Kotlety mielone po niemiecku z dodatkiem szynki i mleka
Wariacje na temat kotletów mielonych nie mają końca. Można je przyrządzać na wiele sposobów, wystarczy odrobinę zaszaleć ze składnikami czy wprowadzić eksperymenty w wyborze mięsa. Mielone po niemiecku zaskakują soczystością i chrupkością. Dzięki dodaniu do nich mleka i szynki, smak nabiera zupełnie nowych wymiarów.
Mielone można zrobić właściwie ze wszystkiego, co mamy pod ręką, nawet z resztek po rosole. Powstało już bardzo wiele wersji tego klasycznego dania, po które sięgają osoby ceniące tradycyjne, swojskie potrawy.
Ciekawą konkurencją dla klasycznych polskich mielonych są na pewno kotlety po francusku. Jednak dla amatorzy nietypowych smaków, ceniący wielowymiarowe dania, na pewno docenią kotlety mielone po niemiecku. To gratka dla wszystkich mięsożernych łasuchów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co należy dodać do kotletów mielonych po niemiecku?
Kotlety mielone po niemiecku przygotowuje się z mięsa wołowego. Jego charakterystyczny smak podkreśla jednak cebula i natka pietruszki, ale również dość nietypowy dodatek - szynka.
By mięso było soczyste i miękkie ważne jest również dodanie odrobiny mleka. Smak i aromat podkręcą przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek.
Jak przygotować kotlety po niemiecku?
Do przygotowania kotletów po niemiecku potrzebujesz:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
100 g szynki
0,5 szklanki mleka
1 cebula
1 jajko
posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
gałka muszkatołowa
tymianek
pieprz i sól
Zacznij przygotowanie kotletów od obrania cebuli. Następnie drobno ją posiekaj i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Szynkę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do cebuli i pietruszki.
Do mieszanki dodaj bułkę tartą, mleko i jajko oraz przyprawy. Tak powstałą masę dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu uformuj niewielkie kotlety, które delikatnie skrop olejem. Piecz je w zależności od upodobania – na patelni lub w piekarniku.
Źródło: Canva (Tatiana Volgutowa, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl