Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Halloween podam „Paluchy wiedźmy”. Ten deser będzie hitem imprezy

W tym roku na Halloween podam „Paluchy wiedźmy”. Ten deser będzie hitem imprezy

Ciastka paluchy wiedźmy
canva/Natalia Saudi

Na Halloween warto przygotować nieszablonowy deser. Nie trzeba jednak spędzać połowy dnia w kuchni, by osiągnąć spektakularne efekty. Ciasteczka paluchy wiedźmy zrobicie w mniej niż godzinę.
 

Słodycze na Halloween mogą być proste

Słodkie menu na Halloween nie musi kończyć się na babeczkach lub serniku dekorowanych pajęczyną z polewy czekoladowej czy cukrowymi elementami przypominającymi dynię, duchy lub nietoperze.

Można puścić wodze fantazji i jednocześnie przygotować prostszy deser. Przepis nie wymaga wprawy w malowaniu wzorów, ani innych skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Zrobimy banalne, ale niesamowicie smaczne ciasteczka.

Ciastka paluchy wiedźmy przed pieczeniem.jpg
canva/TPROduction
Wachowicz wrzuca do krupniku sekretny składnik. Ten aromat jest nie do podrobienia

Pyszne paluchy wiedźmy ożywią Halloween

Deser na Halloween nie musi być skomplikowany. Z kruchego ciasta i migdałów można zrobić pyszne i oddające charakter święta ciasteczka. Z pewnością zachwycą wasze dzieci oraz wnuki.

Składniki:

  • 225 g niesolonego masła
  • 425 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 85 g całych migdałów bez skórki

Z kilku produktów w krótkim czasie przygotujemy efektowne, a przede wszystkim smaczne ciasteczka, które zachwycą także dorosłych. W dalszej części artykułu dowiecie się co należy zrobić, by móc się cieszyć ich smakiem.

Jak przygotować paluchy wiedźmy? Ciastka są idealne na Halloween

Zaczynam od przesiania mąki pszennej i proszku do pieczenia do większej miski. Dodaję cukier puder, szczyptę soli, jajko oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrabiam, aż uzyskam jednolitą masę. Zawijam ją w folię spożywczą i przenoszę do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie z masy odrywam kawałki, które formuję w niezbyt cienkie paski, przypominające palce. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Koniec każdego palucha dekoruję migdałem — będzie imitował paznokieć.

Robię też delikatne nacięcia na 2/5 i 4/5 długości ciasta, żeby słodycz po upieczeniu jeszcze bardziej przypominała ludzkie palce. Ciastka piekę przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak podać paluchy wiedźmy?

Do ciastek warto zaserwować dżem w kolorze czerwonym, a więc truskawkowy, wiśniowy lub malinowy. Będzie przypominał krew, świetnie wpasowując się w klimat Halloween.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciastka. Spróbujcie koniecznie pysznych serduszek, które sprawdzą się nie tylko w Walentynki. Być może skuszą was też kultowe ciastka z maszynki.

Podanie ciastek paluchy wiedźmy.jpg
canva/og-vision