Ugotuj ryż na patelni i dodaj drożdże. Gdy zobaczysz co z tego wyjdzie, przetrzesz oczy ze zdumienia
Ryż ma w kuchni wiele zastosowań. Gdy natrafiłam na przepis, w którym gotowało się go w patelni i mieszało z drożdżami, musiałam spróbować. Efekty wbiły mnie w fotel. Będziecie chcieli spróbować.
Ryż wykorzystany inaczej niż zwykle
Ryż dotychczas wykorzystywałam jako dodatek do obiadu. Czasami jeszcze przygotowywałam deser z owocami. Moje spojrzenie na ten produkt niedawno bardzo się zmieniło.
Wszystko za sprawą przepisu, którego autor postanowił ugotować ziarno na patelni i połączyć je z drożdżami. Receptura wydała mi się dziwna, ale postanowiłam spróbować. Co z tego wyszło? Zdradzam w dalszej części artykułu.
Już nigdy nie będę się męczyła z zawijaniem makowca. Znalazłam cudowny przepis, wyszło przepyszniePrzepis na przysmak z ryżem
Z ugotowanego ryżu w prosty sposób można przygotować chleb. Wystarczy, że po ugotowaniu i przestudzeniu połączymy go z klasycznym drożdżowym rozczynem. Potem już tylko trzeba bezie upiec wszystko w piekarniku.
Składniki:
- 400 ml wody
- 120 g ryżu
- 100 ml ciepłego mleka
- 10 g cukru
- 5 g soli
- 3 g drożdży instant
- 300 g mąki pszennej
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól w ilości do smaku
Lista potrzebnych produktów długa nie jest. Patelnia też nie jest niezbędna — mi pomogła w gotowaniu, bo nie miałam akurat pod ręką czystego garnka. Co zrobiłam z miękkim ryżem, opisuję w instrukcji poniżej.
Jak zrobić chleb z ryżu? Przepis jest bardzo prosty
Przygotowanie zaczynam od opłukania ryżu na sicie i wsypaniu go do posolonego wrzątku. Gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Potrwa to około 15 minut.
Zdejmuję naczynie z ryżem z kuchenki, ale go nie odkrywam. Odstawiam jeszcze na 10 minut. W ciepłym mleku rozprowadzam drożdże instant oraz cukier. Odstawiam na 10 minut. Letni ryż łączę z rozczynem i blenduję na gładką masę. Teraz dodaje sól oraz mąkę pszenną.
Wyrabiam, a na koniec dodaję oliwę z oliwek i jeszcze sprawnie zagniatam. Masę przykrywam i odstawiam na godzinę. Po tym czasie dzielę na 3 porcje, a z każdej formuję prostokąt.
Z prostokątów formuję rulony i toczę je po desce tak, aby uzyskać masę o zwężonych końcach. Wszystkie trzy chleby układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nacinam je delikatnie nożykiem po jednej ze stron. Przykrywam ściereczkę i ostawiam jeszcze na 25 minut. Po tym czasie piekę w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Jak podawać chleb z ryżu?
Do przyjemnego pieczywa ryżowego pasują rozmaite dodatki — zarówno te słodkie, jak i wytrawne. W moim domu jemy go po prostu z masłem i odrobiną soli. Na świeżo jest znakomity.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z udziałem ryżem. Sprawdźcie jak zrobić kultowy przysmak z jabłkami. Być może skusi was też dodanie ryżu do pysznej babcinej pomidorowej.