Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny
Śląskie danie z kiszonej kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Ugotowana kiszonka przesmażona z boczkiem i cebulą jest miękka, kwaskowata i pyszna. Potrawę koniecznie dopraw kminkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Zamiast bigosu ugotuj danie na bazie kiszonej kapusty z boczkiem
Śląska potrawa z kiszonej kapusty jest świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Jest pożywna, pyszna i przygotujesz ją o wiele szybciej. Wystarczy, że ugotujesz kapustę z marchewką i dodasz boczek, cebulę i przyprawy.
Przesmażoną, miękką już kiszoną kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Nie zapomnij również o zagęszczeniu potrawy. W tym celu dodaj bulion mięsny lub warzywny wymieszany z mąką i gotuj kilka minut.
Nie płucz kapusty przez gotowaniem, chyba, że jest naprawdę kwaśna. W przeciwnym razie straci swój charakterystyczny smak i aromat. Danie z kiszonej kapusty podawaj na ciepło z kromką świeżego pieczywa. Tak smakuje najlepiej.
Posiekaj i wsyp do syropu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroćPrzepis na kiszoną kapustę z boczkiem
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- marchewka
- duża cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- kminek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół szklanki bulionu
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól, pieprz
Śląskie danie przygotujesz błyskawicznie
Kapustę kiszoną odsącz i poszatkuj. Następnie przełóż do garnka. Dodaj startą na tarce marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Co jakiś czas przemieszaj, w razie potrzeby wlej więcej wody, żeby kapusta się nie przypaliła. Na patelni podsmaż pokrojony boczek, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Przygotowane produkty dodaj do miękkiej, odparowanej kapusty. Całość dokładnie wymieszaj, oprósz delikatnie kminkiem i smaż kilka minut. Bulion wymieszaj z mąką i wlej do garnka. Gotuj, aż zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z kiszonej kapusty ugotujesz wyśmienitą kwaśnicę. Przygotuj również żeberka pieczone z kiszonką według przepisu Ewy Wachowicz. Dania zachwycają smakiem.