Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wszystkich Świętych zrobię sałatkę jarzynową inaczej niż zwykle. Ten składnik podkręci jej smak

W tym roku na Wszystkich Świętych zrobię sałatkę jarzynową inaczej niż zwykle. Ten składnik podkręci jej smak

Sałatka jarzynowa z dynią
Wikimedia Commmons/ Silar, CC BY-SA 3.0

Klasyczną jarzynową warto czasem odmienić. Na 1 listopada podam rodzinie wersję, jakiej się nie spodziewają. Warzywa upiekę i dodam jeszcze jeden nietypowy składnik. Będzie pysznie.

Sałatkę jarzynową warto urozmaicić

Choć fanów klasyki w moim domu nie brakuje, wszyscy zgodzili się, że można czasem poeksperymentować. Jarzynową wiele osób wzbogaca o jabłko czy groszek.

Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie, by mogło w niej zabraknąć cebuli. Inni zamiast niej stawiają na pora. W mojej kompozycji nie zabraknie też pysznego jesiennego warzywa.

Marchew do sałatki jarzynowej nie może być zbyt drobna.jpg
canva/papkin
Moi bliscy non stop proszą mnie o tę szarlotkę. Do jej zrobienia nie potrzebuję nawet piekarnika

Przepis na sałatkę jarzynową z dynią

Klasyczne przepisy na sałatkę z gotowanych warzyw bledną przy tej recepturze. Warzywa korzeniowe upieczemy, dzięki czemu będą miały głęboki i bogaty smak, idealnie zgrywający się ze słodyczą i kremowością dyni hokkaido. Sos z jogurtu i musztardy dopełni całości.

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 średnia marchew
  • 1 nieduża pietruszka
  • biała część małego pora
  • 120 g kukurydzy z puszki
  • 200 g dyni, najlepiej hokkaido
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy

Składniki na jarzynową są nietuzinkowe, ale razem smakują fantastycznie. Całość jet prosta w wykonaniu i bardzo lekka. Warto się przekonać.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak zrobić pyszną sałatkę jarzynową? Stawiam na dynię

Przygotowanie rozpoczynam od gotowania jajek na twardo. Myję kurzy nabiał, wkładam go do garnka i zalewam zimną wodą. Doprowadzam wszystko do wrzenia i przyrządzam przez 8 minut. Po tym czasie studzę, pozbawiam skorupki i kroję w kostkę.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dynię, marchew i pietruszkę obieram ze skórki. Pietruszkę i marchew smaruję odrobiną oleju i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Dynię kroję w niedużą kostkę. Także pokrywam tłuszczem i przenoszę na blachę. Warzywa piekę przez 30 minut. Studzę. Marchew i pietruszkę kroję jeszcze w kostkę. Kukurydzę odcedzam z zalewy, a pora płuczę i kroję w półtalarki.

Przelewam wrzątkiem, by nieco zmiękł. Wszystkie składniki przenoszę do większej miski. Jogurt naturalny łączę z musztardą i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Sos mieszam z sałatką jarzynową.

Jak podać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa świetnie smakuje po lekkim schłodzeniu. Koniecznie zjedzcie ją z pieczywem, które sprawi, że będzie bardziej sycąca. Szczególnie polecam żytni chleb razowy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatkę jarzynową. Sprawdźcie koniecznie propozycję Magdy Gessler z dodatkiem marynowanych grzybów. Być może skusi was też sałatka jarzynowa z dodatkiem musu z jabłka.

Podanie sałatki jarzynowej.jpg
canva/Miguel Fernandez Castro