Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Trick z 1910 roku na idealne ciasto na pierogi. 1 składnik ma kluczowe znaczenie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.06.2022 22:32

Trick z 1910 roku na idealne ciasto na pierogi. 1 składnik ma kluczowe znaczenie

Trick z 1910 roku na idealne ciasto na pierogi. 1 składnik ma kluczowe znaczenie
canva/woyzzeck

Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi z ulubionym farszem. Ciasto na pierogi z przepisu z 1920 roku wychodzi za każdym razem, jest niezwykle elastyczne i delikatne. Wystarczy dodać do niego odrobinę masła.

Domowe pierogi przygotowane według sprawdzonego, starego przepisu na ciasto smakują obłędnie. Danie jest dość czasochłonne, jednak wystarczy poprosić najbliższych o pomoc, a nie dość, że razem stworzycie wspaniałą potrawę, to miło spędzicie czas.

Pierogi są daniem bardzo uniwersalnym, które smakuje doskonale z każdym rodzajem farszu. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na pierogi z mięsem, z kapustą, czy na słodko, np. z truskawkami, musimy odpowiednio przygotować ciasto.

Ciasto na pierogi musi być dobrze wyrobione, elastyczne i gładkie. Musi być również dobrze rozwałkowane. Zbyt krótkie wyrabianie i rozwałkowywanie ciasta zepsuje najlepiej przygotowany farsz, ponieważ pierogi będą twarde i miejscami niedogotowane.

Przepis z 1910 roku na ciasto na pierogi

Składniki na ciasto na około 50 pierogów:

  • 500 g mąki pszennej

  • jajko

  • 1/4 kostki miękkiego masła

  • szczypta soli

  • szklanka ciepłej wody

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj sól, masło, jajko, następnie wlej wodę i wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Gdy ciasto będzie już plastyczne i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe, suche miejsce. Po tym czasie podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Z tak przygotowanego ciasta przygotujesz wyśmienite pierogi. Pierogi z truskawkami, podane z kwaśną śmietaną i cukrem smakują latem wyśmienicie. Część pierogów możesz zamrozić i cieszyć się ich smakiem również zimą.

Pierogi na słodko z truskawkami
canvaa/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl