Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłam tak dobrych placków ziemniaczanych. Wersja z tym dodatkiem to prawdziwy hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.10.2023 14:03

W życiu nie jadłam tak dobrych placków ziemniaczanych. Wersja z tym dodatkiem to prawdziwy hit

placki ziemniaczane
YouTube/@KuchniaMarioli

Czy lubicie placki ziemniaczane? Ja je uwielbiam! Odkąd przyrządzam to danie z pysznym i zdrowym dodatkiem, to nie potrafię sobie odmówić kolejnej porcji placków ziemniaczanych. Są tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać od podzielenia się przepisem.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną kuszą smakiem

Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Niektórzy jedzą je bez dodatków, albo podają je z mięsem, czy sosem grzybowym. Część smakoszy je również wersję na słodko. Jednak ja przyrządzam placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty.

Są obłędnie pyszne i w moim domu stały się już kulinarnym hitem. Podaję je na obiad, ale też są dobre na kolacje. Zróbcie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. To istne niebo w gębie. 

placki ziemniaczane
YouTube/@KuchniaMarioli
Co roku na Wszystkich Świętych robię takie gołąbki. Goście je uwielbiają, wszystko przez 1 sztuczkę

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki i cebule obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na durszlak, żeby je odsączyć. Kapustę kiszona odciskamy z nadmiaru soku. Siekamy ją i dodajemy do miski z ziemniakami i cebulą. 

Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wyrabiamy masę na placki. Wykładamy ją łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. 

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak podawać placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Tak przyrządzone placki możemy podać ze śmietaną. Posypane koperkiem będą smakować wyśmienicie. Możemy też serwować je z mięsem w sosie, albo z samym sosem grzybowym. Do takiego dania pasuje też ulubiona surówka.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są daniem, które warto przygotować na obiad. Smak kapusty kiszonej nadaje wyrazistości. Każdy kto ich skosztuje prosi o dokładkę. Polecam to danie, bo rozpływa się w ustach. Pisaliśmy, co robić, by placki nie ciemniały. Podawaliśmy przepis na placki z 2 rodzajów ziemniaków. 

placki
V