Ten omlet smakuje jak uwielbiane ciasto. Robię go w kilka chwil, nie znam lepszego sposobu na śniadanie
Od pewnego czasu zajadam się jednym śniadaniem. Słodki posiłek na początek dnia jest dokładnie tym, co lubię. Dobrze znany omlet przygotowuję w wersji słodkiej z kilkoma pomysłowymi dodatkami. Dzięki temu jest sycący, a równocześnie smakuje jak popularny deser.
Słodki omlet na śniadanie rozpływa się w ustach
Tradycyjny omlet z jajek to prawdziwa klasyka kuchni. A gdyby tak zrobić go w zupełnie nowy sposób? Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, a uzyskamy zaskakujący rezultat. Nie ma niczego lepszego, niż śniadanie, które smakuje jak ciasto.
Omlet dzięki dodatkowi jabłek do złudzenia przypomina w smaku szarlotkę. Do tego jest bajecznie prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujesz do niego żadnych specjalnych składników, a większość z nich i tak masz już w kuchni. Koniecznie zrób ten niezwykły omlet i przekonaj się sama.
Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewałPrzepis na najlepsze śniadanie, czyli omlet z jabłkami
Składniki:
- 1 jajko
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Jak usmażyć omlet z jabłkami? Najlepsze śniadanie na słodko krok po kroku
Jajko na omlet wbij do miseczki. Dodaj do niego cukier wanilinowy oraz jogurt. Składniki starannie połącz na jednolitą masę.
Do miski dosyp mąkę. Jej ilość dostosuj do wielkości jajka oraz gęstości jogurtu. Składniki ponownie wymieszaj.
Jajko do omletu umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dorzuć je do miski z ciastem. Połącz całość.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wyłóż ciasto. Równomiernie rozłóż je na całej powierzchni patelni.
Omlet na śniadanie smaż na średnim ogniu na złocisty kolor. Powinno zająć to ok. 8-10 minut. W połowie smażenia przewróć omlet na drugą stronę. Przed podaniem udekoruj go cukrem pudrem. Z tym dodatkiem wytrawny omlet smakuje najlepiej. Błyskawiczne śniadanie z jajek bije na głowę klasyczną jajecznicę.