Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wołowina

Wołowina

Policzki wołowe w winnym sosie
21.01.2022 01:00 Policzki wołowe w winnym sosie. Przepis krok po kroku

Policzki wołowe w sosie winnym to mięso rozpływające się w ustach. Policzki są miękkie, a sos winny z warzywami i ziołami nadaje im niezwykłego, pełnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na policzki wołowe w winnym sosie, czyli pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny.Policzki wołowe to bardzo delikatne mięso pozbawione tłuszczu i przerostów. Policzki mają miękkie włókna, dlatego też duszona wołowina w sosie jest doskonale miękka. Danie duś w czerwonym, wytrawnym winie, następnie w bulionie wołowym, aby wzmocnić smak i zrobić idealny sos.Policzki wymagają długiego duszenia, jednak warto poczekać 3 godziny, aby zjeść jedno z najlepszych dań na świecie. Do policzków przygotuj puree z pietruszki lub kalafiora. Podane na puree mięso w winnym sosie zachwyci wszystkich swoim wyglądem i przede wszystkim smakiem. Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli danie podobne do gulaszu w aromatycznym sosie.

Wołowina wellington
21.01.2022 01:00 Wołowina wellington - mamy kultowy, najlepszy przepis

Wołowina wellington to pomysł na wykwintny obiad w brytyjskim stylu. Polędwica pieczona między innymi w cieście francuskim zyskuje doskonały smak, jest niezwykle soczysta i wygląda bardzo elegancko. Poznaj przepis na wołowinę wellington.Wołowina wellington to tradycyjna potrawa brytyjska, przygotowywana głównie na Boże Narodzenie i większe uroczystości. Delikatna polędwica wołowa zawinięta w masę pieczarkową, szynkę parmeńską i ciasto francuskie to prawdziwy przysmak, który przygotujesz w prosty sposób. W daniu najważniejsza jest polędwica, musi być najwyższej jakości. Świeża i smaczna polędwica ma różowe mięso i jest pozbawiona łykowatych części i tłuszczu. Nie kupuj wołowiny, jeśli będzie mieć inny kolor, blado różowe lub żółtawe mięso to znak, że wołowina nie jest już pierwszej świeżości.Wołowinę wellington podaje się z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Całe danie wygląda niezwykle elegancko i smakuje obłędnie.Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie- tu poznasz przepis na pieczony cząber jagnięcy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem, jak z najlepszej restauracji.

Projekt bez tytułu - 2022-01-21T181001.640
21.01.2022 01:00 Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Gulasz jest dość prostym i pożywnym daniem. W czasie duszenia z mięsa wytwarza się pyszny sos, który jest doskonały do polania kaszy czy ziemniaków. Dziś powiemy wam, jakie mięso jest najlepsze do gulaszu, bo wcale nie jest tak, że z każdego wyjdzie idealna potrawa.Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Mięso wystarczy pokroić, obsmażyć, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Nieodzownym dodatkiem do gulaszu są przyprawy, często też warzywa. To one nadają mięsu ciekawszego smaku i aromatu.

Kotlet z wołowiny
20.01.2022 01:00 Kotlet z wołowiny. Pyszna propozycja obiadowa

Kotlet wołowy to świetny pomysł na obiad. Grillowane mięso czerwone smakuje doskonale, jest soczyste w środku i bardzo aromatyczne. Kotlety wołowe przygotujesz w prosty sposób z łopatki wołowej. Poznaj przepis na obłędny kotlet wołowy, lepszy niż tradycyjne mielone.Kotlety z wołowiny są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Grillowane na patelni grillowej są soczyste w środku i doskonałe w smaku. Kotlety wołowe podaj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub puree. Przygotuj również surówkę z pomidorów, warzywa blanszowane, szparagi lub buraki z chrzanem, a stworzysz doskonały obiad dla całej rodziny.Najsmaczniejsze kotlety wołowe uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek świeżej wołowiny bez kości, np. łopatki wołowej. Świeża łopatka musi mieć ładny, różowy kolor i mieć delikatne przerosty z tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Gotowe mięso mielone wołowe nie będzie miało już tak wyraźnego aromatu.Jeśli masz ochotę na duszoną wołowinę- tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli duszoną w winie i sosie własnym wołowinę o zniewalającym smaku i aromacie.

Wołowina po tajsku
19.01.2022 01:00 Niezwykły przepis na charakterną wołowinę po tajsku

Wołowina po tajsku z woka to pomysł na mięso w orientalnym stylu. Aromatyczna wołowina marynowana w sosie sojowym, blanszowane warzywa, sezam i gęsty sos ostrygowy to genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wołowinę po tajsku, jak z najlepszej restauracji. Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie w tajskim stylu? Przygotuj dla najbliższych wołowinę po tajsku, która zachwyci wszystkich swoim złożonym smakiem. Danie ma wyjątkowy, słodko-słony smak za sprawą sosu ostrygowego, który jest jednym z ważniejszych składników wołowiny po tajsku. Gotowanie w woku rządzi się swoimi prawami. Bardzo wysoka temperatura smażenia pozwala nam uzyskać w krótkim czasie doskonałe mięso i chrupiące, zblanszowane warzywa. Pamiętaj jednak, aby wszystkie składniki przygotować i pokroić wcześniej. Smażenie w woku musisz mieć pod kontrolą, aby nie spalić ani mięsa, ani warzyw.Wołowinę po tajsku podaj z sezamem i posiekanym szczypiorkiem, które zarówno ładnie udekorują całe danie, jak i dodadzą mu świeżej nuty. Wołowinę możesz podać jako samodzielne danie, możesz również wymieszać ją z makaronem jajecznym do smażenia w woku. Danie z woka możesz również przygotować z kurczakiem- tu poznasz przepis na stir- fry z kurczakiem, brokułami i marchewką, czyli równie szybkie i pyszne danie orientalnej kuchni.

Jak przyrządzić antrykot wołowy?
18.01.2022 01:00 Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis

Stek z antrykotu podany z domowym masłem ziołowym i ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na wyśmienity obiad lub kolację. Delikatna wołowina doprawiona czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Jak przyrządzić antrykot wołowy?Antrykot to jedno z najlepszych rodzajów mięsa wołowego, pochodzącego z tuszy. Antrykot ma delikatne włókna i przerosty tłuszczu, które pod wpływem smażenia stają się idealnym nośnikiem smaku. Stek z antrykotu uważany jest za prawdziwy przysmak na całym świecie.Stek z antrykotu dostaniesz w każdej dobrej restauracji, ale możesz też przyrządzić go samodzielnie, będzie równie smacznie. Do antrykotu koniecznie przygotuj również masło ziołowe. Samo mięso przed smażeniem oprósz solą i pieprzem i odstaw na 15-20 minut, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.Antrykot doskonale smakuje podany również z ziemniakami pieczonymi, szparagami, warzywami z pary. Możesz przygotować także lekko słodkie puree dyniowe, które świetnie połączy się z mięsem, rozmarynem i masełkiem pietruszkowym.Jeśli chcesz przygotować steka inaczej- tu poznasz przepis na stek wołowy w aromatycznym sosie béarnaise, czyli sosie z octu, wina, estragonu i wielu innych składników.

tatar
17.01.2022 01:00 Dlaczego tatar po czasie traci kolor?

Tatar, czyli inaczej befsztyk tatarski, dla jednych jest przysmakiem, inni nie wezmą go do ust. No cóż, surowe mięso nie dla wszystkich jest atrakcyjne. Nie można jednak odmówić tej potrawie smaku. Dziś damy wam kilka wskazówek, jak przygotować najlepszy befsztyk tatarski i powiemy, dlaczego tatar po pewnym czasie traci kolor. Każdy powinien pamiętać, że specjał należy jeść tego samego dnia, w którym go przygotowaliśmy. Wszystko dlatego, że zmielone mięso psuje się o wiele szybciej.Tatar to nic innego jak mocno rozdrobnione, surowe mięso, które łączy się z kilkoma dodatkami. Wśród nich jest oliwa z oliwek, żółtko i oczywiście przyprawy. Niektórzy dodają też posiekaną cebulę i ogórek konserwowy, inni podają je wyłącznie obok tatara. Tak naprawdę dodatki są rzeczą gustu. Przygotowanie tatara wydaje się więc być prostą sprawą. I rzeczywiście tak jest. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przestrzegając ich, potrawa nie tylko zachowa doskonały smak i apetyczny wygląd, ale przede wszystkim będzie dla nas bezpieczna.

Jak zrobić soczyste burgery wołowe?
17.01.2022 01:00 Jak zrobić soczyste burgery wołowe?

Burgery wołowe to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Bułka podana z idealnie przygotowanym i usmażonym mięsem, dodatkami i sosami smakuje rewelacyjnie. Jak zrobić soczyste burgery wołowe, jak z najlepszej burgerowni? Masz ochotę na wyśmienite burgery, ale nie wiesz, jak przygotować mięso, aby było idealnie miękkie, doprawione i usmażone? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie mięso jest idealne do burgerów wołowych, jak je przygotować, usmażyć i z jakimi dodatkami podać, aby stworzyć danie jak z najlepszej burgerowni.Przygotowanie kotletów wołowych do burgerów wymaga zachowania kilku zasad, aby nie były twarde i miały doskonały smak. Najważniejsze jest wyrabianie i smażenie. W burgerach nie może zabraknąć również warzyw i sosów. Do całego dania podaj frytki z batatów lub grube frytki belgijskie, są najlepszym dodatkiem do bułki z wołowiną.

Wołowina po burgundzku
11.01.2022 01:00 Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to prawdziwy przysmak kuchni francuskiej. Aromatyczna wołowina w mięsno-warzywnym sosie, podana z bagietką pszenną i czerwonym winem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wołowinę po burgundzku przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość. Poznaj przepis na wołowinę po burgundzku.Wołowina po burgundzku to jednogarnkowe i proste danie o doskonałym smaku i wyraźnym aromacie. Potrawa oryginalnie przygotowywana jest z polędwicy, jednak możesz zastąpić ją tańszą ligawą lub pręgą. Te części mięsa wołowego również są pozbawione kości i są bardzo delikatne.Wołowina jest jednym z najlepszych rodzajów mięs. Jest wyraźna w smaku, aromatyczna i przygotujesz z niej wiele pysznych dań dla całej rodziny, między innymi policzki wołowe, steki, dodasz do rosołu. Wołowina po burgundzku jest tak miękka i delikatna, że aż rozpływa się w ustach. Danie ugotuj na bulionie wołowym, który dodatkowo wzmocni jego smak.

Gulasz
03.01.2022 01:00 Prosty przepis na sycący gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy jest spełnieniem marzeń każdego fana mięsnych potraw o intensywnym smaku i dużych właściwościach sycących. Wystarczy już jedna miska, aby poczuć się pełnym po posiłku. Duża ilość wieprzowiny w gęstym sosie idealnie wpisuje się w rozgrzewający zimowy obiad po całym dniu pracy. Gulasz wieprzowy jest w Polsce bez wątpienia najpopularniejszym gulaszem. Łatwo dostępna wieprzowina, która jest uwielbiana przez Polaków, a także niewielki wysiłek konieczny do ugotowania gulaszu zachęca nas do częstego pichcenia tego dania. Aby gulasz stał się delikatny, a każdy kawałek mięsa rozpływał się w ustach, należy upewnić się, że kupiło się mięso dobrej jakości. Do gulaszu najlepiej sprawdza się łopatka czy karkówka - mają odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa, co nadaje im soczystości oraz pełni smaku.

Zrazy wołowe
31.12.2021 01:00 Jak zrobić miękkie i delikatne zrazy wołowe?

Wielu smakoszy nie może odmówić sobie delikatnego mięsa wołowego. Domowe zrazy są doskonałym pomysłem na sycący, niedzielny obiad, a podać je można na wiele sposobów. Spróbujcie i przekonajcie się, że wysiłek włożony w przygotowanie zaowocuje przepysznym daniem. Zrazy wyjdą idealnie, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na duszenie. Zrazy wołowe są dość pracochłonną potrawą, lecz smakują wyśmienicie. Soczyste mięsne kąski doskonale skomponują się z kapustą modrą lub buraczkami zasmażanymi. Podajcie do nich kaszę gryczaną lub kluski śląskie, a wasi goście będą zachwyceni.

Gulasz w kociołku z mięsem
30.12.2021 01:00 Gulasz w kociołku z mięsem - przepis na rozgrzewający obiad

Gulasz w kociołku z mięsem to pomysł na wyjątkowe, niecodziennie danie, idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Duszona nad ogniem wołowina z warzywami nabiera doskonałego smaku, jest miękka i rewelacyjnie doprawiona. Sprawdź, jak zrobić gulasz w kociołku z mięsem.Węgierski gulasz w kociołku z mięsem jest esencjonalnym, pożywnym daniem, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości swoim wyjątkowym, głębokim smakiem. Wystarczy, że zagospodarujesz odrobinę miejsca na ognisko i już możesz stać się mistrzem polowej kuchni. Kociołki szybko się nagrzewają, dlatego też przed duszeniem mięsa i ustawieniem go wyżej nad słabszym ogniem, co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj poziom wywaru, aby potrawa się nie przypaliła. Gulasz mięsny będzie najsmaczniejszy, kiedy przygotujesz go na domowym smalcu. Tłuszcz zwierzęcy ma wysoką temperaturę dymienia i jest bardzo aromatyczny, dlatego doskonale sprawdza się do przygotowywania tego typu dań. Kuchnia węgierska słynie z mięsnych, pożywnych dań. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepsze placki po węgiersku z mięsnym gulaszem.

flaczki
27.12.2021 01:00 Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem

Szukasz pomysłu na pożywną zupę w sam raz na chłodne dni? Może przygotujesz rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem? Z pewnością posmakują dorosłym, sprawdzą się na uroczystym obiedzie i domówce. Doskonale nadają się też do odgrzewania.Flaki to chyba najbardziej znana potrawa przyrządzana z żołądków. Ma ona specyficzny aromat i smak, o których stanowią nie tylko same podroby, ale też bulion i dodane do niego przyprawy. Flaczki dobrze jest przyprawić majerankiem, bo stają się wtedy lżej strawne. Doskonale pasuje też do nich imbir i ostra papryka. Dzięki nim zupa ta świetnie rozgrzewa.

Ile smażyć stek?
19.12.2021 01:00 Ile smażyć stek?

Stek wołowy z polędwicy, antrykotu czy rostbefu to jedno z najsmaczniejszych mięs, jest delikatny, aromatyczny i soczysty. Przygotowanie steka i jego smażenie wymaga zachowanie kilku zasad, aby mięso nie było twarde i spalone. Sprawdź, jak przygotować i jak i ile smażyć stek, aby był doskonały w smaku, jak z najlepszej restauracji.Wysokogatunkowa wołowina smażona na patelni grillowej to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsa. Nieumiejętne przygotowanie i smażenie steka skutkuje jednak spaleniem, a mięso zamiast soczyste i delikatne będzie twarde jak podeszwa buta.Steki wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, aby nabrało odpowiedniej temperatury. Mięso umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, aby nie pryskało podczas smażenia. Steki oprósz solą, jednak doprawianie pieprzem zostaw na później. Oprószenie mięsa pieprzem sprawi, że pieprz przypali się do patelni i zmieni smak wołowiny. Steki smakują doskonale z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, masłem czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na wykwintny obiad- tu poznasz przepis na steki wołowe z sosem bearnaise i szparagami.

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego
06.12.2021 01:00 Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy. W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.

flaczki w pomidorach
03.12.2021 01:00 Nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach

Flaczki są jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotuje się je na rosole, dodaje sporo warzyw i przypraw, dzięki którym zyskują głęboki smak. Dziś zapraszamy was na nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach. Są jeszcze pełniejsze smakowo i pożywniejsze, a do tego wartościowsze. Choć nie każdy skusi się na flaczki, to jednak ci, co już ich spróbowali, chętnie do nich wracają. Ta zupa z dodatkiem podrobów jest bowiem nie tylko pożywna, ale też smaczna. Dodatek pomidorów doskonale podkręca jej smak. Zupa staje się też gęściejsza, więc nie koniecznie potrzebuje już zasmażki. Także same plusy.

Sanepid wydał pilny komunikat
02.12.2021 01:00 Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Uwielbiany produkt znika ze sklepowych półek

Sanepid wydał wczoraj pilne ostrzeżenie. W jego wyniku uwielbiany produkt znika ze sklepowych półek. Chodzi o partię tatara wołowego, w którym wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Więcej szczegółów dowiecie się z naszego materiału. Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenia publiczne, tak często jak tylko wymaga tego sytuacja. Reaguje na informacje przekazane przez producentów, jednostki Inspekcji Weterynaryjnej czy oddziały Sanepidu odnośnie zagrożeń ze strony produktów spożywczych. Ma to na celu ustrzec jak największą część społeczeństwa, konsumentów przed szkodliwym działaniem takiej żywności.

Placki ziemniaczane po węgiersku
01.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku to pomysł na wyjątkowo pożywne i smaczne danie dla całej rodziny. Gęsty gulasz wołowy z delikatnymi, ale chrupiącymi placuszkami i śmietaną smakuje rewelacyjnie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.Placki ziemniaczane po węgiersku to świetna opcja obiadowa, która posmakuje nawet największym niejadkom i miłośnikom placków z cukrem. Gulasz ugotuj na wołowinie, aby miał mocny, mięsny smak i aromat. Do przygotowania gulaszu niezbędny będzie bulion warzywny lub drobiowy, najlepiej ugotowany dzień wcześniej.Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki zeszłoroczne, ponieważ zawierają więcej skrobi i nie będą wodniste. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B lub C, czyli mączne odmiany, takie jak Orlik, Sante, Irys. Placki ziemniaczane przygotowane z tych ziemniaków będą delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia.Placki ziemniaczane przygotuj również w niecodzienny sposób. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z grzybowym farszem, doskonałe na obiad i pożywną kolację.

Zupa gulaszowa z wołowiny
01.12.2021 01:00 Zupa gulaszowa z wołowiny - najlepszy przepis

Gęsta, pożywna, mięsna, aromatyczna, taka właśnie jest tradycyjna zupa gulaszowa z wołowiny. Przygotowanie tej pysznej potrawy nie jest czasochłonne, a całe danie ugotujesz w jednym garnku. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wołowiny, doskonałą na sycący obiad dla całej rodziny.Zupa gulaszowa z wołowiny jest tradycyjną, węgierską zupą o doskonałym, mięsnym smaku i wyjątkowym aromacie. Zupę cechuje duża ilość warzyw i przypraw. Papryka mielona i kmin odgrywa w daniu kluczową rolę, nadając gulaszowi doskonałego smaku. Zupę przygotuj z wołowiny bez kości, szczególnie polecam pręgę wołową.Zupa gulaszowa to proste, jednogarnkowe danie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Długie gotowanie wołowiny sprawia, że jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Do smażenia i gotowania nie dodawaj soli, ponieważ zamkniesz pory w mięsie i zupa nie nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Gulasz dopraw solą dopiero przez samym podaniem. Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie z gulaszem- tu poznasz przepis na idealne placki po węgiersku, miękkie i jednocześnie chrupiące.

Farsz na krokiety z mięsem i kapustą
29.11.2021 01:00 Farsz na krokiety z mięsem i kapustą

Co zrobić z mięsem z rosołu? To pytanie jest często zadawane na forach kulinarnych. Odpowiedź jest prosta- przygotuj pyszne krokiety z mięsem i kapustą kiszoną, które posmakują wszystkim domownikom. Krokiety to również świetny pomysł na świąteczne danie. Poznaj przepis na farsz na krokiety z mięsem i kapustą.Krokiety, niezależnie od tego, czy z farszem mięsnym, warzywnym, z grzybami, jajkiem, zawsze smakują doskonale i świetnie łączą się z barszczykiem czerwonym. Delikatne ciasto naleśnikowe z chrupiącą skórką i pysznym farszem to świetny pomysł na rodzinny obiad, a także na ciepły posiłek podczas świąt i większych uroczystości.Do przygotowania farszu na krokiety wykorzystaj mięso z rosołu. Rosół ugotuj na drobiu z kawałkiem wołowiny, ponieważ wtedy uzyskasz znacznie lepszy, pełniejszy smak. Z mięsa rosołowego przygotujesz również farsz do pierogów i klusek z mięsem.

Policzki wołowe przepis Okrasy
22.11.2021 01:00 Policzki wołowe przepis Okrasy - lepszych nie jadłeś

Policzki wołowe przepisu Okrasy to niezwykle delikatne mięso duszone z warzywami w czerwonym winie. Danie doprawione kardamonem, goździkami, cynamonem i rozmarynem ma niezwykły smak i aromat, a mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy.Policzki wołowe to pomysł na obiad jak z najlepszej restauracji. Policzki wołowe to danie bardzo wykwintne o wyraźnym smaku wina, warzyw i przypraw. Policzki są jednym z najdelikatniejszych mięs, ponieważ duszone w aromatycznym sosie wprost rozpływają się w ustach. Policzki w ciemnym, aromatycznym sosie, doskonale komponują się z ziemniaczanym puree, puree z dyni, kalafiora, marchewki oraz blanszowanymi warzywami. Policzki świetnie łączą się również z zasmażanymi buraczkami i chrzanem. Sekretem doskonale przygotowanych policzków jest długi proces duszenia w czerwonym winie dobrej jakości.

Farsz na krokiety z mięsem
21.11.2021 01:00 Farsz na krokiety z mięsem - zawsze wychodzi

Krokiety z mięsem są świetnym pomysłem na obiad lub kolację, a także jako danie podczas świąt, większej uroczystości rodzinnej lub wesela. Farsz do krokietów musi być odpowiednio przygotowany, aby był aromatyczny, delikatny i gęsty. Najlepszy farsz do krokietów z mięsem uzyskasz z połączenia drobiu i wołowiny. Sprawdź, jak przygotować farsz do krokietów z mięsem.Krokiety, czyli ciasto naleśnikowe z farszem w chrupiącej panierce, to wyjątkowo smaczne danie. Krokiety z kapustą i grzybami, ruskie, z warzywnym farszem, mięsem.. to, czym nadziejesz krokiety zależy wyłącznie od Ciebie. Wszystkie rodzaje krokietów łączą dwie rzeczy: delikatne, złociste ciasto i barszczyk czerwony, który jest niezbędny do tego typu dań. Przygotowanie farszu do krokietów z mięsem jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto zrobić go samodzielnie. Najlepszy farsz uzyskasz, kiedy zrobisz aromatyczny rosół z warzyw, mięsa drobiowego i kawałka wołowiny. Bulion koniecznie dopraw majerankiem. Marchewkę, seler i pietruszkę zmiel później razem z mięsem, następnie podlej odrobiną rosołu, a uzyskasz wilgotny, delikatny i genialny w smaku farsz do krokietów.

Zamrożone mięso
21.11.2021 01:00 Jak ekspresowo rozmrozić zmrożone na kość mięso?

Rozmrażanie mięsa z zamrażalnika jest czasochłonne, na co wiele osób nie ma zwyczajnie czasu. Najbezpieczniejszą formą rozmrażania jest zostawienie kawałka na talerzu w lodówce na całą noc, gdzie powoli uzyska wyższą temperaturę. Jeśli jednak spieszy ci się i nie możesz sobie pozwolić na całonocne czekanie, wykorzystaj mikrofalówkę. Mrożenie mięsa jest najlepszą formą konserwowania tego produktu. Bardzo niskie temperatury hamują rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu produkt nie zepsuje się nawet po wielu miesiącach przechowywania. Czasem zdarza się jednak, że zapomni się o wyjęciu mięsa z zamrażalnika przed gotowaniem obiadu, więc jest zamrożone na kość. Poniżej prezentujemy najlepsze metody na uratowanie głównego posiłku dnia, który będzie smaczny i bardzo pożywny.

Projekt bez tytułu - 2022-01-19T212038.716
19.11.2021 01:00 Idealny na zimę przepis na bigos z cudownym, słodkim dodatkiem

Bigos jest dobry na wiele okazji. Stawiamy go na świątecznym stole, serwujemy na uroczystościach, chętnie jadamy na co dzień. Doskonale syci i rozgrzewa. Dziś podamy wam babciny przepis na bigos, który jest idealny na zimę. Ugotujcie go w większych ilościach, bo szybko zniknie. Wielką zaletą bigosu jest to, że doskonale nadaje się do odgrzewania. Co więcej, im częściej go podgrzewamy, tym robi się smaczniejszy. Jego składniki bowiem coraz bardziej się przenikają, tworząc przepyszną całość. Ważnym elementem dania jest oczywiście suszona śliwka, która doskonale wpływa na smak bigosu. Ewentualnie możemy ją zastąpić rodzynkami.Bigos warto więc gotować nie tylko od święta. Jest to też dobre danie dla zabieganych. Jak ugotujesz go w weekend, rodzina może się nim cieszyć przez kilka dni. Wyjątkowy przepis na bigosSkładniki:1 kg kapusty kiszonejgarść suszonych grzybówpół niedużej główki kapusty świeżej2 cebule2 łyżki oleju1 kg mieszanych mięs, np. wieprzowiny, wołowiny20 dag kiełbasy10 dag suszonych śliwek3-4 listki laurowepo 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzukminekmajeraneksól, pieprz

kluski śląskie i zrazy
16.11.2021 01:00 Tradycyjny śląski obiad krok po kroku: rolada, kluski śląskie i modra kapusta

Jeśli marzy ci się posiłek z prawdziwego zdarzenia, przygotuj tradycyjny śląski obiad. Dziś powiemy ci jak krok po kroku przygotować wołową roladę, kluski śląskie i modrą kapustę. Ten ostatni składnik obiadu jest wręcz obowiązkowy, bo doskonale podkreśla smak całości. Kuchnia śląska obfituje w różne pyszności. Jednak trudno ją sobie wyobrazić bez tak sztandarowych dań, jak rolada, kluski śląskie i modra kapusta. Co więcej, te trzy potrawy doskonale ze sobą harmonizują i wzajemnie się dopełniają. Tworzą tym samym nierozerwalny zestaw. Przygotuj je według podanej kolejności, tak by nie wystygły kluski.

Zrazy wołowe - przygotowanie
13.11.2021 01:00 Niezawodny patent na kruche zrazy wołowe - już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Zrazy wołowe są potrawą, która spędza sen z powiek wielu smakoszom. Wystarczy bowiem jeden błąd, a mięso stanie się gumowate. Wołowina dobrze smakuje tylko wtedy, gdy jest krucha i soczysta. Będzie właśnie taka, jeśli gotowanie potrwa wystarczająco długo. Skorzystajcie z naszego przepisu i przygotujcie zrazy tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Niejednokrotnie polecaliśmy wam pyszne dania z wołowiny. Z tego mięsa można przygotować między innymi pyszne bitki czy wyjątkowo soczyste mielone. Zrazy znane są również jako rolada śląska. Tę tradycyjną potrawę obiadową, która podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą stanowi tzw. śląski obiad, przyrządza się właśnie z wołowiny. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia — zaskoczy was bogactwem smaku.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T131603.328
08.11.2021 01:00 Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u

Jeśli jesteście wielbicielami dawnych smaków albo po prostu czasami macie ochotę je sobie przypomnieć, mamy dla was niespodziankę. Zdradzimy wam dzisiaj patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u. Tak przygotowane danie będzie doskonałe na obiad. Tym zapomnianym daniem jest bryzol. Klasycznie robi się go z polędwicy wołowej. Mięso kroi się w plastry i rozbija. Potem oprósza mąką i smaży. Jednak w ciężkich czasach PRL-u ten wykwintny i drogi kawałek mięsa zastępowano zwykle inną częścią wołowiny. W sumie i dziś polędwica wołowa jest bardzo droga, warto więc skorzystać z patentu Tomasza Strzelczyka, autora vloga Oddasz Fartucha. W PRL-u bryzol zwykle robiono z gorszej jakości wołowego mięsa. Siekano je lub mielono, doprawiano, a potem uformowane kotlety oprószano mąką i smażono. Bryzol serwowano z pieczarkami podduszonymi z cebulą. Obowiązkowym dodatkiem były ziemniaki. Przypomnijmy sobie dzisiaj to danie.

szef kuchni w pracy
03.11.2021 01:00 Skandaliczna stawka dla kucharza w restauracji Nusr-Et

Jeśli myślicie, że szef drogiej restauracji zarabia niemało, to grubo się mylicie. Właśnie ukazało się ogłoszenie luksusowej, londyńskiej restauracji, w której to poszukują doświadczonego pracownika. Stawka, która jest oferowana dla kucharza w restauracji Nusr-Et, jest skandalicznie niska. Wynosi mniej więcej tyle, co cena ziemniaczanego purée znajdującego się w menu tego lokalu.Londyńska Nusr-Et należy do sieci restauracji, których właścicielem jest pochodzący z Turcji Nusret Gökçe. Kucharz ten i rzeźnik znany jest w mediach społecznościowych jako Salt Bae. Jego restauracje słyną z bardzo drogich steków i burgerów.