Smakosze.pl

YT/Bravo Chef!

W ten sposób pozbędziesz się z karpia wszystkich ości. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie, jak pozbyć się ości z karpia? Jedna metoda jest bardzo prosta i skuteczna. Wyjaśniam jaki patent od lat służy mi podczas przyrządzania tradycyjnej ryby.  

Przygotowanie karpia może być proste

Karp pojawi się na wielu świątecznych stołach. W wielu domach jednak bolączka są obecne w rybie ości. U mnie w rodzinie znaliśmy ten problem tylko ze słyszenia.

Mój dziadek miał prosty sposób na poradzenie sobie z tą „zemstą ryby”, bo tak właśnie nazywał ości. Kiedyś pokazał mi, w czym tkwi sekret udanego dania z karpia. Okazało się, że wystarczy go odpowiednio przeciąć.

Usuwanie łuski z karpia.jpg
YT/Bravo Chef!
Kotlety mielone na nowo

Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych

CZYTAJ DALEJ

Technika krojenia karpia

Byłam zaskoczona, jak wiele może ułatwić wybranie odpowiedniego miejsca cięcia ryby. Dziadek zawsze zaczynał od jej grzbietu i starannie dobierając kąt przyłożenia noża, sukcesywnie odcinał mięso ze skórą od części szkieletowej. 

Zaobserwowałam, że wykonywał w zasadzie tylko dwa ciecia — po jednym na każdy bok ryby. Z obu uzyskanych filetów już z łatwością wyjmował ości. Wcześniej jeszcze usuwał łuski oraz głowę i w kwadrans miał już mięso do dań.

Jak podawać karpia?

Najpopularniejsza jest oczywiście wersja w panierce, smażona na patelni. Niektórzy też decydują się na jego upieczenie po uprzednim zamarynowaniu w przyprawach.

Sprawdzony przepis znajdziecie też na naszej stronie. Ryba jest wyrazista i wcale nie aż tak tłusta, mimo iż stawiamy w nim jednak na smażenie. W tym artykule natomiast wyjaśniamy, dlaczego warto namoczyć ją mleku .

filet z karpia.jpg
YT/Bravo Chef!
Parówka pod mikroskopem

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

CZYTAJ DALEJ
Bigos z chrzanem

Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >