W życiu nie jadłam tak dobrych placków ziemniaczanych. Wersja z tym dodatkiem to prawdziwy hit
Czy lubicie placki ziemniaczane? Ja je uwielbiam! Odkąd przyrządzam to danie z pysznym i zdrowym dodatkiem, to nie potrafię sobie odmówić kolejnej porcji placków ziemniaczanych. Są tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać od podzielenia się przepisem.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną kuszą smakiem
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Niektórzy jedzą je bez dodatków, albo podają je z mięsem, czy sosem grzybowym. Część smakoszy je również wersję na słodko. Jednak ja przyrządzam placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty.
Są obłędnie pyszne i w moim domu stały się już kulinarnym hitem. Podaję je na obiad, ale też są dobre na kolacje. Zróbcie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. To istne niebo w gębie.
Co roku na Wszystkich Świętych robię takie gołąbki. Goście je uwielbiają, wszystko przez 1 sztuczkęJak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki i cebule obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na durszlak, żeby je odsączyć. Kapustę kiszona odciskamy z nadmiaru soku. Siekamy ją i dodajemy do miski z ziemniakami i cebulą.
Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wyrabiamy masę na placki. Wykładamy ją łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Jak podawać placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?
Tak przyrządzone placki możemy podać ze śmietaną. Posypane koperkiem będą smakować wyśmienicie. Możemy też serwować je z mięsem w sosie, albo z samym sosem grzybowym. Do takiego dania pasuje też ulubiona surówka.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są daniem, które warto przygotować na obiad. Smak kapusty kiszonej nadaje wyrazistości. Każdy kto ich skosztuje prosi o dokładkę. Polecam to danie, bo rozpływa się w ustach. Pisaliśmy, co robić, by placki nie ciemniały. Podawaliśmy przepis na placki z 2 rodzajów ziemniaków.