Tatar to doskonała przystawka na niemal każdą okazję. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego mięsożercę. Spróbujcie przepisu Magdy Gessler, która proponuje dodać tam nieoczywistego składnika.Tatar będzie najlepszy, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy wysokiej jakości mięso wołowe. Równie ważne role odegrają dodatki. Dodajcie do niego świeże ekologiczne jaja, świeżo posiekaną cebulkę, ogórki kiszone i, polecane przez Magdę Gessler, czarne oliwki a danie nabierze wyjątkowego charakteru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rolada śląska to tradycyjne danie, które uwielbiają wszyscy mięsożercy. Upieczona, miękka wołowina z kiszonym ogórkiem, boczkiem i przyprawami doskonale komponuje się z kluseczkami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą. Sprawdź, jak przygotować śląskie rolady wołowe, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.Rolada od wielu lat gości na stołach niemal każdego śląskiego wesela czy uroczystości. Mięso często jest również podawane w restauracjach oraz podczas niedzielnego obiadu. Rolada śląska to kawałek wołowiny, w którą zawija się plaster boczku i kawałki ogórka kiszonego. Całość jest duszona w aromatycznym sosie.Przygotowanie roladek wołowych nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To proste, ale wprost genialne danie, które sprawi, że obiad zniknie ze stołu w sekundę. Nawet największe niejadki proszą o dokładkę.
Stek z antrykota to doskonały pomysł na obiad w gronie najbliższych oraz bardziej wytworne danie. Idealnie przygotowane i usmażone mięso zachwyci Twoich gości delikatnością, wyrazistym smakiem i aromatem. Sprawdź, jak usmażyć steka, który posmakuje wszystkim.Antrykot uznawany jest za jedno z najlepszych gatunkowo mięs, dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania steków. Antrykot jest częścią z tuszy wołowej, znajdującej się pomiędzy kręgosłupem a żebrami, a na jego powierzchni znajdują się drobne przerosty tłuszczu, które sprawiają, że mięso jest soczyste i niezwykle delikatne.W przygotowaniu antrykota niezbędne jest korzystanie z kilku zasad, w tym zachowanie odpowiedniej temperatury, czasu smażenia, a nawet przyprawiania mięsa. Zastosuj poniższe rady, a stek będzie przepyszny i delikatny.
Tatar, znany też pod nazwą befsztyk tatarski, to potrawa dla prawdziwych mięsożerców. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by tatar wyszedł doskonały. Oto prosty sposób na pysznego tatara. Na tatar najlepsza jest wysokiej jakości wołowina. Powinna być młoda i delikatna, bez przerostów i tłuszczu. Takim idealnym kawałkiem wołowiny jest polędwica, choć można ją też zastąpić tańszą ligawą lub udźcem. Jeśli kupisz taki idealny kawałek, możesz przystąpić do dzieła.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zrazy tradycyjnie podaje się zawinięte w rulon i wypełnione farszem z warzyw, ale można także podduszać niezawinięte plastry mięsa w sosie własnym doprawionym odpowiednio dobranymi przyprawami.
Nie da się ukryć, że bryzol wołowy zalicza się do kulinarnej klasyki. Większość smakoszy kojarzy go głównie z czasami PRL-u. Warto odświeżyć ten specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.