Wlewasz wodę z kranu do ogórków kiszonych? Mały błąd i będą do wyrzucenia
Wiele ludzi do zalewania ogórków kiszonych używają wody z kranu. Takie postępowanie może skutkować nieodwracalną katastrofą. Złej jakości woda sprawi, że cała partia kiszonek nadawać się będzie do kosza. Poniżej podpowiadamy, jak uzdatnić kranówkę, by nadawała się do przetworów.
Tajemnica smacznych ogórków kiszonych tkwi w użytej wodzie
Najlepsze ogórki kiszone to te twarde, jędrne i chrupiące. Podczas jedzenia zachwycają bogatym aromatem. Aby osiągnąć taki efekt, ogromnie ważny jest dobór odpowiednich składników. Nie bez znaczenia pozostaje również właściwe przygotowanie ogórków.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważna w procesie kiszenia jest woda. Musi ona być naprawdę dobrej jakości. W przeciwnym wypadku ogórku wyjdą miękkie i nijakie. Poniżej podpowiadamy najważniejsze zasady nastawiania idealnych ogórków kiszonych.
Stosował 2 zasady i schudł 21 kg. Apoloniusza Tajnera trudno wręcz poznaćCzy zwykła kranówka nadaje się do ogórków kiszonych?
Najlepsze ogórki kiszone wychodzą z wody źródlanej. Idealnie, jeśli jest ona surowa, nieprzegotowana. Właśnie w takiej kiszonki przechowują się najlepiej. Woda ze źródła gwarantuje też ich pełny, naturalny smak.
Nie każdy ma jednak do wody źródlanej dostęp. Wtedy można zastąpić ją zwyczajną kranówką. Pamiętaj jednak, by taka woda odstała przynajmniej dobę, zanim zrobisz z niej zalewę. W tym czasie zdążą z niej odparować niepożądane substancje, a zwłaszcza chlor.
Do ogórków kiszonych nada się także woda ze studni. Ta również powinna odstać 24 godziny, aby ewentualnie zawarty w niej osad miał czas opaść na dno. Warto ją również przegotować przez 2-3 minuty, w celu pozbycia się zawartych w niej bakterii.
Nie bez znaczenia pozostaje temperatura wody, z której przyrządzamy solankę. Gorąca lub ciepła nada się do ogórków małosolnych, w których przyspieszy rozpoczęcie procesu kiszenia. Ogórki przeznaczone na zimę lepiej natomiast zalać wodą zimną, ewentualnie letnią.
O tym warto wiedzieć, nastawiając ogórki kiszone
Solanka do ogórków kiszonych nie może się obejść rzecz jasna bez soli. Najlepiej użyć w tym celu tej kamiennej niejodowanej. Zawiera ona w sobie dużą ilość cennych soli mineralnych. Związki te zwiększają trwałość ogórków i wpływają korzystnie na ich wartości odżywcze.
Ogórki kiszone wymagają dodatku przypraw. Pamiętaj o czosnku, który poza smakiem nadaje warzywom właściwości bakteriobójczych. Nie warto pomijać też korzenia chrzanu. Zaostrza on aromat i ułatwia proces fermentacji.
Koper użyty do ogórków kiszonych powinno się lekko podsuszyć. Musi on być w całości, z baldachami i nasionami. Taki koper, w przeciwieństwie do świeżego, nie będzie gnił w słoiku. Ponadto nada ogórkom więcej smaku i aromatu.
Nieobowiązkowymi, ale polecanymi składnikami ogórków kiszonych są liście wiśni lub czarnej porzeczki. Dobrze sprawdzą się też te z dębu lub winorośli. Taki dodatek zwiększa twardość oraz jędrność ogórków kiszonych. Wpływa też pozytywnie na ich końcowy smak. Z przerośniętych ogórków gruntowych także da się zrobić wyśmienite przetwory. Ten zestaw dodatków do ogórków przeszedł najśmielsze oczekiwania.