W tym roku na Wszystkich Świętych zrobię sałatkę jarzynową inaczej niż zwykle. Ten składnik podkręci jej smak
Klasyczną jarzynową warto czasem odmienić. Na 1 listopada podam rodzinie wersję, jakiej się nie spodziewają. Warzywa upiekę i dodam jeszcze jeden nietypowy składnik. Będzie pysznie.
Sałatkę jarzynową warto urozmaicić
Choć fanów klasyki w moim domu nie brakuje, wszyscy zgodzili się, że można czasem poeksperymentować. Jarzynową wiele osób wzbogaca o jabłko czy groszek.
Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie, by mogło w niej zabraknąć cebuli. Inni zamiast niej stawiają na pora. W mojej kompozycji nie zabraknie też pysznego jesiennego warzywa.
Moi bliscy non stop proszą mnie o tę szarlotkę. Do jej zrobienia nie potrzebuję nawet piekarnikaPrzepis na sałatkę jarzynową z dynią
Klasyczne przepisy na sałatkę z gotowanych warzyw bledną przy tej recepturze. Warzywa korzeniowe upieczemy, dzięki czemu będą miały głęboki i bogaty smak, idealnie zgrywający się ze słodyczą i kremowością dyni hokkaido. Sos z jogurtu i musztardy dopełni całości.
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 średnia marchew
- 1 nieduża pietruszka
- biała część małego pora
- 120 g kukurydzy z puszki
- 200 g dyni, najlepiej hokkaido
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Składniki na jarzynową są nietuzinkowe, ale razem smakują fantastycznie. Całość jet prosta w wykonaniu i bardzo lekka. Warto się przekonać.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Jak zrobić pyszną sałatkę jarzynową? Stawiam na dynię
Przygotowanie rozpoczynam od gotowania jajek na twardo. Myję kurzy nabiał, wkładam go do garnka i zalewam zimną wodą. Doprowadzam wszystko do wrzenia i przyrządzam przez 8 minut. Po tym czasie studzę, pozbawiam skorupki i kroję w kostkę.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dynię, marchew i pietruszkę obieram ze skórki. Pietruszkę i marchew smaruję odrobiną oleju i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Dynię kroję w niedużą kostkę. Także pokrywam tłuszczem i przenoszę na blachę. Warzywa piekę przez 30 minut. Studzę. Marchew i pietruszkę kroję jeszcze w kostkę. Kukurydzę odcedzam z zalewy, a pora płuczę i kroję w półtalarki.
Przelewam wrzątkiem, by nieco zmiękł. Wszystkie składniki przenoszę do większej miski. Jogurt naturalny łączę z musztardą i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Sos mieszam z sałatką jarzynową.
Jak podać sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa świetnie smakuje po lekkim schłodzeniu. Koniecznie zjedzcie ją z pieczywem, które sprawi, że będzie bardziej sycąca. Szczególnie polecam żytni chleb razowy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatkę jarzynową. Sprawdźcie koniecznie propozycję Magdy Gessler z dodatkiem marynowanych grzybów. Być może skusi was też sałatka jarzynowa z dodatkiem musu z jabłka.