Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.05.2023 21:23

Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny

kiszona kapusta zasmażana z boczkiem
Screen filmu pochodzi z kanału Tapenda- przepisy kulinarne na Youtube

Śląskie danie z kiszonej kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Ugotowana kiszonka przesmażona z boczkiem i cebulą jest miękka, kwaskowata i pyszna. Potrawę koniecznie dopraw kminkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Zamiast bigosu ugotuj danie na bazie kiszonej kapusty z boczkiem

Śląska potrawa z kiszonej kapusty jest świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Jest pożywna, pyszna i przygotujesz ją o wiele szybciej. Wystarczy, że ugotujesz kapustę z marchewką i dodasz boczek, cebulę i przyprawy. 

Przesmażoną, miękką już kiszoną kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Nie zapomnij również o zagęszczeniu potrawy. W tym celu dodaj bulion mięsny lub warzywny wymieszany z mąką i gotuj kilka minut.

Nie płucz kapusty przez gotowaniem, chyba, że jest naprawdę kwaśna. W przeciwnym razie straci swój charakterystyczny smak i aromat. Danie z kiszonej kapusty podawaj na ciepło z kromką świeżego pieczywa. Tak smakuje najlepiej. 

Posiekaj i wsyp do syropu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć

Przepis na kiszoną kapustę z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • marchewka
  • duża cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • kminek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół szklanki bulionu 
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Śląskie danie przygotujesz błyskawicznie

Kapustę kiszoną odsącz i poszatkuj. Następnie przełóż do garnka. Dodaj startą na tarce marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości.

Co jakiś czas przemieszaj, w razie potrzeby wlej więcej wody, żeby kapusta się nie przypaliła. Na patelni podsmaż pokrojony boczek, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Przygotowane produkty dodaj do miękkiej, odparowanej kapusty. Całość dokładnie wymieszaj, oprósz delikatnie kminkiem i smaż kilka minut. Bulion wymieszaj z mąką i wlej do garnka. Gotuj, aż zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z kiszonej kapusty ugotujesz wyśmienitą kwaśnicę. Przygotuj również żeberka pieczone z kiszonką według przepisu Ewy Wachowicz. Dania zachwycają smakiem.

kiszona kapusta.jpg
canva/ollo