Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Proponujemy szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Nasz przepis sprawi, że do twojej kuchni zawita orientalny powiew świeżości. Zmiel tylko wołowinę i usmaż ją z kilkoma dodatkami, a zachwycisz bliskich pysznym daniem.Codzienne wymyślanie dań obiadowych nie jest proste. Często brakuje nam pomysłów, a i do sklepu nie chce nam się biegać po specjalne zakupy. Dlatego proste i szybkie dania z tego, co właśnie jest pod ręką, cieszą się największą popularnością.Jeśli więc macie w swoich zapasach wołowinę, możecie przyrządzić z niej smaczny i niepracochłonny obiad. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie są zbyt wymyślne i jest duża szansa, że też macie je w zasięgu ręki. A zatem do dzieła.
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, cebulką i boczkiem wędzonym. Roladki będą idealnie miękkie i soczyste, kiedy zastosujesz dwie kluczowe zasady. Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie?Zrazy wołowe to danie, które przygotujesz w prosty sposób, a dzięki kilku prostym trikom mięso będzie idealnie miękkie, smaczne i każdy będzie prosił o dokładkę. Zawijane mięso podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Osobiście gorąco polecam kluseczki śląskie lub ziemniaki gotowane, a także ogórki kiszone lub modrą kapustę. Do duszenia zrazów wykorzystaj domowy bulion wołowy, jest świetną bazą do zup i sosów.
Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i pulchne? Mamy dla was garść praktycznych porad, dzięki którym za każdym razem osiągniecie taki efekt. Pierwszym krokiem do osiągnięcia sukcesu jest wybór odpowiedniego mięsa — najlepsze jest mieszane, np. wieprzowe z dodatkiem wołowego lub cielęcego. Takie połączenie zapewni kotletom doskonały smak, miękkość i soczystość.Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach, bo są szybkie i proste do przygotowania. Na dodatek smakują całej rodzinie. Tradycyjnie podajemy je z gotowanymi ziemniakami, ale dobrym dodatkiem jest też kasza i ryż. Jeśli ktoś nie przepada za jarzynką z buraków, może do nich podać dowolną surówkę.
Gulasz wołowy to pożywne, aromatyczne danie, idealne na rozgrzewający, zimowy obiad dla całej rodziny. Odpowiednio doprawiona i duszona wołowina jest pyszna i tak delikatna, że rozpływa się w ustach, a cały gulasz ma wyraźny, mięsno-warzywny smak z wyczuwalną nutą świeżego rozmarynu i suszonych ziół. Poznaj przepis na tradycyjny gulasz wołowy.Wołowina gulaszowa, czyli wołowina bez kości, to jedno z bardziej aromatycznych i wyraźnych w smaku mięs. Wołowina jest dość twarda, wymaga więc smażenia i długiego duszenia, aby była idealnie miękka i rozpływała się w ustach. Gulasz nie jest więc szybkim daniem, jednak warto poświęcić trochę więcej czasu, aby przygotować wyśmienity obiad.W gulaszu nie może zabraknąć suszonych grzybów, marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Pamiętaj również o ziołach i przyprawach, dzięki którym danie będzie doskonałe w smaku. Gulasz wołowy duś na przygotowanym wcześniej bulionie. Danie podaj z bagietką lub świeżym pieczywem.Z wołowiny przygotujesz również rolady wołowe, idealne na niedzielny obiad. Tu poznasz przepis na zrazy wołowe, które z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą fenomenalne danie dla całej rodziny.
Zrazy tradycyjnie podaje się zawinięte w rulon i wypełnione farszem z warzyw, ale można także podduszać niezawinięte plastry mięsa w sosie własnym doprawionym odpowiednio dobranymi przyprawami.
Pamiętasz potrawę ze zdjęcia? Oczywiście jest nią klasyczny, kresowy specjał, czyli cepeliny. Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Niektórzy już go kompletnie zapomnieli, a szkoda, bo te ziemniaczane kluski są naprawdę pyszne. Dziś zaserwujemy je z dwoma nadzieniami — mięsnym i twarogowym.Cepeliny należą do dość dużej rodziny klusek ziemniaczanych. Podobne do nich w smaku są też pyzy, kartacze i cepeliny. Z ziemniaków można również zrobić knedle, kopytka czy kluski szare. Kluski ziemniaczane są doskonałym pomysłem na niezwykle smaczny, tani obiad. Może przygotujecie je w tym tygodniu?
Wołowina po wietnamsku z ryżem to wyśmienite, aromatyczne danie dla całej rodziny. Mięso marynowane w orientalnych przyprawach z trawą cytrynową i anyżem, duszona w pomidorach i podana w warzywami, smakuje genialnie. Poznaj przepis na wołowinę po wietnamsku.Wołowinę po wietnamsku charakteryzuje wyjątkowy, złożony smak. Poczujesz świeżą trawę cytrynową, korzenny imbir, czosnek, anyż, wyraźny sos sojowy i rybny. Wołowina marynowana w tych niezwykłych przyprawach będzie przepyszna. Mięso smaż na oleju, następnie duś w pomidorach przez około godzinę, dzięki czemu wołowina będzie soczysta i miękka.Fasolkę, marchewkę i paprykę smaż chwilę w wysokiej temperaturze. Warzywa muszą być chrupiące i pełne smaku i takie właśnie będą po krótkiej obróbce termicznej. Całe danie oprósz solidnie świeżą kolendrą i podaj z ugotowanym wcześniej ryżem.W tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealnie sypki ryż, będzie świetny i do wołowiny po wietnamsku i wielu innych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z woka.
Kofty wołowe, inaczej kebaby lub szaszłyki wołowe, to pomysł na pyszną wołowinę z grilla lub piekarnika. Doskonale doprawione mięso grillowane lub pieczone i podane z aromatycznymi dodatkami jest daniem, które posmakuje wszystkim i stanie się hitem sezonu grillowego. Poznaj przepis na niezwykłe kofty wołowe.Kofty wołowe są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających mięsożerców. Miękka, soczysta, delikatna i dobrze doprawiona wołowina rozpływa się w ustach i jest podstawowym daniem na każdym grillu z rodziną i przyjaciółmi.Do koftów podaję grecki sos tzatziki lub gęsty jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną kolendrą. I jeden i drugi sos jest rewelacyjny do wołowiny z grilla, bardzo podkreśla jej smak. Do każdego mięsa z grilla podaję albo grillowane warzywa, albo lekkie sałatki, np. grecką, czy sałatkę z pomidorów, ogórka i cebulki. Kofty wyjdą równie smaczne, kiedy upieczesz je w piekarniku na ruszcie, pieczone na blaszce mogą się spalić. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą.
Sanepid właśnie ogłosił, że niektóre partie mięsa zakupione w sklepach sieci Lidl stanowią zagrożenie dla zdrowia. Wykryto w nich groźną dla człowieka bakterię Salmonella. Należy powstrzymać się od ich spożycia. Kontrola wołowego mięsa mielonego dystrybuowanego w dyskontach Lidl wykazała obecność przyczyniających się do rozwoju salmonellozy bakterii. Sieć handlowa zdecydowała się na wstrzymanie sprzedaży skażonej partii.
Szponder wołowy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Mięso czerwone, które zawiera sporą ilość tłuszczu, jest bardzo smaczne i aromatyczne, ponieważ to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Sprawdź, czym dokładnie jest szponder i co zrobić z wołowego szpondru.Wołowina w dalszym ciągu jest jednym mięs, które Polacy jedzą naprawdę rzadko, a szkoda. Mięso wołowe kojarzy nam się najczęściej z drogą polędwicą lub t- bonem, jednak inne części są równie smaczne i możemy przygotować z nich wiele wyśmienitych dań.Przykładem niedocenionego mięsa wołowego jest właśnie szponder, który uchodzi za tłuste mięso. Szpoder faktycznie zawiera sporo przerostów, jednak są one niezbędne, żeby przygotować np. pieczeń, czy wyśmienitą zupę. Sprawdź, co dokładnie możesz przygotować z wołowego szpondru.
Wołowina z warzywami to pomysł na wyśmienitą, mięsną potrawkę, idealną na obiad. Duszona wołowina jest miękka, soczysta, a warzywa, jak fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, dodają jej niezwykłego smaku i aromatu. Poznaj przepis na wołowinę z warzywami.Szybkie, jednogarnkowe dania to genialny pomysł na pożywny obiad i w weekend i w tygodniu, kiedy mamy znacznie mniej czasu. Wołowina będzie gotowa po około godzinie duszenia, będzie miękka, soczysta i wyśmienita. Ziemniaki koniecznie podsmaż z marchewką na cebuli i oliwie- będą idealne i znacznie wzbogacą smak dania.Do wołowiny duszonej zawsze dodawaj liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym mięso już w początkowej fazie duszenia zyska świetny smak. Danie dopraw słodką papryką mieloną, ziołami prowansalskimi i oczywiście świeżą natką pietruszki- będzie pysznie.Wołowinę z warzywami zrobisz również w bardziej orientalnym stylu, będzie równie smacznie- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką w gęstym sosie.
Bitki wołowe od Ani Starmach to świetny pomysł na rodzinny obiad. Duszona z cebulką i warzywami, miękka wołowina wprost rozpływa się w ustach. Sos do bitek na bazie mięsa, chrzanu i śmietany jest bardzo aromatyczny i doskonale uzupełnia smak wołowiny. Poznaj przepis na bitki wołowe babci od Ani Starmach.Bitki wołowe w sosie własnym z cebulką to jedno z lepszych dań obiadowych z mięsa wołowego, jakie jadłam. Duszone mięso jest idealnie miękkie, soczyste i delikatne, a otulone kremowym sosem z dodatkiem śmietany i chrzanu, nabiera doskonałego smaku- tradycyjne bitki wołowe babcie to danie, którego musisz spróbować.Bitki podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi z koperkiem. Zasze dodaję również świeży akcent w postaci warzyw. Do wołowiny idealne będą buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub warzywa blanszowane bądź gotowane na parze. Całość tworzy zestaw, który smakuje każdemu.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad z mięsa wołowego- tu poznasz przepis na zrazy wołowe z cebulką i ogórkiem, są proste w przygotowaniu i przepyszne.
Szarpana wołowina to wyśmienity dodatek do burgerów, tortilli mięsnej, do sałatek i zapiekanych frytek. Mięso jest bardzo aromatyczne, delikatne, miękkie i soczyste, jest przepyszne. Jak zrobić szarpaną wołowinę?Szarpana wołowina to mięso idealnie miękkie, które bez trudu podzielisz widelcem na mniejsze, szarpane kawałki. Sekretem idealnego mięsa do burgerów, tortilli i wielu innych dań, jest marynata oraz pieczenie w niskiej temperaturze.Wołowina najlepiej smakuje obtoczona w kminie, tymianku, papryce, czosnku, kolendrze i to właśnie te przyprawy i zioła znajdują się w marynacie. Do przypraw zawsze dolej oliwię z oliwek i sok z cytryny. Sok zmiękcza twarde włókna w mięsie, bez niego wołowina nie będzie tak mięciutka.Mięso piecz przez 5 godzin w 120 stopniach C, a wołowina będzie niezwykle soczysta i delikatna. Bardzo ważne jest przykrycie mięsa pokrywą do naczynia żaroodpornego, ponieważ wtedy mięso nie będzie wysuszone. Pokrywę zdejmij na ostatnie pół godziny pieczenia.Z wołowiny przygotujesz wiele pysznych dań- tu poznasz przepis na zrazy wołowe, są miękkie i bardzo soczyste, idealne na obiad.
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonały pomysł na proste danie jednogarnkowe o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Delikatne, miękkie i soczyste mięso w ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na bitki wołowe w sosie własnym na obiad.Bitki wołowe to wyśmienite, pożywne danie, idealne na obiad dla całej rodziny i na wizytę gości, każdy będzie zachwycony smakiem potrawy. Wołowina jest bardzo delikatna i soczysta, a gęsty, aromatyczny sos mięsny jest przysłowiową wisienką na torcie.Bitki podaj z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Możesz zrobić również czeskie knedliki, które doskonale łączą się z czerwonym mięsem i sosem. Danie podaj również z ogórkami kiszonymi, tartymi burakami lub czerwoną kapustą, a będzie doskonałe.Wołowina smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.
Udziec wołowy to pomysł na długo pieczoną wołowinę w marynacie, jasnym piwie i miodzie. Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne i soczyste, a podane z pieczarkami podsmażonymi na maśle, świeżą pietruszką i żurawiną smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na niezwykły przepis na udziec wołowy. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo smaczną i soczystą wołowinę, koniecznie przygotuj ją według poniższego przepisu. Pieczony przez 4 godziny niskiej temperaturze udziec ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Bardzo ważnym elementem pieczenia jest systematyczne obracanie mięsa, żeby równomiernie się upiekło.Udziec zamarynuj dobę przed pieczeniem, dzięki czemu najdzie przyprawami i będzie pięknie pachnieć. Wołowinę podaję z grzybkami podsmażonymi na maśle i konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśla smak całego dania. Do wołowiny piekę również ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli masz ochotę na wołowinę w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington, czyli tradycyjne, brytyjskie danie świąteczne.
Szukasz pomysłu na marynatę do wołowiny? W tym artykule poznasz przepis na marynatę do wołowiny po chińsku z warzywami, marynatę wołowiny z grilla z kolendrą smażoną, a także marynatę z musztardą do pieczonej wołowiny na obiad. Poznaj trzy proste przepisy na marynatę do wołowiny, a mięso nabierze doskonałego smaku.Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniej marynaty i obróbki, aby stała się delikatna, soczysta i miękka. Marynaty do wołowiny różnią się w zależności od dania, jakie chcesz przygotować. Sposób marynowania mięsa jednak zawsze jest ten sam- wołowina musi poleżeć w przyprawach minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Wyjątkiem są dania z woka, gdzie w zupełności wystarczy 30 minut marynowania. W tym artykule poznasz przepisy na 3 świetne marynaty do wołowiny, dzięki którym przygotujesz przepyszną wołowinę z woka z warzywami, podasz pieczeń wołową, a także zrobisz doskonałe, grillowane mięso, które zachwyci wszystkich gości.Wołowina to również wyborne steki i pyszny, aromatyczny rosół- w tym artykule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu. Tu natomiast poznasz przepis na idealny rosół drobiowo- wołowy, innego już nie ugotujesz.
Flaki wołowe z marchewką, pietruszką i selerem, doprawione majerankiem, gałką muszkatołową i świeżą zieleniną, to wyjątkowa, polska potrawa przygotowywana głównie na święta. Aromatyczny wywar, delikatne mięso i warzywa to danie, którego musisz spróbować. Jak ugotować flaki wołowe?Flaki wołowe kupisz w każdym sklepie mięsnym, nie kupuj mrożonych flaczków, ponieważ danie nie będzie już tak aromatyczne. Przed gotowaniem wywaru zawsze umyj, oczyść i obgotuj flaki, następnie pokrój je na mniejsze części. Tak przygotowane żołądki będą delikatne i najsmaczniejsze.Każde mięso doskonale smakuje w towarzystwie warzyw i ziół, takich jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i świeża natka pietruszki, dlatego też nie może zabraknąć ich w naszej zupie. Flaki doprawiam również koncentratem pomidorowym oraz papryką ostrą i słodką. Gotową zupę podaję z kromką świeżego pieczywa.Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz prosty przepis na wyśmienity żurek z jajkiem i kiełbasą, za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki. Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż.Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice, czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.
Wołowina po azjatycku z makaronem ryżowym to wyśmienite danie z woka, które przygotujesz w kilka minut. Chrupiące warzywa i delikatne mięso w aromatycznym sosie z makaronem, sezamem i szczypiorkiem to jedno z tradycyjnych dań azjatyckiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym.Wołowina po azjatycku to jedno z tradycyjnych dań, serwowanych w każdym barze, restauracji i na ulicznych targach w azjatyckich miastach. Wołowina przygotowywana w woku z warzywami i aromatycznymi przyprawami jest delikatna, miękka i jednocześnie chrupiąca, jest idealna.Danie w stylu street food możesz również przygotować samodzielnie, potrzebujesz jedynie woka lub glębokiej, żeliwnej patelni z grubym dnem. Sekretem chrupiących składników dań z woka jest krótki czas smażenia w bardzo wysokiej temperaturze i na małej ilości oleju. Zwykła patelnia przypali nam więc całą potrawę.Wołowina po azjatycku ma złożony smak- danie jest pikantne, słone, z wyczuwalną słodyczą i kwaskowatością, jaką daje sok z limonki, to właśnie łączenie wielu smaków w jednym daniu sprawiło, że dania azjatyckie stały się tak popularne i lubiane na całym świecie.Przygotuj równie pyszny posiłek w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na ekspresowy ryż smażony z dodatkami, jest idealny na lunch i kolację. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić stir- fry z wołowiną i orzechami.
Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych to pomył na wyśmienity i prosty obiad. Wołowina dusza z marchewką, selerem i pietruszką w wytrawnym winie jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych.Poliki wołowe to jedno z najdelikatniejszych i pozbawionych tłuszczu kawałków wołowiny. Są bardzo aromatyczne, smaczne, a po przygotowaniu są mięsem tak miękkim, że rozpływają się w ustach. Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych, jak marchewki, pietruszki, selera i cebuli to przepyszne danie z wyczuwalnym aromatem wina wytrawnego i świeżego tymianku.Do polików wołowych podaj puree ziemniaczane lub ziemniaki pieczone w mundurkach, danie smakuje równie dobrze z kromką świeżej bagietki. Policzki przed duszeniem podsmaż na oleju na złoty kolor, oprósz je wyłącznie pieprzem. Sól zamknie pory w mięsie i spowoduje, że policzki nie będą miały pełnego smaku.Poliki wołowe smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na wołowinę w sosie grzybowym, podane na puree wyglądają i smakują jak z najlepszej restauracji.
Burgery wołowe z serem w środku to pomysł na wyśmienite danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Smażone na patelni grillowej mięso jest idealnie usmażone, a podane z świeżą bułką, musztardą, ketchupem i warzywami tworzy fenomenalne połączenie. Poznaj przepis na burgery wołowe z serem.Do burgerów możesz wykorzystać wołowinę mieloną, jednak najsmaczniejsze kotlety uzyskasz z samodzielnie mielonego mięsa wołowego bez kości, np. z polędwicy, pręgi, ligawy. Mięso zmiel dwukrotnie, następnie spulchnij je, wyrabiając ręcznie z dodatkiem oliwy z oliwek, w ten sposób otrzymasz idealne mięso.Kotlety przygotuj w nieco inny sposób: ważne są tutaj zioła, sos sojowy i starty ser żółty. Wszystkie składniki wymieszaj z wołowiną i uformuj kotlety, które usmaż następnie na patelni grillowej. Ser w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, a kotlety będą przepyszne i miękkie. Burgery wołowe przygotuj z warzywami i ulubionymi sosami, moja propozycja to sałata, ogórek, pomidor, cebula, musztarda i ketchup, czyli tradycyjny przepis, który wychodzi za każdym razem. Do burgerów przygotuj pieczone frytki z batatów, idealnie uzupełniają całe danie. Z wołowiny zrobisz również wyśmienite steki- tu poznasz przepis na steka z antrykotu z masłem ziołowym, będziesz zachwycony jest smakiem.
Kotlet z mięsa wołowego smażony to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów przygotowywanych z wieprzowiny i bułką tartą. Kotlety wołowe z czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na kotlet z mięsa wołowego, idealny na obiad.Kotlety z mięsa wołowego mielonego mają wyraźny smak, lekko chrupiącą skórkę, są soczyste i doskonale doprawione. Samo mięso mielone z wołowiny jest o wiele smaczniejsze niż wieprzowe i bardziej esencjonalne. Do kotletów możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, jednak gorąco polecam zmielić kawałek wołowiny samodzielnie w domu. Dwukrotnie mielona wołowina jest delikatna i bardzo aromatyczna i masz pewność, że mięso jest naprawdę świeże. Do kotletów doskonale sprawdzi się wołowina bez kości, jak ligawa, pręga, udziec. Kotlety z mięsa wołowego podaj z puree ziemniaczanym. Wołowina genialne komponuje się również z ogórkami kiszonymi, burakami tartymi i lekkimi surówkami warzywnymi. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić buraczki z chrzanem, idealne do obiadu.Z mięsa wołowego zrobisz również przepyszne zrazy wołowe, podaj je z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną, a wszyscy będą zachwyceni.
Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na pożywne i rozgrzewające danie obiadowe. Gęsta, aromatyczna zupa z mięsem, papryką, cukinią, marchewką i groszkiem to wyśmienite połączenie, które posmakuje każdemu. Poznaj prosty przepis na gulasz wołowy z warzywami, idealny na zimę.Gulasz wołowy z warzywami to pełne smaku danie, które przygotujesz w prosty sposób. Wołowina gotowana w bulionie wołowym z włoszczyzną, groszkiem i papryką jest bardzo delikatna, miękka i niezwykle aromatyczna. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki, która doda potrawie lekkości i świeżości.Warzywa przed dodaniem do bulionu podsmaż z przyprawami na oliwie, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak. Warzywa, podobnie jak mięso, będą idealnie miękkie i doprawione. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj również paprykę mieloną ostrą. Gulasz podaj z kromkami świeżego pieczywa, tak smakuje najlepiej.Wołowina doskonale łączy się z włoszczyzną i warzywami- tu poznasz przepis na wyśmienity, soczysty karczek wołowy pieczony z batatami, marchewką, pietruszką, idealny na drugie danie.
Wołowina w sosie chrzanowym to pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso gotowane z warzywami jest doskonale miękkie, sos chrzanowy natomiast idealnie łączy się z wołowiną, dodając jej ostrości i bardzo wyraźnego smaku. Poznaj przepis na wołowinę w sosie chrzanowym, idealną na obiad.Wołowina w sosie chrzanowym to proste danie, które przygotujesz w 2 godziny. Wystarczy, że ugotujesz aromatyczny wywar na mięsie z warzywami. Sos chrzanowy również zrobisz w kilka minut. Wołowinę w sosie chrzanowym podaj z włoszczyzną, z którą gotowało się mięso. Do wołowiny z warzywami w aromatycznym sosie podaję puree z brokuła lub ziemniaków, kluski śląskie lub ziemniaki tłuczone z koperkiem. Każda wersja podania smakuje wszystkim i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Wołowinę w sosie chrzanowym przygotujesz z polędwicy, pręgi, udźca wołowego. Mięso musi być bez kości, może mieć lekkie przerosty tłuszczu, które są nośnikiem smaku. Pamiętaj, że świeża i smaczna wołowina ma zawsze różowy, jasny kolor. Jeśli masz ochotę na wołowinę w orientalnym stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką i aromatycznym, ciemnym sosem na bazie sosu sojowego.
Dobry tatar powinien znaleźć się na każdej imprezie, jednak nie zawsze musi być wykonany z wołowiny. Pyszna wersja tego dania, na bazie śledzia z ostrymi papryczkami jalapeño, idealnie wkomponuje się do innych przekąsek i napojów podczas upojnego wieczoru. Niżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za wykonanie tatara ze śledzia. Tatar ze śledzia jest pyszną rybną wersją klasycznej i popularnej potrawy, która często wybierana jest przez największych mięsożerców. Poniższy przepis umożliwia przyrządzenie przekąski, która intensywnością smaku nie odbiega od oryginału.Odpowiada za to obecność ostrej papryczki jalapeño, marynowanej w octowej zalewie z czosnkiem i przyprawami. Tatar ze śledzia podaje się standardowo, ze świeżym chlebem oraz świeżo siekanymi ziołami.
Carpaccio wołowe to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Cienkie plastry świeżej wołowiny podane z rukolą, kaparami, oliwą i cytryną to potrawa serwowana w najlepszych restauracjach, możesz przygotować ją jednak samodzielnie, będzie równie smaczna. Poznaj przepis na carpaccio wołowe, czyli włoską przystawkę z surowej polędwicy wołowej.Polędwica wołowa to delikatne i smaczne mięso. Niezależnie od tego, czy przygotujesz z niej carpaccio, czy tatara, polędwica wołowa musi być najwyższej jakości i świeżości, ponieważ mięso w daniach podane jest zupełnie surowe. Tu poznasz przepis na tatara z kaparami, czyli pyszną przystawkę w stylu włoskim.Świeża polędwica wołowa ma ładny, różowy, intensywny kolor. Blado różowe lub miejscami nawet żółte mięso nie jest już pierwszej świeżości, a spożyte na surowo może wywołać między innymi groźne zatrucie pokarmowe.Włoskie carpaccio podaj z rukolą i kaparami, danie skrop oliwą i sokiem z cytryny, podaj z płatkami parmezanu i świeżą bagietką, a każdy będzie zachwycony wyjątkowym smakiem przystawki. Wyśmienite carpaccio przygotujesz również z łosia, możesz także zrobić go w wersji wegańskiej- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić carpaccio z buraka z gruszką i orzechami, czyli lekką i elegancką przystawkę.
Duszone mięso jest dobrym pomysłem na obiad. Mamy bowiem od razu sos doskonały do polania kaszy lub ziemniaków. Dziś zdradzimy wam, jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie. Tak naprawdę, by sos nabrał niezwykłego aromatu, wystarczy jeden trick. Dzięki niemu danie zachwyci każdego.Bitki można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jednak najpopularniejsze są wołowe, cielęce i wieprzowe. Przyrządzenie ich nie jest trudne, warto jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, dzięki której pyszne będą nie tylko bitki, ale też sos, w którym są zanurzone. Ważne jest bowiem, by po obsmażeniu bitek, na patelnię wlać trochę wody. Gdy połączy się ona z resztkami mięsa, tłuszczem i sokiem z mięsa, trzeba ją wlać do garnka z bitkami. W ten sposób zachowamy w daniu to, co najlepsze i przygotowany sos będzie bardzo aromatyczny.