeży jest nieco tańszy i można w prosty sposób przygotować z niego odpowiednik łososia wędzonego na zimno. To bardzo proste, spójrz tylko na poniższy przepis. 

sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
30.04.2023 17:37 Wrzuciła warzywa z rosołu do blendera i dolała oliwy. Po chwili zyskała cenną przyprawę

Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.

ogórki małosolne
28.04.2023 23:25 Wlej 1 łyżkę do słoja. Po 2 dniach będziesz się zajadać ogórkami małosolnymi

Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków. 

słoiki z ogórkami kiszonymi
24.04.2023 15:57 Dlaczego na ogórkach kiszonych pojawia się pleśń? Ten błąd jest najbardziej kosztowny

Teoretycznie nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ogórków kiszonych. W praktyce jednak warzywa nierzadko wychodzą miękkie, nieapetyczne, a czasem wręcz śmierdzące. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, jednak najpowszechniejszy jest jeden podstawowy błąd. Kiszonki przygotowujemy z użyciem niedokładnie umytych i wysuszonych nakrętek i słoików.

truskawki na lokalnym straganie
24.04.2023 14:10 Zbadali truskawki pod mikroskopem. Wniosek mógł być tylko jeden

Truskawki już lada dzień zaleją ryneczki i warzywniaki. Owoce te cieszą się wielkim powodzeniem w okresie wiosenno-letnim. Nie zapomnijcie jednak umyć ich przed spałaszowaniem. Na powierzchni truskawek mogą znajdować się pasażerowie na gapę. 

serek z jogurtu greckiego
05.04.2023 19:46 Wrzuć jogurt grecki na sitko i odstaw na noc do lodówki. Efekt cię mocno zaskoczy

Takiego zastosowania jogurtu greckiego nie znacie. Można z niego przyrządzić pyszny śmietankowy serek. W kuchni bliskowschodniej przysmak taki nosi nazwę labneh. Teraz kulinarną podróż możesz z łatwością odbyć w zaciszu własnej kuchni.

rozbijanie kotleta schabowego
02.04.2023 11:16 Kotlet nad kotlety czyli schabowy z kostką. 1 detal sprawi, że wyjdzie soczysty, jak nigdy

Nie ma lepszego kotleta schabowego, niż schabowy z kostką. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż wymaga zastosowania pewnego triku. Kucharz przypomina, że rozbite mięso soli się dopiero przed samym panierowaniem i smażeniem. Dzięki temu nie straci nic na soczystości.

jajka sposobem Tomasza Strzelczyka
26.03.2023 08:56 Jak szybko obrać jajka? Sposób Strzelczyka przyda się nie tylko w Wielkanoc

Masz dość żmudnego i czasochłonnego obierania jajek? Koniecznie sprawdź patent Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu ugotowane na Wielkanoc jajka obiorą się szybko, a ich wygląd będzie wyjątkowo estetyczny. Będziesz chętnie korzystać z tego patentu przez okrągły rok.

Kawa czarna
20.03.2023 08:27 Zamiast cukru dodaj do kawy szczyptę tej przyprawy. Nie musisz długo czekać na efekt

Kawa towarzyszy niemalże wszystkim o poranku. Często jednak jej gorycz jest tak przytłaczająca, że sięgamy po cukier. Tymczasem dodatek soli byłby znacznie lepszy. Wyjaśniamy dlaczego.

Kiszona marchewka
18.03.2023 21:12 Nie tylko ogórki i buraki. Kiszona marchewka jest prawdziwą bombą witaminową

Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek. 

kiełbasa z białym nalotem
16.03.2023 11:28 Co oznacza biały nalot na kiełbasie? Mało kto ma pojęcie

Po otwarciu lodówki zauważyliście biały nalot na kiełbasie? Nie jest to na szczęście powód do obaw. Takie zjawisko jest zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości produktu. Trzeba jednak wiedzieć, jak odróżnić je od szkodliwej pleśni.

Śledzie wymagają odsolenia
05.03.2023 11:39 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Wystarczy 1 prosta czynność

Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo. 

Jajecznica na parze
01.03.2023 08:10 Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.

panierowanie kotletów schabowych
24.02.2023 16:58 Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik

Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.

domowy, żółty ser
20.02.2023 21:33 3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz

Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.

zagniatanie ciasta
20.02.2023 13:04 Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca

Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.

Kiedy należy solić rybę do smażenia?
19.02.2023 10:59 Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości

Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.

Pieczarki smażone
18.02.2023 22:15 Najgorszy błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Pieczarki smażone są świetnym dodatkiem do wielu dań. Ich właściwe przyrządzenie potrafi jednak sprawić problem. Jednym z popularniejszych błędów jest zbyt wczesne solenie grzybów, które sprawia, że uwalniają się z nich duże ilości płynu. Podpowiadamy, jaka jest właściwa metoda.