W tym roku na Halloween podam „Paluchy wiedźmy”. Ten deser będzie hitem imprezy
Na Halloween warto przygotować nieszablonowy deser. Nie trzeba jednak spędzać połowy dnia w kuchni, by osiągnąć spektakularne efekty. Ciasteczka paluchy wiedźmy zrobicie w mniej niż godzinę.
Słodycze na Halloween mogą być proste
Słodkie menu na Halloween nie musi kończyć się na babeczkach lub serniku dekorowanych pajęczyną z polewy czekoladowej czy cukrowymi elementami przypominającymi dynię, duchy lub nietoperze.
Można puścić wodze fantazji i jednocześnie przygotować prostszy deser. Przepis nie wymaga wprawy w malowaniu wzorów, ani innych skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Zrobimy banalne, ale niesamowicie smaczne ciasteczka.
Wachowicz wrzuca do krupniku sekretny składnik. Ten aromat jest nie do podrobieniaPyszne paluchy wiedźmy ożywią Halloween
Deser na Halloween nie musi być skomplikowany. Z kruchego ciasta i migdałów można zrobić pyszne i oddające charakter święta ciasteczka. Z pewnością zachwycą wasze dzieci oraz wnuki.
Składniki:
- 225 g niesolonego masła
- 425 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 85 g całych migdałów bez skórki
Z kilku produktów w krótkim czasie przygotujemy efektowne, a przede wszystkim smaczne ciasteczka, które zachwycą także dorosłych. W dalszej części artykułu dowiecie się co należy zrobić, by móc się cieszyć ich smakiem.
Jak przygotować paluchy wiedźmy? Ciastka są idealne na Halloween
Zaczynam od przesiania mąki pszennej i proszku do pieczenia do większej miski. Dodaję cukier puder, szczyptę soli, jajko oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrabiam, aż uzyskam jednolitą masę. Zawijam ją w folię spożywczą i przenoszę do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie z masy odrywam kawałki, które formuję w niezbyt cienkie paski, przypominające palce. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Koniec każdego palucha dekoruję migdałem — będzie imitował paznokieć.
Robię też delikatne nacięcia na 2/5 i 4/5 długości ciasta, żeby słodycz po upieczeniu jeszcze bardziej przypominała ludzkie palce. Ciastka piekę przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podać paluchy wiedźmy?
Do ciastek warto zaserwować dżem w kolorze czerwonym, a więc truskawkowy, wiśniowy lub malinowy. Będzie przypominał krew, świetnie wpasowując się w klimat Halloween.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciastka. Spróbujcie koniecznie pysznych serduszek, które sprawdzą się nie tylko w Walentynki. Być może skuszą was też kultowe ciastka z maszynki.