Weź truskawki, żółtko i śmietankę. Ten obłędny krem przygotujesz w 10 minut
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/1920/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
Nie wiesz już, co zrobić z truskawkami? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego wyborny krem. Jest o wiele lepszy niż inne, letnie desery, więc na pewno zachwyci twoich domowników. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Wypróbuj sposób, a będziesz robiła go bardzo często.
Truskawki w nowym wydaniu
Truskawki to jeden z lepszych sezonowych owoców. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także mnogością rzeczy, jakie możesz z nich zrobić. Są to szczególnie desery w postaci ciast, ale także kompot i jak się okazuje także coś jeszcze.
Bez problemu i w zaledwie kilka minut przyrządzisz z nich wyborny krem. Jest lekki, a po schłodzeniu orzeźwia lepiej niż lody. Zrobisz go raz, a rodzina będzie błagać cię, abyś przygotowywała je przez cały sezon truskawkowy. Dokładny przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
![blendowanie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_d733ed421a.jpg)
Tylko trzy składniki
Deser oprócz smaku i prostoty ma także inną zaletę. Przygotowuje się go z minimalnej ilości składników. Do najważniejszych oczywiście należą truskawki. Wybierz te najbardziej dojrzałe i najświeższe, wtedy krem wyjdzie idealny. Resztę produktów poznasz, sprawdzają poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Najlepsze jedzenie tutaj, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 200 g truskawek
- 1 żółtko
- 200 ml schłodzonej śmietany 33%
- 80 g cukru
- 25 g skrobii kukurydzianej
Przepis na krem z truskawek
Umyte truskawki przekrój na pół i przełóż do garnka. Zblenduj je na jednolitą pulpę. Następnie wbij żółtko i za pomocą trzepaczki połącz je z innymi składnikami. Wsyp cukier oraz skrobię kukurydzianą. Ponownie wymieszaj ze sobą składniki.
Przestaw garnek na kuchenkę i podgrzej jego zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zaprzestań gotowania i przełóż ją do miski. Do drugiego naczynia wlej śmietankę i za pomocą miksera ubij ją na sztywno. Na koniec dodaj truskawkową masę i mikserem połącz składniki. Krem przełóż do pucharków, jego wierzch możesz ozdobić owocami i gotowe. Najlepiej smakuje podawany prosto z lodówki. Sprawdź przepis na domowe bułki maślane oraz zobacz, co zrobić z mięsem z rosołu.
![krem.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/krem_bafeb03a3f.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_kuron_2dfe545afa.jpg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![Ogórek melonowy](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_28_T113105_233_7da1afc3cf.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)