Smakosze.pl

YouTube/@foodandwine

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej

21 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajka są ważnym elementem naszej diety. Jemy je na miękko, podajemy na twardo i robimy jajecznicę. Jednak jak szybko obrać jajko? Jest na to sprawdzony i błyskawiczny sposób. Dzięki niemu obierzesz jajko nawet w 3 sekundy.

Jajko, czyli zdrowe śniadanie

Wiele osób wybiera na śniadanie właśnie jajka. Są one zdrowe, szybkie w przygotowaniu i możemy podawać je na różne sposoby. Poza walorami smakowymi jajka naszpikowane są witaminami. Ich jedzenie dostarczy nam witamin: A, D, E, K oraz witamin z grupy B. 

Jedzenie jajek sprawia, że jesteśmy syci i rzadziej po takim posiłku sięgamy po niezdrowe przekąski. Dlatego jajka powinny jeść osoby, którym zależy nie tylko na zdrowiu, ale też na zgrabnej sylwetce. Jednak zdarza się, że obieranie jajek zajmuje nam sporo czasu. W jaki sposób obrać szybko jajka? Potrzebujesz do tego łyżki.

obieranie jajka
YouTube/@foodandwine
surówka na odporność

W sezonie zawsze przygotowuję tę surówkę na odporność. Ma mnóstwo witamin i smakuje lepiej, niż w restauracji

CZYTAJ DALEJ

Jak błyskawicznie obrać jajko?

Najpierw jajka gotujemy, a następnie przychodzi czas na ich obieranie. To nie zawsze przebiega szybko i bezproblemowo. Co zrobić, żeby szybko obrać jajko? W tym celu potrzebujemy oczywiście jajko i łyżkę. 

Stukamy jajkiem o blat stołu lub deskę do krojenia. Zdejmujemy kawałek zbitej skorupki z jajka i łyżeczkę wkładamy pod skorupkę, która została na jajku. Podważmy nią skorupkę i przesuwamy tak łyżeczką dookoła jajka. Skorupka po chwili odchodzi w całości. 

Sposób na jajko, czyli użyj łyżki

Ten prosty sposób sprawi, że bardzo szybko pozbędziemy się skorupki. Właściwie zdejmiemy ją w całości z jajka. Nie musimy już obierać, sprawdzać, czy nie zostały resztki skorupek. Wszystko dlatego, że sposób z łyżką powoduje zdjęcie w całości skorupki.

Gdy zależy nam na czasie, warto sięgnąć po ten patent. Odkąd go poznałam, już zawsze w ten sposób obieram jajka. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał. Polecam paten z łyżką do obierania jajek. Pisaliśmy jak z robić kolację z jajka i pomidora. Radziliśmy, by wypróbować sposób na żółtko z plastikową butelką.  

obieranie jajka
YouTube/@foodandwine

Źródło: YouTube/@foodandwine

przygotowanie naparu

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu

CZYTAJ DALEJ
Najlepszy domowy dżem

Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >