Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Bywa, że ten lubiany dodatek do dań obiadowych ma gorzkawy smak. Magda Gessler zdradza sekret pysznej mizerii. Wypróbuj patent znanej restauratorki.
Zapomnijcie o maśle ze sklepu. Pan Romek, zwany w pewnych kręgach Zaklinaczem Byków, robi ten pyszny produkt samodzielnie. Mleko, z którego pozyskuje swój słynny specjał, ma z własnego dojenia ze swoich krów. Smak takiego masła jest nieporównywalnie bardziej pyszny, niż jakiegokolwiek kupnego odpowiednika.
Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.
Każdy choć 1 raz w życiu otwierał paczkę chipsów. Czy wiecie jednak, że można robić to źle? Rozrywając opakowanie od góry i wysypując chipsy do miski pozbawiamy się dużej ilości przypraw, a przy tym smaku. Zagadnienie wyjaśnił pewien youtuber.
Nie musisz jechać nad morze, żeby zjeść pysznego gofra. Najlepszy deser przygotujesz we własnej kuchni. Kucharz Maciej zdradził, na czym polega sekret tego wakacyjnego przysmaku. Do ciasta powinno się dodać szczyptę soli.
Sól jest nam potrzebna do życia. Jednak jej nadmiar to życie utrudnia, a nawet odbiera. Zbyt dużo soli to ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i kamieni nerkowych. Niektóre produkty są prawdziwymi bombami pełnymi soli. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, o które wyroby chodzi.
Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem określonych partii wafli kukurydzianych. Ta popularna przegryzka została skażona chloropiryfosem, czyli środkiem ochrony roślin. To pestycyd, który jest wyjątkowo toksyczny dla człowieka.
Słyszeliście o tym, że mięsa nie powinno się myć? Jeśli tak, to poniższa informacja Was zaszokuje. Technolog do spraw żywności absolutnie nie stosuje się do tego zalecenia. Każdy kawałek przed pokrojeniem musi przejść kąpiel.
Polacy uwielbiają kiszoną kapustę. W wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się ten specjał samodzielnie. 1 prosty błąd może jednak sprawić, że całą porcja kiszonki zbrązowieje i będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia. Winna takiego stanu rzeczy jest zbyt duża ilość soli dodana do warzywa.
Wędzony łosoś jest bardzo lubianym dodatkiem do potraw, mimo, że jego cena przyprawia o zawrót głowy. Świeży jest nieco tańszy i można w prosty sposób przygotować z niego odpowiednik łososia wędzonego na zimno. To bardzo proste, spójrz tylko na poniższy przepis.
Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.
Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków.
Teoretycznie nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ogórków kiszonych. W praktyce jednak warzywa nierzadko wychodzą miękkie, nieapetyczne, a czasem wręcz śmierdzące. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, jednak najpowszechniejszy jest jeden podstawowy błąd. Kiszonki przygotowujemy z użyciem niedokładnie umytych i wysuszonych nakrętek i słoików.
Truskawki już lada dzień zaleją ryneczki i warzywniaki. Owoce te cieszą się wielkim powodzeniem w okresie wiosenno-letnim. Nie zapomnijcie jednak umyć ich przed spałaszowaniem. Na powierzchni truskawek mogą znajdować się pasażerowie na gapę.
Takiego zastosowania jogurtu greckiego nie znacie. Można z niego przyrządzić pyszny śmietankowy serek. W kuchni bliskowschodniej przysmak taki nosi nazwę labneh. Teraz kulinarną podróż możesz z łatwością odbyć w zaciszu własnej kuchni.
Nie ma lepszego kotleta schabowego, niż schabowy z kostką. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż wymaga zastosowania pewnego triku. Kucharz przypomina, że rozbite mięso soli się dopiero przed samym panierowaniem i smażeniem. Dzięki temu nie straci nic na soczystości.
Masz dość żmudnego i czasochłonnego obierania jajek? Koniecznie sprawdź patent Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu ugotowane na Wielkanoc jajka obiorą się szybko, a ich wygląd będzie wyjątkowo estetyczny. Będziesz chętnie korzystać z tego patentu przez okrągły rok.
Kawa towarzyszy niemalże wszystkim o poranku. Często jednak jej gorycz jest tak przytłaczająca, że sięgamy po cukier. Tymczasem dodatek soli byłby znacznie lepszy. Wyjaśniamy dlaczego.
Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek.
Po otwarciu lodówki zauważyliście biały nalot na kiełbasie? Nie jest to na szczęście powód do obaw. Takie zjawisko jest zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości produktu. Trzeba jednak wiedzieć, jak odróżnić je od szkodliwej pleśni.
Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo.
Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.
Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.
Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.
Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.
Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.
Pieczarki smażone są świetnym dodatkiem do wielu dań. Ich właściwe przyrządzenie potrafi jednak sprawić problem. Jednym z popularniejszych błędów jest zbyt wczesne solenie grzybów, które sprawia, że uwalniają się z nich duże ilości płynu. Podpowiadamy, jaka jest właściwa metoda.