Smakosze.pl Przepisy Ten sernik robię bez grama masła i cukru. Lekki i puszysty jak chmurka
Fot. Canva/guy-ozenne

Ten sernik robię bez grama masła i cukru. Lekki i puszysty jak chmurka

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto do kawy? Koniecznie upiecz sernik według poniższego przepisu. Sernik zrobisz bez grama masła i cukru. Jest szybki w przygotowaniu, o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a także puszysty jak chmurka. Zachwyty gwarantowane!

Szybki sernik poleca się do kawy

Uwielbiam klasyczny sernik, jednak jest dość ciężkim i kalorycznym ciastem. Wszystko przez jego spód, a także masę, w której mamy masło i sporą ilość cukru . Do sernika często dodajemy również skórkę kandyzowaną, rodzynki, polewamy polewą czekoladową, co podbija jeszcze kaloryczność wypieku.

Odkąd znalazłam jednak ten przepis, sernik piekę nie tylko w święta i na większe uroczystości. Często podaję go do kawy w weekend. Rodzina go uwielbia, a jest prosty w przygotowaniu i o wiele lżejszy od tradycyjnej wersji. Można jeść bez wyrzutów sumienia.

sernik.jpg
Fot. Shutterstock/MrWinn
Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy

Przepis na lekki sernik

Do przygotowania sernika bez masła i cukru potrzebna będzie tortownica o średnicy 24 cm. Sernik jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wychodzi puszysty i delikatny. Sernik przygotowałam bez żadnego spodu. Tortownicę możesz wyłożyć np. biszkoptami.

Składniki:

  • 600 g skyru naturalnego
  • 200 g skyru waniliowego
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 120 g erytrytolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić sernik bez masła i cukru?

Białka oddziel od żółtek. Do miski przełóż żółtka, erytrytol, proszek do pieczenia i budyń. Miksuj chwilę, a następnie dodaj skyr naturalny i waniliowy. Mieszaj do połączenia składników. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół.

Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i rozprowadź ją równomiernie na blaszce. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut.

Po tym czasie uchyl lekko drzwi urządzenia i ostudź ciasto. Sernik podawaj, gdy całkowicie ostygnie, smacznego!

Polecamy również wyśmienite pączki oraz śnieżny puch , czyli ciasto w sam raz na zimę.

sernik.jpg
Fot. Shutterstock/Mila Bond
Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata
Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy