Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sól

Sól

sól
28.05.2023 08:17 Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą

Sól jest nam potrzebna do życia. Jednak jej nadmiar to życie utrudnia, a nawet odbiera. Zbyt dużo soli to ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i kamieni nerkowych. Niektóre produkty są prawdziwymi bombami pełnymi soli. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, o które wyroby chodzi. 

przepis na ogórki kiszone
27.05.2023 22:26 Nikt nie robi ogórków kiszonych jak siostra Anastazja. Koniecznie zapisz sobie te proporcje

Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.

sklep spożywczy
26.05.2023 11:43 W uwielbianej przekąsce wykryto niedozwolony środek. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem określonych partii wafli kukurydzianych. Ta popularna przegryzka została skażona chloropiryfosem, czyli środkiem ochrony roślin. To pestycyd, który jest wyjątkowo toksyczny dla człowieka.

Mycie mięsa według dietetyczki
19.05.2023 12:38 Dietetyczka ignoruje zalecenia sanepidu? Nie uwierzysz co robi z mięsem

Słyszeliście o tym, że mięsa nie powinno się myć? Jeśli tak, to poniższa informacja Was zaszokuje. Technolog do spraw żywności absolutnie nie stosuje się do tego zalecenia. Każdy kawałek przed pokrojeniem musi przejść kąpiel.

porcja kapusty kiszonej
16.05.2023 18:10 Kapusta kiszona zrobiła się brązowa. Czy można ją jeść?

Polacy uwielbiają kiszoną kapustę. W wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się ten specjał samodzielnie. 1 prosty błąd może jednak sprawić, że całą porcja kiszonki zbrązowieje i będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia. Winna takiego stanu rzeczy jest zbyt duża ilość soli dodana do warzywa.

łosoś solony
08.05.2023 11:17 Przestała kupować wędzonego łososia. Jej sposób jest tańszy i lepszy

Wędzony łosoś jest bardzo lubianym dodatkiem do potraw, mimo, że jego cena przyprawia o zawrót głowy. Świeży jest nieco tańszy i można w prosty sposób przygotować z niego odpowiednik łososia wędzonego na zimno. To bardzo proste, spójrz tylko na poniższy przepis. 

sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
30.04.2023 17:37 Wrzuciła warzywa z rosołu do blendera i dolała oliwy. Po chwili zyskała cenną przyprawę

Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.

ogórki małosolne
28.04.2023 23:25 Wlej 1 łyżkę do słoja. Po 2 dniach będziesz się zajadać ogórkami małosolnymi

Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków. 

słoiki z ogórkami kiszonymi
24.04.2023 15:57 Dlaczego na ogórkach kiszonych pojawia się pleśń? Ten błąd jest najbardziej kosztowny

Teoretycznie nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ogórków kiszonych. W praktyce jednak warzywa nierzadko wychodzą miękkie, nieapetyczne, a czasem wręcz śmierdzące. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, jednak najpowszechniejszy jest jeden podstawowy błąd. Kiszonki przygotowujemy z użyciem niedokładnie umytych i wysuszonych nakrętek i słoików.

truskawki na lokalnym straganie
24.04.2023 14:10 Zbadali truskawki pod mikroskopem. Wniosek mógł być tylko jeden

Truskawki już lada dzień zaleją ryneczki i warzywniaki. Owoce te cieszą się wielkim powodzeniem w okresie wiosenno-letnim. Nie zapomnijcie jednak umyć ich przed spałaszowaniem. Na powierzchni truskawek mogą znajdować się pasażerowie na gapę. 

serek z jogurtu greckiego
05.04.2023 19:46 Wrzuć jogurt grecki na sitko i odstaw na noc do lodówki. Efekt cię mocno zaskoczy

Takiego zastosowania jogurtu greckiego nie znacie. Można z niego przyrządzić pyszny śmietankowy serek. W kuchni bliskowschodniej przysmak taki nosi nazwę labneh. Teraz kulinarną podróż możesz z łatwością odbyć w zaciszu własnej kuchni.

rozbijanie kotleta schabowego
02.04.2023 11:16 Kotlet nad kotlety czyli schabowy z kostką. 1 detal sprawi, że wyjdzie soczysty, jak nigdy

Nie ma lepszego kotleta schabowego, niż schabowy z kostką. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż wymaga zastosowania pewnego triku. Kucharz przypomina, że rozbite mięso soli się dopiero przed samym panierowaniem i smażeniem. Dzięki temu nie straci nic na soczystości.

jajka sposobem Tomasza Strzelczyka
26.03.2023 08:56 Jak szybko obrać jajka? Sposób Strzelczyka przyda się nie tylko w Wielkanoc

Masz dość żmudnego i czasochłonnego obierania jajek? Koniecznie sprawdź patent Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu ugotowane na Wielkanoc jajka obiorą się szybko, a ich wygląd będzie wyjątkowo estetyczny. Będziesz chętnie korzystać z tego patentu przez okrągły rok.

Kawa czarna
20.03.2023 08:27 Zamiast cukru dodaj do kawy szczyptę tej przyprawy. Nie musisz długo czekać na efekt

Kawa towarzyszy niemalże wszystkim o poranku. Często jednak jej gorycz jest tak przytłaczająca, że sięgamy po cukier. Tymczasem dodatek soli byłby znacznie lepszy. Wyjaśniamy dlaczego.

Kiszona marchewka
18.03.2023 21:12 Nie tylko ogórki i buraki. Kiszona marchewka jest prawdziwą bombą witaminową

Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek. 

kiełbasa z białym nalotem
16.03.2023 11:28 Co oznacza biały nalot na kiełbasie? Mało kto ma pojęcie

Po otwarciu lodówki zauważyliście biały nalot na kiełbasie? Nie jest to na szczęście powód do obaw. Takie zjawisko jest zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości produktu. Trzeba jednak wiedzieć, jak odróżnić je od szkodliwej pleśni.

Śledzie wymagają odsolenia
05.03.2023 11:39 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Wystarczy 1 prosta czynność

Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo. 

Jajecznica na parze
01.03.2023 08:10 Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.

panierowanie kotletów schabowych
24.02.2023 16:58 Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik

Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.

domowy, żółty ser
20.02.2023 21:33 3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz

Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.

zagniatanie ciasta
20.02.2023 13:04 Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca

Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.

Kiedy należy solić rybę do smażenia?
19.02.2023 10:59 Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości

Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.

Pieczarki smażone
18.02.2023 22:15 Najgorszy błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Pieczarki smażone są świetnym dodatkiem do wielu dań. Ich właściwe przyrządzenie potrafi jednak sprawić problem. Jednym z popularniejszych błędów jest zbyt wczesne solenie grzybów, które sprawia, że uwalniają się z nich duże ilości płynu. Podpowiadamy, jaka jest właściwa metoda.

ciasto faszerowane
04.02.2023 20:39 Zalewa ciasto masłem, dodaje nadzienie i wkłada do piekarnika. Trudno uwierzyć, że ten przepis ma 100 lat

Masz w domu mąkę, wodę i sól? Podpowiemy, jak zmienić te składniki i proste i delikatne ciasto. Ten przepis sprzed lat to doskonały sposób na pyszną faszerowaną przekąskę. Przekonajcie się sami.Dzięki leżakowaniu w roztopionym maśle ciasto staje się niezwykle aksamitne, a zarazem elastyczne. W sam raz, aby zawinąć w nie nadzienie ze szczypiorku i jaj. Po upieczeniu otrzymujemy doskonałą przegryzkę na śniadanie lub pożywny lunch do pracy. Sprawdzona od wieku receptura nie ma sobie równych.

surówka z pora
30.01.2023 11:11 Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Nie masz pomysłu na surówkę do obiadu? Przygotuj wyśmienity dodatek z pora. Dzięki połączeniu warzywa ze słodyczą marchwi, kwaśnością jabłka i ostrością rzodkiewki otrzymujemy prawdziwą eksplozję smaków. Dopełnieniem tej doskonałej kompozycji jest posiekana zielenina i kremowy majonez.Surówkę z pora godną babcinej kuchni zaprezentował tiktokowy kanał Tuba Smaku. Na przesłanym filmiku widać jak na dłoni, że przyrządzenie tego obiadowego dodatku jest dziecinnie proste. Pokrój składniki, dopraw i wymieszaj. Doskonała surówka gotowa jest w mgnieniu oka.

Filiżanka kawy z solą
29.01.2023 08:58 Nie mleko, nie cukier. Jest zdecydowanie lepszy sposób na goryczkę w kawie

Niektórzy z nas nie potrafią rozpocząć dnia inaczej niż filiżanką kawy. By zniwelować jej goryczkę większość osób sięga po cukier lub mleko. Jest jednak lepszy, bo mniej kaloryczny sposób na poprawienie smaku uwielbianego napoju. Wystarczy wsypać do niego szczyptę soli. Ten dodatek daje też inne korzyści. Jeśli macie ochotę na filiżankę kawy, która nie będzie gorzka, wcale nie musicie dodawać cukru czy mleka. Produkty te, co prawda zamaskują przykry smak, ale jednocześnie sprawiają, że napój nagle zyska kilkadziesiąt kalorii. Choć nie każdy oczywiście musi je liczyć, warto wiedzieć, że jest inny dodatek, który zdecydowanie poprawi odbiór małej czarnej. Napar pozostanie równie lekki, co klasyczna czarna wersja bez dodatków.

Kiedy trzeba solić mizerię? Przez 1 błąd będzie rzadka i wodnista
24.01.2023 18:16 Kiedy trzeba solić mizerię? Przez 1 błąd będzie rzadka i wodnista

Kiedy solić mizerię? Od razu po poszatkowaniu ogórków, czy może razem ze śmietaną? Okazuje się, że przez jeden błąd kultowy dodatek do obiadu będzie wodnisty, rzadki i pozbawiony smaku. Mizerię zawsze solimy na początku i odstawiamy na kilka minut.Mizeria jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, schabowych i innych dań. Poszatkowane ogórki ze śmietaną są lekkie i pełne smaku. Niestety wystarczy jeden błąd, a mizeria będzie wodnista i rozleje się po talerzu. Kiedy solić mizerię?Wiele osób mizerię przyrządza nie tylko z ogórków. Do warzyw dodają np. posiekany koperek lub szczypiorek, aby wzmocnić smak potrawy. Mało kto wie jednak, że samą śmietanę również można doprawić. Śmietana z cukrem, sokiem z cytryny lub octem sprawi, że mizeria nabierze charakteru.Kiedy solić mizerię? Jedni solą ogórki zaraz po szatkowaniu, inni dopiero po wymieszaniu ze śmietaną. Mizeria może być rzadka i lejąca, a może być gęsta, wyraźna i bardzo aromatyczna. Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania i przypraw.

Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik
22.01.2023 14:14 Co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik

Wiele osób zastanawia się, co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki. Większość osób zaczyna uderzać w naczynko lub nim potrząsać. Tymczasem wystarczy pocierać przez chwilę dno pieprzniczki, dnem solniczki. W ten sposób wprawimy ziarna pieprzu w wibracje, a przyprawa bez trudu wyleci z pieprzniczki.Zbrylona pieprz i sól w pieprzniczce i solniczce to częste zjawisko. Zbryleniu mogą ulec domowe przyprawy i przyprawy, które stoją na stołach lokali gastronomicznych. Dzieje się tak, ponieważ przez malutkie dziurki w wieczkach, przedostaje się powietrze i para wodna.W domu łatwo poradzimy sobie z problemem, jednak jak należy zachować się w restauracji lub barze? Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki? Sprawdźmy, jak w kilka sekund pozbyć się zbrylonych kawałków przypraw.W domu w bardzo prosty sposób zapobiegniemy zbrylaniu się pieprzu i soli. Sekretem jest odpowiednie przechowywanie przypraw. Do soli i pieprzu możemy wsypać odrobinę suchego ryżu. Ryż wchłania wilgoć jak gąbka, więc przyprawy nie zbrylą się