Ugotuj ziemniaki, dodaj szynkę i wbij jajka. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zrób go z szynki, ziemniaków i jajek. W kilka chwil powstanie danie, które z przyjemnością zje cała rodzina. Pyszna zapiekanka stanie się waszym kulinarnym hitem.
Prosta i smaczna zapiekanka dla każdego smakosza
Jeśli lubisz szybkie i proste dania, to koniecznie poznaj ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz zapiekankę z ziemniaków, jajek i szynki. Do tego odrobina parmezanu, przyprawy i w kilka chwil pyszny i pożywny obiad jest gotowy. Często korzystam z tego przepisu, bo danie stało się moim ulubionym obiadem.
Robię go w niedługim czasie ze składników, które zwykle mam w lodówce, a efekt po prostu zachwyca. Zapiekanka jest pożywana, bardzo smaczna i łatwa w przyrządzeniu. Moja rodzina zajada się nią i zawsze sięga po dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Opolanka Kasia w kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zamiast cebuli do barwienia jajek używam czegoś innego. Każdy w święta zazdrości mi takich pisanek Będziesz sadzić cebulę i pomidory? Musisz wiedzieć o tym nawozieJak zrobić zapiekankę z ziemniaków, jajek i szynki?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- ¼ kg szynki
- 4 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- oregano
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia ziemniaków w niedużą kostkę i ugotowania ich. Formę posmaruj masłem, a w miseczce wymieszaj parmezan z przyprawami. Ułóż część ugotowanych ziemniaków w formie, posyp je mieszanką parmezanu i dodaj pokrojoną szynkę.
Dołóż pozostałą część ziemniaków, posyp je mieszanką parmezanu i przypraw. Znów dodaj szynkę, a na wierzch dania wbij jajka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po upływie tego czasu danie możesz podawać.
Zapiekanka, która smakuje i syci
Zapiekanka jest pyszna, kremowa w smaku i bardzo pożywna. Ścięte jajka na wierzch dodają jej apetycznego wyglądu. Danie jest rewelacyjne, proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Taki obiad zrobimy ze składników, które przeważnie mamy w lodówce.
Wystarczy niewiele czasu, by zrobić pożywne danie, które u mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem. Robię je często, a rodzina je uwielbia. Dlatego polecam każdemu ten znakomity przepis. Pisaliśmy o majonezie zamiast czekolady dla krwiodawców w Krakowie. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem.
Źródło: YouTube/OpolankaKasia
Zdjęcia: screen YouTube/OpolankaKasia